Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 414
  • 739
  •   2
Отговори
# 645
Аз сложих на дъщеря ми ваксина против Варицела. Много леко понесе и двата приема, без никакви странични ефекти.
Не бих я водила на гинеколог без оплаквания. Имаме съседка гинеколог и ако е само за беседа, информативно бих се обърнала към нея

# 646
  • София
А ваксина бихте ли сложили срещу HPV например?

Сложихме я вече.
И всъщност в дългосрочен план се оказа по-ефективна от очакваното.

# 647
Бърди , може ли да споделите повече,ако е удобно?

# 648
  • гр.София
Ние също сложихме ваксината, втори прием след 6 месеца.
Нямах никакви колебания, в нашето семейство сме обременени!

# 649
  • София
За поставянето на ваксината или за ефикасността? За поставянето, на 12 годишна възраст, на 2 приема през 6 месеца. Нямаше болка или някакви неприятни ефекти.
За ефикасността, лекарката каза за изследвания, които показват, че е ефективна не само за предпазване от рак на маточната шийка, но и за друг вид (който не мога да напиша, защото беше сложна дума, но в общи линии касае областта на гърлото), който се причинява по сходен начин. Много глупаво и лаишки го написах, но толкова си мога Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Но като цяло, аз съм ултамативен про-ваксър, така че съм си настроена позитивно към всички нови постижения на науката Simple Smile

# 650
  • Deutschland/HE
Аз се чудех дали да ваксинираме дъщеря ни, мъжа ми беше за, като помислих и почетох я ваксинирахме и нея, а после и сина ни. Нямаха никакъв проблем с ваксината.

# 651
Лисичка, намира се информация с малко търсене. Например това в скрития текст на немски е сравнително актуално, слагам източник и автоматичен превод, който е доста приличен.
Скрит текст:
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Impfen/HPV/FAQ-Liste_HPV_Impfen.html
Gibt es Studien, die belegen, dass die HPV-Impfstoffe Gebärmutterhalskrebs (oder andere HPV-bedingte Krebsarten) verhindern?
Ja, mittlerweile gibt es zwei große Studien aus Schweden (1) und aus Großbritannien (2), die belegen, dass die seit 2006 in Europa zugelassene HPV-Impfung Gebärmutterhalskrebs verhindern kann. Dass es erst jetzt solche Studien gibt, liegt daran, dass es im Schnitt 10 bis 30 Jahre dauert, bis sich nach einer persistierenden HPV-Infektion (über den Zwischenschritt von Krebsvorstufen) Gebärmutterhalskrebs entwickelt.

Die schwedische Studie von 2020 [1] mit mehr als 1,5 Millionen Mädchen und jungen Frauen zwischen 10 und 30 Jahren konnte hierbei zeigen, dass Frauen, die vor dem Alter von 17 Jahren gegen HPV geimpft wurden, ein um 88% geringeres Risiko für Gebärmutterhalskrebs hatten als ungeimpfte Frauen. In der britischen Studie von 2021 unter jungen Frauen im Alter von 20 bis 30 Jahren kam es zu einer signifikanten Reduktion von Gebärmutterhalskrebs bei geimpften im Gegensatz zu ungeimpften Frauen. Hierbei zeigte sich, dass die Reduktion umso größer ausfiel, je jünger die Mädchen zum Zeitpunkt der Impfung waren: Während bei den 12-13-jährigen Mädchen die Reduktion bei 87% lag, lag sie bei den Mädchen mit einer Impfung im Alter von 16-18 Jahren nur noch bei 34%; bei einer Impfung im Alter von 14-16 Jahren betrug die Reduktion 62%.

Zusätzlich konnten andere Studien in den vergangenen Jahren bereits zeigen, dass die HPV-Impfung die Bildung von Krebsvorstufen verhindert, die durchschnittlich in einem Zeitraum von etwa 3-6 Jahren nach HPV-Infektion auftreten und die für die nachfolgende Entwicklung von Gebärmutterhalskrebs zwingend notwendig sind.

Für die anderen HPV-bedingten Tumoren an Vagina, Vulva, Penis, Anus und im Mund-Rachen-Raum bestehen ebenfalls vergleichbare oder sogar noch längere Zeiträume bis zur Krebsentwicklung. Daher können mögliche Studien zum jetzigen Zeitpunkt noch keine bzw. kaum Effekte auf das Auftreten dieser Tumore nachweisen, da bei den jungen Frauen und Männern, die bereits von der HPV-Impfung profitieren konnten, noch keine bzw. sehr wenige Fälle an diesen Lokalisationen zu erwarten sind.

[1] Lei, J., et al. (2020). "HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer." New England Journal of Medicine 383(14): 1340-1348. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1917338?query=TOC

[2] Falcaro M, Castanon A, Ndlela B, Checchi M, Soldan K, Lopez-Bernal J, et al. The effects of the national HPV vaccination programme in England, UK, on cervical cancer and grade 3 cervical intraepithelial neoplasia incidence: a register-based observational study. Lancet. 2021;398(10316):2084-92.

Stand: 12.09.2022

И превод
Скрит текст:
Има ли проучвания, които доказват, че ваксините срещу HPV предотвратяват рак на маточната шийка (или други видове рак, свързани с HPV)?
Да, вече има две големи проучвания от Швеция (1) и Обединеното кралство (2), които показват, че ваксината срещу HPV, която е лицензирана в Европа от 2006 г., може да предотврати рак на маточната шийка. Причината, поради която такива проучвания са налични едва сега, е, че за да се развие рак на маточната шийка след персистираща HPV инфекция (чрез междинната стъпка на предраковите лезии), са необходими средно от 10 до 30 години.

Шведското проучване от 2020 г. [1], обхванало повече от 1,5 милиона момичета и млади жени на възраст 10-30 години, показва, че при жените, ваксинирани срещу HPV преди 17-годишна възраст, рискът от рак на маточната шийка е с 88% по-нисък, отколкото при неваксинираните жени. В проучването от 2021 г. в Обединеното кралство на млади жени на възраст 20-30 години се наблюдава значително намаляване на риска от рак на маточната шийка при ваксинираните жени в сравнение с неваксинираните. Колкото по-млади са били момичетата по време на ваксинацията, толкова по-голямо е било намалението: Докато при момичетата на възраст 12-13 години намалението е било 87%, при момичетата, ваксинирани на възраст 16-18 години, то е било само 34%; при момичетата, ваксинирани на възраст 14-16 години, намалението е било 62%.

Освен това други проучвания през последните години вече успяха да докажат, че ваксинацията срещу HPV предотвратява образуването на предракови лезии, които се появяват средно в период от около 3-6 години след инфектирането с HPV и са задължителни за последващото развитие на рак на маточната шийка.

За другите свързани с HPV тумори по вагината, вулвата, пениса, ануса и в устната кухина също има сравними или дори по-дълги периоди от време до развитието на рак. Поради това възможните проучвания в настоящия момент все още не могат да докажат никакво или почти никакво въздействие върху появата на тези тумори, тъй като сред младите жени и мъже, които вече биха могли да се възползват от ваксинацията срещу HPV, не се очакват никакви или много малко случаи на тези места.

Статус: 12.09.2022 г.

# 652
HPV Ваксина на дъщерята сложихме на 14 г. на 2 приема, сега е на 16 г. Обмислям и да ваксинирам и сина.

# 653
  • София
Дискусията, която започнахте е доста интересна за мен. Преди години бях чувала, а може би и чела из интернет, че въпросната ваксина всъщност води до развиване на рак на маточната шийка в голям процент от ваксинираните. Затова още тогава си бях казала, че на моето дете няма да я поставям. Но се замислям, че май в последно време не съм чувала подобни твърдения и всъщност все по-често започвам да научавам за ваксинирани момичета. Определено смятам да обсъдя темата с нашата педиатърка.

# 654
Аз отидох на гинеколог за пръв път на 15 години заради аменорея. Помня, че много държах да е жена  и страшно се смущавах Simple Smile Прегледът на девствено момиче е много гадна работа, няма какво да се лъжем. Въпреки че лекарката беше много опитна, спокойна и предразполагаща, отдели ми много време, обясни ми всичко, и пак още помня ужаса, че са ме "ровичкали".
" Ровичкали"? При девойките прегледът не е ли само с ултразвук?( на мен не ми се е налагало на подобна възраст да ходя, но все си го представям като преглед само с ехограф..Или бъркам?)
Прегледът включваше мануален преглед, както го е описала Елена. Общо взето едната ръка е в ректума, а с другата се обследват органите чрез опипване и натиск върху корема. Но това при старите 2д ехографи. Сега дано е различно.

# 655
Не смятам, че е необходим гинекологичен преглед на деца между 13-15, просто за проверки. При здравословен проблем е друго.

За варицела няма ваксина, карала е шарката на 4.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 14:27 от Анонимен

# 656
Ваксина против ХПВ беше сложена на дъщеря ми на 12г. Две дози през 6м и само втората я усети с лека болка в ръката. Всички деца от нейния клас имат, поне по това което са коментирали между тях за превенциите. Ваксината за Варицела й беше поставена още преди яслата, т.е. 1.5 годишна възраст. За ХПВ - много го мислех и четох месеци наред преди да пристъпим към това. Включително говорих с майки на момичета, на които им е поставена такава ваксина, но старо поколение. Не срещнах нито едно реално мнение, че причинява рак или усложнения като безплодие. По-скоро бяха някакви конспирации и опасения от хора, които изначално са против ваксинациите. Дъщеря им има поставена Gardasil 9, след като е започнал цикъла. За по-голяма ефективност препоръчват да бъде поставена преди да започне цикъла.

За прегледа при гинеколог и мамолог - смятам, че е наложително ако има отклонения. Свикването с докторските кабинети не е нещо, които бих искала да й наложа като усещане. По-скоро открит разговор за превенция и че може да се довери на докторите.

# 657
Тонка,всеки сам си решава за детето.Посмекчи тона,моля.Не си коректив,както и всеки друг в темата.
За мен е важно да не се страхува,да го смята за нещо сакрално или нещо,което можеш да оставиш за в най-краен случай.
Достатъчно примери за това има и в тази тема😄
Дъщеря ми също има пълна ваксина за ЧПВ

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 19:12 от red soul

# 658
Елена, а само на ехограф не се ли видя кистата?

# 659
Резонен въпрос. На мен кисти винаги на ехограф са ми откривали.

Общи условия

Активация на акаунт