Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 57

• 44 506
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Ползвала съм преди години Гинофит без парфюм.
Според вас кое е по добро Гинофит без парфюм или Гинацид .
Кое препоръчвате .
Много благодаря

# 136
Здравейте, дами,
Когато ходите на годишни АГ профилактични прегледи как протичат?
При мен винаги е ръчен преглед, ехограф и вземане на проба за цитонамазка.
Правят ли винаги микробиология и колпоскопия?
Никога не са ми правили колпоскопия, но мисля да потърся нов лекар , при когото да включа и това изследване.

# 137
На 9 ти Януари бях на първичен преглед.
Ехограф и пуснати микробиология и цитонамаска.
На 30 ти бях на вторичен преглед
Колпоскопия ми направи.
Препоръка имам след 7 ,8 месеца да пуснем течна базирана цитонамазка.
Общо взето при мен така мина всичко.

# 138
И аз ползвам пяната на Гинексид, харесва ми.

# 139
Здравейте, дами,
Когато ходите на годишни АГ профилактични прегледи как протичат?
При мен винаги е ръчен преглед, ехограф и вземане на проба за цитонамазка.
Правят ли винаги микробиология и колпоскопия?
Никога не са ми правили колпоскопия, но мисля да потърся нов лекар , при когото да включа и това изследване.

Абсолютно по същия начин протича и моя преглед всеки път, тук прочетох че винаги трябвало да има колпоскопия. За това си записах час при друг гинеколог, но така не е никак ок, хубаво е един да следи за всичко. От моя лекар си бях доволна, раждах при него, но сега започвам леко да се съмнявам.

# 140
Според мен, когато са по-натоварени с бр.пациенти, и нямат материален интерес за колпоскопия, прЕценят "на око", къде се налага. И пациентка която настоява, ще й направят.

# 141
Според мен, когато са по-натоварени с бр.пациенти, и нямат материален интерес за колпоскопия, прЕценят "на око", къде се налага. И пациентка която настоява, ще й направят.
Аз никога не съм имала никакви неразположения и като ме видят казват “всичко изглежда наред”…. Последния път това изглежда наред се оказа тежка дисплазия… 😞

# 142
Момичета, изписаха ми Силаут и Хупавир срещу HPV. Някоя друга ползвала ли е?

# 143
Прави сте всички, много е нелогично поведението на лекарите, уж профилактика , уж всичко може да се хване на време при редовни прегледи, а реално важни изследвания, които дават силна информация за здравето се пропускат. Незаинтересовани са, аз съм от провинциален град, сменяла съм си АГ лекаря няколко пъти, но никой не ми е казвал по различно за нужно от цитонамазка. Поне да се дава възможност, и така и така винаги всичко опира до пари, ще си плати да частно.
Дамата преди мен го каза много добре, всичко е наред  е отговора от лекарите , докато не се обърне картата наопаки. Ядосвам се .
 Аз Гинексид ползвах след раждането един флакон. Усещах едно странно гъделичкащо парещо усещане с него, не ми допадна. Аз ползвам обикновени нискобюджетни марки измивни продукти. Най често Билка. Не знам кофти продукт ли е, нямам дискомфорт от тях.
По назад коментирахте ваксините Гардасил, аз също мисля да си сложа Гардасил 9 следващия месец първа доза, на 36г , едно раждане , поне вече е налична в аптечната мрежа в България.

# 144
Старата ми гинеколожка ми каза, че там е само за вода и да не си давам парите за подобни измивни пяни, гелове, или каквото и да е. След раждането ми казаха да се мия известно време с гинексид, не беше лошо въобще. Свърши опаковката и си продължавам с водата.

Иначе по другата тема.. При мен прегледът протича с кратък разговор и обзор на последните години (за да си спомни Карагьозов какво-що), въпроси от мен или от него, оплаквания (ако има такива) и следва магарето - външен оглед, ръчен преглед, после спекулум - оглед, материал за цитонамазка/или ако трябва и микробиология, колпоскопия с мазане и прочие. Ставане от магарето и по желание ехограф на друго легло, накрая обобщение от доктора и пак въпроси-отговори, подписвам си листа и си тръгвам. Общо около 15-20мин макс. Преди време след колпоскопа - последва биопсия. И така.

# 145
  • София
За съжаление много АГ доктори изобщо не разполагат с колпоскоп в кабинета си и разчитат изцяло на "прецизното" си око и резултата от цитонамазка.
the doors е описала цялата процедура на профилактичния годишен преглед.

# 146
  • ново
За съжаление в провинцията няма колпоскоп във всеки кабинет и се разчита на мануален преглед, и цитонамазка. Дори течно-базирана цитонамазка не предлагат. Когато дойдат симптомите обикновено вече сме позакъсняли. Аз лично ходя на лекар на 70 км. от нашия град, за да получа адекватно отношение/лечение.

# 147
Много гинеколози не могат да работят с колпоскоп, затова и нямат в кабинетите. Факт, за съжаление, доста често срещано в провинцията наистина. Ако човек не чете, или не инвестира в пътуване до по-голям град с по-опитни гинеколози, разчита само на късмет 🙁
Майка ми, вече възрастна жена в менопауза, ходи веднъж годишно при провинциалния гинеколог. Той й казал, че ако няма оплаквания, само ще я погледне с ехограф и то през корема 😳 тя обаче настоява за магаре и цитонамазка и той й казва “Ами добре, щом толкова настояваш…”. Същият този не преглежда на магаре позната на майка ми с кървене, само с ехограф, и изписва някакви хормонални хапове - било от идващата менопауза. Децата на жената я довеждат в София - карцином, тотална хистеректомия, лъче… кошмар просто. Но в провинцията е като хвалба някоя възрастна жена да каже, че откакто е родила не е била на преглед (20+ години). Трагедия. Но и къде е държавната политика за профилактика и превенция? Няма я. Няма и културата в тази посока. Ако това беше заложено някъде из учебната програма, може би щеше да расте поколение, което да разбира думата профилактика…

# 148
  • ново
И аз все това повтарям - профилактика, но за жалост трябва да попаднеш и на точният лекар. Хем се сърдят, че четем много в интернет, хем не отделят време да говорят с пациентите и да обяснят, да предложат изследване. Сега отделен е въпросът, че струва пари подробният преглед+ изследвания, но всеки ще си прецени как да постъпи. Да има информираност!
Приятелка на 47 г онзи ден ми сподели, че отишла на лекар по друг повод и решила да направи профилактичен преглед на гърди. Лекарят я прегледал с ехограф и казал, че всичко е наред, да отиде пак след 2 години. Питах я мамография правена ли ѝ е някога - ами не, защо да прави, нали всичко е наред?!

# 149
Често виждам хора, които имат пари за нов телефон, телевизор, или там каквото и да е, но не им се дава 100лв за читав преглед при специалист. Ценностна система. После като се обърне каруцата.. пътища много

Общи условия

Активация на акаунт