Професия учител - 15

• 62 864
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Колеги, V и IV ПКС са ми по дипломата за педагогика на обучението по музика. Сега обаче работя като детски учител и не искат да ми признаят ПКС-та. От синдиката казват, че са длъжни да ми го зачетат, но промяна няма.

# 406
  • Бургас
От синдиката казват, че са длъжни да ми го зачетат, но промяна няма.
Кои синдикати? Сигнализирай тези на по- горно ниво.

# 407
От синдиката казват, че са длъжни да ми го зачетат, но промяна няма.
Кои синдикати? Сигнализирай тези на по- горно ниво.
Бих сигнализирала, стига да знам, че съм в правото си.

# 408
  • Бургас
Ами, нали сте правили запитване и синдикатите твърдели, че сте в правото си?! Поискайте писменото им становище и го представете на директора, ако е във Ваша полза. Ако на училищно ниво не съдействат, имах предвид да се обърнете към представляващите Ви на местно ниво синдикати.

# 409
  • European Union
4тото ПКС не повишава заплатата, защото разликата с петото е само 5 лв.

ПКС се изплаща през цялата година, включително през платения отпуск. Ако в някое училище си го спестяват, значи са в нарушение и може да си търсите правата. Имайте предвид обаче, че може да е включено в сумата на дневната ставка, въпреки че не го виждате. Например за 10 отработени дни пише ПКС 15 лева, но останалите 15 лева са включени в дневната ставка на дните за отпуск. И за тези дни получавате 460 лв, вместо 445 (сумите са съвсем произволни).

# 410
Колеги, при вас колко лв е 1-ва ПКС?  Честно казано много малко ми се струват сумите от порядъка на 90лв и 100 лв.

# 411
В малък провинциален град е 110 лв.

# 412
Какво допринася да имаш 1-во пкс? С 3-то според мен си е достатъчно за средно училище.

# 413
  • Бургас
Какво допринася да имаш 1-во пкс? С 3-то според мен си е достатъчно за средно училище.
Зависи от смисъла на "допринася". Колкото да имаш право и спокойствието да работиш в училище- е достатъчна и току що взетата диплома. Ако сложим на кантара допълнителното заплащане- парите, похарчени за съответното ПКС ще се възвърнат след доста време, а нервите и напрежението- няма как да бъдат сложени на теглилката и измерени. Има и момент на лични амбиции- човек иска да направи още нещо, да покаже и на себе си, че може да се качи по-нагоре. През времето, докато работех преминах през различни етапи на законодателството. Имаше период, когато да те освободят от работа, защото си навършил условията за пенсионеране, не беше достатъчно. Трябваше директорът да направи атестация, за да докаже, че точно ти си човекът, който трябва да бъде освободен. Освобождаване по старост  е вид дискриминация. Но и стремежът за по-висока квалификация се поощряваше. След време нещата се промениха, директорите получиха право да освобождават навършилите пенсионна възраст учители без да се обясняват, в което няма почти нищо лошо. Но  превръщайки директорите в малки феодалчета, те  можеха да оставят на работа който си искат възрастен учител, без обяснения. Наблюдавах и следните случаи: подава си учител документи за пенсиониране , по време на разговора директорът казва, че това няма да доведе до освобождаване от работа поне до края на учебната година и, когато излезе решението, точно предколедно, той освободи учителка по биология с I- ПКС и учителка по физика с II- ПКС, защото " аз нямам интерес да държа висококвалифицирани учители, с голям стаж, които да ми товарят бюджета". А когато сме обсъждали условията за индивидуалното атестиране, на съвет правят всичко възможно точките за квалификация да бъдат сведени до минимум. Ха, върви да се квалифицираш допълнително. И в езиковата гимназия, в която работех 30 години, нямаше нито един учител по английски с някаква следдипломна квалификация. Такива бяхме учителите по другите предмети и то- много на брой. А тогава дори обучението беше безплатно.
Далеч съм от идеята да правим дискусия кое  и кога е било по-правилно , не мога да влизам в ничии обувки, но получаване на поредното ПКС е преди всичко желанието на човек да се доказва пред самия себе си.

# 414
Maq, благодаря! При нас е по-малко, а хем съм в голям областен град. Но то и със заплатите е същото, така или иначе. На този висок стандарт в големите градове, взимаме по-малки заплати от колегите в малките градчета, където битовите продукти са по-евтини. Но здраве да е.

# 415
armeria, благодаря за споделеното! Интересно ми беше да прочета конкретните ти наблюдения за пкс.
Като ще се плаща над 1000 лв само за трето пкс, то по-добре да се навива човек за магистратура и докторантура. Това са истински сдк.
А, колегите с езици, нямат нужда от сдк, щото са със сертификати разни, които се признават за пкс.

# 416
  • Sofia
А, колегите с езици, нямат нужда от сдк, щото са със сертификати разни, които се признават за пкс.

Това пък какво е Thinking

# 417
  • Майничка
Може би се има предвид допълнителното заплащане за водене на неезиков предмет на език?

# 418

Това пък какво е Thinking
Нали тя спомена, че е работила 30 години в езикова гимназия и че нямало ни един колега по ЧЕ със сдк? Ако имаш сертификати за владеене на езици, ти ги признават като пкс. Само не помня до кое пкс беше.

# 419
  • Майничка
...Нали тя спомена, че е работила 30 години в езикова гимназия и че нямало ни един колега по ЧЕ със сдк? Ако имаш сертификати за владеене на езици, ти ги признават като пкс. Само не помня до кое пкс беше.
Няма такова нещо. Единствено ако учител по предмет преподава на език, получава допълнително заплащане за езика, но не е сдк.

Общи условия

Активация на акаунт