Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правата на учителя при болничен?
Какви са изискванията за актуализиране на заплатата преди излизане в отпуск?
Какви са правата на учителя при неизползван отпуск?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правата на учителя при болничен?
Учителят има право на платен болничен, както и всички останали служители. Според Кодекса на труда, учителите с временни трудови договори имат същите права и задължения като тези с постоянни трудови договори. За да получи болничен, учителят трябва да уведоми по някакъв начин директора или счетоводителя още в същия ден и ако е възможно, да представи документа за болничния веднага.
-
Какви са изискванията за актуализиране на заплатата преди излизане в отпуск?
-
Какви са правата на учителя при неизползван отпуск?
При неизползван отпуск, учителят има право да получи подробна информация за своите права от синдикатите. В някои училища всеки може да си използва отпуска, дори през учебно време, стига да си е намерил заместител. Синдикатите трябва да предоставят ясно обяснение на правата на учителите по въпроса с неизползвания отпуск.
-
Какви са изискванията за присъединяване към синдикат?
-
Какви са изискванията за заместващ учител по технологии и предприемачество?
) Клуб - няма искаш, не искаш - класните ръководители задължително водят два пъти седмично. Получават се средства по някакви програми, но не може да се водят от учителите ЦДО, защото започват в 15.30 до 17.00 ч. (по това време би трябвало да имат Занимания по интереси в занималнята и учителят ЦДО не може да получава пари за допълнителна дейност по време на работно си време.) Е може да бъдат и събота или неделя, както и през ваканциите, ама тогава съвсем няма желаещи учители. Идват деца от различни класове, има осигурени някакви пари за материали, които получаваш накрая на годината, когато вече си вложил лични средства и не знаеш какво точно ще ти върнат (клуб Театрално майсторство), заплащането за цялата година е 700 лв бруто. Домашните, които се дават при нас са Сборник по математика - 1 стр урока, Езикови задачи - 1 стр (това са си помагалата за занималня), уроците по ЧО и ЧП да се разказват. По преценка на учител ЦДО може да се правят допълнителни упражнения, ако има възможност, но не е задължително. Всичко по учебника и учебната тетрадка се прави в редовните часове и редовно се проверя от директорите да няма допълнително натоварване на децата, че имало жалби. Написаното е от опит - в момента класен ръководител начален етап. Преди това 8 години учител ЦДО. Всяко нещо си има и плюсове и минуси. За класен ръководител в едното училище - никакви шансове, там класните се назначаваха външни с опит като класни, ако се отвореше място, в другото за по-малко от един випуск - получена оценка и отворило се място с допълнителна паралелка. Там след опит с назначаване на външни учители за класни, се стига до решението, че вътрешните учители от ЦДО са по-успешният вариант.
Честно казано ми писна от схемите на ръководството “Този не става, за класен, онзи не става”, а ние какво сме виновни, че не стават и ние трябва да работим двойно заради тях. Като не стават за класни да хващат пътя. Даже и не мога да си представя колежката да поеме някой клас и аз 4 години да си почивам. Толкова е несправедливо, защото много колеги си изкарват цялата практика между капките. Аз не знам как ще се научат като масово не ги слагат класни. Ръководството не мисли за служителите си, върховната им цел е да се свърши работата, блъскат работата на едни и същи и честно казано мен това много ме демотивира, да не кажа направо ме вбесява.