Професия учител - 15

• 62 832
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Направо ме накарахте да преразгледам позицията си в момента. Излиза, че да си в ЦДО (прогимназия) никак не е зле. Малка група ученици (вярно повечето слаби) и доста по-малко работа. Малко скука от време на време (когато няма домашни). В занимания по интереси мога да им обяснявам по мой си предмет това, което колежките нямат време да им обяснят в часовете, защото трябва да изпълнят разпределението. Не мога да ги оценявам, но пък мога да проследя пряко успеха на всеки ученик. Малко като индивидуални уроци се получава. Що се отнася до класното ръководство - контакт с родителите водя постоянно, менажирам групата, включвам ги в разни извънкласни мероприятия. Не се занимавам със сериозни проблеми. Рядко се оплаквам на класен, но пък те обичат да се оплакват на мен - важно е да се подкрепяме. Simple Smile Във Вайбър съм винаги на разположение на ученици и родители (питат ме даже какво да си облекат Joy). Само ми се иска да намеря начин да си увелича заплатата, защото от базова заплата няма мърдане като си в ЦДО, както и да намеря начин да работя и със силни ученици.
    Ако си ЦДО/ прогимназия/ си късметлийка, наистина. Работила съм няколко години в занималня в прогимназия, това бяха най- хубавите ми учителски години. Като учител събота и неделя  са ми  винаги заети с подготовка и проверка на контролни, писане на безкрайни анализи, доклади и още много други неща. Да не говорим за стреса от открити уроци, ДЗИ, НВО и т.н.
Скрит текст:
amy_nka, преди година питах в "котешката" тема дали да правя операция на коарака си  заради измъкната раменна става, защото и ветеринарната се двоумеше. Ти имаше усещането, че не трябва и ще се възстанови сам. Ами така стана, не го оперирах и сега нито куца, нито по някакъв начин му личи нещо. Още две седмици след падането скачаше от гардеробите, а сега е като летяща катерица. Flowers Bouquet  Flowers Sunflower Nature High Brightness

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 10:03 от Catley

# 466
Като не стават за класни да хващат пътя. Даже и не мога да си представя колежката да поеме някой клас и аз 4 години да си почивам. Толкова е несправедливо, защото много колеги си изкарват цялата практика между капките. Аз не знам как ще се научат като масово не ги слагат класни.  Ръководството не мисли за служителите си, върховната им цел е да се свърши работата, блъскат работата на едни и същи и честно казано мен това много ме демотивира, да не кажа направо ме вбесява.
Абсолютно същото мисля и аз!
Моите колеги не желаят да се научат, даже се хвалят какви са късметлии, че не са класни.
Ние сме балъците.Но се натоварват винаги можещите, некадърниците се скатават и си живеят живота.

# 467
Добре, де, как определя ръководството кой става за класен?

# 468
  • Добрич

....
Но се натоварват винаги можещите, некадърниците се скатават и си живеят живота.

Приятелка сподели,  че директорката им заявила, че знае, кои са съвестни и отговорни, не допускат грешки и затова може винаги да разчита на тях....
Класно ръководство, план-прием и каквото се сетите....

# 469

....
Но се натоварват винаги можещите, некадърниците се скатават и си живеят живота.

Приятелка сподели,  че директорката им заявила, че знае, кои са съвестни и отговорни, не допускат грешки и затова може винаги да разчита на тях....
Класно ръководство, план-прием и каквото се сетите....
Потвърждавам!

Добре, де, как определя ръководството кой става за класен?
На принципа проба-грешка.

# 470
Ami_nika,
Аз също съм на ЦДО на прогимназия. При нас са по две паралелки в група. Да, скучно е, когато нямат домашни. Особено ако е лошо времето. Ако е хубаво - излизаме почти веднага. Имаме огромен двор, футболно, баскетболно и волейболно игрище. Училището осигурява топки, баднингтон, въжета за скачане, обръчи ... за всекиго по нещо.

А относно как да си увеличиш заплатата.
Аз замествам почти всяка седмица някои колега. Получава се, че съм от първи час в 8ч до 17:30ч вечер, но пък си взимам допълнително от 150 до 250лв на месец от заместване. Март, например, една колежка я нямаше 2 седмици и аз й взех целия норматив. По 20ч/сед. изкарах + моите следобяд.

Най-големият + е, че събота и неделя за напълно и изцяло почивни! Това е ЛУКС!!!

# 471
От началото на годината до сега не са ме викали нито един път да замествам никого. Rolling Eyes А, не че няма колеги, които излизат в болничен. Все едни и същи заместват, без значение, дали имат общо с предмета.

# 472
Часовете на класния ръководител не са ли по-малко от  тези на занималнята?
За парите е ясно, че не са много. А щом е с връзки да не се надявам значи. 😃
Учителите ЦОУД също решават конфликти с деца и родители.

Нормативът на учителите в ЦОУД е 30 часа, а на начален учител мисля, че е 21 часа. Аз съм прогимназиален учител и писах за класното ръководство от моя гледна точка.Началните учители винаги са класни. При нас, в прогимназиален етап, всеки се моли да не е класен и едни и същи никога не ги товарят с тази отговорност. Познайте защо....
Защо? Simple Smile Аз искам да съм класна, ама никой не ме пита. Joy
Защото не ги бива за нищо и не вършат работа, а всеки шеф винаги гледа първо кой ще свърши работата. Другите, които никога не са класни, са хората на шефа- за да им и по-лесно.

# 473
Astonished Значи аз цяла година "си рева" напразно, че шефът ме е избаламосал и прехвърлил в ЦДО, а взел на мое място заместничката ми. Излиза, че съм "човек на шефа" Grinning Май гуднес!
Другото ти твърдение, че тези които не ни слагат класни "не ги бива за нищо" ще го приема като кръвна обида. Wink

# 474
Astonished Значи аз цяла година "си рева" напразно, че шефът ме е избаламосал и прехвърлил в ЦДО, а взел на мое място заместничката ми. Излиза, че съм "човек на шефа" Grinning Май гуднес!
Другото ти твърдение, че тези които не ни слагат класни "не ги бива за нищо" ще го приема като кръвна обида. Wink
В прогимназиален етап съм- там е по- различно от начален курс. А това, че който не става, не го слагат за класен, са думи на нашия директор в отговор на директно зададения въпрос защо колежка Х и У никога, за 20 години, не са били класни.  Не става дума да те сложат в занималня, а да те оставят единствено и само да си преподаваш предмета, без да си класен ( с всичките "благинки" на класното ръководство) и така... 20г.

# 475
Ясно, де, и аз съм в ПЕ. Аз имам и от двете екстри - хем преди да ме сложи в ЦДО не съм била класна (докато други новоназначени колежки веднага почват като класни), хем от предмет минавам в ЦДО. Какви са критериите, по които се преценява дали някой става за класен?
За какво точно "нищо" не ставаме?
Ако няма "проба" как ще има "грешка"?

# 476
Ясно, де, и аз съм в ПЕ. Аз имам и от двете екстри - хем преди да ме сложи в ЦДО не съм била класна (докато други новоназначени колежки веднага почват като класни), хем от предмет минавам в ЦДО. Какви са критериите, по които се преценява дали някой става за класен?
Ти искаш да си преподавател по предмет, а не учител в ЦУОД.  И аз предпочитам това, затова те разбирам. Решението е само на директора. Пожелавам ти да се случи. Успех!

# 477
Ти искаш да си преподавател по предмет, а не учител в ЦУОД.  И аз предпочитам това, затова те разбирам. Решението е само на директора. Пожелавам ти да се случи. Успех!
Ами, да, аз обичам да преподавам и то по моя си предмет. Simple Smile И класна искам, ама явно съм "човек на шефа" или "за нищо не ставам". Sweat

# 478
Отиди и говори. До сега не съм виждала някой да е искал да бъде класен и да са му отказали (като цяло досега изобщо не съм виждала някой да иска да е класен, поне при нас в горен курс). Ако си мълчиш няма как да разберат. Отиди при Директора и кажи, че искаш и ще се справиш. Само после да не съжаляваш, внимай какво си пожелаваш.

# 479
  • Бургас
Разговорът тръгна в крива посока и като че ли се опитваме да влезем в главата на директора и в главата на всеки колега - дали иска и защо иска/не иска да е класен. Моите наблюдения са били, че мъжете винаги са по периферията. Преди да въведат електронните дневници си платихме на една русенска фирма и ни направиха е- дневник. Освен на хартиения такъв, отбелязвахме отсъствия и оценки на едни работни листове и накрая на часовете всеки отиваше в комп. зала, сядаше пред компютъра и си въвеждаше информацията. Всички мъже- бяха "над тези неща" и някоя колежка трябваше да им свърши тази работа. Като ни писна да ги тантуркаме, тази услуга им правеше пом. директора. При разпределението на кл. ръководство- същото. Когато , обаче, сред учителите по физическо се появиха дами, те вече можеха да бъдат всичко и да правят всичко. Само дето не ни проверяваха като папите в стаичката кой има и кой няма "топки". Казвах си "Много ви обичам, мъжете, но няма да ви върша работата."

Общи условия

Активация на акаунт