ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 327
  • 703
  •   1
Отговори
# 135
Аз лично съм много притеснена от мъжката диагноза, и ние сме със същата. В Турция въпреки възрастта ми тогава, над 40 изобщо не стана въпрос за ПИД.
Е, те изобщо не стигнаха до бластоциди, но това предварително не се знаеше. После с млади донорки имахме различни ембриони, 4АВ, и т.н. Веднъж биохимична с много ниско чхг и веднъж моларна бременност. Както в Турция обясняваха, че проблем е моята възраст, така тук рязко стана ясно, че истинската причина е мъжкият фактор. После уж пид задължително най-после, но те пък не бяха подходящи за ПИД.
Вече категорично мога да кажа, че с тази мъжка диагноза задължително бих правила пид.
Лошото, е, че вече са замразени вашите. Според мен не бива да обвинявате пропуснатата вливка, по-скоро бих си помислила , че в ембрионите е проблема. Още повече имате зарзио. Ако няма други проблеми в матката, доказано с диагностична хистероскопия, примерно.
Но, предвид, че вече са замразени, и има риск, не мисля, че е разумно да се губят, все пак.

# 136
Благодаря ви изключително много за мненията! Много ми помогнахте… Ако не се препоръча изрично от лекар, мисля да не настоявам за ПИД в нашия случай.
И да, щеше да е хубаво да направим диагностика преди да се замразят, но явно практиката в болницата е такава - а след споделени мнения на лично разбирам, че явно и в Турция съветът при жени под 35 г е да не се прави…
За мъжкия фактор - някак си никой не го прие особено драматично. Стаменов беше на мнение, че с ИКСИ няма да имаме проблем. Правиха зона селекция и това беше. 🤔
Сега ми остава само да се моля сред 8те ни останали ембриона да има поне един едничък с шанс да се развие здрав.
И все пак мисля, че трябва да се потърси причина за неуспешният свеж трансфер в мен, а не да се обвинява ембрионът. Хистероскопия имам правена преди 2 години, но не в Надежда.. сигурно е добре да се повтори. Мисля имунологична биопсия също, че е добре да се пусне, но това вече не е по темата.
Още веднъж благодаря за ценните мнения!!! 🙏🏼🌸

# 137
Не мога да повярвам, че Стаменов е казал, че с това се решава всичко Grinning ИКСИ е просто метод на оплождане, той не решава нито един проблем по мъжкия фактор, с ИКСИ просто се подбира един сперматозоид. Но при такава диагноза има поне още 1-2 филтъра, които можеше да ви препоръчат да направите.

# 138
Ние бяхме отбелязали преработка на материала по преценка на андролозите. Учуди ме, че само зона селекция бяха направили.

# 139
Опитът ми навсякъде е, че казват, щом има, значи става за инвитро. Там икси, имси, микро чип, или каквото предлагат.
Като не стане бременност, ние си му берем гайлето...

# 140
По темата за замразяване и размразяване да се включа - Имам 2 замразени бластоциста от предишна стимулация. Сега, след втора стимулация извадиха повече бройки и на нови 6 бластоциста + 2та вече замразени се прави ПИД. След вашата дискусия ми е доста по-притеснено за замразените. Надявам се всичко да мине добре и да мога да дам някаква обратна връзка как това се е отразило в моя случай. Процедурата и стимулациите са в клиника Щерев.

# 141
Здравейте, не мога да Ви дам съвет за ПИД само ще Ви разкажа моята история в Надежда, която завърши добре.
Бях на стимулация на естествен цикъл (4 броя по ЦАР). Бяхме на 39 г., а съпругът ми е с азооспермия и сперматозоидите са извадени с ТЕСЕ. Въобще не е обсъждано какъв тип ще е оплождането, мисля че са ползвани всички техники.
Третата ми пункция беше направена в един ден с ТЕСЕ на съпруга ми и тогава за пръв път направихме ПИД, но резултатът беше "небалансиран".
След това по съвет на нашата лекарка размразихме предните 3 ембриона, които имахме. Два бяха балансирани.
После при ЗЕТ се постави единият ембрион и нямах имплантация. След това ми направиха биопсиите (ок бяха) и хистероскопия (2 малки полипа по 3 мм). Следващият ЗЕТ беше успешен.
Радвам се, че се доверих на лекарката си. И винаги съм си казвала, че дори да е малък процентът за добър край, се надявам аз да съм в този процент. Знам колко е трудно. Желая Ви успех

# 142
  • София
Здравейте,
Докато чакам да се чуя с лекар, може ли коментар на тези резултати:

ембрион 1 - Тризомия (11, X), Монозомия 19
ембрион 2 - Монозомия (14, 21)

Опита е правен в Турция, Мемориал Шишли

# 143
Здравейте, направихме ПИД на 4 бластоциста в Турция Мемориал. На два от който резултатът е липса на амплификация, един с тризомия и един нормален. Това е втори опит в Мемориал. При първият ни опит там също имахме един с липсваща амплификация, опитаха да го изследват, но приключи развитие. От нормалният липсваше дори имплантация. Аз съм на 33г, с една тръба, няма данни за хидросалпингс, тромбофилия и Хашимото. С тежки мъжки фактор сме след операция за варикоцеле. Правих вливане на Интралипид, поради повишени НК-клетки и ембриотоксини. В Турция не вливат Имуновенин. Въпросът ми е има ли други двойки от Мемориал с резултат липса на амплификация от ПИД и какво са предприели, след съветите на ембриолозите? Преди трансфера на нормалния ембрион ще направим хистероскопия с надраскване на маточната лигавица. Ако имате някакви съвети относно подобряване шанса за имплатация моля да споделите. Защото и нормални ембриони след ПИД не се имплантират. Приемам преди трансфер стероид за имунитета, аспирин, прогесерона е бил добре, даже висок. Благодаря, предварително! 🙏

# 144
Многократно в тази група е коментирано, че ПИД не е гаранция за 100 % успех, ПИД се прави на ограничен брой клетки от трофектодерма на ембриона, което автоматично означава, че във вътрешноцелуларната маса може да е всичко. Но дори и наистина да е бил нормален ембрион може да има поне още три, четири причини, поради които и нормален ембрион да не се имплантира - имунологичен проблем, ендокринологичен проблем, тромбофилии и лоша коагулация, маточен микробиом - наличие на бактерии или отсъствие на добри такива, комуникация между ембрион и матка и така...Уви, ПИД не е панацея

# 145
По темата за замразяване и размразяване да се включа - Имам 2 замразени бластоциста от предишна стимулация. Сега, след втора стимулация извадиха повече бройки и на нови 6 бластоциста + 2та вече замразени се прави ПИД. След вашата дискусия ми е доста по-притеснено за замразените. Надявам се всичко да мине добре и да мога да дам някаква обратна връзка как това се е отразило в моя случай. Процедурата и стимулациите са в клиника Щерев.

Отчитам се с 3 здрави бластоциста Simple Smile Имаме и 2 мозаечни, за които казаха че има надежда, но трябва допълнителна консултация. Още не съм видяла протокола, та не знам точно какви са били проблемите и при другите. Единият бластоциста се отказаха да го тестват, та това е резултат от 7. Сега се надявам да хванем вълната преди празниците и да успеем вече до финал Hug

# 146
Здравейте, мили дами! Пожелавам на всички успех! Искам да попитам за ПИД в Надежда, след колко време излизат резултатите и ако има положителен такъв, кога се прави трансфер? И също така дали преди трансфера отново има стимулация на жената ако тя няма никакви проблеми, както е в нашия случай.Hands Pray

# 147
Здравейте, мили дами! Пожелавам на всички успех! Искам да попитам за ПИД в Надежда, след колко време излизат резултатите и ако има положителен такъв, кога се прави трансфер? И също така дали преди трансфера отново има стимулация на жената ако тя няма никакви проблеми, както е в нашия случай.Hands Pray

Резултатите излизат след около месец и могат да се видят в онлайн регистрацията. За подготовка за трансфер се обаждате на първия ден от цикъла и ще Ви запишат час. Следи се овулацията, като предполагам, че ще имате подготовка, за да са сигурни за момента на овулацията. Успех

# 148
Здравейте, предстои ми трасфер съвсем скоро. Имам голяма чуденка колко броя ембриони (с PGD, балансирани) трябва да се върнат, 2 или 1. Биолозите не дадоха твърдо мнение. Док каза че няма проблем и да са 2. В повечето статии, които чета пише, че обикновено се препоръчва връщане на един.
Имам една (неуспешна) бременност с 2 върнати, но не бяха изследвани.
Ако някой е чувал/чел препоръки от доктори, моля да сподели. Hands Pray Лични мнения от сорта "аз бих..", по-скоро биха ме объркали, затова предпочитам да си ги спестя Hands V

# 149
Здравейте, предстои ми трасфер съвсем скоро. Имам голяма чуденка колко броя ембриони (с PGD, балансирани) трябва да се върнат, 2 или 1. Биолозите не дадоха твърдо мнение. Док каза че няма проблем и да са 2. В повечето статии, които чета пише, че обикновено се препоръчва връщане на един.
Имам една (неуспешна) бременност с 2 върнати, но не бяха изследвани.
Ако някой е чувал/чел препоръки от доктори, моля да сподели. Hands Pray Лични мнения от сорта "аз бих..", по-скоро биха ме объркали, затова предпочитам да си ги спестя Hands V
Имаше някъде статистика в проценти колко по-висока е успеваемостта с 2, мисля беше малка разликата. Според моя лекар при 2 едното можело да помогне другото да оцелее. Ние имаме малко ембриончета и сложихме 1, после съжалих че не са 2, но ето че нито при вас, нито при мен се е получило, може би е най-правилно вие да си усетите ситуацията и без това гаранция за нищо никой не дава.
Късмет ви пожелавам каквото и да решите 🍀

Общи условия

Активация на акаунт