ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 409
  • 703
  •   2
Отговори
# 390
est83, ембриончето има монозомия в 22ра хромозома която, както каза ive23, не е съвместима с живота. Причината за анеуплоидност (генетични аномалии) в ембриони на жени над 40 е главно във възрастта на жената. До като преди 10 години, над 70% от яйцеклетките ви са били генетично здрави, над 35 и особено над 40 вече, този процент стръмно спада. На 40 е около 30%, на 42 вече около 15%. Има много проучвания, погледнете различните статистики. Аз съм на 44 г и при мен вече е под 10% а след 46, този процент клони към 0.

# 391
Ест83, балансиран ембрион има 46 хромозоми. Вашият има 45- липсва едната хромозома в 22. Мозацаизъм се нарича и е несъвместимо с живота. 45XN-бележат брой хромозоми, с N скриват пола. В някои държави(Кипър) разкриват пола дали е ХХ или ХУ

Какъв мозаицизъм, то си липсва цяла хромозома, не бъркайте така жената.

Мозаицизъм е когато не в 100% от изследваните клетки има аномалии, в случая в 100 % от пробата липсва хромозома, което е монозомия в 22ра.

# 392
Здравейте.
Има ли смисъл да правя консултация с генетик за ПИД на един ембрион 45,XN,-22. Пише си небалансиран, което ще си рече, че не се препоръчва трансфер. Какво повече може да ми каже генетик? Някой д азнае повече все пак какво означават тези числа, нещо не разбирам. Също така да сме си направили кариотип, а ние имаме направено и всичко е ок там. Нещо странно цялата работа....

Здравейте, съжалявам за резултата. Аз винаги съм си правила среща с генетик и ми е била полезна информацията. Успех.

# 393
Каква информация дава генетика на консултация за такъв резултат? Освен очевидната, че липсва една хромозома. Много би ми било интересно. Не сме стигнали с мъжа ми още до етапа ПИД и ще се радвам, ако споделиш, Тео. Simple Smile

# 394
Когато ние изследвахме кариотип с мъжа ми ни препоръчаха да направиме генетична консултация. Дадох 100лв за да ми кажат отново нещата, които бяха описани на листа с изследването. Единствено ме насочи при кой да си направя Fish анализ, макар че и аз сама можех да намеря къде се прави и да си запазя час. Лично за мен не беше полезна тази консултация, въпреки че имам отклонение, но като не знаех в началото каквото ми кажат го правех..
След ПИД на ембрионите не съм правила консултации, въпреки че бяха написали "генетична консултация " с репродуктивния обсъдихме резултатите и се разбрахме кое ще върнеме и кое не.

# 395
Здравейте, момичета! Днес излезе и моят ПИД резултат на 6 ембриончета. 5 бластоцисти на 5ти ден и един на 6ти.
За съжаление повечето са небалансирани. Четох доста, но не съм сигурна, как се интерпретират резултатите. Някоя от вас би ли могла да коментира? Този, който са определили като балансиран, дали е добър? Разбирам, че 46 хромозоми е добре, но какво значи XN и трофектодерм 6? А небалансираният по-скоро няма шанс или може да се опита и с него? На 41 съм, яйцеклетките ми са събирани на 40 и не знам, дали са ми останали още някакви за събиране. Благодаря ви предварително!

# 396
Здравейте, момичета! Днес излезе и моят ПИД резултат на 6 ембриончета. 5 бластоцисти на 5ти ден и един на 6ти.
За съжаление повечето са небалансирани. Четох доста, но не съм сигурна, как се интерпретират резултатите. Някоя от вас би ли могла да коментира? Този, който са определили като балансиран, дали е добър? Разбирам, че 46 хромозоми е добре, но какво значи XN и трофектодерм 6? А небалансираният по-скоро няма шанс или може да се опита и с него? На 41 съм, яйцеклетките ми са събирани на 40 и не знам, дали са ми останали още някакви за събиране. Благодаря ви предварително!

Здравейте! Трофектодерм означава мястото от което са взели клетките за изследване т.е. от бъдещата плацента. XN пък го пишат защото в България е забранено да се разкрива пола затова не пишат XX или XY. За съжаление небалансираните не можете да ги използвате, защото в единя ембрион имате липсваща хромозома в другия имате допълнителна хромозома. Този който е 46 пък е висока мозайка и пак не става за трансфер. Дано правилно да съм обяснила. Ако има някой по запознат може да даде по адекватно мнение.

# 397
Здравейте! Много благодаря за отговора! Simple Smile Но ембриончето, което е нормално, 46XN, няма никакви забележки, нали?

[/quote]
Здравейте! Трофектодерм означава мястото от което са взели клетките за изследване т.е. от бъдещата плацента. XN пък го пишат защото в България е забранено да се разкрива пола затова не пишат XX или XY. За съжаление небалансираните не можете да ги използвате, защото в единя ембрион имате липсваща хромозома в другия имате допълнителна хромозома. Този който е 46 пък е висока мозайка и пак не става за трансфер. Дано правилно да съм обяснила. Ако има някой по запознат може да даде по адекватно мнение.
[/quote]

# 398
Да това ембрионче 46 XN е без никакви генетични аномалии и на него можете да му направите трансфер. Пожелавам ви успех!

# 399
Благодаря Ви! 🩷

# 400
Каква информация дава генетика на консултация за такъв резултат? Освен очевидната, че липсва една хромозома. Много би ми било интересно. Не сме стигнали с мъжа ми още до етапа ПИД и ще се радвам, ако споделиш, Тео. Simple Smile

Не съм лекар и не знам какво би казал един специалист. При нас консултацията беше включена в цената на изследването. Ходила съм три пъти за по 20 минути и всеки път научавах нови неща, които няма как да прочета в интернет за 1 час. Казаха ни дали грешката в конкретните хромозоми е наследствена (не знам дали правилно се изразявам), дали може да размразим ембрион, за да направим изследване и др. Успех и дано следващият ембрион да да балансиран.

# 401
Благодаря, Тео. Аз още не съм правила изследване и съответно нямам небалансирани ембриони.

# 402
Благодаря, Тео. Аз още не съм правила изследване и съответно нямам небалансирани ембриони.

Много се извинявам, че съм объркала името. Пожелавам Ви всичко да се случи с лекота.

# 403
Здравейте, имам нужда от разчитане на последното ембрионче. Какво означава-мозаечен вариант с нарушение в една от половите хромозоми? Същевременно и е балансиран ембрион, някой има ли информация дали е подходящ ?
Благодаря ви!

# 404
Здравейте... Някоя от вас, правила ли е повторен ПИД на ембриони, след ненамерено ДНК от първи ПИД...  И, какъв е бил резултата от повторения ПИД? Може би нищо хубаво не би излязло от такъв ембрион?! Качество 5СС...
Ненамерено ДНК е или лошо качество, или липса на цяло ядро, или неправилно прехвърлен ембрион, загуби на клетки при измиване на ембриона, до колкото успях да преведа....

Общи условия

Активация на акаунт