Термин март 2023 💙♥️ - тема 6

• 41 485
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
  • В твоето съзнание...
Момичета, има пространствена тема за счетоводството по време на майчинство във форума - там са корифеи по въпроса: https://www.bg-mamma.com/?topic=1489675

един път влезнах и не мога да се откача ,само ми идват известия 😄😄😄😄 не можах да схвана отговаря на мойто питане тогава ама няма нищо . Имам една комшийка работи точно това в социалните ,та с нея ще говоря . Може и да се разберем 🤣🤣

Сподели и тук, ако искаш,  аз доста се зачетох та може да успеем да помогнем.

На мен темата ми беше много полезна да разбера какви документи се подават, че в БГ не може да стане по лесния начин... все трябва по трудния. Не ми е много ясно защо искат няколко вида болничен и чак след това декларация за майчинство, но както и да е Grinning

Иначе аз имам ПИК за Ной и от там може човек да си сметне среднодневното обезщетение на база осигуровки и т.н. Може да се направи и в този сайт - https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php, но сам трябва да си попълваш данните, което може да е малко объркващо.
Спрямо тази среднодневна ставка може да се сметне колко ще получавате на месец, като умножите работните дни в месеца по ставката.
Тук говорим за първата година на майчинството, за втората за момента е 710лв твърдо.
Ако си спомням правилно обезщетението за първата година, не може да бъде по-малко от минималната заплата.
Ако сте над осигурителния праг, очаквайте значително намаление на доходите, тъй като всички сметки се правят върху осигурителен доход.

# 556
Cat_woman123, не мислиш да кърмиш, така ли? Защото иначе аз се надявам да кърмя и съм взела един комплект първоначален само с шишета (беше коментиран тук на AVENT). А мляко изобщо не съм мислила да взимам все още. Познатите ми, които кърмят, споделят, че не им е трябвало.

# 557
Момичета, има пространствена тема за счетоводството по време на майчинство във форума - там са корифеи по въпроса: https://www.bg-mamma.com/?topic=1489675

един път влезнах и не мога да се откача ,само ми идват известия 😄😄😄😄 не можах да схвана отговаря на мойто питане тогава ама няма нищо . Имам една комшийка работи точно това в социалните ,та с нея ще говоря . Може и да се разберем 🤣🤣

Сподели и тук, ако искаш,  аз доста се зачетох та може да успеем да помогнем.

На мен темата ми беше много полезна да разбера какви документи се подават, че в БГ не може да стане по лесния начин... все трябва по трудния. Не ми е много ясно защо искат няколко вида болничен и чак след това декларация за майчинство, но както и да е Grinning

Иначе аз имам ПИК за Ной и от там може човек да си сметне среднодневното обезщетение на база осигуровки и т.н. Може да се направи и в този сайт - https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php, но сам трябва да си попълваш данните, което може да е малко объркващо.
Спрямо тази среднодневна ставка може да се сметне колко ще получавате на месец, като умножите работните дни в месеца по ставката.
Тук говорим за първата година на майчинството, за втората за момента е 710лв твърдо.
Ако си спомням правилно обезщетението за първата година, не може да бъде по-малко от минималната заплата.
Ако сте над осигурителния праг, очаквайте значително намаление на доходите, тъй като всички сметки се правят върху осигурителен доход.
Аз се опитах да намеря отговор на следното . Имам си трудов стаж години ,но точно като забременях не работех . Бях излязла в почивка малко и почнахме ремонти та там питането ми беше дали ще взимам майчинство ама нещо не с разбрахме и мисля да говоря с комшийката да видим какво ще произнесе 😄

# 558
Снежинка, включвам се за хълцането. Мен ме пращаха на доплер при феталния морфолог, бебенцето беше пораснало рязко, та искаха да се уверят, че всичко е наред.
Моето бебче също хълца много често, 3-5-6 пъти в денонощието, даже й повече се е случвало. Тя ми обясни, че това е напълно нормално, защото в този срок от бременността доста си пийват околоплодна течност. Също каза, че когато човек се напие с вода на големи глътки, започва да хълца. Това се случва и с бебчето. Явно си имаме лакомничета 😊

# 559
  • В твоето съзнание...
Аз се опитах да намеря отговор на следното . Имам си трудов стаж години ,но точно като забременях не работех . Бях излязла в почивка малко и почнахме ремонти та там питането ми беше дали ще взимам майчинство ама нещо не с разбрахме и мисля да говоря с комшийката да видим какво ще произнесе 😄

Ако нямаш към трудов договор към момента на излизане по майчинство, имаш право само на социално майчинство. Ако си започнала работа в някакъв момент след като си разбрала, че си бременна ще си имаш право и на нормалното.

# 560
Снежинка, включвам се за хълцането. Мен ме пращаха на доплер при феталния морфолог, бебенцето беше пораснало рязко, та искаха да се уверят, че всичко е наред.
Моето бебче също хълца много често, 3-5-6 пъти в денонощието, даже й повече се е случвало. Тя ми обясни, че това е напълно нормално, защото в този срок от бременността доста си пийват околоплодна течност. Също каза, че когато човек се напие с вода на големи глътки, започва да хълца. Това се случва и с бебчето. Явно си имаме лакомничета 😊
При мен обича вечер като легна и се успокоя и почва голямото хълцане 😄😄😄

# 561
Включвам се за храненето. Най-доброто мшяко към момента на пазара е Лактана био - козе мляко. Но пък е скъпо. Добра алтернатива е пак Лактана Био, краве мляко. ХИП също са с високо качество, сходна цена, но млякото не е толкова засищащо. С първото ми дете се наложи да сменям ХИП с Лактана, като стана нан6 месеца, защото ХИП не й удовлетворяваше нуждите. Тогава проучвах, обсъдих и с педиатърката и Лактана беше най-доброто на пазара. Сега много искам да кърмя (по медицински припини първия път не успях), но за всеки случай съм приготвила една кутия Лактана. Също шишето трябва да е от малките милилитри и с минимален размер на дупката на биберона. Може да се използва и от кърмещи, ако се цедят. Важно е размерът на дупката на биберона да е много малък. Казват, че на Авент бибероните са с най-подходяща форма. Аз съм фен на Томи Типи, така ще взех едно малко шише на Томи Simple Smile
Относно хълцането, моето бебе също хълца по няколко пъти на ден, но имам чувството, че го прави, когато се стресне от нещо. Например, пускам прахосмукачката, изведнъж започва да рита и до минута вечв хълца : D

# 562
  • В твоето съзнание...
Много полезна информация!
Може ли да споделиш и как си приготвяла млякото?
Аз също мисля да взема една кутия за всеки случай, като имам и комплект шишета на Авент, който включва такова малко шише, с малка дупка. Ако не успеем да започнем да се кърмим в болницата, искам да сме подготвени с храна щом се приберем, а не да се обяснявам на ММ какво да ходи да купува и да се чудя дали ще купи правилното нещо.
В случай, че не ни се наложи да ползваме АМ, ще го продам или подаря на някоя мама, която има нужда Simple Smile

Включвам се за храненето. Най-доброто мшяко към момента на пазара е Лактана био - козе мляко. Но пък е скъпо. Добра алтернатива е пак Лактана Био, краве мляко. ХИП също са с високо качество, сходна цена, но млякото не е толкова засищащо. С първото ми дете се наложи да сменям ХИП с Лактана, като стана нан6 месеца, защото ХИП не й удовлетворяваше нуждите. Тогава проучвах, обсъдих и с педиатърката и Лактана беше най-доброто на пазара. Сега много искам да кърмя (по медицински припини първия път не успях), но за всеки случай съм приготвила една кутия Лактана. Също шишето трябва да е от малките милилитри и с минимален размер на дупката на биберона. Може да се използва и от кърмещи, ако се цедят. Важно е размерът на дупката на биберона да е много малък. Казват, че на Авент бибероните са с най-подходяща форма. Аз съм фен на Томи Типи, така ще взех едно малко шише на Томи Simple Smile
Относно хълцането, моето бебе също хълца по няколко пъти на ден, но имам чувството, че го прави, когато се стресне от нещо. Например, пускам прахосмукачката, изведнъж започва да рита и до минута вечв хълца : D

# 563
Включвам се за храненето. Най-доброто мшяко към момента на пазара е Лактана био - козе мляко. Но пък е скъпо. Добра алтернатива е пак Лактана Био, краве мляко. ХИП също са с високо качество, сходна цена, но млякото не е толкова засищащо. С първото ми дете се наложи да сменям ХИП с Лактана, като стана нан6 месеца, защото ХИП не й удовлетворяваше нуждите. Тогава проучвах, обсъдих и с педиатърката и Лактана беше най-доброто на пазара.

Още един глас за Лактана, от личен опит.

# 564
Много полезна информация!
Може ли да споделиш и как си приготвяла млякото?
Аз също мисля да взема една кутия за всеки случай, като имам и комплект шишета на Авент, който включва такова малко шише, с малка дупка. Ако не успеем да започнем да се кърмим в болницата, искам да сме подготвени с храна щом се приберем, а не да се обяснявам на ММ какво да ходи да купува и да се чудя дали ще купи правилното нещо.
В случай, че не ни се наложи да ползваме АМ, ще го продам или подаря на някоя мама, която има нужда Simple Smile

[/quot

Има таблица с необходимите количества за различните месеци на гърба на кутията на млякото. Освен това в болницата питах колко мл да давам и кога да увеличавам. Има различни мнения сред педиатрите за количеството мляко на хранене, за това аз се доверих на производителя на млякото, който би трябвало най-добре да знае според състава на млякото. Освен това в крайна сметка детето яде, колкото иска, а не колкото аз искам Simple Smile Задължително използвах преварена вода. Направих режим на три часа хранене още от болницата. Даже директно си бях снимала графика на неонатологията, имахме го закачен на вратите, и действах според него. Сега наистина много се надявам да кърмя Simple Smile

# 565
Snejinka, искам да кърмя, ако имам кърма, да. По-скоро за всеки случай си мислех да купя и малко адаптирано мляко. Също така и в случай, ако ми се наложи да изляза и таткото е сам за по няколко часа с бебето да има какво да му дава.
Но ще видим как ще е в движение всичко.
Cat_woman123, не мислиш да кърмиш, така ли? Защото иначе аз се надявам да кърмя и съм взела един комплект първоначален само с шишета (беше коментиран тук на AVENT). А мляко изобщо не съм мислила да взимам все още. Познатите ми, които кърмят, споделят, че не им е трябвало.

# 566
"Добро утро" 😁
И аз като snejinka в последните дни в офиса, "фул макс" от работа 🤪 Поне голямото преместване също мина - хамалите се оказаха две момчета от България, едно от Сърбия и едно от Македония 😁 Голяма приказка му дръпнахме, всичките много се радваха на огромния ми корем, едно такова превъзбудено настроение беше, ще си запазя тази весела емоция с иначе така стресиращото местене.

Ivelina, Irna, Цвети - как сте? ( ако пропускам някого - с къса шийка, ниско/високо кръвно, вирус, котракции - пращам виртуална подкрепа на всички)

За пазаруването - охх, някакси за 99% от времето нищо не ме грабва/изкушава, обаче промоциите през януари и август ... някакъв шопинг дявол се отключва в мен,
Едно нещо, което въведох миналата година е ап-ът на лидъл, и си следя разни промоции, така и така пазарувам от там, защото ми е наблизо, и бих купила съответния продукт, така поне знам че пада някое и друго евро от бюджета.
ММ пък пазарува онлайн от една верига в неговия град, и така с общи усилия избираме където можем малко по-добра оферта, но не сме особено вманиачени, защото не сме особено "гурме" .

прегледи тази седмица - надявам се всички да чуят прекрасни новини Blush
funn - Следващ преглед 17.01
Цветито9104 - късна фетална морфология 18.01.23 г.
funn - Последна фетална  20.01
funn - 20.01 трета фетална
Оставащи прегледи ( ако съм пропуснала някого напомнете ми, моля ви, не се сърдя 😌😊)
Цветито9104 - консултация със следящия АГ  на 23.01
Lucie - 24.01 - лична лекция с акушерка за кърмене
So close - 24.01 - преглед
Xrisi.i - 24.01 - тонове
Asalea - 25.01 преглед
milenaho- Третата ФМ ще ми е на 26-ти
Tiare - преглед на 26.01
Ev_ - На 27/01 отново съм на преглед
Nicolee.smoletsova - 27.01 тонове
Танюша @ - следващ преглед 30 .01
Lucie - 31.01 - преглед ( ако още сме 2 в едно 😁🤞🤞)
Asalea - 32 седмица?
lady25 - 02.02
march23 - 03.02 прегледпри АГ
Xrisi.i - преглед - 7.02

# 567
И аз много искам да мога да кърмя и то без шише. Имам вдлъбнати зърна и ще трябва да взимам силиконови, но ще търся с кого да с еконсултирам. Казват, че с адекватни действия в първите 24 часа след раждането, нямало жена, която да няма кърма. Всички, коит не можели да кърмят, било от някаква грешка. За това аз лично ще проуча много хубаво и ще говоря в болницата (когато я избера) специално за тази грижа след раждането кой как може да помогне, но да си го подсигуря, защото аз не зная какво и как трябва и така може да се стигне до провал. Sad

Аз бях на късна фетална днес - потвърдиха, че хълцането е нормално. Казаха ми, че бебето малко изостава и е по-малко с около седмица. Да се храня по-добре и с повече протеин и ще видим следващия път как върви.

Иначе да попитам Simple Smile Моята АГ нищо допълнително не ми казва. Сега я питах за прием на Омега 3 и тя ми отговори, че е добре, особено в последния триместър. И малко се ядосах, че ако не разбера аз нещо и не попитам, няма да ми препоръча. Та освен разни медикаменти при нужда (контракции, шийка и т.н), какви добавки взимате? Витамини за бременни? Омега 3? Някакви други конкретни добавки?

И пак да попитам за тревожността и схемата на прием на тези капки Рескю на Др Бах - дневни/нощни...?

Благодаря!

# 568
"Добро утро" 😁
И аз като snejinka в последните дни в офиса, "фул макс" от работа 🤪 Поне голямото преместване също мина - хамалите се оказаха две момчета от България, едно от Сърбия и едно от Македония 😁 Голяма приказка му дръпнахме, всичките много се радваха на огромния ми корем, едно такова превъзбудено настроение беше, ще си запазя тази весела емоция с иначе така стресиращото местене.

Ivelina, Irna, Цвети - как сте? ( ако пропускам някого - с къса шийка, ниско/високо кръвно, вирус, котракции - пращам виртуална подкрепа на всички)

За пазаруването - охх, някакси за 99% от времето нищо не ме грабва/изкушава, обаче промоциите през януари и август ... някакъв шопинг дявол се отключва в мен,
Едно нещо, което въведох миналата година е ап-ът на лидъл, и си следя разни промоции, така и така пазарувам от там, защото ми е наблизо, и бих купила съответния продукт, така поне знам че пада някое и друго евро от бюджета.
ММ пък пазарува онлайн от една верига в неговия град, и така с общи усилия избираме където можем малко по-добра оферта, но не сме особено вманиачени, защото не сме особено "гурме" .

прегледи тази седмица - надявам се всички да чуят прекрасни новини Blush
funn - Следващ преглед 17.01
Цветито9104 - късна фетална морфология 18.01.23 г.
funn - Последна фетална  20.01
funn - 20.01 трета фетална
Оставащи прегледи ( ако съм пропуснала някого напомнете ми, моля ви, не се сърдя 😌😊)
Цветито9104 - консултация със следящия АГ  на 23.01
Lucie - 24.01 - лична лекция с акушерка за кърмене
So close - 24.01 - преглед
Xrisi.i - 24.01 - тонове
Asalea - 25.01 преглед
milenaho- Третата ФМ ще ми е на 26-ти
Tiare - преглед на 26.01
Ev_ - На 27/01 отново съм на преглед
Nicolee.smoletsova - 27.01 тонове
Танюша @ - следващ преглед 30 .01
Lucie - 31.01 - преглед ( ако още сме 2 в едно 😁🤞🤞)
Asalea - 32 седмица?
lady25 - 02.02
march23 - 03.02 прегледпри АГ
Xrisi.i - преглед - 7.02

Добър ден от мен и благодаря, че си се сетила да попиташ как съм ☺️
Слава богу за момента нямам стягане на корема и беше само 2-3 пъти за няколко дни, сега изглежда всичко да е наред или поне така се надявам.

В момента само ми остана болката в срамната кост при ставаме, сядане или по-дълго движение, но смятам, че е нормално от разтягането и разпъването на всички кости/стави и т н и все пак за мое спокойствие на утрешната ФМ ще разпитам и за стягането и за тази болка, както и някои други важни за мен въпроси - дали вече се е вдигала плацентата, тъй като съм със задна ниска и имах леко отлепяне.

След прегледа утре ще дам информация как е минало и на въпросите какви отговори съм получила.

Относно пиенето на витамини - аз пия премама дуо, които включват допелхерцова киселина, витамини и минерали - може който го интересува да прочете целия състав в листовката в Интернет.

Останалите мацки как сте днес?

# 569
Здравейте, момичета.

И аз споделям моя опит с млеката. Баткото от  раждането беше на Хип комбиотик 1 и с него си караше докато спря да пие мляко. Много добре му беше. Малкият започна със същото мляко,но не му беше ок,не помня причината,после към 3-4 месец започнаха проблеми с храненето,съмнения за тих рефлукс,в това време пробвахме и лактана био,и фризолак , мисля,че пробвахме и антирефлуксни,но нищо не му пасна. Накрая започна безлактозно без да е открита алергия към белтъка на кравето мляко и то му беше ок. След година мина на нормален фризолак,безлактозното му пак беше фризолак Пеп ац. Сега пак ще раждам в надежда,преди бяха на Хип,сега не знам. Аз няма как да опитам да кърмя заради лекарствата. С баткото също не можах,с малкия се цедях и два месеца беше на смесено хранене. На гърда не сучеше,стоеше си кротко и после си изяждаше порцията. 😀 И много бързо се отказах да го държа да си губя времето,а и моите зърна са вдлъбнати и бях с протектори.

Шишета и аз съм взела комплекта на Авент за начало стига.

Люси,сега видях,че си питала как сме. Ами вече имам лека болка в гърлото,но хремата си продължава и кашлица, която яко ме напъва. Явно от това напъване са ми като запушени ушите,не чувам добре,доста е неприятно.

В четвъртък вечер имам час при АГ, обади ми се той след като 4 дни не ми вдигаше и вече бях записала час за на друго място. Не искам да се местя по никое време при друго АГ въпреки че след всичко не съм доволна от отношението. Контракции имам доста по-малко,не знам какво се случи, но се радвам.

Нали бебчо е много малък и сега ще видя колко ще е,със сигурност няма да има два кг след като на пети беше само 1500. Аз съм -1 кг въпреки протеина,който пих три кутии,сега поръчах някакъв друг за спортисти да го пробвам, за две седмици поръчах,че е скъп.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 16:59 от Irnata_87

Общи условия

Активация на акаунт