Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 918
  • 771
  •   1
Отговори
# 165
Искам да помоля да споделите опит с дълго пътуване до и от училище и детска градина.
Натежава ли в някакъв момент?
Ако детето е малко, харесва ли му?
Не, но е хубаво да обмислите какво ще правите в колата. В моята имаше дискове с любими песни, книжки със занимавки (лабиринти, открий разликите), маркери за рисуване на  стъкло, някои играчки, солетки, вода, а в много ранна възраст и едно гърне, но това е друга тема Simple Smile Като поотраснаха пътуването си беше просто приятно време в разговор с децата.

# 166
Искам да помоля да споделите опит с дълго пътуване до и от училище и детска градина.
Натежава ли в някакъв момент?
Ако детето е малко, харесва ли му?

На детето не знам дали му харесва, но на мен би ми натежало. Когато беше време да избирам училище за сина ми, той ходеше два пъти седмично на логопед и веднъж седмично на психомоторна кинезитерапия. Това означаваше три пъти в седмицата аз да го вземам по-рано или да го водя по-късно в работното ми време. Изборът ми на  училище бе продиктуван и от местоположението му, но не като основна причина. Освен това смятам, че е по-добре детето да играе един или два часа повече или да се занимавам аз с него пълноценно, отколкото да седи в някое задръстване.

Всичко обаче е въпрос на някакви компромиси и приоритети. Ние живеехме в по-кофти квартал, но пък по-близо до училището и съответните занимания. Преместихме се миналата година, но детето вече беше на почти девет години.

Синът ми не обича колата. Дори сега на десетата минута започва да пита ‘стигнахме ли’. Ми не сме, имаме още 800 километра.

# 167
  • София
Аз съм го написала неграмотно - мисля да пращам дъщеря ми на 3 г. от есента докато започне сама да ходи някой ден на училище с транспорт и училището е малко далече.
Иначе аз самата нямам възможност да я водя и взимам, тоези 2 часа на ден ги нямам Sad
Та въпросите са ми в тази посока.

# 168
  • Blondeville
Колко дълго е дълго? При нас е 25 мин г/д на посока, съвсем ок ни е. При нас всички училища са далеч, без АЕА, така че сме се примирили.

Аз толкова малко дете (3/4г.) не бих пуснала с училищно бусче, синът ми на 6 още го возим в столче, и това ни беше един от доводите да не ползваме транспорт в малките класове.

# 169
blondie_anna,
Вашето дете, къде е?
Понеже и ние сме в района и наскоро се паникьосах, че всички “окей” училища са в Банкя, Карпузица, Бояна…
Дори приятели много похвалиха Веда, а то е точно на противоположния край за нас.

Колко дълго е дълго? При нас е 25 мин г/д на посока, съвсем ок ни е. При нас всички училища са далеч, без АЕА, така че сме се примирили.

Аз толкова малко дете (3/4г.) не бих пуснала с училищно бусче, синът ми на 6 още го возим в столче, и това ни беше един от доводите да не ползваме транспорт в малките класове.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 22:39 от durlioburlio

# 170
Аз съм го написала неграмотно - мисля да пращам дъщеря ми на 3 г. от есента докато започне сама да ходи някой ден на училище с транспорт и училището е малко далече.
Иначе аз самата нямам възможност да я водя и взимам, тоези 2 часа на ден ги нямам Sad
Та въпросите са ми в тази посока.

Тоест става въпрос за един часа в посока? На мен ми се вижда много и вероятно бих потърсила други варианти за детето. Но ако държите на въпросното училище, нямате много варианти.

Познавам много деца, които от четиригодишни пътуват с училищен автобус. В един момент даже им харесва, защото прекарват повече време с приятелите си, намират си нови ‘автобусни’ (както се изразява едно познато дете) и така пътуват по-лесни. Докато са малки пък, изкарват и по един следобеден сън.

При нас столчето е задължително до 152 сантиметра, синът ми е 150, но столът още му става, така че ще се вози още няколко месеца с него. Мен лично безопасността в училищните автобуси не ме притеснява. Не повече, отколкото по принцип.

# 171
  • Blondeville
Ами в един от тия райони е, в Света София. Grinning От Лозен дотам поне по околовръстното се стига бързо.

blondie_anna,
Вашето дете, къде е?
Понеже и ние сме в района и наскоро се паникьосах, че всички “окей” училища са в Банкя, Карпузица, Бояна…
Дори приятели много похвалиха Веда, а то е точно на противоположния край за нас.

# 172
  • София
Пътуването не е много с кола, засичала съм го многократно - 20-ина минути е, но ще трябва да проверя с маршрута на буса колко време ще отнема, затова се протеснявам. Иначе сме се разбрали, че ще й сложа стол в бусчето и ще пътува на него.
Ако я караме, ще е час за нас - до там, взимане там, каране обратно.

# 173
  • София
Има ли вече деца поканени на втори кръг в Света София Simple Smile

# 174
С уговорката, че не става дума за конкретните училища.
Ако ще си пускате децата с бус, съветвам ви да се разходите да видите как свалят децата в конкретното училище. След една такава гледка, направо спряхме да коментираме изобщо училище за петокласник, който дори не планирахме за ползва буса.

# 175
Искам да попитам ако нямате база за сравнение как преценявате,че нещата в първи клас се случват ОК.

Видях, че една дама е отписала детето си от Fusion, където е сега моето в първия клас, защото е лежерно и тн.

Но как решеваш дали е лежерно и че децата там изостават. Какво трябва да знае едно детет в края на първи срок на първи клас.

Като за мен да го пращам по състезания по математика не би показало целия аспект на обучението, а нивото по един предмет.

# 176
  • София
Състезанията по математика не са много показателни за училищното ниво, но за първи клас вършат работа. Любословие е доста добър ориентир за нивото по български.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 09:57 от sanaka

# 177
За пътуването с бус- бих проучила много добре какви са точно маршрутите на бусовете, които биха поели детето. В някои училища повече родители предпочитат да карат собственоръчно децата си и поради това училищните бусове намаляват, съответно маршрутите са абсурдни вълнообразни линии из София. И детето вместо нормалните 30-40 мин. може да пътува час и половина.
В други училища пък масово се използват бусовете и маршрутите стават доста натоварени, защото бусчетата са големи и с много деца.
А и освен това много зависи от конкретния шофьор и улици, които е избрал. Моето дете е с трети шофьор в СС. Сегашният се справя най-добре сутрин - 50 минути. Предишният закъсняваше за часовете и вземаше същото разстояние за 65 мин. Вечер е по-малко времето за пътуване - 40 мин.

В първи клас реално същественият сериозен материал, даващ основата, е по БЕЛ и МАТ. Някои по-масови състезания по математика, и както е казала Санака, Любословие по БЕЛ дават съвсем вярна представа за нивото на обучение. А и сами може да прецените на какво се набляга в училището.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 11:18 от Fancy

# 178
Аз шофирам през цяла София в двете посоки. Малките деца спят в колата. С голямата си говорим. На мен ми отнеме около 30 Мин, жертвам моето време в името на комфорта на децата. Ако бяха с бус, щеше да е повече от час, защото щяха да ги взимат първи и да ги оставят последни. След училище много обичат да играят в двора на училището. Ако бяха с бус, нямаше да е възможно.

# 179
Има ли вече деца поканени на втори кръг в Света София Simple Smile
Здравейте, ние също още чакаме резултат, какъвто и да е той. Нека някой сподели дали вече е получил мейл с покана за втори кръг за ПУК.

Общи условия

Активация на акаунт