Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 890
  • 771
  •   2
Отговори
# 180
И ние още чакаме резултати, детето ми беше на изпита за 1ви клас на 15ти Simple Smile

# 181
Да, втори кръг върви цяла седмица. Изпращат мейл с покана от днес за утре.

# 182
И ние нямаме отговор все още , вероятно не се е справил. Какво дават на втори кръг

# 183
А на някого с брат/сестра в СС вече да са отговорили?

# 184
  • София
А има ли вече приети деца или чакат докато приключат всички? Изглежда тази година напливът е доста голям

# 185
А на някого с брат/сестра в СС вече да са отговорили?
Да, на приятели детето. Още същия ден с положителен отговор.

# 186
Здравейте на всички! Започнах да чета темите преди месеци и тъкмо си помисля, че ми е ясно какво да избера и пак започвам да премислям. Голямото ми дете ще бъде ПУК учебната 2023-24, а аз още се лутам в дилеми. Моля да споделите опит - вярно ли е това, което усилено се разяснява на родителите, че ако детето не влезе в ПУК на ДГ на даденото училище, прием от 1ви клас е едва ли не невъзможен? И втори въпрос, виждам че родители постоянно коментират преместване на деца 2ри, 3ти, 4ти и т.н. класове - това много трудно ли се случва, случва ли се от ДУ да са се премествали деца при вашите в ЧУ?
И последен въпрос, на който биха могли да ми отговорят само родители в такава ситуация - родители на деца с хронични заболявания забелязвали ли са различно отношение, не става дума за затруднения с материал,а за чисто физически ХЗ? Често в такива случаи има повече отсъствия по медицински причини (за прегледи,изследвания,лечения), това променя ли отношението и дали още при разговорите за прием би променило резултата (което всички знаем е дискриминация)? Благодаря предварително!

# 187
  • София
За приема в ПУК и 1 клас е вярно - училищата запълват паралелките изцяло или почти напълно в ПУК. В 1 клас добавят 2-3 деца в паралелка или обявяват прием за освободени места. При всички положения ако съм избрала училище с ПУК, бих записала детето там още тогава, колкото и да съм доволна от детската градина. За преместванията не мога да коментирам, не съм го правила лично. Относно деца с хронични заболявания не мисля, че детето ще срещне различно отношение, но разбира се зависи от твърде много фактори. В училището, с което аз имам опит, психолозите работят много с децата за изграждане на някаква здравословна атмосфера и взаимоотношения. При дълги отсъствия остава да се наваксва материала разбира се, което ще е казус във всяко училище, особено след 4-5 клас (дотогава "материалът" е сравнително оскъден).

# 188
За информация - Сега видях реклама на гимназията на Izzy Science - от 2023-2024 ще започнат първите осмокласници. Казава се Science Smart School of Sofia. Погледнах сайта - освен обща подготовка на ниво са съобщили, че предлагат и 4 основни предмета - Entrepreneurial skills and management; Environmental science and management; International project management;  Global  Perspectives;
За всички ученици се въвежда изучаването (master class) на  предприемачество и управление на проекти като практически израз на изучаването на 4те основни предмета. Ще следват програмата на МОН + Cambridge Secondary. Мернах нещо и за немски език като втори.

Профилите за 11 и 12 клас са Природни науки и математика, Социални науки и литература, Бизнес и компютърни науки.

За жалост не видях информация за цени, но предполагам, че скоро ще стане ясно.

# 189
  • София
Може ли да споделите за деца от минали години. Има ли такива след втори кръг на Света София, които са били приети и са разбрали след няколко дни? Останала съм с впечатлението, че положителния отговор идва на същия ден

# 190
И аз видях рекламата на Izzi за гимназията. Цената която видях е 1200 лева на месец. От септември до юни. Деца с високи постижения могат да получат стипендия от 50% до 100%.

# 191
  • София
За информация - Сега видях реклама на гимназията на Izzy Science - от 2023-2024 ще започнат първите осмокласници. Казава се Science Smart School of Sofia.
Скрит текст:
Погледнах сайта - освен обща подготовка на ниво са съобщили, че предлагат и 4 основни предмета - Entrepreneurial skills and management; Environmental science and management; International project management;  Global  Perspectives;
За всички ученици се въвежда изучаването (master class) на  предприемачество и управление на проекти като практически израз на изучаването на 4те основни предмета. Ще следват програмата на МОН + Cambridge Secondary. Мернах нещо и за немски език като втори.

Профилите за 11 и 12 клас са Природни науки и математика, Социални науки и литература, Бизнес и компютърни науки.
За жалост не видях информация за цени, но предполагам, че скоро ще стане ясно.
Таксата е 1200 лв на месец от септември до юни (12 000 лева на година), отбелязано е в страницата за кандидатстване. За мен е голяма изненада, гимназия ми се вижда много амбициозен проект, особено с 4 паралелки още от старта. Дано да се получи, истината е, че и средното образование е в криза и има нужда от алтернативи на обичайните елитни гимназии.

# 192
  • Пловдив/София
И на мен ми излезе гимназията, но малко са прекалили. Освен предметите по МОН, има тези по Кеймбридж програмата, плюс тези предприемаческите. Общо изброих 20 предмета. 20! Това са деца на 14-16 години, явно се предполага да учат денонощно.
Дано се сетят да профилират, но пак 15 предмета да останат- много са.
И не съм броила спортните по избор след часовете.
Не знам каква е идеята от толкова много учене постоянно, от пук, че до гимназия. Като завършат тези деца как са с психиката? Имали ли са време да видят нещо от реалния живот, игри навън, шляене с приятели, или просто почивка…
Не знам, започва да ме притеснява тази склонност да наливаме в главите на децата всичко, което ни хрумне.
Едно им признавам на Изи, някак успяват да държат таксите прилични. За ново училище с висоии учителски заплати, модерни кабинети и малки паралелки- не знам как им излиза сметката.

# 193
  • София
Може ли да споделите за деца от минали години. Има ли такива след втори кръг на Света София, които са били приети и са разбрали след няколко дни? Останала съм с впечатлението, че положителния отговор идва на същия ден

Сега погледнах. Миналата година е бил на втор кръг на 19-ти, а сме получили писмо с положителен отговор на 21-ви януари.

# 194
На Cambridge програмите са натоварващи и амбициозни още от ниво Primary. До year 5 включително беше натоварено, но поносимо. Синът ми е year 6 (родените 2012 г.) и от тази година домашните нараснаха значително като количество и сложност, тестовете и подготовката за тях също.

Не ми се мисли какво ще бъде в гимназията, но се успокоявам, че ще имаме тази и още една година и че вероятно синът ми ще узрее малко на емоционално ниво. Отзивите обаче от близки деца са за много сериозно учене.

В този смисъл не знам как можеш да съчетаваш две учебни програми в гимназия. В училището на детето до year 7 включително  (това са 11-12 годишни) обучението е абсолютно двуезично. После остава само английската част и всички предмети са на английски. Френският остава като език и литература. Мисля, че няма предмети на френски.

Интересно ми е как ще им се получи на Иззи и ще следя. Стискам им палци. Симпатични са ми и това беше едно от двете училища, които проучвах, когато имах идея да се приберем за 3-4 години.

Общи условия

Активация на акаунт