Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 782
  • 771
  •   1
Отговори
# 90
Нали отдавна сме се разбрали, че не може всички да се уредят в двете велики училища. Дори може да има и такива заблудени овце, които да не искат.
В този смисъл да се хейти всяко едно друго училище е не само смешно, но и обезсмисля темата.

# 91
mimikona, писах Ви.
Ние сме от доволните и щастливи от Увекинд.

# 92
Нали отдавна сме се разбрали, че не може всички да се уредят в двете велики училища. Дори може да има и такива заблудени овце, които да не искат.
В този смисъл да се хейти всяко едно друго училище е не само смешно, но и обезсмисля темата.

То това е ясно от ден първи. Не е ясно обаче, че ако някои спрат да се самозалъгват и започнат да имат ясни изисквания за парите, които плащат, може и да се появят още училища, като СС и Питагор. И тогава конкуренцията няма да е толкова безмилостно жестока измежду децата.
Виждала съм стотици от тази порода, която уж не иска СС и Питагор....до към 3-ти клас. След това много рязко и болезнено им просветва, че неискането ще е фатално, ако се помотаят още малко в игри и закачки по бели училища и кръжоци по стъклопис. Не случайно подобни училища стартират с прием на примерно 4-и класа и на финала в 7-ми клас, ако завършат с една пълна паралелка си е феноменален успех. Е, има и такива родители, които си остават неискащи... за сметка на детето. Важно им е да е щастливо(все едно в СС и Питагор масово са нещастни Wink )и обгрижено. Но това ще го разберат след 20-тина години.

# 93
  • Blondeville
Моля ви пишете отзиви и в темата, не само на лично, иначе какъв е смисълът ѝ?

# 94
  • София
mimikona, писах Ви.

Моля Ви, пишете в темата! Иначе тя е просто тема на П и СС. Което не е лошо, но не това е темата

# 95
mimikona, писах Ви.
Страхотно, хубаво е да споделите изискванията които имате към училището за вашето дете. За да могат всички потребители да добият представа.

Вчера говорих с майка на седмокласник в Увекинд. И двете стигнахме до извода, че е важен въпрос при избора на училище е да се питат потребителите му, всичко ли което чухте от ръководството като обещание се случи?

# 96
Ама като питаш конкретно, всички ти казват, че са доволни. Трябва да са ти много близки, за да ти подшушнат недостатъците или през трети човек, с когото споделят.
Иначе всички училища имат недостатъци, въпросът е на теб какво ти е важно и това да е ОК.

# 97

Вчера говорих с майка на седмокласник в Увекинд. И двете стигнахме до извода, че е важен въпрос при избора на училище е да се питат потребителите му, всичко ли което чухте от ръководството като обещание се случи?

То и тук има нюанси, защото като родител на ПУК-че имаш едни приоритети и изисквания, а като родител на тийн пред НВО други. Wink А както знаем, има представители на училища, които са факири на обещанията.

Никога няма да забравя как ми отговориха в Петър Берон, когато на проучвателната среща ги попитах с какво ниво на английски излизат в 7 клас възпитаниците им. Пъхнаха ми една таблица, която показваше, че в 7 клас децата покриват B2. Но не успяха да ми предоставят същата таблица за статистика колко деца от випуските последните 5 години в 7 клас са минали успешно First for Schools. После се оказа, че тази таблица с графика била пожелателна, а още малко след това разбрах от личен опит какво всъщност е нивото на английски в училището.

Или пък "заслужил и награден' начален, пенсиониран учител от Лом, който назначиха да поеме децата в 1 клас, не беше разбрал, че децата вече умеят да четат(благодарение на прекрасен учител в ПУК).

# 98
Да споделя моя и на сина ми челен сблъсък с 'всичко да се поднася под формата на игра'. Става въпрос за петгодишно дете (последна година предучилищна) и чужбинско училище, но опитът е показателен.

Та въпросната година по английски синът ми имаше две много мили учителки, които обаче освен да рисуват и оцветяват с децата и някакви проекти, в които се реже, лепи, рисува и се правят пана от отпадъчни материали, друго нямаше. Или поне до вкъщи нищо не стигаше. Това ми направи впечатление, понеже все пак сравнявах с предходната година и с това, което се прави по френски (там имаше цифри, смятане до 10, букви, звуци и т.н.). Ама си викам 'децата са малки, нека още една година да поиграят' + че английската образователна система тогава не ми беше много позната. Накрая на годината чак видях учебниците и тетрадките по английски и математика на английски, нямаше една попълнена страница, но пък получих купчина с прекрасни произведения на изкуството. Викам си 'сега трябва да хвърля нови учебници'.

В първи клас още първия месец госпожата по английски (друга вече) ме привика да ми каже, че синът ми е изключително назад с четенето по английски, ще му трябва допълнителна помощ и единствената причина да остане в мейнстрийм групата по английски е, че доста деца са по-зле и от него, та групата с нуждаещите се от сериозна помощ вече е запълнена. Математиката беше по-добре, но не достатъчно, и че трябва да работим много у дома. И се започна едно наваксване у дома. От училище му назначиха учителка, която да му помага с четенето. Всеки ден по половин час се занимаваше само с него, след редовните часове, даваше му книги за вкъщи и указания какво и как да правим. Към април-май в общи линии детето навакса и започна да чете и на английски, така както на френски. Натоварването обаче беше голямо, особено за него - беше непрекъснато уморен, изнервен, плачеше, беше му омръзнало.

Ако бях обърнала внимание още в предучилищната, щяхме да си спестим много нерви и напрежение. Оттогава имам едно наум и контролирам какво учи, колко е научил и какво трябва да се дообясни или упражни повече. Слава богу, на учители също случихме, та не се е налагало да запълвам техните празноти - само тези, дължащи се на разсеяността на сина ми.

# 99
  • София
На мен въпросът и описанията от дамата, ми бият на Прогресивното, може да погледнете и него, освен Увекинд и ТЕ, както и Мейпъл Беър.
В Иззи има тази среда на "колектив", но определено се учи доста, а предвид местоположението на Увекинг и ТЕ, предполагам, че ще е далеч.

Фенси, сериозно ли в ПБ учителката не се е консултирила с предишната? Ужас.. Иначе от доста приятели съм чувала за много добра учителка там за ПУК, но тя била само и единствено в ПУК.

# 100
Това за ПБ е абсолютно вярно, учителката от ПУК е известна изучи и двете ми деца и въпреки училището съм изключително доволна.

# 101
Фенси, сериозно ли в ПБ учителката не се е консултирила с предишната? Ужас.. Иначе от доста приятели съм чувала за много добра учителка там за ПУК, но тя била само и единствено в ПУК.

Да, и вината не беше на новата учителка. А на ръководството в лицето на заместник директорката по учебната част. Но като цяло и новата учителка беше с дълбоко провинциално мислене от типа "Този материал ще го минем". Та мъжът ми, който между другото не е много в час(той е по-скоро развозвач Simple Smile ) и беше казал "Ама госпожо, то е ясно, че ще го минете. Важно е как ще го усвоят децата." Та я беше накарал да заеква.

Мис Нели е извела не един випуск от успешни ПУК-чета и доволни родители. Заради нея се подлъгах принципно по това училище и направих грешката да не преместя детето още след ПУК. По наше време имаше и още 1-2 качествени начални учителки в ПБ. И с това свършват положителните му страни.

# 102
Благодаря на всички за отговорите, давате ми храна за размисъл. Ние имаме много време да решим, но все пак под внимание взимаме и конкретно динамиката на нашето семейство, и спецификите на нашето дете. Да не се разпростирам, но малко грубичко ми идва това заклеймяване като неопитни родители, "ще видите вие в седми клас" и пр. Ще е много готино ако си говорим по-уважително едни с други. Simple Smile

Имам много косвени сблъсъци с деца от всякакви училища - покрай приятели и познати, и най-вече покрай майка ми, която е учител по математика в държавно учлище, но дава частни уроци за подготовка на деца в 7-ми клас за всякакви училища, а и обучава деца от частни училища на всякакви възрасти допълнително. Видяла съм плачевно-тъжни малки човеци от едни определени училища. Видяла съм и такива, които се чувстват прекрасно в средата си. Та се надявам като родители просто да постигнем второто. Няма как да сложим всички деца в СС и те да се чувстват добре там.

# 103
Попадането в едно или друго училище никога не е гаранция за успех. Увеличава шансовете за успеваемост на детето в една или друга област, но не е непременно единственият път до определени гимназии. Не разбирам защо в темата се смята за много фатално да не запишеш детето в правилното училище още в ПУК.
Скрит текст:
Аз навремето кандидатствах в столична ЕГ като дойдох на изпит с подготовката от неголям провинциален град. Сега като се замисля, шансовете ми не са били големи - каквото бях научила в училище и 2 месеца преди изпита с двама от петимата частни учители в града Simple Smile. Ама попаднах там в заветните бройки момичета. После и самите частни учители не повярваха, като им се обадих, голяма реклама ще да е било за тях после, че са вкарали дете в София-та Simple Smile Сигурна съм, че съм изместила някое дете с много по-голяма подготоква от моята. Може да е било късмет - паднали са ми се неща, които знам по-добре, издържали са ми нервите, проверавящите са били от благосклонните, или друг случаен фактор.

# 104
Попадането в едно или друго училище никога не е гаранция за успех. Увеличава шансовете за успеваемост на детето в една или друга област, но не е непременно единственият път до определени гимназии. Не разбирам защо в темата се смята за много фатално да не запишеш детето в правилното училище още в ПУК.
Скрит текст:
Аз навремето кандидатствах в столична ЕГ като дойдох на изпит с подготовката от неголям провинциален град. Сега като се замисля, шансовете ми не са били големи - каквото бях научила в училище и 2 месеца преди изпита с двама от петимата частни учители в града Simple Smile. Ама попаднах там в заветните бройки момичета. После и самите частни учители не повярваха, като им се обадих, голяма реклама ще да е било за тях после, че са вкарали дете в София-та Simple Smile Сигурна съм, че съм изместила някое дете с много по-голяма подготоква от моята. Може да е било късмет - паднали са ми се неща, които знам по-добре, издържали са ми нервите, проверавящите са били от благосклонните, или друг случаен фактор.

Ако ще ходят в езикова, изобщо няма да ги мъча. Записвам ги в частна езикова, ако не стане в добра държавна и да се оправят.
Грубо, грубо, ама който не е минал през 7 клас, не знае. 12000 деца се конкурират в София, а добрите гимназии (държавни и частни) са по-малко от пръстите на едната ми ръка.

Общи условия

Активация на акаунт