Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 787
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
Сега има толкова школи и форми за езиково обучение извън ЕГ, с които може да се постигне високо ниво на владеене, че въобще не бих смятала, че ЕГ е единствената възможност детето да научи език, ако това ми е целта. За мен по-важно е да си поставиш ясна цел в образованието на детето, а пътища за постигането ѝ - много (някои по-евтини, други - не толкова).

# 106
Че кой е казал, че става въпрос САМО за език или математика? Всъщност борбата за няколкото държавни гимназии в СОфия е заради общо ниво на обучение и среда. Не само заради профила.

И всеки може да извади от ръкава си примери за нещастни деца в определени училища. Нали? В случая говорим за неоспорими факти за едно училище. Ниско ниво на образование + умишлено занижаване на оценки в 7 клас, за да са принудени децата да останат в гимназията. Не говорим за щастието или нещастието на питомците му, а и питомците на други училища.
И в крайна сметка, повечето деца са максимално щастливи, когато не ги напъват в училище с по-сериозните предмети, а могат да се занимават с пълнеж (думата характеризира моята позиция). Мрънкат когато се налага да учат сериозно и системно. Личният ми опит показва, че сегашните "академични" училища не са по-натоварващи от кое да е нормално държавно училище по наше време преди едни 30+ години.

Ако сте се засегнали от терминът "неопитен", съжалявам, но той отразява напълно мнението ми и наличието на баба - частна учителка съвсем не го променя. Напротив!

Напът съм да изляза от темата поради изчерпване на нуждите ми. Но през годините назад доста, като вас, са минали оттук. Не се различавате много. Малцина после са имали смелост да се върнат и да признаят, че сме били прави. Успех с избора!

# 107
  • Blondeville
Ама кажете ги нещастните деца от кои училища са, макар имплицитно да става ясно, нека го направим експлицитно Stuck Out Tongue Winking Eye

Трудно ми е да повярвам, че всички деца от “определени” (неназовани) училища са нещастни, а всички от “другите” (пак неназовани) са щастливи. А може и да има такива, които биха били най-щастливи ако не ходят изобщо на училище, тъй че това “щастие” е доста относително и доста нетрайно при сблъсъка с “живия живот.” Аз например бях щастлива на тестове, изпити и контролни и си преписвах домашните, докато не ги сметна за перфектни, и част от класа ми бяха като мен. Друга част пък бяха щастливи на свободен час и тройка Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз самата съм кофти пример на лежерност в 7-и клас, ниско общо ниво на класа, но окрилена от лесните шестици си повярвах, че всички елитни гимназии ще опънат червения килим да ме посрещнат, без да си дам грам зор. Очаквано, тая увереност се сгромоляса след кандидатстването в 7-и клас, а родителите ми уви за частна гимназия нямаха средства.

И няма какво да се обиждате от “неопитни родители”, опитни ли сте на тоя етап? И аз не съм опитна с дете в ПУК. Че то даже е и много щастливо в училището си, противно на схавщането, че там децата са “смазани и нещастни” явно. Но както казах, още сме в ПУК, нямам опит, а предполагам в ПУК почти всички са щастливи Stuck Out Tongue Winking Eye

И за пореден път ви моля, давайте отзиви в темата, не само на лични, не е толкова страшно. И като кажете “А”, кажете и “Б”, иначе е несъстоятелно.

# 108
Ама кажете ги нещастните деца от кои училища са, макар имплицитно да става ясно, нека го направим експлицитно Stuck Out Tongue Winking Eye

Трудно ми е да повярвам, че всички деца от “определени” (неназовани) училища са нещастни, а всички от “другите” (пак неназовани) са щастливи. А може и да има такива, които биха били най-щастливи ако не ходят изобщо на училище, тъй че това “щастие” е доста относително и доста нетрайно при сблъсъка с “живия живот.” Аз например бях щастлива на тестове, изпити и контролни и си преписвах домашните, докато не ги сметна за перфектни, и част от класа ми бяха като мен. Друга част пък бяха щастливи на свободен час и тройка Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз самата съм кофти пример на лежерност в 7-и клас, ниско общо ниво на класа, но окрилена от лесните шестици си повярвах, че всички елитни гимназии ще опънат червения килим да ме посрещнат, без да си дам грам зор. Очаквано, тая увереност се сгромоляса след кандидатстването в 7-и клас, а родителите ми уви за частна гимназия нямаха средства.

И няма какво да се обиждате от “неопитни родители”, опитни ли сте на тоя етап? И аз не съм опитна с дете в ПУК. Че то даже е и много щастливо в училището си, противно на схавщането, че там децата са “смазани и нещастни” явно. Но както казах, още сме в ПУК, нямам опит, а предполагам в ПУК почти всички са щастливи Stuck Out Tongue Winking Eye

И за пореден път ви моля, давайте отзиви в темата, не само на лични, не е толкова страшно. И като кажете “А”, кажете и “Б”, иначе е несъстоятелно.

А, не, малко погрешно съм разбрана.
Не съм обидена, просто класифицирам като грубост това да считаме собствения си опит като представителна извадка и да наричаме другите с някакви имена. Затова и дадох примера с нещастните деца - аз съм ги виждала и какво от това? Точно така - това не означава, че всички там са нещастни и всички други - щастливи. Напротив. Аз съм огромен застъпник на идеята, че за всяко дете и семейство има точно училище и среда. Това ми е важно и на мен. Не съм тук да размахвам пръст и да соча кое училище е посредствено и кое не на база личните ми критерии, просто защото това е откровено безсмислено и не е от помощ на никого. Трудно е да се абстрахираме от собствения си опит (бил той пряк или косвен) и да дадем чиста информация, с която който иска ще си борави както сметне за добре. Особено пък ако даваме една каруца пари, естествено, че искаме да (си) докажем, че изборът ни е най-добър. Тук е малко терен за доказване, но то беше така и като аз бях 7-ми клас, помня. Grinning

Все още издирвам някой, чието дете е в Томас Едисън в момента. Може и на лични, ще оценя вътрешна информация. Simple Smile

# 109
pirinzy,
Когато аз търсех частни училища бях изчела всичко писано по въпроса и бях добила представа за начина на мислене, както и профила на децата на потребителите.  Считах и проължавам да считам за родителска отговорност образованието и щастието на децата. Та ако беше прочела малко по-назад в темите щеше да видиш, че отгова на Leka идва от първа ръка за ТЕ.
Пробвай с няколко страници назад Simple Smile

# 110

Все още издирвам някой, чието дете е в Томас Едисън в момента. Може и на лични, ще оценя вътрешна информация. Simple Smile

Ама дали изобщо четете отговорите на собствените ви въпроси?
Соник преди страница е писала от личен опит с две деца в училището, едното е дори все още там. Вместо да се фокусирате и да анализирате и квалифицирате мнения, които не ви изнасят...да бяхте по-задълбочено следили какво ви отговарят хората.

А Увекинд е посредствено от гледна точка всички критерии за качество на образованието. А не заради  лични и чисто субективни критерии. Дали някой родител е доволен от всичко останало си е негова работа. Качество на образование се мери с обективни критерии/резултати и Увекинд определено не доказват, откакто са основани, че влизат в категорията НЕ - посредствено ЧУ. Същото ниво на образование бихте постигнали в няколкото добри ДУ, без да се налага да плащате хиляди. А и честно казано присъствието в училището на управленски позиции на определени "учители" би ме разколебало още повече.

Както казах - посредственост и защитена среда. Това е Увекинд. Както и още поне 10-тина ЧУ.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 14:39 от Fancy

# 111
  • София
Аз споменах 7 клас преди няколко поста и се върнах да проверя дали наистина съм го написала обидно и заклеймяващо, но не виждам защо би могло да се възприеме така. Не препоръчвам никое конкретно училище, всеки сам може да си направи проучванията. Непоисканият ми съвет към родителите на бъдещи ПУК-чета беше точно в тази посока - да проверите и отзивите от прогимназиалните класове, не само началните. Всъщност, точно в прогимназиалния курс се натрупват най-много предизвикателства. До 4 клас вариантите са много, включително и в кварталните държавни училища.

# 112
  • София
Обидно и заклеймяващо е отговорът на всяко мнение, което не възхвалява СС. Питагор минава покрай него в процепа на вратата. Вие не го усещате, защото това отдавна е общият дух на тази тема и според мен сте си свикнали. Аз я чета от няколко години, преди поради професионален интерес, сега вече поради личен и ме се впечатлявам отдавна, защото и аз съм свикнала вече. Може би все пак е добре да се каже.
Съжелявам, че го давам в отговор на Dandelion, може би най-малко от всички заслужавате конкретно Вие, но просто сега отворих темата.

# 113
Обидно и заклеймяващо е отговорът на всяко мнение, което не възхвалява СС. Питагор минава покрай него в процепа на вратата. Вие не го усещате, защото това отдавна е общият дух на тази тема и според мен сте си свикнали. Аз я чета от няколко години, преди поради професионален интерес, сега вече поради личен и ме се впечатлявам отдавна, защото и аз съм свикнала вече. Може би все пак е добре да се каже.
Съжелявам, че го давам в отговор на Dandelion, може би най-малко от всички заслужавате конкретно Вие, но просто сега отворих темата.

Къде видяхте изобщо в последните страници да се коментира, още повече възхвалява СС? Не ние, а вие отново го намесвате. Дори не сме го използвали за сравнение всъщност. Очевидно е трън, но в конкрентия разговор ставаше въпрос за Увекинд все пак.

Обидно е да ни вменявате подобни неща, само защото написаното не ви изнася. И чрез нападки да се опитвате да манипулирате и принизите същността на мненията. Догодина детето ми няма да е в СС, но мнението ми за Увекинд няма да се е променило и на сантиметър.

# 114

Аз не виждам някой да е писал за СС и Питагор. Темата беше Увекинд.

Духа в темата е едини - всички искат най-доброто образование за децата си. Затова предпочитат да плащат и би трябвало да изискват. Именно за това се наместват СС и Питагор, като единствени училища в момента които успяват да покрият голяма част от образованието на децата.  И споделяйки това потребителите се опитват да внесат ясното - че всяко частно училище трябва да бъде такова. Да образова децата и да покрива определени критерии. Иначе можем да си седим и в безплатното.
И когато някой врял и кипял потребител (щото много от нас са местили децата си), даде мнение, че индивидуален подход няма и всичко е рекламен трик. Че това да ти отглеждат детето добре - не е равно на образование. Че покриването на някакво ниво в учебната програма не прави децата нон-стоп учещи и др. То тогава някой нонв подскача, че бил обиден за начина по който е оценен избора му.
Съжалявам, че по-младото поколение спря да чете и очаква всичко да му се сложи на готово. Че не намира критиката за нещо градивно и че забрави поговорката "не питай старило а питай патило"

В случая pirinzy не търси мнение, търси някой да й каже, че намира в училището същите страхотни неща като нея. За да може тя да оправдае избора си пред себе си. Това е моето виждане, като потребител на ЧУ-та от доста време.

# 115
В темата двете училища са се наложили като златния стандарт, обяснява се, че всичко извън тях е компромис или грешен избор. Даже родителите, които не ги целят, бяха определени като заблудени овце преди една страница.

# 116
В темата двете училища са се наложили като златния стандарт, обяснява се, че всичко извън тях е компромис или грешен избор. Даже родителите, които не ги целят, бяха определени като заблудени овце преди една страница.

Това го вменявате вие като внушение конкретно в настоящия разговор, който отново превърнахте в тема ЗА/против СС и Питагор. И да, да пишеш 5-ца нарочно за годината в 7 клас е престъпно деяние, с основна цел да си набереш ученици за гимназията. И да, до толкова да не можеш да изучиш умни деца за поне 80 точки на лесно НВО значи, че си се провалил професионално. За 2022 година:
48 явили се -    64.17 среден резултат по БЕЛ
48 явили се -    53.54 среден резултат по МАТ.
Това реално са оценки 4. Дори не са 5-ци. Посредственост не, ами по-зле от посредственост. И не ми обяснявайте, че НВО нищо не показва. Всъщност тези резултати показват плачевно ниво на знания. Остави, че окастрят каквото и да било желание да се местят децата на друго място и ги обричат на средно образование в гимназията на Увекинд, каквато е и всъщност крайната бизнес цел. Да текат едни финансови потоци в целият период на лицензите, които имат.

И в крайна сметка какво да се прави, като наистина са стандарт за добро ниво на образованието и всички останали, които имат амбиции се равняват по тях?

# 117
  • София
А вие къде видяхте да пиша за последните постове конкретно? Може да се върнете да прочетете с разбиране, тъкмо си видях и няколко грешки!
Познавам деца, които се чувстват отлично в СС, защото това е тяхното ниво, тяхната прилежност, техният състезателен дух и техният темперамент. Мисля, че училището е точно за деца като тях.
Все от там: Познавам няколко, които ходят на частни уроци от рано, за да не изостават и са в постоянен стрес. Едното ходи на частни уроци от ПУК. Няколко имам, които продължиха извън бг, няколко са в АК. Последните, както вероятно и мкого други, се справят отлично и в добро здраве и настроение. Едно в НПМГ се беше подтиснало жестоко, че не знае и 1/8 от съучениците си от други училища по общите предмети (които за нпмг са водещи), знаело само мат, бел и английски.
От Увекинд последните две години две приятелски деца заминаха да учат в над средни университети в ЮК и едно в Холандия. Не мога да ги определя като провалили се в никакъв случай, даже напротив. Единственият им “недостатък” е, че в Увекинд има доста неконкурентна среда и малко се бяха постреснали, че не навсякъде галят с перото като отношение првподавател- учащ и между учащите се.  
Наблюдавам с интерес няколко приятелски деца в Британика - две бях недоволни от сливането на Дрита и се преместиха в ТЕ, едно остана, две влязоха след сливането и като цяло са доволни - учат доста, малко ми е по-посредствено отколкото мислех, че ще се окаже след сливането.
В ЕСПА имат добри резултати - и там имам приятелско дете, но е само едно и не мога въз основа на частен случай да кажа нещо.
Лошото е, че навсякъде голяма част от децата ходят на допълнителни уроци и е много, ама много трудно да се определи резултате от НВО дали са от училището или от уроците.
Като цяло средата е важна, ясно е, че във водещите се събират като цяло умни деца с амбициозни родители и от общо над средното ниво много по-лесно се постигат отлични резултати.
От често обсъжданите за мен най-добра комбинация от изисквания, резултати не само на НВО и здравословна среда има ТЕ.

Аз съм ви казвала, ако някой е чел извън темата за двете любими училища, че съм избрала Веда. Като съм си дала няколко години да видя ок ли е, преди да стане окончателен избор. Не бих избрала Увекинд, защото ми е малко несериозно, но все пак смятам, че е отлично училище за по-раними като натура деца. Такова ако го сложи някой в ужасно конкурентната среда, ще има много сериозна дългосрочна нужда от психолог. Пак за Увекинд - Пък накрая имат IB диплома и си учат по света и работят пак по него (две такива познавам, знам за още).
Въобще, сериозно мисля, че ако темата отнеме малко от мом-шейминг елемента си, ще спечели.
П.П. Имам нулеви знания за Питагор и ПЧМГ, нямам познати с деца там, не съм следила конкретно, а и след толкова рязкото разширяване ефектът ще се види след няколко години.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 16:55 от get_real

# 118
  • Blondeville
Ама казвайте отзиви и за другите училища де, аз лично имам и дете на 4, което тепърва ще записвам някъде. Водя се от резултати, среда и отзиви при избора.

Не мога да си позволя да не се водя от резултатите, защото нито имам готов бизнес за децата, които да оставя да учат лежерно или по-арт докато им дойде времето за синекурна длъжност в семейната фирма, нито имам план за развитие/учене в чужбина в гимназиален етап. Тоест искам или не, те ще влязат в борбата след 7-и клас, която е жестока и за ДГ, и за добрите частни.

И точно в този ред на мисли са повечето мнения, че ако нямаш някаква образователна алтернатива за гимназия, тук или в чужбина дойде ли 7-и клас си на пангара с хилядите борещи се за места в хубавите училища. А да се усетиш тепърва тогава е късно.

Иначе аз лично нямам нищо против този по-лежерен, алтернативен, арт и т.н. подход, сигурно децата са щастливи, не чувстват натиск и си се движат със свое темпо. А после? Какво става като излязат от тази идилична и спокойна среда и все пак им се наложи да постигат добри резултати - за гимназия, за уни, за кариера?

Ей в тоя ред на мисли са дискусиите, и никой никого не обижда, просто се дава храна за размисъл. Също така, аз лично не виждам нищо лошо в това, че някои училища са се превърнали в стандарт, нима е лошо? И искрено бих се радвала до тях да се наредят още много, че и да ги изпреварят, важното е да има прогрес в тая наша образователна система.

И за да сме съвсем коректни, никой от “феновете” на СС и Питагор не ги вкара в дискусията, отново бяха намесени без връзка с въпроса. Ако забелязвате даже покрай кампанията за прием за ПУК и първи клас не се пише нищо, а сме на прага на основния изпит за СС.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 22:24 от blondie_anna

# 119
  • София
pirinzy, моето дете е в ТЕ в момента. Питай каквото те интересува.

Общи условия

Активация на акаунт