Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 748
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Малко ти е, защото вече си извън системата. Smirk

# 61
Не съм. Учим частно две висши😀

# 62
  • София
За кои други училища се знаят новите такси? До мен не е достигнала информация от нашето училище, нито на сайта им пише нещо. Очаквам да има повишение, но много се надявам да не е толкова голямо.

# 63
Аз се интересувам за ПЧМГ 5 клас, сега е обявена за настоящата година 4200 евро по спомен.

# 64
За кои други училища се знаят новите такси? До мен не е достигнала информация от нашето училище, нито на сайта им пише нещо. Очаквам да има повишение, но много се надявам да не е толкова голямо.
Питагор са обявили 5400евро при еднократно плащане, сравнено с 5200евро за тази година за 1-4клас. Има и малко за храната, само 780евро, вместо 750евро. Дано така си остане.

# 65
  • София
Е, това е поносимо. Нещо такова се надявам и при нас да е (понеже знам, че е нереално да се надявам, че въобще няма да ги увличат)...

# 66
В СС ще е нещо от порядъка на 300е, съдейки по информацията от сайта. Това е при ПУК-3 клас.

# 67
"Дорис Тенеди" е с 20% и малко отгоре (1-4 клас).

# 68
  • Пловдив/София
В БШ се изхвърлиха миналата година с увеличение към 40%, та силно се надявам да си траят няколко години. Увеличение с по 200 евро дори не го броя след сюрприза с 4к лева Simple Smile))
Надявам се ЧУ да помислят и за някакъв намален хорариум до 14-15ч за прогимназия (с дейности по избор след това).

# 69
Здравейте на всички. Simple Smile

Почетох доста и реших да се регистрирам тук, за да дискутирам с вас темата за частните училища в София. Засега сме се насочили към Увекинд, но ни се иска да научим повече за Томас Едисън - сякаш между тези две ще решаваме. 90% сме настроени за Увекинд, правихме среща, отговаря на нашата представа за детство и образование. Но искаме да разберем малко повече за ТЕ, главно заради фокуса върху технологиите и възможността за курсове като роботика, защото синът ни много го влече всичко технологично (на нивото, на което може да има такова влечение 5-годишно дете, естествено). Малко ме притеснява, че често се говори за СС, Питагор и ТЕ под един знаменател, а СС и Питагор определено не са нашето нещо.

# 70
  • София
pirinzy, не знам какво имате предвид под "СС и Питагор определено не са нашето нещо", но ТЕ имат някакви амбиции да се впишат в категорията на т.нар. академични ЧУ. Колко им се получава е друг въпрос. В интервала 1-4 клас по мои наблюдения при определени учители се учи много и сериозно, при други е отбиване на номера /по моите критерии/. За отбиване на номера аз лично не съм склонна да плащам, но пък Вие може да търсите по-лежерно училище. Проучете кой учител ще поеме класа на Вашето дете и тогава преценете.
Курсовете по роботика са факт, но не са включени в програмата, а се плащат допълнително. Това важи и за останалите технологични занимания - всичко е под формата на платени школи.

За Увекинд имам косвени наблюдения покрай приятелски деца и бих категоризирала училището като посредствено. Обаче пък родителите на въпросните деца са във възторг, така че пак опираме до това кой какво търси в едно училище.

# 71
  • София
Здравейте на всички. Simple Smile

Почетох доста и реших да се регистрирам тук, за да дискутирам с вас темата за частните училища в София. Засега сме се насочили към Увекинд, но ни се иска да научим повече за Томас Едисън - сякаш между тези две ще решаваме. 90% сме настроени за Увекинд, правихме среща, отговаря на нашата представа за детство и образование. Но искаме да разберем малко повече за ТЕ, главно заради фокуса върху технологиите и възможността за курсове като роботика, защото синът ни много го влече всичко технологично (на нивото, на което може да има такова влечение 5-годишно дете, естествено). Малко ме притеснява, че често се говори за СС, Питагор и ТЕ под един знаменател, а СС и Питагор определено не са нашето нещо.
Ако си чела внимателно темата, значи си видяла, че за училища, различни от СС и Питагор, тук ще получиш предимно критика, но трудно - информация.
Имам приятелски деца и приятели, които водят допълнителни занятия в Увекинд - всички са във възгорг.
Имам позната, която е учител в ТЕ - там има стремеж за академичност, а не за високи резултати на НВО, те високите резултати често са резултат от академичнистта, но при тях не е самоцел и не на всяка цена.
Вярвам, че всяко училище е идеално за определено дете, от определено семейство, а не за всички. Така че може би дори атмосферата в двете би била ршаваща за вас.
Както и немският език vs. интересните по-скоро технически науки в ТЕ

# 72
pirinzy, не знам какво имате предвид под "СС и Питагор определено не са нашето нещо", но ТЕ имат някакви амбиции да се впишат в категорията на т.нар. академични ЧУ. Колко им се получава е друг въпрос. В интервала 1-4 клас по мои наблюдения при определени учители се учи много и сериозно, при други е отбиване на номера /по моите критерии/. За отбиване на номера аз лично не съм склонна да плащам, но пък Вие може да търсите по-лежерно училище. Проучете кой учител ще поеме класа на Вашето дете и тогава преценете.
Курсовете по роботика са факт, но не са включени в програмата, а се плащат допълнително. Това важи и за останалите технологични занимания - всичко е под формата на платени школи.

За Увекинд имам косвени наблюдения покрай приятелски деца и бих категоризирала училището като посредствено. Обаче пък родителите на въпросните деца са във възторг, така че пак опираме до това кой какво търси в едно училище.

Само от фразата "академични ЧУ" на мен ми се изправя косата. Grinning Ние търсим място, където ще има много време навън, индивидуален подход, усещане за общност учители-деца-родители, възможност за децата да се фокусират върху когнитивно и емоционално развитие (макар и несъзнателно). Всичко това наред с предизвикателства и трупане на знания, естествено, да не прозвучи, че сме някакви алтернативни бохеми. Simple Smile Но "посредствено" в контекста на "академичност", отнасяйки се за деца на възраст 6-12г. за нас не е минус, ако мога така кратко да се изразя. Така че благодаря за това споделяне, беше ми ценно.

Ако си чела внимателно темата, значи си видяла, че за училища, различни от СС и Питагор, тук ще получиш предимно критика, но трудно - информация.
Имам приятелски деца и приятели, които водят допълнителни занятия в Увекинд - всички са във възгорг.
Имам позната, която е учител в ТЕ - там има стремеж за академичност, а не за високи резултати на НВО, те високите резултати често са резултат от академичнистта, но при тях не е самоцел и не на всяка цена.
Вярвам, че всяко училище е идеално за определено дете, от определено семейство, а не за всички. Така че може би дори атмосферата в двете би била ршаваща за вас.
Както и немският език vs. интересните по-скоро технически науки в ТЕ

Да, аз също съм убедена, че всички училища отговарят на нечии критерии и представа за средата, в която искат да пребивава детето им. Затова и ни се иска да проучим повече училища, може пък някъде да ни "кликне" повече, човек никога не знае, преди да види сам. Обаче споделените мнения на мен са ми много важни и обогатяващи.
Ние коментираме с партньора ми, че имаме определени hard stops, т.е. неща, които тотално ни отказват - например самоцелното гонене на високи резултати (което осъзнавам, че за някои деца и семейства е не просто важно, а и подходящо). Така че е добре да сравняваме.
Хубаво е (за мен), че в ТЕ резултатите не са самоцел, така и ми изглежда по всичко, което прочетох.

# 73
Погледнахте ли Мейпъл Беър и Иззи?

# 74
  • София
Аз лично съм се ориентирала към Веда, но ще започна с детската градина от септември. Ще преглътна времето за транспорта, заради езика, добрите резултати без да са на всяка цена и атмосферата, която познавМ от около 10 деца, минали от там, които познавам. Но няма как да дам отзиви лични за сега.   
Съвсем приятни резултати имат и в Славейков, днес го коментирахме с приятелка. Въпреки, че не е от обичайно популярно обсъжданите училища.
Миналата седмица бях на улицата през Иззи по дриг повод и ми нашрави впечатление какво движение има между двете сгради - интензивно, целеустремени учителки прехвърчаха напред-назад. Там също и а специфична атмосфвра с амбижия, но според мен е далече от Увекинд типа, който е повече като принадлежност към голямо семейство.

Общи условия

Активация на акаунт