Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 774
  • 771
  •   1
Отговори
# 75
  • София
pirinzy, бих предположила, че детето Ви е малко и затова сте толкова идеалистично настроени към клишетата, с които повечето ЧУ омайват родителите (индивидуален подход, учене чрез игра и т.н.). Постепенно човек осъзнава, че гоненето на резултати не е самоцелно, а необходимо за по-нататъшно добро образование на децата.

За да не излезе, че адвокатствам на СС и Питагор - нямам дете, което учи там. Малкото ми дете е в ТЕ, голямото вече е в държавно училище.

Ако търсите училищна общност (учители, родители, деца), определено можете да намерите такава в ТЕ. Там е доста силно развита, даже понякога ми идва в повече колективният дух. Но пък в класовете и на двете ми деца случихме на родители - събираме се често и общуването е приятно.

# 76
  • в страната на чудесата
Ако ми обясни дамата по-горе с познатата учителница от ТЕ какво значи търсят академичност без Нво Simple Smile ще съм мн благодарна.
Наблюденията ми от тазгодишните им седмокласници са, че въпреки академичността, децата се сблъскаха рЕзко с проблеми в овладяването на стандартен материал в гимназиите Simple Smile

Иначе в ТЕ може би се учи по-стабилно отколкото в увекинд. Не зная как е откъм организация на училищната общност, което не е без значение.
Също за нивото и стремежа за познания значение има общото интелектуално ниво в класа. Ако повечето деца са глупави, или по-бавни или както там сега се казва, то много по-трудно се постига задълбочаване в някаква тема (което вероятно някои от вас наричат академичност)...
в академичните среди впрочем доста се разчита на самоподготовка, рисърч, нетуъркинг, пр. Това го няма в нито едно чу. Даже и в сс. Просто да говорим за академичност на 12 години е тъпо.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 20:14 от Leika_moja

# 77
“Не е самоцел” аз го разбирам прекрасно. Ако ти е дал господ по-мързеливо дете, не е необходимо да се претрепва от учене още от детската градина.
Лейче, това в последния абзац е за гимназията вече. В началното гърч.

# 78
От Увекинд приятелско семейство с три деца са с противоречиво мнение две от тях случили на класни, супер добре подготвени и реализирали се в АК след 7-ми клас. Третото обаче  го преместиха в друго частно училище поради много лоши резултати и “разпуснато” поведение. Естествено може да е от детето, но в другото училище са доволни.

# 79
  • София
Академичност без НВО за мен означава да се развиат И НВО и другите предмети, без другите да страдат. Т.е. след 7 клас да не се окажат с елементарно нивонна физика, химия, биология за сметка на 6,00 по бг и мат и език

# 80
От Увекинд приятелско семейство с три деца са с противоречиво мнение две от тях случили на класни, супер добре подготвени и реализирали се в АК след 7-ми клас. Третото обаче  го преместиха в друго частно училище поради много лоши резултати и “разпуснато” поведение. Естествено може да е от детето, но в другото училище са доволни.
Няма вариант от Увекинд да отиде в АК без предварителна подготовка поне 2 години. Тоест още един найсетхиляди лева, пък за времето да не говорим Simple Smile

# 81
Ако искате посредственост на образованието, запишете го в Увекинд.
Имам няколко примера пред себе си. От деца, ходещи на частни уроци по немски, защото нивото в училището е незадоволитено, до деца принудени да останат в гимназията на училището, заради наказателна(преполага се умишлена) оценка за годината и ниски резултати на НВО(след частни уроци и по двата основни премета; т.е. училището до толкова не си е вършило работата години наред, че детето не смогва да навакса с уроците, за да влезе в читава гимназия). Нивото им на английски също е зле.
Иначе единият родител е щастлив с училището поради други критерии за "добро" обазование, но другият не е. Имат претенции за IB диплома, която аз лично никога не съм разбирала какви предимства или повече знания дава на деца, които нямат идея да се местят навън в чужбина.
Има всякакви цветни училища в учебно време и т.н. гъдели-клишета за неопитни родители. Имат проектчета, тип картинки, да сготвят нещо или да налепят нещо (каквито има и в академичните, но никой не го изтъква като нещо уникално и неповторимо) Т.е. на мен като ниво на посредственост ми е тип Петър Берон, че може и по-зле. Много приказки и претенции, алтернативност в опит да са оригинални и "различни" от другите заклеймени за тормозещи децата (ала СС и Питагор), за да задоволят очакванията на родителите да чуят точно това, което им казват.

Абе най-общо казано посредствено образование в защитена среда. Ако това целите - Вашето е.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 21:37 от Fancy

# 82
Абе най-общо казано посредствено образование в защитена среда. Ако това целите - Вашето е.

Това се замислих и аз Simple Smile изискванията на потребителката не са като за училище а като за някой който ще отглежда детето й. Тоест ще поеме нейните функции. Мисля, че Увекинд са чудесни за целта.

# 83
  • София
Все се заричам да не пиша, ама като подхванете тази пуста академичност, трудно се въздържам. Петгодишните порастват и само след година-две имат съвсем различни интереси и способности за концентрация. Няма такова животно "академично начално училище". Просто някои постигат по-високи резултати на НВО благодарение на комбинация от (преобладаващо) по-фокусирани деца, малки класове и добра система. 
Има вече толкова много частни училища, аз не бих избрала точно Увекинд - преди 10 години ми беше топ избор и се отказах заради много конкретни отзиви, които още са валидни, споделяла съм в темата, да не се повтарям. Училището не че не е академично, а просто не обучава добре децата, в резултат на което тези, които искат да се преместят от там след 7 клас, срещат огромни трудности. Знам, че 7 клас ви изглежда далечен и маловажен в момента, но невероятно е колко бързо минава това време.

# 84
Ако някой търси училище с твърдо не академична насоченост може да разгледа валфдорското училище 🤷♀

# 85
  • София
Човек и добре да живее, накрая идва 7-ми клас /учудващо бързо, както вече бе споменато/ и неизбежният въпрос “А сега накъде?”. И тогава т. нар. “неакадемични училища” /абсурдна класификация за основно училище/ се оказват не чак толкова добра идея.

# 86
Здравейте на всички. Simple Smile

Почетох доста и реших да се регистрирам тук, за да дискутирам с вас темата за частните училища в София. Засега сме се насочили към Увекинд, но ни се иска да научим повече за Томас Едисън - сякаш между тези две ще решаваме. 90% сме настроени за Увекинд, правихме среща, отговаря на нашата представа за детство и образование. Но искаме да разберем малко повече за ТЕ, главно заради фокуса върху технологиите и възможността за курсове като роботика, защото синът ни много го влече всичко технологично (на нивото, на което може да има такова влечение 5-годишно дете, естествено). Малко ме притеснява, че често се говори за СС, Питагор и ТЕ под един знаменател, а СС и Питагор определено не са нашето нещо.
Здравейте.
Ние имаме ученик в Увекинд.
Мога да отговоря на въпросите ви, ако искате на съобщения, за да не разводняваме темата с “посредственост“и “неакадемичност” 😆

# 87

Почетох доста и реших да се регистрирам тук, за да дискутирам с вас темата за частните училища в София. Засега сме се насочили към Увекинд, но ни се иска да научим повече за Томас Едисън - сякаш между тези две ще решаваме. 90% сме настроени за Увекинд, правихме среща, отговаря на нашата представа за детство и образование. Но искаме да разберем малко повече за ТЕ, главно заради фокуса върху технологиите и възможността за курсове като роботика, защото синът ни много го влече всичко технологично (на нивото, на което може да има такова влечение 5-годишно дете, естествено). Малко ме притеснява, че често се говори за СС, Питагор и ТЕ под един знаменател, а СС и Питагор определено не са нашето нещо.
Здравейте.
Мога да отговоря на въпросите ви, ако искате на съобщения, за да не разводняваме темата с “посредственост“и “неакадемичност” 😆
Винаги се изненадвам, когато потррбители нямат смелостта да напишат мнение в публичното пространство.
Аз имам личен опит и с Увекинд и с "акаденично" училище.
И все още контактувам с доста родители от училището. Та знания на посрведствено ниво не са форумен фолклор.

# 88

Здравейте.

Знам, че може би нямате желание, но много хора четат темите и ще е полезно да пишете , за да се вижда. Вече реших, че ще сменям училището на моето дете. Може би има и други като мен. Пишете, за да има информация Simple Smile

Моят кратък, скромен опит с ЧУ ,показва, че пак говорим за късмет да попаднеш на класна.

# 89
Съжалявам за фермана в предходния пост, но пак карам и пиша!

Mimikona и аз така мислех при срещата ми с училищата пред 20 години.
Сега мога да кажа, че е важно да имаш акъл за да оцениш политиката на училището преди детето да започне там. Което е много трудиемко Simple Smile
Добрите и качествени учители не са безумно много. И те като всички специалисти се местят от училище в упилище. Важна е политиката на ръководството и цялостната визия на училището.
Вече 20 години в пространството се развява лозунга за индивидуална работа със всяко дете - и все още има родители които се връзват на тази въдица.

Общи условия

Активация на акаунт