Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 973
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
СГ е не сериозно да го коментираме щом цели техни класове се местят в ПБ и за да започнат цяло лято ходят на уроци, ако искат да отидат в СС ще им трябва едногодишна подготовка. Дете в трети клас знаеше само английски и нищичко друго. Плащаш 1000 лв. за фреш на година, получаваш сок от Фантастико. Дете от ПУК знаеше буквите на англ., на български само до Е…

# 136
Ама това, че е имало някога обща тема с питане за двете училища как точно доказва твърдението ти, че изобщо някога са били на едно ниво?

И аз не си спомням някога изобщо СГ да е било на нивото на СС. А следя тематиката горе долу от 2011 година.
Имаме в класа дете от СГ. Ами сбръчква се от учене(учи до 3 през нощта по собсъените му думи и не ползва междучасия според дъщеря ми), за да настигне класа. Направо ми е жал. Единствено по езика е горе долу на нивото на съучениците си.

Вярно ли се местят в ПБ? Това е пълна трагедия.

# 137
  • Пловдив/София
Явно спорът за академични срещу неакадемични училища още продължава… Още от “мое” време (преди 3-4г).
Да кажа със среден опит (едно лично дете от 3г в ЧУ и няколко полулични Simple Smile) )
Честно казано още мине трудно да имам категорична позиция по въпроса. Честно, завиждам на потребителите, които са 100% убедени кое е правилно за тяхното дете. Аз редовно поставям всичко под въпрос, анализирам и се чудя… Натоварващо е много. Иска ми се да имах категорична позиция.
Истината е, че за едно “неакадемично” дете (разбирай артистично, мързеливо, некоординирано или “глупаво” по форумни критерии) усилията да поддържа темпото в добро Чу са наистина големи. Отразява се на цялото семейство и определено не е представата ми за щастие.
От друга страна няма как да гадая какво би било в лежерно училище. Дори да е щастливо първите години, дали няма да е по-стресирано в периода 4-7ми клас, когато идеат и хормоните и картинката става още по-сложна?
Дали пък родителите с най-минимални амбиции в кварталното ДУ и кварталната гимназия не са по-спокойни и не отглеждат понякога по-щастливи деца?
В крайна сметка формула няма. Де да беше учичище Х + гимназия У = успешен живот…
Познавам завършили СМГ с много неудачен професионален път напред, и завършили техникум с космически заплати.
Но да, “шансовете” при определена формула са по-големи. На това се надяваме всички и правим каквото можем…

Да са здрави децата, пък нататък никой не знае.
Разбира се и аз не мога да се отпусна и да оставя нещата в ръцете на “съдбата”…

# 138
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нямам никакви впечатления от СГ, единственото дете, което знам, че е завършило гимназиален етап там е момчето, което премина през Атлантика с гребна лодка и е прието да учи в Станфорд. Явно е успяло да вземе каквото му е било нужно като знания. Освен от училището, много зависи и детето колко може, каква лична амбиция има (негова или на родителите).

# 139
Във втори клас дойдоха две деца от там в трети още две, сега в четвърти има 6 нови в различни класове. В пук също има две. Социалната адаптация на всяко едно от децата не беше трудна, но наваксването на материал отне  много време, при някой все още процеса продължава. Тези деца дори на Таралеж не могат да се явят.

# 140
  • Отвъд алеята зад шкафа
Може, вероятно IB дипломата или А- левълите са били цел на семейството.

# 141
Във втори клас дойдоха две деца от там в трети още две, сега в четвърти има 6 нови в различни класове. В пук също има две. Социалната адаптация на всяко едно от децата не беше трудна, но наваксването на материал отне  много време, при някой все още процеса продължава. Тези деца дори на Таралеж не могат да се явят.

Казваш, че деца от Свети Георги трудно наваксват материал в Петър Берон? Това е някакъв виц? Петър Берон за мен е дъното на дъната по ниво на образование.

# 142
Не се шегувам, те не че не наваксват, в трети клас не можеха да четат. Така че моето дъно е СГ. Голямото ми дете е в ПБ последен срок, състезател е по математика и не се вълнувам много от училището, защото каквото ми трябваше свършиха добрите им учители по стечение на обстоятелствата. Малкото ще се трансферира в СС след щателно проучване от познати.

# 143
  • в страната на чудесата
Надали има тук някой, местил дете в различни чу по-често от мен, та имам лични впечатления от пет чу. Имало е неща, които са ми харесали и после други, не видни за мен в началото са ме отказали. Пчмг е единственото засега, което е избор за повече от две години и е осъзнат избор след седми клас. Въпреки резултат от Нво, достатъчен за Смг и НЕГ и иг.
За потребителката назад - без нито един частен урок, единствено с предлаганата в училище подготовка.
Та бе е като да нямам интерес и наблюдения за чу.
От випуска на детето ми бивши съученици бяха в прогимназията на златарски. И там е пълна трагедия...
напоследък срещам гимназисти от англоамериканското, които също правят мн добро впечатление.

# 144

Познавам завършили СМГ с много неудачен професионален път напред, и завършили техникум с космически заплати.
Но да, “шансовете” при определена формула са по-големи. На това се надяваме всички и правим каквото можем…

За мен голямата грешка е, че успеха се измерва в голяма заплата. Разбира се, че парите са фактор.
Но най-големият успех за мен е да имаш избор. Да можеш да избереш какво да учиш, да можеш да избереш какво да работиш, да можеш да избереш къде да работиш. Именно на това учим децата. И когато имаш много знания, умения, адаптивен си и конкурентен нещата се случват.

Пак ще се върна на Увекинд, вече трета майка на седмокласник чувам, че ще останат в гимназията, не защото искат а защото децата са убедени че няма да успеят да влязат на другите места където искат. Липсата на избор за мен не е успех. Ако децата могат да отидат навсякъде където искат и изберат това училище съм съгласна ,че то ще е супер.
Вчера сина ми има 5,20 на класното по математика, с 3 грешки (не фатални). Майка на дете от Уве ме попита - ти сигурна ли си че при и при вас не им занижават успеха. Ами не при нас не им го занижават в гимазията се кандидтства с отделен изпит. Това за мен е разликата.

Относно IB- дипломата, освен че едно училище я предлага е изключително важно с какъв резултат е взета. За миналогодишният випуск на Уве нямам идея, но в предишният резултатите не бяха впечатляващи.

И пак ще повторя, тук не говорим за нещо фантастично като знания и умения. Говорим за знания които могат да бъдат покрити всички деца които нямат обучителни проблеми.

# 145
Примерите за възпитаници на СМГ, които не взимат висока заплата са точно толкова уместни, колкото и за замогналите се без образование.

# 146
Пипи2013, един много добронамерен съвет - въздържай се от подобни изказвания най-вече пред детето ти.

Преди около 2 години дядото на сина ми разправяше ей така, межу другото, докато обядваме, за едно приятелско семейство, чийто син е завършил СМГ, сега работи в някаква голяма фирма за видео игри и имал доста приличен доход, а навремето детето били едва ли не болезнено зависимо от виде оигрите (явно не чак толкова, след като е завършил СМГ с отличие).

Та синът ми, разбрал и недоразбрал, вече втора година ми дава за пример въпросното момче в момента, в който започна да фуча срещу въпросните игри. Само като чуя 'Ама дядо каза, че...', започва да ми излиза пара от носа.

Иначе съм на мнението на Хоуп за избора и това се опитвам да втълпя на детето.

# 147
  • Пловдив/София
Пипи2013, един много добронамерен съвет - въздържай се от подобни изказвания най-вече пред детето ти.

Преди около 2 години дядото на сина ми разправяше ей така, межу другото, докато обядваме, за едно приятелско семейство, чийто син е завършил СМГ, сега работи в някаква голяма фирма за видео игри и имал доста приличен доход, а навремето детето били едва ли не болезнено зависимо от виде оигрите (явно не чак толкова, след като е завършил СМГ с отличие).

Та синът ми, разбрал и недоразбрал, вече втора година ми дава за пример въпросното момче в момента, в който започна да фуча срещу въпросните игри. Само като чуя 'Ама дядо каза, че...', започва да ми излиза пара от носа.

Иначе съм на мнението на Хоуп за избора и това се опитвам да втълпя на детето.
Нединка, моето е малко и не знае какво е СМГ. Още сме на ниво като види клошар например да обясним- човекът не е учил и сега няма работа, няма избор и затова рови в кофите. За да осмисли изобщо смисъла от ученето, защото определено не е от децата, които ще решават задачи или пишат думи “за удоволствие”.
Хоуп, ами в контекста на успех и работа- определено заплатата има значение. Личното щастие и други аспекти са отделна тема. За избора да, съгласна съм, да има избор например да бъде инженер, пък ако иска да бъде и художник, но да не бъде с единствена опция художник- ако това имаш предвид грубо казано.

Макар че и тук не съм съвсем съгласна- нашите ме натиснаха да уча нещо, което не искам, потискайки това, в което няколко учителя казваха, че имам талант. След това си намерих работа, животът ме завъртя и сега на 30+ няма как да извадя отново нивото си от 18 годишна. Тоест широкоспектърното ми образование ми е отнело избора на един етап.

# 148
  • Stara Zagora, Bulgaria
Как мина изпита за ПУК вчера и днес за първи клас. Доволни ли са малчовците Simple Smile

# 149
Извинявайте са спама - можете ли да ме насочите към актуална тема за ДУ в София?

Общи условия

Активация на акаунт