Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 901
  • 771
  •   1
Отговори
# 195
Изи никога не са били с приемлива или ниска такса. 1200 лв. е само обучението и храната, което при старта им беше много над цената на утвърдени и доказали се училища. И в момента са над някои от тях, въпреки, че много вдигнаха таксите, заради Ковид и инфлация.
Не е ясно сега в гимназията какво точно включват тези 1200 лв. месечно, но са доста над цената на ПЧМГ.

Това го пиша само за уточнение. Да е ясно за четящите и не запознати с развитието на таксите във всички училища. А не защото се заяждам.

За мен лично наличието на гимназия и продължаване в същото училище си има повече негативи, отколкото позитиви. Като в тази забележка не включвам ПЧМГ, където успяват да не прилагат непочтени практики на принуда, в опит за набиране на деца за гимназиален етап.

И за мен целодневното учене в гимназиален етап е нагатив, а не позитив. Дори за деца над 11-12 години го смятам за прекалено, но се съобразявам с тенденциите в ЧУ. А пък наблъскването на толкова предмети и материал още повече. Мисля, че опитът на АК в това е показателен. Все пак някак са успели да интегрират материала по един предмет от двете системи в едни часове. И не е нужно да се дублират часове по един предмет по двете системи.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 12:25 от Fancy

# 196
Ние не сме се справили с първи кръг в Света София. Ще търсим друго училище . Ако може да препоръчате ще съм благодарна. В Питагор и ЕСПА няма да приемат деца за първи клас, не знам към къде другаде да се насочим. Интересно ми е какво очакват от един 6 годишен за да бъде приет. Моя син знае буквите , може да срича, знае дасъбира и изважда , може да пише кратки думи , знае звуков анализ , обожава да рисува , но въпреки това не се е справил, а според него не е бил труден  изпита.

# 197
От следващата учебна година отваря врати и Прогресивна гимназия 1. Още сме далече от този етап, но се надявам докато детето ми стигне до гимназиален етап да има повече добри гимназиални училища и реална конкуренция. Това ще се отрази добре и на държавните гимназии, защото напливът кън тях ще намалее и ще се наложи да полагат усилия, за да привличат ученици и да са конкурентноспособни. В момента лежат на стари лаври и реално не правят нищо, за да подобрят нивото на обучение, а високите резултати се дължат в много голяма степен на амбициозните им ученици и зверския подбор на входа.

# 198
  • Blondeville
Янина, ако сте кандидатствали за първи клас, там приемат много малко деца и съответно конкуренцията е много по-голяма, отколкото за ПУК.

Иначе моят син е в ПУК в СС и може да чете (но той почти си можеше и преди), сега класът му сричкуват, пишат диктовки кратки (изречения), учат гласни/съгласни. По мат. събират, изваждат, посочват по-малко/по-голямо/равно, мерни единици тип 1 квадратче е 1 мерна единица, и посочват кое колко м.е. е спрямо това и така горе-долу. 

Ние не сме се справили с първи кръг в Света София. Ще търсим друго училище . Ако може да препоръчате ще съм благодарна. В Питагор и ЕСПА няма да приемат деца за първи клас, не знам към къде другаде да се насочим. Интересно ми е какво очакват от един 6 годишен за да бъде приет. Моя син знае буквите , може да срича, знае дасъбира и изважда , може да пише кратки думи , знае звуков анализ , обожава да рисува , но въпреки това не се е справил, а според него не е бил труден  изпита.

# 199
И ние сме минали през по-трудния път за кандидатстване в 1-ви клас и се съгласявам напълно с предишния пост. Дори детето ви да се е справило много добре, приемът е силно ограничен и просто няма места за всички кандидати.

# 200
За сетен път се убеждавам, че в СС приемат деца, които са психологически готови за училище - могат да се концентрират, изпълняват точни указания, с развита фина моторика и т.н., а не толкова с академични знания. Тях ще ги научат в ПУК. И през годините знам за примери за много подготвени на академично ниво деца, които не влизат в училище, дори и с брат и сестра в по-горни класове.

# 201
Някой знае ли какъв процент от ПУК не продължават в СС?

# 202
Няма такава статистика. Много различно в различните години. Горе долу ориентир са бройката приемани в 1 клас. Випуските нагоре са по 78-80 деца в 4 паралелки.

# 203
През последните години отпадат единици деца. Но класовете от 1клас са вече с по около 20 деца, а в ПУК са по-малки - около15 деца по спомен. Тази година е обявен прием на 15 деца в 1 клас.

# 204
От ПУК не кандидатстваха ли на общо основание?

# 205
  • София
Не

# 206
През последните години отпадат единици деца. Но класовете от 1клас са вече с по около 20 деца, а в ПУК са по-малки - около15 деца по спомен. Тази година е обявен прием на 15 деца в 1 клас.

Но паралелките в ПУК са 5 броя, а нагоре стават 4 броя.
ПУК 5*15=75
1 клас 4*19(или 20)=76(80)

Приемат в 1 клас 15. Т.е., ако нагоре са по 19 деца в клас, поне 14 са отпаднали от ПУК. Ако са по 20 деца, 10 деца са отпаднали. По тази логика около 10-15% отпадат. Или средно по 2-3 деца от клас.

# 207
Еее, не е честно. Те нищо не приемат в 1 клас на практика, даже не стига за връзкарите😀

# 208
Еее, не е честно. Те нищо не приемат в 1 клас на практика, даже не стига за връзкарите😀

Ти сега от нужда ли питаш, или само да създаваш тема за спорове?!?!? Money

# 209
Установявам фактите, да не се чуди някоя мама как детето чете Хари Потър, пък не е прието. И да се знае отрано.

Общи условия

Активация на акаунт