Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 930
  • 771
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Да, чудех се как да го напиша и аз. Много е страшно когато детето ходи с нежелание на училище и то не заради часовете, а заради междучасията. Но истински защитена среда можем да осигурим само в приятелския си кръг. Въпросът е все пак училището да не се движи по законите на джунглата и да има отработени механизми за справяне с конфликтни и други ситуации.

# 271
  • София
Аз също знам за случай на дете преместено от СС заради тормоз в класа. Понеже не познавам лично хората, не знам и много подробности, но в общи линии съм склонна да вярвам, че има и такива случаи. Защо е преместено тормозеното дете, а не това, което го е тормозело, не мога да коментирам. Просто си имам едно наум, че колкото и защитена да е една среда, колкото и малък да е класът, винаги има риск детето ти да не се чувства на мястото си и е наша работа да следим за това и, ако се налага, да вземем мерки.

# 272

Също така това с по-доброто заплащане в ЧУ спрямо ДУ е мит, от първоизточник го знам, особено в съчетание с повече отговорности в ЧУ. /АК е изключение/

Това категорично не е вярно.
Гарантирам на 100%, че в повечето ЧУ заплащането е доста по-добро. И като сложим, че се работи с деца и родители за които образоваието е ценност, нещата клонят към по-добро работно място да е ЧУ.

# 273
  • София
3ма приятели учители се преместиха да работят в ЧУ от ДУ на доста по-добри пари. Може да са изключение, но не мисля Wink

# 274
  • В офиса

Също така това с по-доброто заплащане в ЧУ спрямо ДУ е мит, от първоизточник го знам, особено в съчетание с повече отговорности в ЧУ. /АК е изключение/

Гарантирам на 100%, че в повечето ЧУ заплащането е доста по-добро. И като сложим, че се работи с деца и родители за които образоваието е ценност, нещата клонят към по-добро работно място да е ЧУ.

От учители, които смятат, че "повече отговорности" са изискванията да си вършат работата, да проверяват домашни и да преподават разбираемо, а не просто да си изпяват урока без обратна връзка, мисля е нормално да има вой, че заплащането не отговаря на работата. Да, в ДУ никой не те гони колко качествено работиш и вземаш същите пари, ако си пееш урока, както и ако проявяваш индивидуален подход и това е разлика, която за някои учители в ДУ може би не си струва.
Като цяло постът е малко неясен. От написаното се разбира, че учителите в АК, нищо че пак вземат малко пари, поне не ги товарят с повече отговорности от ДУ.

# 275
  • София
Няма да влизам в спор, вие имате ваша информация, аз моя. Може би който за колкото се спазари, като в частните фирми, каквито са ЧУ. Но има и друго, което също допринася за удовлетвореността на служителя /учителя/ - дали се работи допълнително, има ли свободно лично време през междучасията или колко често се остава до късно вечер на събрания на ръководството. Всички имаме семейства все пак. Или опитайте да работите без почивки. Най-показателно е наличието или не на текучество на учители, никой не бяга от хубаво. Ако в ЧУ на децата ви не се сменят учители - това е чудесно.
Учителите в АК са много високо заплатени, това исках да кажа.

# 276
Няма да влизам в спор, вие имате ваша информация, аз моя. Може би който за колкото се спазари, като в частните фирми, каквито са ЧУ. Но има и друго, което също допринася за удовлетвореността на служителя /учителя/ - дали се работи допълнително, има ли свободно лично време през междучасията или колко често се остава до късно вечер на събрания на ръководството. Всички имаме семейства все пак. Или опитайте да работите без почивки. Най-показателно е наличието или не на текучество на учители, никой не бяга от хубаво. Ако в ЧУ на децата ви не се сменят учители - това е чудесно.
Учителите в АК са много високо заплатени, това исках да кажа.

Както лекарската така и учителската професия са призвание!
Ако време за себе си през междучасията значи да пушиш вместо да си с класа си - няма такова Simple Smile
Предполагам че сте наясно, че средният норматив е около 24 учебни часа  = 24 Х 40 минути = 960 минути /60 = 16 часа. Дали пък с това работно време не можеш да си провериш контролните вечер у дома?
Ама в ДУ - все много работят Simple Smile

Извинете ме за офтопика.

# 277
  • Blondeville
Естествено, че няма как средата да е напълно защитена където и да е, но разчитам, че реакциите при нужда ще бъдат по-адекватни. В ДГ детето ми беше тормозено, душено, подигравано от едни и същи 2 деца. Учителките казваха “С родителите не можем да се разберем, според тях децата им са нарочени” Синът ми имаше период, в който се страхуваше да ходи на градина, решението на учителките беше да ги държат “по-далеч”. Това бяха всички взети мерки.

# 278
Аз познавам дете, преместено от СС по желание от родителите, не заради резултати, напротив, детето е блестящо, красиво и много умно, а заради лошо отношение от страна на съученици. Не съм сигурна, че разбирам на 100% какво имате предвид под "защитена среда", но хората са си хора навсякъде………..

Ние ще местим детето, което е в ЧУ. Не попадна в защитена среда. Не се разбра с децата в класа и се зароди антагонозъм. Няма оправяне и интегриране вече.

Имат си и побойник в класа, с който колко се оравят не в точно ясно. Може и да е по-добре отколкото биха се справили в ДУ, но не е на 100%.

Нямаме достъп до класната освен на 1-ничка родителска среща. Нямаме достъп до другите учители никога освен пак на тази среща. Нямаме “отношение” на класния към специфични казуси, а и към учебни - хората казват, че аз съм с “високите изисквания”. Не мисля така. Очаквам много от едно ЧУ и има защо. Да не са ставали ЧУ, ако не могат да предложат “повече” качество във всеки техен учител.

Да, сега детето ходи на допълнителни занимания с друга учителка от самото училище. И детето ми в обожава. Явно отново говорим за късмет. Което за мен, за ЧУ е недопустимо. Да не разчитаме на случайността да попаднем на класен беше основния ми мотив за избор на ЧУ. Sad

Сега търсим ново. Информацията не е масова и обективна, за да се направи 100% правилен избор дори и при конкретика в изискванията.
Мимикона, дали би ти било удобно да кажеш за кое училище става въпрос?

# 279

Казаното от теб важи за няколко училища. За повечето положението с атрактивната заплата не е вярно. Имам познати учители и знам за какво става дума (като е редно и да се отчита и разликата в отпуската).
За "образованието като ценност" е същото.

# 280
Има ли родители на деца в начален етап в Китайското Христо и Евлоги Георгиеви? Имам информация от познати,че детето се чувства спокойно (лош опит с ДУ преди) и харесва училището. Колкото пъти съм минавала има деца да играят навън, което също ми харесва. Виждам че резултати на НВО са добри. Това от което се интересувам е като цяло средата и дали всичко е фокусирано върху китайския/руския за сметка на останалите предмети или нещата са балансирани?

# 281
Кое им е доброто на резултатите на НВО на ЧСУ Евлоги и Христо Георгиеви ЕООД?

57,63 среден успех на 15 деца по математика
73,93 среден успех на 15 деца по БЕЛ.

Някъде след 80-ти са в класацията за София.

За да завърша темата за напуснали, тормозени в СС ще кажа, че аз пък знам за дете, което е напуснало уж доброволно, защото било тормозено. После, по стечение на обстоятелствата, се оказа, че всъщност то е тормозило и собствения си клас, а и съученици от други класове (в междучасията). В комбинация с нисък успех - и ето картинката логично е завършена. И тази информация се потвърди от няколко родители на тормозени деца, независимо едни от други. Така, че нещата винаги имат поне две гледни точки.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 22:22 от Fancy

# 282
  • в страната на чудесата
Двете деца на моя мн близка роднина са в Евлоги и Христо Георгиеви. Доволни са, записаха и малкото там. Голямото жъне награди по китайски.
До 4 клас СКО искате да ви чуват с вс изисквания отивате в по-малко и непретенциозно чу. Иначе опитвате да влезете в стереотипа и да попаднете на учител. Щото ако имате велики претенции в сс или Питагор, няма да стане. Но в ТЕ или ЕСПА много вероятно.

# 283
В ЕСПА категорично няма да стане също. Че даже и в някои по-непретенциозни, родители трябваше бунт да вдигат, че да ги чуят.

# 284
  • в страната на чудесата
Аз нямам лично наблюдение от ЕСПА. Исках да кажа, че ако някой има визия как да се провежда обучението на детето му, е по-вероятно да ми се получи в малко чу.

Общи условия

Активация на акаунт