Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 893
  • 771
  •   1
Отговори
# 450
Ти не разбра. Аз съм виждала и съм наясно. Това, което казах е, че ниския среден резултат не се дължи САМО на едно-две такива деца.
8 деца с оценка 5 + 8 деца с оценка 5.5 + едно с оценка 3 не дават обща оценка 4. Wink Примерно.

Не съм казала, че приемат едно-две такива деца.

# 451
  • София
Да за НУКК - скъсваш си детето от подготовки и задачи и накрая хоп Велянова Grinning Всеки си е с надеждата, че ще се пенсионира за неговото дете, но вечната Амбър е на пост. Интересното е, че след тези напъни да влезнат децата, резултатите са посредствени.

Колкото до субсидиите за децата в ЧУ, мисля че няма несъгласни, че се полагат и изобщо трябва да отпадне безумието за % безплатни квоти.

# 452
  • София
Магнолия, типът задачи така описани не звучат сложни, но от описаната подготовка ме заболява глава Grinning

Явно “шаблонът” е ключът към бараката, ама то какъв пък шаблон за лабиринт, звуков анализ, събиране и изваждане…

То не задачите ми се видяха проблем, а усилието, което родителя е положил да систематизира и анализира. Не знам, но явно е много труден този изпит. Накрая успях да разбера, че успяват бързите деца, та малката на това основание ще се справи Grinning Аз все повтарям, да не бърза, а тя няма търпение и даже не чака да й прочета условието Stuck Out Tongue Winking Eye

По отношение на Симеон Велики, аз мисля че училището дава реална възможност и деца, които имат трудности с обучението и адаптацията да напреднат. В същото време, ако детето е ученолюбиво, също има добра възможност за развитие. Познавам дете, което учи там и родителите му са доволни, то е ако не греша 5-ти или 6-ти клас и според родителите, получава допълнително задачи, защото бързо се справя и учителите го стимулират.
Освен това мисля, че в училищата има някакво таргетиране и съответно определен тип ученици биват насочвани от родителите кът тези тип училища. СС и Питагор имат конкретно реноме, съответно там отиват ученици, чиито родители търсят определен тип обучение. Дори и училището да поиска да промени профила, не е лесно ми се струва.

# 453
Аз се дописах в предния пост, но пак да кажа. Колкото и да приемат, не може всички да са с обучителни проблеми, нали? Едно стандартно дете, без да има афинитет към математиката, с добър учител и в малък клас, каквито са в СИмеон Велики би следвало да може да го докара до 80 точки на тъпото и елементарно НВО. Такова е нивото. АКо не успява, проблемът е в училището.

И друг път съм го казвала. СС и Питагор/ПЧМГ са училища, които следват моделът на обучение в по-добрите училища от преди 20-30 години. Стабилни учители и дисциплина. Плюс ясна концепция и програма, която стриктно се спазва. Нищо извънземно. Но очевидно в масовата посредственост в момента наистина нормалното става извънземно.

# 454
Имаше майка назад, видях, че резултатите на децата ѝ са по-високи от средните на спряганите топ.
А в тези топ, ако не си отличник, лошо.

# 455
Аз адмиририрам държавно финансиране за чу, и смятам, че законът е мн глупав с изискването за % безплатно обучение. Изключително тъпо е да не се финансират частните училища с полагаемата за ученика субсидия.
+100000000 и аз съм на това мнение.
Аз пък одобрявам подхода за 20 процента безплатно, за да получат държавно финансиране. Иначе няма и да се усети намаляване на таксите с 20 процента на всички напр. моето ще кандидатства в ПЧМГ за 5 клас, с такса без такса, всякак го записвам, само да влезе. Но така в горните 20 процента привличат силни математици, които иначе не биха ги записали заради таксата и щяха да са в СМГ или НПМГ.

# 456
Аз адмиририрам държавно финансиране за чу, и смятам, че законът е мн глупав с изискването за % безплатно обучение. Изключително тъпо е да не се финансират частните училища с полагаемата за ученика субсидия.
Аз пък одобрявам подхода за 20 процента безплатно, за да получат държавно финансиране. Иначе няма и да се усети намаляване на таксите с 20 процента на всички напр. моето ще кандидатства в ПЧМГ за 5 клас, с такса без такса, всякак го записвам, само да влезе. Но така в горните 20 процента привличат силни математици, които иначе не биха ги записали заради таксата и щяха да са в СМГ или НПМГ.

Твоето дете тази година ли  ще кандидаства в ПЧМГ? И аз съм го харсала това училище и трескаво го следя и всяка една информация ми е ценна. Както казваш ти и с такса и без такса... както дойде, само да я приемат

# 457
Ние на всички изпити навсякъде с математика ще ходим, в ПЧМГ трудно се влиза, но поне изпитите са втората половина на юни и са три, от които се взима най-добрия резултат, горкото ще решава до края на юни. Не са актуализирали таксите, аз честно казано се надявам да ги увеличат повече, за да намалеят кандидатите. Разочаровах се, че приемат 3 паралелки, а миналата година са приели 4.

# 458

Това с привличането на силни математици си е ЕЖК Simple Smile
Те състезателите така или иначе се броят на пръсти. А ПЧМГ си имаха стипендии и преди държавното финансиране.

# 459
1. Не мога да повярвам, че още се обсъжда Велянова. Постъпих в НУКК през 1989г. и пак беше... хаха - тя.
Все пак обаче ще отбележа, че идеята на НУКК е да развива изкуства, култура, те не са по стандартната програма - изобщо не са към МОН. Помня как в 12-ти клас, когато всички зубреха за изпити по литература - ние там учехме... американско кино! Отделно, всички излязохме и с италианска диплома - все едно сме завършили в Италия. Не знам дали това не обяснява не особено високите резултати на НВО.
Така или иначе, моите деца там не бих ги пратила.

2. Понеже някои родители тук винаги реагират агресивно, когато някой похвали друго училище освен Света София и Питагор, ще напиша защо ние избрахме Британика. Първокласникът е роден в края на декември. Вълнува се предимно от копаене на дупки в калта и облепване на къщата с тиксо. Да, когато иска /сега чак в края на срока - с непедагогична мотивация тип подкуп/ - нареди куп шестици. Но цяла година влачеше петици, че и четворки. Вчера ми сподели че няколко пъти в един от часовете се случвало да ..заспи! Та, училището ни е на минути пеша. Става сутрин наспан, закусва и в 8 без 10 отива. Вечер се прибира в 16.30-17.30, в 19.30 ляга. Четем приказки, в 20.15 похърква. Да, има такива деца. И ако трябваше да пътува по 30-40 минути сутрин и следобед до друго училище - ще му остава 1 час да вечеря и да се изкъпе. Та, локацията ни беше изключително важна. Но не само.
Ето другите позитиви, за нас:
- програмата им в 1-ви клас е доста сгъстена, но въпреки това първокласникът не се усеща претоварен.
- следобед двете класни излизат заедно с децата на площадката, откъдето родителите ги взимаме - и винаги имаме възможност да поговорим лично с учителите, за всеки един проблем. Учебен, поведенчески, всякакъв. Отделно, винаги можем да напишем съобщение през shkolo и получаваме отговор.
- за няколко месеца детето проговори английски с много добро произношение, може да разказва цели истории /с малко грешки/. Допреди година можеше да си каже основно... името. Пише и чете на английски.
- с много внимание и усилия от страна на учителите се разви фината моторика, научи се да пише красиво /въпросната моторика му беше най-слабото място, доскоро/.
- сам прояви желание да се запише допълнително на ментална аритметика. Сам решава допълнително задачи вкъщи, пише, прави проекти, чете книги - всичко това се насърчава по всякакви начини в училището. Акцентът върху четенето е голям.
- някой спомена храната - менюто е доста разнообразно, на моите деца им харесва, но има опция да се носи храна в кутия. Ужасно се радвам, че няма "лавка" за сандвичи и боклуци.
- въздухът в Драгалевци е сравнително по-чист, училището има открити игрища. Не мога да си представя да завра детето в училище на шосе, без никакъв двор.

3. Имам и един въпрос - от любопитство: за Американския колеж всички деца ли ходят на допълнителни, частни уроци? Т.е. подготовката в Света София или Питагор например достатъчна ли е, за да се влезе в този колеж без такива уроци, или не е.

# 460

3. Имам и един въпрос - от любопитство: за Американския колеж всички деца ли ходят на допълнителни, частни уроци? Т.е. подготовката в Света София или Питагор например достатъчна ли е, за да се влезе в този колеж без такива уроци, или не е.

Достатъчна е!
За малкият ми син АК не е цел. Общо взето 265-та резерва. Но на фона на двама изучили се там реши, че ще ходи на изпит.
По тази причина го записах на два пробни в школи подготвящи за АК. И на двата изпита е около средното ниво на яваяващите се. Никога не е писал есе и там е страшна дупка. Та ако АК беше цел щях да го запиша някъде да му обяснят как се пише есе и да потренира.

# 461

Според мен, където и да е учило детето, ако целите наистина прием в АК, трябва да порешава малко тестове и зависи как пише, да вземе малко уроци за есетата. Просто, за да свикне с типовете въпроси и със структурата на есето. (С уговорката, че не знам в СС дали ги подготвят в училището целенасочено - т.е дали им показват типовете въпроси и тн)

# 462

Според мен, където и да е учило детето, ако целите наистина прием в АК, трябва да порешава малко тестове и зависи как пише, да вземе малко уроци за есетата. Просто, за да свикне с типовете въпроси и със структурата на есето. (С уговорката, че не знам в СС дали ги подготвят в училището целенасочено - т.е дали им показват типовете въпроси и тн)

Това няма как да се случи.
Голяма част от задачите в раздел - логика- не се изучават в училище. Част от тези задачи се изучават от децата кандидатстващи в МГ след 4 клас. И ги изучават в чуилищата с повече часове математика.
Разделите с математика са с малко време за децата които не учат в МГ. И част от тях рядко успяват да се уложат във времето.
Та с малко тестове и малко есе - няма как да стане Simple Smile

# 463

Това няма как да се случи.
Голяма част от задачите в раздел - логика- не се изучават в училище. Част от тези задачи се изучават от децата кандидатстващи в МГ след 4 клас. И ги изучават в чуилищата с повече часове математика.
Разделите с математика са с малко време за децата които не учат в МГ. И част от тях рядко успяват да се уложат във времето.
Та с малко тестове и малко есе - няма как да стане Simple Smile

Може. Не съм на същото мнение, но така или иначе тенденцията сега е да се ходи на всякакви уроци за всичко.

# 464
Ами старо ви е инфото. Последните години логика няма. Има стандартни училищни задачи за скоростно решаване. Това го казват поне 3 випуска назад от нашите. Миналогодишният дори бяха казали, че е елементарен. При нас в училище единствено им маркират някакви формули за бързо решаване. Но до сега нито една не е била извън учебника.

Кортезов е такава дупка. Бях записала моята на онлайна му. Спря да го гледа на 4-тото занятие. Хващате му сборничето и сами можете да решавате.
Лого все едно минават наново училищен материал. Смисъл - нулев за едни 5К.
Хасъмска само не съм проучвала.
Вяра бел става за есе. Друго - не.
Има практикуми в Регалия онлайн. За запознаване с формата са ок.
Но в крайна сметка никой не може да предположи тази година какви задачи ще дадат.
Хоуп, къде го пусна на пробни?

За мен деца от топ училища да се готвят допълнително за АК е излишно. Но е факт, че всички от нашите, които искат АК по първо желание ходят.
Някаква зверска мода е при нас АК и който не е в тренда е зле. Което мен ме дразни и настройва още повече негативно. Не съм убедена, че АК дава най-доброто, че и да плащам за него. Математиката им е хипер зле. Ще се яви моята, пък ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт