Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 855
  • 771
  •   1
Отговори
# 480
Може би е добре да се уточни за каква специалност и за кой университет става дума.  В общия случай сигурно е ОК, но пък в някои специалности и тези от математичестките ще се поозорят.

# 481
  • в страната на чудесата
Ами имат време... явно има такива, на които не е трудно да съчетаят неясно зададените проекти с чалгарията и да завършат с топ резултат.  Не мисля, че колежът е някакво велико предизвикателство за децата... може би е за родителите, знам ли. Като гледам колко са дедикейтид 😂😂😂

# 482
  • София
Нагоре някой написа, че езиковите държали с години  некачествени математици. Ми не непременно, понякога даже не ги взимат, каква изненада... Joy Или ако ги държат,  успяват да  направят така, че стабилните да са в горните класове,  което в масовия случай превръща в потърпевши зайците. Няма да казвам имена, хората в АК ще знаят за кого иде реч, но една от математичките им при обявено място преди това се беше пробвала в 73-то в горен курс и не я взеха. Знам го, защото близка приятелка на дамата ми е съседка, разказвала ми е в детайли личната й драма (съчувствам с цялото си сърце) и беше много разстроена при отказа да я вземат.. Но явно нещо й е липсвало в частта с мат, за да не я вземе  ДУ ( в случая ЕГ). И бях изненадана да видя после името й на сайта на АК, нямам идея дали тя е слабото звено, от което се оплакват, или има и друга дама/господин. В езиковата, над която имам най-сериозен поглед, се случва гореописаното. В 11 и 12 клас не правят компромиси с математиците, ученето наистина е на ниво, така беше и по старата, така е и по новата система. Единствените две училища с оценка над  5 освен СМГ и ПЧМГ в София са въпросната ЕГ с 5,57 и АК с 5,22 при относително равен брой явили се на ДЗИ ПП. Но идеята ми е, че и на двете места явно има слаби елементи и проблеми (които  не следва да се отричат и омаловажават, понеже, видите ли, справящи се деца си има въпреки това), но всяко училище има различна стратегия за преборването/минимизирането им. Иначе другите ЕГ и изненадващо за мен НПМГ са със среден успех на ДЗИ под 5, една от езиковите е и с успех под 4 Sad.  Да, материалът е университетски в голямата си част, ама това пък са две поредни години с по много часове и много опции за упражнение..И ако след тях не се чувстваш готов, избираш просто друг ДЗИ. Тоест избралите математика извън МГ разбираемо са малко  и предполагам са смятали, че са готови за това ниво. Масовите оценки показват обаче друго...

# 483
Не е нужно училището да е предизвикателство. Може да има голямо развитие и без зор.
А може и да няма развитие, а само зор. И да летят едни презентации, папки да се разнасят, по хиляда тетрадки...

Понеже се интересувах покрай кандидатстването, в някои езикови има чудесни учители по математика.

НПМГ за съжаление резултатите не са по паралелки, за да можем да кажем как е.

# 484
  • София

Няма значение всъщност, че не са по паралелки, на тази матура са се явили по регламент хора, за които математиката е била един от профилите в 11 и 12 клас, нищо че може да са били иначе в паралелка с биология, а не с мат. Там просто са допустими 3 профила.

# 485
  • в страната на чудесата
Аз очаквам възход на нпмг в следващите години. Ушагелов се е напънал, Смг загуби част от мн добрите си кадри... ще ми е любопитно да наблюдавам

# 486
  • София
Харесвам много НПМГ и горното не беше упрек, а констатация, че проблеми с мат има почти навсякъде..  Двете изключения се виждат веднага. И не са за София само, а за цяла БГ.

# 487
Сравняването на средни резултати има смисъл и ако се сравнява броят на явилите се от дадено училище. Щото иначе АЕГ Русе са топ на ДЗИ ПП МАТ с резултат 6,00.

# 488
  • София
Сравняването на средни резултати има смисъл и ако се сравнява броят на явилите се от дадено училище. Щото иначе АЕГ Русе са топ на ДЗИ ПП МАТ с резултат 6,00.
Направи сравнение тогава на явилите се 77  с 88-те души от  ПМГ Бургас, със 104-те от  МГ Варна и  с тези от СМГ и смисъл ще има. Разликите възлизат на  30 , 60 и 80 стотни при доста повече явили се в 2 от дадените три примера.

# 489

Няма значение всъщност, че не са по паралелки, на тази матура са се явили по регламент хора, за които математиката е била един от профилите в 11 и 12 клас, нищо че може да са били иначе в паралелка с биология, а не с мат. Там просто са допустими 3 профила.
Така е и не е така. На паралелката с биология фокусът в математиката е отишъл в 10/11 клас. Няма как да се мери с паралелката с мат, където часовете са 7/10 от 8 клас, мисля аз.

# 490
  • София
И в езиковите е така, те до десети клас не се помирисвали нещо профилирано. Матурата е върху материал от 11 и 12 клас най-вече. И да, облагодетелствани са хора, имащи база и от преди това, но  такива в НПМГ все пак има сред явилите се, докато в ЕГ няма. А и пак казвам, че според мен просто резултатите от миналата година илюстрират проблеми по мат ПП на много места. И не само непременно в децата и неправилната им понякога преценка на какво да се явят и доколко  са готови за целта,  стои отворен въпросът колко от преподаващите в профил мат тук и там са на нужното ниво. И не би трябвало никой да се засяга ни за АК, ни за  конкретни езикови, ни за НПМГ..

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 01:26 от пенсионирана русалка

# 491
  • софия
Добре  - сега, понеже знам, че колежа не е СМГ, затова му "потърсих" друга категория. Дайте да не изпадаме в поредната празна дискусия.  В крайна сметка много различни са му плюсвете от просто силна математика и знаете, че е коментирано безкрайно много пъти.
Та да не влизаме пак в мелница?!

От друга страна, не мога да се съглася изцяло с вас, защото все пак имам поглед над училището.
Катедрата по мат винаги е била с неразбории, но явно все пак успява да драпа някак след като има приети в Делф с нумерос фиксус без частни уроци, но достатъчно самоподготовка.
И аз нямам против да сте недовлони и да сте проучили, но имам против това да се превръща в лавинообрано увличане, споделяне на негативна нагласа, защото се влиза във фалшив тон. Преувеличаването за никога не е от полза.

Иначе, признавам, и аз да бях на мястото на Фенси и аз щях да се дразня на масовото култ/ивиране за конкретно училище.

# 492
  • София
Ами, Амели, моята малка дъщеря също е 7 клас в Света София и сега за първи път прочитам, че АК е издигнат в култ от/в училището. В нейния клас това не е тема за разговори. Класната ги е питала в началото на годината какви са им желанията и толкоз. Между другото  почти половината деца са се насочили към ЕГ, основно към Испанската.
Така че пак стигаме до това, че не трябва да се генерализира.

Колкото до математиката в Колежа, има някои проблемни учители, хубавото е, че обикновено не се задържат за повече от година. След кандидат-студентската кампания и изминалата първа сесия на дъщеря ми с 4 изключително тежки изпити по физика и математика, мога да чажа, че катедрата се е справила.
Иначе тази година 3 “чалгарчета”  са приети в Айви университети на ранен прием 😂

# 493
  • София
За приема в АК: С две деца от 125 СУ, математически паралелки, никакви допълнителни усилия не са нужни. Единият влезе почти без есето, другият- почти само с него. Явно в Youtube много добре се учи писане на есе, щото няма откъде другаде.

За математиката: Не е слаба, но не е на всяка цена. Ако искаш математика има много възможности за учене, ако не искаш- кому е нужно чак толкова. В АК математиката се цени точно толкова, колкото и участието в мюзикъл, конкурс за писане или дебати. Класирал си се на следващ кръг на олимпиада по нещо-получаваш CAS точки и толкова, никой не те носи на ръце, не ти извинява отсъствия и непредадени домашни. Големият в момента не стои по-зле от ученици на МГ-тата, никак даже. Същевременно прояви желание да пише, даже се класира в конкурс. Сега малкият също иска да се опитва да пише, да прави TED talks, да създава някакви неща. Някак започват да гледат в различни посоки, не непременно към академичните успехи. С големия ме дразнеше, с малкия взех да го оценявам като много позитивно. Разбира се, това можеше да е същото и в друго училище, просто така да се е случило.

И досега не съм видяла някой от тях (много) да учи. Имам още няколко години...   Grinning

# 494
Това е най-важното. Децата да имат възможности да учат и да се чувстват добре в училището.

Общи условия

Активация на акаунт