Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 890
  • 771
  •   2
Отговори
# 495
  • София
За чалгата. Мен много ме озадачаваше гледането на чалга от колежанчетата в Щатите. Скоро си говорихме с малкия ми син по темата и той ми обясни:  "Когато си толкова далеч, и няма нито едно българче около теб, даже от това ти става мило. Виждаш някой, който мисли и говори на български." Е, аз не мога да се поставя на негово място, не мога да усещам носталгия от чалгата, но те явно могат. Той в БГ не гледа, не слуша и не ходи на чалга, но оттам усещането им е съвсем друго.

Що се отнася до инцидентни посещения на чалготеки -  правят го като ходенето на Exe. Соушълайзване.

# 496
  • София
Не ми казвайте сега, че от Света София ще насочим хейта към АК.
По повод култа съм съгласна с rosi_ta и допълвам, че дори учители се опитваха да насочат дъщеря ми към други гимназии с различни аргументи. От нейния клас малко деца искаха да отидат в колежа, още по-малко успяха и никога не е имало истерия по темата. Аз лично при все неразбориите с математиката съм изключително доволна от АК като цяло до момента, а дъщеря ми грам не е съжалила за избора си. За протокола, и чалга не е прослушала. Не се фиксирайте в това да демонизираме поредното училище - точно както и при началните ЧУ, и при гимназиите няма една най-добра, за всеки различни неща са важни или водещи.

# 497
  • Отвъд алеята зад шкафа
Еех, къде си Ежко, къде си Laughing

# 498
Ами, Амели, моята малка дъщеря също е 7 клас в Света София и сега за първи път прочитам, че АК е издигнат в култ от/в училището. В нейния клас това не е тема за разговори. Класната ги е питала в началото на годината какви са им желанията и толкоз. Между другото  почти половината деца са се насочили към ЕГ, основно към Испанската.
Така че пак стигаме до това, че не трябва да се генерализира.

Ами аз не генерализирам, а всъщност съм наясно колко деца от випуска посещават Лого-3, колко Хасъмска, виждах до време и списъците на Кортезов. Simple Smile При нас ходят 2/3 от класа. Или поне тези са си казали. Simple Smile Много повече от половината випуск се готви за АК, и това всъщност се потвърждава всяка година назад. Дали във вашият клас са малко повече за езиковите е без значение. В нашият клас например имаше недоволство от домашните в сряда, защото децата били следобяд на Лого и нямали време да си напишат домашните от училище. Много по-близо до истината е моята генерализация от твоята. Да, нашата класна не ги съветва да продължават в АК поради факта, че математиката е зле там, но това се само тя. Постоянно в клас им се казва: "Запомнете добре тази основна задача, защото тя ще ви помогне за бързи решения на изпита в АК."
И не казвам, че сред учителите това е мания и задача номер 1. По-скоро сред родителите, последвани от децата. Което рефлектира и върху училището, което се опитва да угоди и улесни. Моята дъщеря всеки ден по 3 пъти бива питана защо АК не и е първо желание. Ами супер досадно е всичко да се върти около кандидатстването в Колежа. Миналата година имаше деца, които искаха в НПМГ, и реално влизането им там се дължи повече на лични амбиции. Та това, което казвам, е че по една или друга причина, влизането в АК се счита за нещо велико и децата се вманиачават и пресират едно друго. Та те дори и за рожденни дни вече си пожелават да влезат в АК. Simple Smile

# 499
Чета темата, но никога не съм писала в нея. Темата, която обсъждате, обаче ме накара освен да чета и да изкажа мнение. След 7 клас родителите се фиксират в определени училища, а това няма как да не фиксира и погледа на децата. Същото важи и при изборът на училище в 1 клас, било то частно или държавно. Винаги има доволни и недовилни. Разбира се има и "модерни" училища, макар че има и такива, които не излизат от "мода" - СМГ, НЕГ, АК, "Света София" ... и много други. Просто тези училище дават резултати и продължават да бъдат желани. Средата е различна и това е много важно. Дори да има не токова добри учители понякога, резултатите на матурата в 7 и 12 клас, както и университетите, в които са приети децата са показателни. Слаби учители е имало и ще има, но тях както и при всички други професии, пазарът ще ги изхвърли. Относно "чалгата" - не смесвайте "чалга поведение" и "чалга музика". Нека всеки слуша каквато музика иска, а ако някой слуша чалга, това не го прави по-глупав. Дълбоко се съмнявам, че в другите училища се слуша само класическа музика Simple Smile.

# 500
  • София
Дълбоко се съмнявам, че в другите училища се слуша само класическа музика Simple Smile.

Асолютно. Навсякъде се слуша чалга и е абсолютно  безпредметно това да се твърди само за едно училище, независимо кое.  Или  отиваш на купона и в името на забавата и социализацията преглъщаш за малко неприятната  за теб иначе музика и в останалото време  си се наслаждаваш на предпочитаната, или тотално се дистанцираш и се движиш само в компания, отхвърляща този тип музика дори и за  едни компромисни два-три часа. Но и в  двата случая си/ може да си  много далеч от визията/поведението/ценностите на същинския чалгар. А и  уви,  понякога  слушащи  на макс чалга са супер умни, амбициозни, мотивирани, преследващи целите си, четящи и с богата обща култура. Наглед двете неща изглеждат несъвместими, но  на практика се оказва, че се  комбинират доста успешно при някои деца. Шарен е светът и винаги в край на краищата ще си намериш къде да се наместиш в него като обкръжение..

ПП
Скрит текст:
Сетих се за едно дете по повод горното и се усмихнах. Завърши средното си образование с национална диплома, тоест с 6,00 успех (при това по старата система с калкулиране на оценки от 4 години, не от 2) и с пълни шестици и на двата ДЗИ, класираше се призово в годините на национални  кръгове на олимпиади, на стресов изпит (при това не на родния му език), наподобяващ този за интелигентност, но 7-8 часов, за прием  медицина изкара  резултат по-висок от този на 97% от явилите се близо 15-20 000 души. Взима си тежките изпити със завидна лекота, нищо че майка му все го критикува Wink Тя преди време сподели, че като го хване скуката,  качва се на влака и в близкия град ходи на бг партита за разнообразие, на които гаранция се пуска чалга. Този "чалгар" го познавам лично и  само мога да се радвам, че има такива деца.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 12:56 от пенсионирана русалка

# 501
  • София
Даже не разбрах как стана асоциацията с чалгата. Нещо като контрапункт на натовареността. В колежа до последния ден те са ученици - с всичките изисквания, задания, писане на отсъствия. Казах, че го виждам като недостатък, не за да будя съчувствие, а защо смятам, че в 12 клас им е време и за други неща - да поработят, ако искат, да понатрупат шофьорски опит (не че няма колежани с книжки, но много от учениците караха курс лятото след 12 клас) и т.н. Винаги ще се намерят хора, които не са си давали зор, но това зависи от приоритети, психика, гъвкавост на ума и други фактори. Приемам, че Лейка познава най-умните и организирани  колежани, защото са хем 'топ', хем добре са си подбрали целите, хем са имали време за всичко, което си пожелаят.

# 502
  • софия
Е да, де, Фенси, ама това просто говори, че някъде е много обсъждано и желано училище Х. Но не прави непремнно училище Х лошо.  И е в наш интерес да не зачеркваме. Чудесно си спомням всички приказки, които чух на времето по адрес на училището и често се потувам сама по рамото, че не послушах хора, чието мнение навремето взимах предвид внимателно.

А що се отнася до спомените ти на Ежко и неговите приказки - ми той си е един потребител със собствени въжделения. Айде сега да държим за отговорни всички потребители на колежа да отъдят дали било така или иначе.  Пък и даже да вземем неговите приказки - ми в крайна сметка от призмата на дете с мега мат интереси и способности е нормално той като потребител да даде И тази гледна точка.

Аз чак не знам дали говорим вече за едно и също училище. Така еднозначно го обрисувахме отново. Права е Денди, че се получава някакво демонизиране.
Едно от най-ценните неща в колежа е, че дори да попаднеш при кофти учител, разполагаш с още еди колко си начина да наваксааш и в крайна сметка може да се окаже, че този учител има най-малко отношение към знанията ти. Има механизми, които да не те оставят да "потънеш".  Самата смяна на учители всяка година и разбъркването на класовете за мен са едни от най-ценните политики на колежа.

Недейте хора, никакви крайности не са във ваша полза.

# 503
Че кой е казал, че е лошо? Но не е и по-добро от много други. Вече! И това, че някои от випускниците му са успели да компенсират някои дефекти, да ги наречем,на училището съвсем не значи, че тези дефекти не съществуват и не се задълбочават.
Просто последните няколко години склонността ми да плащам за обещания намаля до отрицателно ниво. В комбинация с това и безумни училищни правила ме оттласкват още повече. Но аз не съм Америка фен и винаги тези ценности и опити за превъзпитание съм ги подлагала на десеторно съмнение и съответно са предизвиквали моето анти поведение. Wink

И не мога да разбера, защо децата трябва да наваксват и да търсят механизми заради некадърен учител и некадърна кадрова политика на АК. И накрая да си плащаш за това, че и да го изтъкваш като нещо положително. Механизмите трябва да се търсят от училището, а не от децата. Това е извъртане на същността на проблема и точно това е едно от нещата, които абсолютно не ме кефят. "Да, математиката е зле, ама така децата се научават на самостоятелност." Това е мега тъпо!

А за най-желано бих се въздържала. Най-модно бих казала сред определени социални среди. Два типа са при нас. Но не ми се навлиза в подробности. До толкова модно, че несъзнателно или не, деца си променят желанията, заради модата. Питайки се дали пък не грешат в изборите си щом други толкова го искат. А и моите лични съображения са, че най-желаещите го за мен са най-неподходящи (меко казано) и нежелани от мен за среда на детето ми. Най-доброто е пътищата им да се разделят и всеки да си копае в неговата копанка. Познавам деца от СС, които чудесно са се вписали във всички топ ДГ и са повече от щастливи, че не са се подлъгали по модата и нелепите сравнения. Има и трети тип родители/среда, които гледат с насмешка отстрани на тази мания по АК.

Сега темата наистина ще се превърне в за и против АК, щом влязоха потребители, които никога или рядко са писали в нея да разасняват за училището.

Да отбележа, че към момента дъщеря ми не желае категорично АК. Но кой знае юни месец до какво решение ще стигне. Аз няма да и се меся. Каквото реши сама и ще си носи отговорност за решението.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 13:03 от Fancy

# 504
  • София
Боже, ДЗИ по английски! 🙄 То на Испанската резултата на ДЗИ по английски е 5,91. 🤣

# 505
  • София
Боже, ДЗИ по английски! 🙄 То на Испанската резултата на ДЗИ по английски е 5,91. 🤣

И на НЕГ със 107 явили се е 5,87...Страшно е "показателно",  наистина, хем в тези две училища всички явили се английския го учат като втори,  с някой и друг курс за сертификат в 11 /12 клас.  
Скрит текст:
Отделно няколко пъти в годините съм обяснявала, ама Ежко не чете, а си пее един и същи рефрен,   за НЕГ конкретно винаги има едни 20-25 според годината пълни служебни шестици на ДЗИ по немски, които не са включени в статистиката. И тези шестици се равняват сигурно на седмица   на нашата, понеже държаната матура по немски при тях е  тази на германците, рядко самите те имат единица при режещото им оценяване. Не ми се смята просто за миналата година колко са въпросните деца, мързи ме.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 13:37 от пенсионирана русалка

# 506
НЕГ и Испанската са държали ДЗИ по английски на ниво B1, а АК - на В2. Не е коректно сравнението

# 507
  • София
НЕГ и Испанската са държали ДЗИ по английски на ниво B1, а АК - на В2. Не е коректно сравнението

Това е така за миналата година само, назад в годините държаната матура е еднаква , а картинката не е по-различна.  Би било безумно някой (ако има такъв, нещо горе му хлопа) да твърди, че в Колежа, видите ли, не знаят английски, защото училище Х има по-висок резултат. Но същото важи и за коментари от типа на Ежковия за справянето с немски, испански, френски като първи на ДЗИ.  Още повече щом не е наясно с някои подробности за определени училища. А и остава ДЗИ по БЕЛ да сравним, държан е от всички в еднаква сложност...И бройките по места най-много се доближават при най-желаните гимназии в София. Wink Че е и роден за 99% от децата.

# 508
Мисля, че ДЗИ по езици изобщо не трябва да се сравняват. Определящо за нивото на владеене на един езика според мен е да речем САТ за английски, DAF за немски и т.н и разбира се точките, с които е взет.

# 509
Фенси нищо на никого не обяснява. На нея и обясняват как проблемите в математическата катедра и масовото недоволство последните години са положителни неща, които възпитават инициативност и самостоятелност. Или за тъпотийте в правилника... И трябва да сме щасливи, че бихме имали възможност да плащаме за това.

Фенси, като бг-мамма, не е склонна да дава акъли на когото и да било и затова моли някои бащи на бивши колежани, с меко казано странна визия за възпитанието на собствените им синове, да бъдат така добри да оберат собствения си стремеж да дават акъли на бъдещи или не майки на колежани.

Иначе, както знаем АК е топ в писането на мейли, за разлика от СМГ. Wink Две мнения по този въпрос няма.

Общи условия

Активация на акаунт