Частни училища - информативно-дискусионна тема - 57

• 58 814
  • 771
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ами на курса от учителката в СМГ е кой е разбрал разбрал, темпа в такова училище предполагам, че няма да върви с тези, които имат нужда от повече обяснения. Гледах рекламното клипче на ПЧМГ от тяхната страница, което ми хареса, и една ученичка, че ако трябва да опише с една дума училището е 'грижа' Grinning

E нали затова е този подбор, нямащ нищо общо като сложност с училищна математика до 4 клас? Ако приемем, че сред преодолелите го като бариера няма  връзкари или поне не са много, темпото на работа/натоварване ще  е поносимо за всички. Горният сценарий би се разиграл при прием на база примерно смехотворното 4-класно НВО. Тогава сред "отличниците" наистина ще има колосални разлики в нивото, оттам и в необходимото време  за  разбиране/усвояване на преподадения материал. От една страна не съм фен на идеята деца на тази възраст да са  принудени да овладяват такъв материал за приема ( и за целта да  ходят две години на курсове/уроци),  но от друга  признавам, че така само може да се гарантира относително еднородна среда от деца, с които да може да се работи по-интензивно и задълбочено, без да се налага  забавяне заради ученици, изпитващи по-сериозни затруднения.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 17:30 от пенсионирана русалка

# 571
  • София
Ами на курса от учителката в СМГ е кой е разбрал разбрал, темпа в такова училище предполагам, че няма да върви с тези, които имат нужда от повече обяснения.

В курса целта e прием в СМГ, задачите са различни от тези в учебника и темпото е високо. После обаче целта е НВО и матура. В клас от около 28 ученици постепенно броят на състезателите намалява и няма как темпото и материята да са съобразени с тях. Разбира се, при 9 часа седмично математика, има време и за затвърждаване, преговор, и за решаване на по -трудни задачи, и за малко допълнителна теория. Но се работи по сборници като Коала прес, Просвета, Интеграл и т.н., а не по сборника на Ивайло Кортезов и Светлозар Дойчев например.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 17:34 от Prizma

# 572
  • София

Иначе вижте Фюжън- има танци и актьорско, май и пеене. КО имаха хор също, но там се учи сериозно математика и сами си казват, че не са иновативно, а класическо училище (не ми харесаха честно казано).
Един въпрос, ако може- на каква възраст започнахте уроците по пеене и пиано?
Във Фюжън няма засилено изучаване на Музика (с повече часове от МОН), нито пеене. Танци и актьорско - да. Часовете там са до 17:30 и то до 7 кл вкл.

# 573
Няма да казвам имена, хората в АК ще знаят за кого иде реч, но една от математичките им при обявено място преди това се беше пробвала в 73-то в горен курс и не я взеха. Знам го, защото близка приятелка на дамата ми е съседка, разказвала ми е в детайли личната й драма (съчувствам с цялото си сърце) и беше много разстроена при отказа да я вземат.. Но явно нещо й е липсвало в частта с мат, за да не я вземе  ДУ ( в случая ЕГ). И бях изненадана да видя после името й на сайта на АК, нямам идея дали тя е слабото звено, от което се оплакват, или има и друга дама/господин. В езиковата, над която имам най-сериозен поглед, се случва гореописаното. В 11 и 12 клас не правят компромиси с математиците, ученето наистина е на ниво, така беше и по старата, така е и по новата система.
Не знам точно как си представяте интервю за работа на учител по математика, но не го препитват да решава задачи. Отделно в държавните училища не е важно какво можеш, а кой те познава. Та не знам какво ви е разказвала съседката, но е далеч от истината.

# 574
  • София

Не знам точно как си представяте интервю за работа на учител по математика, но не го препитват да решава задачи. Отделно в държавните училища не е важно какво можеш, а кой те познава. Та не знам какво ви е разказвала съседката, но е далеч от истината.

Скрит текст:
Уви, хич не е далеч, потвърди го И действащ учител по предмета  във въпросното ДУ тогава (явно бил  сред наблюдаващите урока, а ако не се лъжа и завеждащ катедрата по мат там), познат е и във форума.. WinkЯвно и въпросният е далеч от истината,  но Вие сте близо.  Точно пред клас са поставили кандидата да обяснява, а дали е било теория или задачи е вече подробност.

То пък понеже в някои ЧУ хич не е важно кой те познава, а само какво можеш. Забавно ми е  как си вярвате, че навсякъде в ЧУ има страхотен подбор на учители по всичко в гимназиален курс, а в  ДУ - само плява/връзкари, познаващи този или онзи. Понеже в случая за гимназиални учители говорим, не по принцип. Като е такъв страхотен подборът  на учители в ЧУ, като класовете често са малки и има време за персонално внимание за всеки, не трябва ли като успех на спряганите по-нагоре ДЗИ да се на предни места въпросните ЧУ? Ама нещо и при старата, и при новата система  в предните редици си стоят само АК и ПЧМГ..И Веда с нейните 5 ученици. Как пък  толкова ЧУ с  ученици 9-12 клас при такъв супер подбор на преподаватели само по знания и умения все не попадат на такъв, който по родния му език, хайде да не е по друго,  да изведе випуска  до успех над 5. Вижте Меридиан, Банкер, Британика, Св. Георги, Ерих Кестнер, Златарски, Артис, ОТ и т.н..

Да, доста хора след ЧУ до 7 клас  продължават в ЧУ и от 8-ми. Ама хич не са малко върлите привърженици на ЧУ до седми, съвсем съзнателно  избиращи  обаче редом с децата си ДУ за нагоре. Защо ли? Едва ли е само таксата фактор Wink Нещо ги смущава явно - я среда, я ниво на обучение, а то е в пряка  зависимост от качеството на преподавателския състав, нали?

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 00:37 от пенсионирана русалка

# 575
  • Отвъд алеята зад шкафа
dreamingfly говори за АК конкретно, не за всички ЧУ. Доколкото другите ЧУ също са бг продукт, да, вероятно си приличат с ДУ по отношение на назначаването на персонал. На мен ми е много интересно и защо някои директори на ДУ са несменяеми. Уж конкурси за нови щеше да има.......

# 576
  • Stara Zagora, Bulgaria
И аз се интересувам от учителите в СМГ и ПЧМГ през следващата година. (прием след 4-ти клас).Ако някой има информация ще съм благодарна.Първоначално клоняхме към СМГ, но сега все повече към ПЧМГ.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 09:03 от maimunkata1

# 577
  • София
dreamingfly говори за АК конкретно, не за всички ЧУ. Доколкото другите ЧУ също са бг продукт, да, вероятно си приличат с ДУ по отношение на назначаването на персонал. На мен ми е много интересно и защо някои директори на ДУ са несменяеми. Уж конкурси за нови щеше да има.......

Никъде нищо за АК не е казала в този пост, обясни ми само с твърда убеденост, че дружката ми е  далеч от истината и също как става приемът на кадри в  ДУ. Явно и учителят във въпросната ЕГ, потвърдил станалото в ролята си на присъстващ, не е наясно. Wink Докато аз писах за конкретен учител по мат в Колежа, непожелан за такъв  в ЕГ. И явно не защото не познава правилните хора.

За конкурсите  за директори се твърдеше, че уж били спрени, защото една от кандидатките (недопусната) била завела дело. Лично на мен повече ми прилича това на нескопосано оправдание. Изчаква се вероятно някой най-накрая да поеме властта у нас и тогава да се назначават новите, ама пак удобни лица..

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 11:30 от пенсионирана русалка

# 578
И аз се интересувам от учителите в СМГ и ПЧМГ през следващата година. (прием след 4-ти клас).Ако някой има информация ще съм благодарна.Първоначално клоняхме към СМГ, но сега все повече към ПЧМГ.
Каква информация искате?

"Предимствата на СМГ са индивидуални: бъдещата му класна, ако избере това училище, състезателната математика, от която той живо се интересува, таксата която никак не е малка в ПЧМГ, локацията и свободният половин ден."
Този пост мога да го коментирам така:
Бъдещата му класна - като чуя търесете учител не училище ми се изправя косата. За мен това значи, че учителя работи добре въпреки училището и тогава се чудя за чий му е на детето това училище. Не би трябвало да има значение при коя класна ще попадне. Поне в ПЧМГ всичките са добри. Така, че ако недай боже на класната и се налага да отсъства аз знам, че ръководството ще вземе адекватно решение. Наблюденията ми в СМГ не са такива. Класната на детето на приятелка -забременя....е децата се оказа в 5 клас на произвола, сложиха някаква заместничка която изобщо не се появяваше.

Състезателната математика: всеки все по-голям клас децата състезатели стават все по-малко на брой.
Както в СМГ , така и в ПЧМГ отборите участват във всяко едно състезание. Само дето в ПЧМГ финансите са повече и могат да си позвоялт да изпращат повече деца.

Таксата - съгласна съм! Но в ПЧМГ има стипендии за 20% от новоприетите деца. Ако приемем, че ще приемат 3 класа с по 25 деца, общо 75. То 15 от тях ще учат безплатно.

Локацията - дали Руски паметник или Сточна гара - обгазяването е едно и също.
Транспорта по-добър на Руски паметник.

Свободният половин ден - нямам идея като какъв плюс го слагате, защото и ПЧМГ учат половин ден.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 11:42 от Hope for Two

# 579
В СМГ учат информатика от 5-ти клас, в ПЧМГ информатиката е представена от школа. Доколкото помня от моите проучвания и сравнения, има един час английски повече в ПЧМГ. Така общият брой часове е един и същ. Междучасията са по-дълги в ПЧМГ.

# 580
В СМГ учат информатика от 5-ти клас, в ПЧМГ информатиката е представена от школа. Доколкото помня от моите проучвания и сравнения, има един час английски повече в ПЧМГ. Така общият брой часове е един и същ. Междучасията са по-дълги в ПЧМГ.

В ПЧМГ - не учат информатика (ако говорим за програмиране), но с изненада установих, че в различните училища учат различни неща по информационни технологии. В ПЧМГ учат използването на МS office - което за мен е наистина важно в днешният свят. Изключително юзър френдли са напарвени нещата.

# 581
  • София
Много ви моля да ме насочите към тема (или пост?), в която има цените на частните у-ща  за 2023/2024 г.

# 582
  • софия
Не, нqма такава. Тук на първа страница има колкото е възможно актуална иnформация. Пак се придобива представа кое колко, та даже и  сравнение м/у тях може да се направи.
Предполага се, че за лично ползване можете поне един-два телефона да завъртите и да попитате сами. Тук инфото е събирано доброволно на обща база, не с претенция за изрядна точност.
(Боже Господи, проявете  малко самоучастие в проучванията на училище. - това общо към всички потребители)

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 23:16 от Амели

# 583
  • Отвъд алеята зад шкафа
Освен това тепърва сега започва преподписването на новите договори за следващата учебна година, с  евентуалните промени на таксите. Най-точна информация могат да Ви дадат в съответното училище. По-евтино от таксите, които са за 2022/2023 няма как да бъде, така че достатъчно можете да се ориентирате от информацията в първи пост на тази тема.

# 584
Аз какво казах, то какво стана…

Специално за пенсионирана русалка - липсват качествени учители и тази липса ще се задълбочава все повече.

И хайде да не обръщаме темата на това какво ЕЖК и какво мислят някои хора за ДУ, защото темата е за ЧУ. Честно казано ми омръзна да чета за съседката.

Общи условия

Активация на акаунт