Войната на буквите

• 31 165
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Да, много пари, опит, напасване и дискусии се иска, за да се допитат до някой учен от БАН, за да им каже поне как да говорят и да се държат...от американските омразни филми да бяха взели това като начин на работа и щяха да вдигнат нивото. Много неща щяха да им бъдат простени ако Симеон не беше истерик без грам авторитет или ако говореха прекалено съвременно. Много пари ли се искат, за да вдигнат косите на жените на плитки и прическа от епохата, за да е по-достоверно?

Някои спомехате Дървото на живота за сравнение. Там, освен, че са вложени пари, не забравяйте, че е по добър роман (тоест има качествена база), а не по драсканията на псевдо писателка, която краде неуспешно.

# 466
Изгледах първа серия с любопитство и заради любовта към историята. Не съм имала особени очаквания, отдавна не гледам български филми. Не търся историческа достоверност в детайли, допустима е художествената измислица. В "Златния век" по романа на Гуляшки също има такава(едва ли на Симеон би му минало през ума да гони селски моми по шубраците), но въобще не могат да се сравнят продукциите. Мога да преглътна бездарната игра и още по-бездарната режисура, тя е факт в бг киното от години. Обаче,  на цялото това бездарие капакът са диалозите. Е, това вече не мога да преглътна. "Глупости", "Ако обичаш, излез", "Смешник" и особено от устата на внучката на Роман Лакапинзасякохме се... Все едно се говори в махленската бакалия, на  пазара в Илиянци(не съм ходила там) , или във варненското "Порте" (и там не съм ходила там, ама по описание са ми като примери, извинявам се, ако засягам някого).

Ако си мислят, че" осъвременяват" по този начин историята, не, пак е с "ос..", ама друго правят.
И до пари не е. Да, гледали сме мащабни продукции. Но сме гледали и филми като" Князът", като дете съм го гледала и от там ми е първото познание за богомилите. И още примери има.
Като се сетя, че "подредих " и сина ми в неделя вечер да гледа.. Уж да се "потопи" в историята,детето
Ще гледам, обаче още една серия(Без да я причинява на детето), да видя докъде ще стигнат.

А иначе Боян Маг е имал това прозвище, което в миналото е означавало "лечител" и като такъв е известен. Въобще историята и легендите около него са благодатна почва за изкуство, ама...за когото е ясно що е то изкуство.

# 467
Това с модерния жаргон доколкото разбрах си е идея на сценаристката да се хареса на младите, с която тя много с гордее. Не е заради романът. Предполагам като види, че масово не се харесва, другият път ще се замисли, а най-добре друг път да не и поверяват такъв проект точно.

# 468
Съжалявам, ама какво трябва да значи, че са ни прекалено високи очакванията? Аз лично имах не ниски, а поднулеви очаквания, както за всички родни продукции.

Така е лесно да си приятно изненадан, но дори и това не се случи. Мислех, че ще е голям криндж и се оказа точно така. Просто нито едно нещо по веригата не е както трябва, освен Захари Бахаров (по мое мнение).

Ако ще дават по 600к от държавния бюджет на епизод и не се очаква финансова възвращаемост, продукцията трябва да има или образователна, или художествена стойност. И двете в случая липсват. По-добре да бяха наляли тези пари в един висококачествен документален филм или мини-серия за Златния век.

# 469
Като ще говорят съвременно, защо не започнат с "Кво праиш, ма" или "Тоя тряа да го очистим" или "Здр кпр" и вече след третия епизод директно с "Изчукахме се".

# 470
Кой Господинов да филмират. Георги Господинов ли?
Питам, защото има един филм по негови разкази https://bnt.bg/bg/a/8-minuti-i-19-sekundi-shest-istorii-za-apokalipsisa  Както винаги Китодар Тодоров и Иван Бърнев вътре. Няма филм без тях. Как Буквите ги прескочиха, не знам.
Филмът никак не ми хареса, още повече че преди това гледах Осъдени души.

Ами да. Исках да кажа, че има моди разни и се действа според тях. На мен лично не ми харесва, когато се преекспонира с модерното. Сигурно затова мога да имам най-изненадващо мнение за филм, музика или друго изкуство. На английски  му казват counterintuitive. Получава се обратен на търсения ефект. Когато правиш или оценяваш нещо единствено за самия себе си, работи безотказно. Няма как да ти се внуши да харесаш нещо, без наистина да го харесаш. Ето така 'страдат' и филми като Ботев. Някой си прави филм, без да се съобрази с публиката. Дори не са се замислили как хората ще видят това, което те са сътворили. Имат си някакви идеи в главите че хората очакват да видят същите неща, че са чакали да чуят проникновено рецитиране на стихове, примерно... Да, ама не.

# 471
При все, че и аз бях разочарована, вече се чувствам проста, че все пак като цяло засега ми харесва и ще го гледам. Ако бях супер разочарована и виждах само минуси на продукцията, то нямаше изобщо да гледам повече, нито да коментирам.
Както и да е. Всички сме различни и няма да си променим взаимно мненията. Не е и нужно.

# 472
Сттанно ми е това с напасването.
Откъде накъде? Нещо или е добро или не. Или ми харесва или не.
Не мога тотално да заклеймя. Но не мога и да кажа на черното бяло.
Американски продукции не гледам особено, щото аз тях ги нефолюбвам като цяло, тъй, че изобщо за мен не иде реч и за вмаистване от тях.
Дори и да взаимстваш нещо добро няма лошо.
Както казах тия дни ще изгледам пилотния епизод отново.
Защото наистина може да забележа нещо, което не съм видяла.

Едел и аз виждам и положителни неща. И донякъде харесвам. Затова и ще гледам. Затова и съм в темата. Да си обсъждаме и да ди гледаме заедно, който има желание.

# 473
  • London
И на мен Мария ми е малко далеч от образа, който си представям за византийска принцеса. Сладникава ми е, иначе е хубава актрисата.

Понеже пишем какво очакваме - ами след като се казва Войната на буквите очаквах нещо по-мистично и интересно свързано с азбуката ни и писмеността и културата, която е вследствие на създаването й. Азбуката я приемаме за даденост и не се замисляме колко е важно всъщност да имаш букви за езика, който говориш и звуците, които произнасяш и които са различни за всеки народ. Буквите са символи, а символите изначално имат предназначение да издигнат душата на човек към божественото.
А Симеон поне в първата серия, не го представиха като много въвлечен в това, секс сцени, крещене, наистина някакво варварско беше за мен излъчването му.

И аз чух "Няма време за купони", викам си, бре!

Минала е една серия, нима очакваш всичко очаквано да се види в нея?

# 474
  • Бургас
Да благодаря на T.Valcheva за интервюто в публикация # 350! Едва днес го изгледах.
И ми се проясни защо е така, както е. Сценаристката очевидно е вътрешно убедена, че е направила нещо добро и качествено. И вярвам в нейната добронамереност. Но аз изпитах известно объркване и принципно несъгласие  с методиката й.

„Кой какво си представя за 10 век – опитали сме с е да предадем това, което не си представят зрителите! Героите и събитията са променени за нуждата на драматургията.  Читателите на романа и зрителите ще останат нашамарени и шокирани... Героите са осъвременени. Цялата интерпретация се опитваме да резонира на съвременния човек и той да намери своите отговори тук и днес. Да сравни миналото и настоящето. Тази цялата история, ако не звучи съвременно, тя няма никакъв смисъл.“  

Според нейната логика , ако героите не звучат и не се държат като наши съвременници, зрителят няма да може да се идентифицира с проблемите и емоциите им, да изпита емпатия, да направи асоциации и съпоставки между историята и настоящето си . .. Мисля, че подобно мислене говори или грандиозно подценяване на аудиторията или за самонадценяване на сценаристката.
Виждам и друго-явно тя директно прилага обикнатите приоми от специалността си „журналистика и масови комуникации“ върху филмопроизводството. И това е симптоматично не само за българското кино. Любимите приоми на съвременните медии ни се натрапват отвякъде. Тезата е, че няма лоша реклама и че скандалът, провокацията, различността като самоцел, продават безотказно. Но не мисля че в сериозното изкуство това работи. Защото с горните неща можеш да привлечеш внимание, да накараш хората да говорят за продукта ти, но това не ти гарантира, че  след гледането на епизод  или два, хората няма да се откажат да гледат. Харесването и признанието са съвсем друго нещо .
В противовес на въпросната дама, младият актьор стои и звучи много по-улегнало, интелигентно, задълбочено и смислено. Поздравление за което .  Всъщност пряко опровержение, на предположението, че младите нямало да разберат, ако не им го сдъвчем и опростим до елементарност.

# 475
lady Koup, 100% съм съгласна. По нейната логика, произведенията, които се учат в училище, изобщо не трябва да се учат, защото не са осъвременени. Само не знам въпросната дама как ще извади Омир от гроба, за да му каже, че "Илиада" не е достатъчно съвременна и на езика на младите "Абе пич, щто не земеш да я пренапишеш"

# 476
Значи тази вярно много самоуверена.
И аз я слушах, но мисля в друго интервю.
Излиза, че според нея българският зрител е крайно прост.
И да, във ФБ има много негативни мнения. Обаче повечето са доста конструктивни и да ви кажа, за мен много от тях са даже основателни, обосновани и обективни.
Сега, изключваме  някои гръмки подигравателни такива мнения, които си личи, че са си точно "хейт".
Аз не съм срещала много просташки такива, а попрочетох доста от тях.
Масовият зрител не се вълнува от такива сериали и не разбира толкова много от епохи, история и подобни неща.
Хора с такива интереси не са много. Обаче дамата ще се изненада колко любители историци, запалени по историята хора или дори ученици, които обичат историята и ще гледат, млади хора, подрастващи са запознати и се интересуват от това, начетени са, критични са и могат да мислят.
И те ще я критикуват и то с основание.
Не е толкова прост и ниско интелигентен зрителя, колкото си го мислят.
За мен това са някакви оправдания.
Аз пак казвам-има неща, които да добре направени в сериала.
Например не се разтягат локуми. Действието се развива динамично.
 Сцените някои са хубави, добре направени, прехода между тях също.
Има и хубави неща.
Но Симеона не мога да прежаля. Просто не мога.
С него много се изложиха.
Не знам защо така не са догледали.
Ето, хората масово недоволстват от неговия образ. Значи хората забелязват нещата, виждат ги, защото коментарите са масово е един и същи стил. Да кажеш един човек само да мисли така.
Ама не е. Общото мнение е такова.
Е, значи има нещо, над което да се замилят.
Как пък "целия български народ" го вижда това, че Деян Донков е просто трагичен Симеон, а те - специалистите не са го забелязали.
Аз ето това се чудя.
Явно са  си много доволни от себе си.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 21:55 от Caroline_Bingley

# 477
Значи и без да съм чела или гледала каквито и да било интервюта, всичко ми беше ясно, или по друг начин изразено: 'Кажи ми нещо, което не знам'. Дали и моето не е самоуверено? 😁 Това се лансира вече. Да не се чудим, а да си го признаем. И не само по медиите.

И на мен ми харесаха някои неща във филма и ще го гледам до последната серия, но има накъде да става по-зле, значи.

# 478
Тая да не е оная, дето пренаписа Под игото на съвременен език? Знам, че не е тя, но умишлено са тая и оная, защото такива хора са ми крайно неприятни! За да блеснат, с простотия най-вече, посягат на неща, дето не бива! Ще кажеш, че филма е направен за някакви бавноразвиващи се... омг... тотална излагация! Писах онзи ден, че ще ни обяснят колко сме прости, не се забавиха.

# 479
  • Бургас
Как пък "целия български народ" го вижда това, че Деян Донков е просто трагичен Симеон, а те - специалистите не са го забелязали.
Аз ето това се чудя.
Явно са  си много доволни от себе си.

Има определен кръг от актьорчета, които участват във всяка възможна продукция, която се снима. Стават - не стават, те все там. Много връзки ли имат, не зная. Провинциалните театри гъмжат от талантливи хора, обаче те само едни и същи софиянци си избират.

Общи условия

Активация на акаунт