Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 51 833
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
В петък бях на скенер (обикновен). Днес излязоха резултатите - всичко е наред.
И аз си поплаквах честичко, така ми олекваше и после още повече се нахъсвах.
На някой случвало ли се е от контраст да вдигне кръвно?

# 331
Здравейте , нова съм в тази група.Става въпрос за майка ми-на 81 г.Нашата битка започна началото на декември месец 2022г. Оказа се че има нещо в лявата гърда около 2.5 см.След обикаляне в Стара Загора и съвети на хирург ,че трябва да направи веднага биопсия и да отреже цялата гърда,записах час в София в УСБАЛО.При прегледа там професорката потвърди ,че има някакво образувание -киста ,която е капсулована и нещо до нея било калцирало.На 09.01.23г.  беше операцията.На операционната маса майка ми е припаднала и вдигнала кръвно.Професорката каза ,че е извадила всичко ,дори повече от това ,което е трябвало и за нея всичко е минало добре и сме извадили голям късмет.Относно състоянието каза ,че е било предраково.Какво означава това? Дадоха ни първоначална епикриза,все още чакаме окончателно изследване,което с днешна дата не е готово.Моля за някакви съвети и мнения.

# 332
Изчакайте хистологията. Ако имате някакви съмнения, я изпратете за второ мнение, но мисля, че трябва да се успокоите и зарадвате, че от късите клечки, сте дръпнали най- дългата. Ако всичко е изчистено най- вероятно няма да има последващи терапии. Само проследяване.

# 333
Здравейте, дами, оцелях, но четвъртата химия просто ме изкърти-три дни в бокса, повръщане безкрай, въпреки сериозната премедикация и зофрана след това. Отслабнала съм с 4 кг за 3 дни. Доста понижени са и кръвните показатели. Три дни на легло никога през живота си не съм лежала, а имам още два месеца химиотерапия, не му се вижда края. Силно се надявам като мина на Paclitaxel да е по-леко. От вчера събирам духа с тялото, нямам сили за нищо. Започнах да се захранвам полека. Трябва да се стабилизирам някак си. Моля за съвети от личен опит.

# 334
Аз бях лятото на химия и се оправях с газирана вода с много лед и лимон + солети. Ама сега е зима 🙄 Пробвай с супа чашка на Маги. След махморлук ме е спасявала. То чувството е същото, може и да помогне 😔

# 335
DZ, още ми се гади и съм много отпаднала, но вече не повръщам. Питането ми е по-скоро по какъв начин до следващата вливка, за 11 дни да възстановя килограмите и кръвните показатели. Хемоглобинът много е паднал и др.

# 336
Здравейте, дами, оцелях, но четвъртата химия просто ме изкърти-три дни в бокса, повръщане безкрай, въпреки сериозната премедикация и зофрана след това. Отслабнала съм с 4 кг за 3 дни. Доста понижени са и кръвните показатели. Три дни на легло никога през живота си не съм лежала, а имам още два месеца химиотерапия, не му се вижда края. Силно се надявам като мина на Paclitaxel да е по-леко. От вчера събирам духа с тялото, нямам сили за нищо. Започнах да се захранвам полека. Трябва да се стабилизирам някак си. Моля за съвети от личен опит.
  Алик и аз съм така вече 7 дни след химията.Сега съм на доцетаксел и не съм имала гадене и повръщъне ,обаче ме разби яко.Болки в стомаха,гърдите,главата,ребра,мусколи,афти.Снощи си поревах,въпреки че уж нямаше да се поддавам вече.Като не се чустваш добре няма как да се правиш на силен.И аз търся решение как да овладея страничните ефекти.

# 337
Здравейте, момичета 🤗, минавам да споделя за резултатите от скенера и туморния маркер.
Всичко е чисто и в норма и съм много щастлива 😊. И кръвните са в норма, дори хемоглобина е 140.
Аз хапвам редовно сурови бадеми, накисвам ги предишния ден във вода и след това ги обелвам и хапвам. Някъде бях чела, че помагат за хемоглобина.
Относно бялата химиотерапия, във вторник ми предстои втората. И аз много четях и питах и наистина е индивидуално. При мен нямаше повръщане, косата започна от вчера повече да остава по четката, все още има много коса, но сигурно след вторник вече няма да има. Но съм си купила кърпи за глава, много весели десени Simple Smile. Иначе нямах никакви сили няколко дни, все едно съм болна от много гаден грип, много ми беше студено. След това от време на време болки в костите, но за кратко, минава и се търпи. И се опитаха венците да ме смущават, дори в неделя се бях подула, но използвам редовно Сандрин, по няколко пъти на ден когато е нужно. Мен ме гонеше голяма жажда, пиех много вода.
Стискам палци 🍀

# 338
DZ, още ми се гади и съм много отпаднала, но вече не повръщам. Питането ми е по-скоро по какъв начин до следващата вливка, за 11 дни да възстановя килограмите и кръвните показатели. Хемоглобинът много е паднал и др.
За хемоглобина ми бяха изписали Герисан. Сок от червено цвекло, чай от коприва.

# 339
Алик,  Сиса, голямо ГУШ 🤗.
Аз опитах със сок от цвекло, моркови и ябълки, но ми се гадеше и ги ям на салата.
За афти, както писах Сандрин, по ваша препоръка, при най - лекото усещане за неразположение го ползвам и много помага.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 22:29 от luce

# 340
Здравейте борбени момичета. Извинявам се , че нахлувам така в темата. Искам да попитам някой дали има актуален телефон на Д-р Поповска , гр Плевен . Патоанатом. Звъня от няколко дни на стационарния и никой не ми вдига .

# 341
Момичета, имате виртуално гуш от мен и  Ви обещавам, че и това ще мине и  даже ще го забравите, по някое време..
Като Ви мине най- гадната фаза, можете да почнете с плодови сокове- изстудени, с ледче или направо полузамръзени, влизат най- лесно( аз и досега си цедя моркови, цвекло, ябълки и лимони, като добавям и по парче корен джинджифил и куркума). За захранването и  поддържането на килограмите си направете силен бульон( зеленчуков, месен- по възможност от нещо с кокал, че става по-богат бульона). Варените яйца засищат и не дразнят стомаха( докато бях на химии- вечно имах сварени в хладилника). Сухари, солети и бисквити с кисело мляко. Сладолед. Варени картофи. Това, поне аз хапвах. За поддържане на кръвните си правех пастет от пилешки дробчета или свински/ телешки черен дроб( с много масло и сметана). И заквасена сметана с лъжицата съм яла... Да, не всичко е  по протокол/ съвет на докторите, ама това успявах да хапвам  и смея да твърдя, че така и не допуснах сриване на показателите и  спадане на теглото( даже обратното се получи).

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 11:13 от =-=-=-=

# 342
Няма да се давате, мацки! Я какви сте хубави и силни Blue Heart !
И аз да споделя опит. Писала съм сигурно, но пак да кажа как аз се справях: Всичко е по съвет или от дамите тук или от споделен личен опит от други момичета. Вече не помня кое от къде съм го научила .
За хемоглобина -  най-добре действа суров шам фъстък. Аз изядох две кила по време на химията. До края на живота си сигурно няма да ям суров шам фъстък, а мнооого си падам по ядки Simple Smile
Също си правех по съвет пастет от свински черен дорб. Ненавиждам дроб, обаче на пастет с разни добавки, става. И аз като Любето слагах масло и сметана, но по-добре е със сланина. Само трябва да се яде с хляб, че много натъртва. Има рецепти из нета. Аз пробвах различни и се получаваше горе-долу приличен вкус.
Герисан-два-три дни след вливка ударна доза 3х2. Спирах го 1-2 дни преди следваща.
Мнооого пържоли и червено вино в добрите дни. Виното е добре да е от проверен източник, за да не съдържа спирт,който да удря в черния дроб.
По предписание на онколога, през цялата химия, ежедневен прием на някакви силни (скъпи) витамини. Аз купувах Центрум. Също и по една перличка витамин Д.Така ми препоръча Дудов.
За афтите- освен Сандрин на мен много добре ми действаше сребърна вода Аркол. Има силен антибактериален ефект. Яко жабурене, когато се сетиш. Писала съм и преди- при афта или възпаление на венците- сушена синя слива се налага на мястото. Сливите помагат и при запек. Аз го имах като страничен ефект. При някой е разстройство, при мен зверски запек. А съм с много здрав стомах и без проблеми в това отношение
Мноого мазане на вените с Лиотон или Хепароид. На мен по-добре ми действаше Лиотон, че има и охлаждащ ефект.
Скрит текст:
На мен ми излизаха огромни циреи на деликатни места. Тях ги третирах с Оксикорт спрей или с мехлем комбинация от антибиотик и кортикостероид, ако мястото не позволява третиране със спрей

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 12:09 от Mollly

# 343
Момичетата преди мен са доста изчерпателни. Аз по принцип съм с нисък хемоглобин, който по време на бялата химия падна до около 100. Закрепих го с много свински пържоли и свински дроб /печен, че е по-здравословно Simple Smile/ поне три дни на всеки десет. И колкото ми беше трудно да се хидратирам по време на червената химия, толкова бях като жаба по време на бялата. Вижда му се края вече. Стиснете още малко зъби.

# 344
Аз пиех трансметил, изписан от онколога, заради черния дроб и той много ме вдигаше.
Успех ти желая 🍀
Ще мине, не се тревожи. Всичко ще бъде наред.

Общи условия

Активация на акаунт