За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 067
  • 774
  •   1
Отговори
# 390
  • Велико Търново
Знам, че много пъти сте писали, но всеки път забравям!
Моля ви, кажете отново, омесено тесто да втаса ли първо или да го направя на питка и така да втасва, когато ще се пече на следващия ден?

# 391
  • Sofia
Оставя се да втасва,оформя се преди печене.

# 392
  • Sofia
Знам, че много пъти сте писали, но всеки път забравям!
Моля ви, кажете отново, омесено тесто да втаса ли първо или да го направя на питка и така да втасва, когато ще се пече на следващия ден?
Скк, може би да запомниш, че второто втасване  е много по-кратко или, че оформено ако втасва дълго, ще се развали оформлениет/плетката... първото втасване може да е 24 часа (това е с много малко мая), че и повече.

# 393
  • Велико Търново
Значи няма да ми се получи номера, да не се цапам в неделя Sad
Мислех да оформя в събота и Пека в неделя.... Добре че попитах. Благодаря!

# 394
  • Бургас
В момента свинският ми бут, нарязан на тънки лентички се вари в тигана. Капнах 2-3 капки олио, месото беше стояло в хладилника измито и подсушено една нощ без подправки.
Какво да правя, за да не пуска вода или не знам как точно става това варене понякога?

# 395
  • под тепетата
Plamena, Morena, благодаря! Ще пробвам , че те доста бройка са в плика.

# 396
  • Русе
Скрит текст:
В момента свинският ми бут, нарязан на тънки лентички се вари в тигана. Капнах 2-3 капки олио, месото беше стояло в хладилника измито и подсушено една нощ без подправки.
Какво да правя, за да не пуска вода или не знам как точно става това варене понякога?

Нещо не разбирам. Варене, а пък да не пуска вода. Какво точно искаш да правиш?

https://chefandgastro.com/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

# 397
  • Sofia
Нещо не те разбрах... свинското дивечово ли е...
Нали го вариш, какво като пуска вода... Защо на лентички го вариш...

# 398
  • под тепетата
Аз мисля, че иска да го пържи , а месото е пуснало вода.

# 399
Понякога така става, когато е замразявано месото. Трябва да е добре загрята мазнината, за да се избегне това *варене "
Тя иска да пържи месото, не го вари😊

# 400
  • Бургас
Исках да го изпържа и сложих 2-3 капки олио само, защото ми е тефлонов тигана. Но някак си месото пусна вода и се свари, после водата извря и накрая се опече-пържи. Никакви подправки не съм сложила, защото отделно направих гъбен сос.
Свинско от магазина е. Вчера беше в хладната витрина, не беше замразено. Аз го измих, подсуших и го сложих в хладилника

# 401
  • Sofia
Исках да го изпържа и сложих 2-3 капки олио само, защото ми е тефлонов тигана. Но някак си месото пусна вода и се свари, после водата извря и накрая се опече-пържи. Никакви подправки не съм сложила, защото отделно направих гъбен сос.
Свинско от магазина е. Вчера беше в хладната витрина, не беше замразено. Аз го измих, подсуших и го сложих в хладилника
Посоли го (дори да не слагаш други подправки) за известно време (колкото е по ситно нарязано, по-малко време) преди пърженето, солта извлича влагата.
Аз не мия месото.

# 402
  • Бургас
Благодаря! Другия път ще го посоля предната вечер. Ама много пъти ми се е случвало и викам чак пък да съм толкова калпава, де да знам. Сега ще пържа картофи небелени и ай дано те се опържат, че в мултикукъра съм пробвала да ги пържа, а там темп. е до 160°С и пак стават варени. А на котлона е висока температурата, пък месото...

# 403
  • Русе
Скрит текст:

Месото преди да се пържи, трябва да се остави на стайна температура да постои /аз примерно около час го държа /. Това да се оцеди течността, ако е било в хладилник или е било измито преди това. После се подсушава и тогава пържи.
Скрит текст:
quote author=Ябълкова link=topic=1509790.msg45865526#msg45865526 date=1673612551]
Благодаря! Другия път ще го посоля предната вечер. Ама много пъти ми се е случвало и викам чак пък да съм толкова калпава, де да знам. Сега ще пържа картофи небелени и ай дано те се опържат, че в мултикукъра съм пробвала да ги пържа, а там темп. е до 160°С и пак стават варени. А на котлона е висока температурата, пък месото...
[/quote]

Как небелени ще пържиш картофите?

# 404
  • Sofia
Ако е на лентички - 15-20 мин. му стигат, иначе ще е сухо. Ако е цяло парче може 24 часа по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт