За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 082
  • 774
  •   1
Отговори
# 375
  • София
. За да не ми е мокра моцарелата  я слагам в няколко ката кухненска хартия, изстисквам да ѝ излезе водата и тогава накъсвам
Добро, де, ясно ми е ,че ако е мокра ще трябва да се отцеди, но защо не ползвате, за всички става въпрос, които коментираха за пицата, онази моцарела която е за печене, тя е суха и при нея нищо не се отцежда, не ви харесва ли, що ли, купувам я от Лидл, онези дълги блокчета, тя нали е за печене, тя е хубава и сурова в салата съм добавяла.

# 376
  • Sofia
Душа, аз предпочитам да изцедя топка в салмура, сухата ни идва прекалено суха. За печене на тава става сухата, но за камъка не е удачна. Още докато намазвам доматения сос и той моментално изсъхва... точно както тестото започва да се пече веднага щом го сложа на камъка  и докато поставя всичко и вкарам във фурната вече си има борд.

# 377
Поне за мен не е само до това колко е суха или мокра, различно сирене ми е направо. Обичам и двата вида, да не помисли някой че се изказвам против едната или другата.

# 378
  • под тепетата
Най-вкусните пици съм яла в Каварна -печени на пещ, с малко продукти, но неустоими! И сега въпросът ми . Купих от Лидл тортили, а досега не съм правила. Подхвърлете ми някоя идея, моля!

# 379
За тортилите - вкъщи ги ползваме за домашни дюнери. Пека предварително пилешко филе на парчеца, пека и картофи, краставица, домат и сосове. Преди да сглобя дюнера, затоплям питката на тиган с мазнина.

Друг вариант е като пица - слагаме отгоре дом. сос и плънка, каквато харесваме и за бързо запичам във фурната.

# 380
Душа, аз предпочитам да изцедя топка в салмура, сухата ни идва прекалено суха. За печене на тава става сухата, но за камъка не е удачна. Още докато намазвам доматения сос и той моментално изсъхва... точно както тестото започва да се пече веднага щом го сложа на камъка  и докато поставя всичко и вкарам във фурната вече си има борд.

ти на камъка ли редиш, не я ли мяташ готова?

# 381
След злополучните ми коледни сарми, с неомекващ ориз, този път съм решила да правя ,,незавити"" ( ако има такава дума) сарми, като дроб сарма - нарязано зеле, ориз и кайма.
Моля, ако сте правили, бихте ли дали някакви насоки за пропорцията на продуктите? Ориентир и константа е каймата - 500- 600г, а от другите продукти - колко да сложа? Ще пека на фурна, тъй, че и течността, трябва да бъде съобразена...

# 382
  • Sofia
Колко време издържа и става за ядене готвено кисело зеле с месо?
Мин.петък правих капама и не ми се хвърля...

# 383
Важна клечка, ти в какво смяташ да я готвиш тази манджа - направо във фурната или първо ще я свариш в мултикукър под налягане (доколкото си спомням сърмите в някакъв кукър ги прави) и после само ще запичаш? Питам, защото съотношението ориз/вода много зависи от начина на готвене, в кукърите оризът става крехък с много малко вода и за много кратко време.

Доли, зависи как е съхранявано ястието, но разваленото месо не е нещо, което да не може да се различи на вкус, пък било то и готвено с кисело зеле. Ако няма промяна на вкус - просто го запечи малко повече ястието, да поври, а не само да го притопляш на микровълнова или на котлон.

# 384
Важна клечка, ти в какво смяташ да я готвиш тази манджа - направо във фурната или първо ще я свариш в мултикукър под налягане (доколкото си спомням сърмите в някакъв кукър ги прави) и после само ще запичаш? Питам, защото съотношението ориз/вода много зависи от начина на готвене, в кукърите оризът става крехък с много малко вода и за много кратко време.

Благодаря, че коментираш.
Още никаква идея си нямам как да се готви, но предполагам, че би трябвало зелето да го задуша максимално и почти омекнало да го смеся със другите продукти.
Иначе ползвам много мултикукар, но смятам всички продукти да ги смеся и запека- като ориз с месо на фурна + полуготово зеле. 
Насоки?

# 385
  • София
След злополучните ми коледни сарми, с неомекващ ориз, този път съм решила да правя ,,незавити"" ( ако има такава дума) сарми, като дроб сарма - нарязано зеле, ориз и кайма.
Моля, ако сте правили, бихте ли дали някакви насоки за пропорцията на продуктите? Ориентир и константа е каймата - 500- 600г, а от другите продукти - колко да сложа? Ще пека на фурна, тъй, че и течността, трябва да бъде съобразена...

Разпилени сарми

# 386
  • Sofia
Купих от Лидл тортили, а досега не съм правила. Подхвърлете ми някоя идея, моля!
За дюнера, ясно... то първо това му идва на човек на ума. Simple Smile
Като блат/ по скоро като филия (в смисъл, че е готов продукт)  с разни плънки и съответно запичане.
Или пък плънката завиваш и запичаш на грил тиган. Продуктите,  които може да намажеш и сложиш са много... всяко нетечно ястие може да увиеш в тортилата.  А може и тортилата да панираш, преди да ѝ добавиш плънка. Сгъваш на две, като кесадия... или на три, или четири ( в снимките съм показала и сгъването и разнообразие при плънките - за идеята).
Лазаня да приготвиш/ползваш като корите за лазаня...  в ястие да я добавиш (като друг въглехидрат) нарязана на ленти (различно широки, като талиатели или папарделе)  или накъсана на разнородни парчета.  Освен това може и да ги изпържиш и добавиш  към салата или ястие при сервирането му за хрупкав елемент.

Скрит текст:

Тортила чипс в салатата.

Душа, аз предпочитам да изцедя топка в салмура, сухата ни идва прекалено суха. За печене на тава става сухата, но за камъка не е удачна. Още докато намазвам доматения сос и той моментално изсъхва... точно както тестото започва да се пече веднага щом го сложа на камъка  и докато поставя всичко и вкарам във фурната вече си има борд.

ти на камъка ли редиш, не я ли мяташ готова?
Ами и така, и  иначе ... както ми скимне. Simple Smile Или изваждам горещия камък и нахвърлям плънката, или с лопатата  я мятам на камъка във фурната. Споменах само по лесния/достъпния вариант за камъка....  не че и с хартия (вместо лопатата) не става, но пак е по... вариант.

# 387

Мнооого благодаря!
Направо си харесах тази рецепта!
Удобна ми е много, дано е и вкусна!

# 388
  • София
Важна клечка, на мен ми е любима! Надявам се и на теб да ти хареса! Hug

# 389
  • Sofia
Да... разпилени или несбъднати сарми. Simple Smile
И ги готвя със същите продукти, само не завивам в зелето, а го нарязвам при "плънката". Пека във  фурната с вода според ориза.

Общи условия

Активация на акаунт