За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 089
  • 774
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
Благодаря ви много, много, много! 😊
Пейч, много вкусни стават! Те са от онези, "мити картофи" с тънка кора. Ядох такива скоро в едно заведение, посъветвах се тук и ги пробвах. Коричката става разкошна! 🙂

# 406
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря ви много, много, много! 😊
Пейч, много вкусни стават! Те са от онези, "мити картофи" с тънка кора. Ядох такива скоро в едно заведение, посъветвах се тук и ги пробвах. Коричката става разкошна! 🙂

Ако са пресни, да. Но това през пролетта-лятото. Сега, освен някакъв непознат за мен сорт.

Тези ли имаш предвид?

# 407
  • Бургас
Да, тези 😄 Ми много вкусни стават, опитах вече.

# 408
  • In transit
Да, кожата на митите картофи е една идея по-нежна от тази на старите картофи, които познаваме. Стават чудесно печени на фурна.

# 409
  • София
Душа, аз предпочитам да изцедя топка в салмура, сухата ни идва прекалено суха. За печене на тава става сухата, но за камъка не е удачна. Още докато намазвам доматения сос и той моментално изсъхва... точно както тестото започва да се пече веднага щом го сложа на камъка  и докато поставя всичко и вкарам във фурната вече си има борд.
Ясно, благодаря!

# 410
Ябълкова, възможно е месото ти да е прекалено много за размера на тигана. Месото винаги пуска малко вода, както и да го подсушаваш. Ако ползваш по-голям тиган, водата се изпарява веднага и няма да се вари.
Или пък пържи месото на малки порции, ако нямаш достатъчно голям тиган за цялото количество.
Правилото е - нещото за пържене трябва да се побира на един ред в тигана без да е плътно, тоест да има разстояние между отделните парченца.

# 411
  • Sofia
Ябълкова, възможно е месото ти да е прекалено много за размера на тигана. Месото винаги пуска малко вода, както и да го подсушаваш. Ако ползваш по-голям тиган, водата се изпарява веднага и няма да се вари.
Или пък пържи месото на малки порции, ако нямаш достатъчно голям тиган за цялото количество.
Правилото е - нещото за пържене трябва да се побира на един ред в тигана без да не е плътно, тоест да има разстояние между отделните парченца.
Абсолютно точно. 
Подобно е и при дълбокото пържене - като се добавят много продукти се намалява Т и не са точно пържени (хрупкави) и попиват мазнина.

# 412
  • Бургас
Ясно. Аз го сложих всичкото и беше на 2 - 3 реда. Благодаря много! 🙂
А картофите пак станаха чуд-ни! 😋 Правя ги на тънки пръчици и обирам крайните картофки, на които има повече кора 😁

# 413
В рецепта за палачинки, ако заменя пшеничното брашно с царевично, от елда или готово безглутеново дали ще се получат сполучливи? Рецептата ще има ли нужда от други корекции заради брашното?

# 414
  • Sofia
В рецепта за палачинки, ако заменя пшеничното брашно с царевично, от елда или готово безглутеново дали ще се получат сполучливи? Рецептата ще има ли нужда от други корекции заради брашното?
Мисля, че при тия безглутеновите прибавят ксантанова гума. Но пък мисля че и без нея може да стане... може да пробваш като забъркаш малко.

# 415
  • Пловдив
Безглутенови палачинки правя по тая рецепта:
https://www.vilistime.com/bg/bezglutenovi-domashni-palachinki/

# 416
Купих от Лидл тортили, а досега не съм правила. Подхвърлете ми някоя идея, моля!
Скрит текст:
За да навиеш или сгънеш тортилите лесно трябва да ги загрееш, може в микровълнова за 15сек, или в тиган, само да се затоплят, после по-лесно се борави с тях.
 Може за закуска да завиеш вътре бъркани яйца със или без добавяне на сирене, зелен лук или кремвирши.
Или във всяка слагаш пържено на очи яйце, (може да го боднеш с вилица да се разтече жълтъка докато го пържиш за да се получи плоско ) и настърган кашкавал, може и резен шунка, и навиваш.
Става и плънка от нарязано авокадо, наръсено със сол, черен пипер и лимонов сок, и резен сирене, също може да добавиш яйце варено или пържено.
Плънка може да направиш и от пушена скумрия накъсана на ситно, настърган кашкавал и ситно нарязан зелен лук и листо маруля нарязано.
Може да сложиш нарязана шунка и настърган кашкавал върху всяка, после сгъваш на две и или на четири и слагаш в тиган да се затоплят и да се стопи кашкавала, като притискаш отгоре да е плоско, обръщат се веднъж.
Ако имаш повече време, може да направиш плънка от запържени на ивици пиле и чушка, овкусяваш със сол и пипер, после навиваш тортилите с плънката като палачинки и редиш в тавичка. Поливаш с готов доматен сос от буркан, може сос за спагети болонезе и т.н., щедро настъргваш кашкавал отгоре и слагаш във фурната да се стопи кашкавала. Пилето може да замениш с кайма.
Ако ти се занимава повече, може да си потърсиш по готварските сайтове има рецепти за мексикансо бурито, с пикантна плънка от кайма, пържен боб и варен ориз.

# 417
  • София
Курабии без яйца могат ли да се получат (имам мас, орехи.... банан?)

# 418
Банан се ползва като заместител на яйце в много вегански рецепти. Но не знам в каква пропорция, и дали става за курабии точно.

# 419
Курабии без яйца могат ли да се получат (имам мас, орехи.... банан?)
А пудра захар имаш ли? Класически масленки имам предвид.

Общи условия

Активация на акаунт