За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 498
  • 774
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 5 300
Момичета как режете блат за торта като изключвам специалните форми, които продават за разрязване, че нямам такава?

# 511
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Момичета как режете блат за торта като изключвам специалните форми, които продават за разрязване, че нямам такава?
Нож си вземи, моят е на Факелман, от години го ползвам - има степени за дебелината/височината.  Иначе с обикновен нож (не става толкова равномерно) или с конец по примера на показания може.

Скрит текст:

# 512
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 925
Имам излишен сварен боб, какво да го направя - може ли да се замрази и ако да, как?

# 513
  • София
  • Мнения: 12 701
Имам излишен сварен боб, какво да го направя - може ли да се замрази и ако да, как?

Направи си салата. Има различни видове.

# 514
  • София
  • Мнения: 8 634
Освен на класическа бобена салата, адски си върви и с риба тон (ползвам пикантна консерва Рио Маре) - към двете добавяш каквото ти душа сака (чушка, домат, кашкавал на кубчета...) и ето ти обяда готов Simple Smile

# 515
  • Мнения: 10 874
аз го обичам с класическо доматено пюре от киселите, добавям и лимон, черен пипер, зехтин , суров праз на ситно и украсявам с черни маслини и магданоз Simple Smile Но аз обичам кисело.

# 516
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Имам излишен сварен боб, какво да го направя - може ли да се замрази и ако да, как?
За замразяване не знам.
Иначе - кюфтета или сладкиш.

# 517
  • Мнения: 5 412
Аз съм замразявала  - сварен и изцеден в кутия. Приготвям всичко за чорба/ яхния и сипвам замръзнал във врящо ядене за 15- 20 минути.

# 518
  • София
  • Мнения: 4 961
Имам горчица, бяло вино, мед, и тази подправка за пилешки крилца.... Как да ги комбинирам за да стане хубава марината за пилешки крилца +тази подправка

# 519
  • Мнения: 5 184
А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
И десерт може, и нещо за вечеря.  Че и двете нямам в момента  Grinning

# 520
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
И десерт може, и нещо за вечеря.  Че и двете нямам в момента  Grinning
Бешамел... и после лазаня или с макарони...
Крем карамел или заливаш със сместа парчета тиква и печеш.  Или пък обикновен крем... пък може и тиквено (или друго) пюре да му добавиш...

# 521
  • София
  • Мнения: 12 701
А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
И десерт може, и нещо за вечеря.  Че и двете нямам в момента  Grinning

Зелена крем-супа

Яйца по флорентински

Бабини милинки

Огретен с гъби

# 522
  • София
  • Мнения: 8 634
Имам горчица, бяло вино, мед, и тази подправка за пилешки крилца.... Как да ги комбинирам за да стане хубава марината за пилешки крилца +тази подправка
Скрит текст:
Отидох да търся грамажа, а те направо написали отговор на въпроса ти:


Иначе, у нас пилешкото се маринова в прясно мляко с лимон + някаква такава смесена подправка за пиле (ако няма сол в нея, добавяме и сол). Понякога си добавяме вкусове за разнообразие - червен пипер, нещо пикантно, малко сос от стриди или пък соев. Крилцата конкретно, ако ще ги пържим не ги мариноваме - само сол и черен пипер и пържим в много олио.

# 523
  • Мнения: 10 874
за млякото - шкембе, може и постно, тиквена супа, пиле фрикасе може и с гъби, фофретки може и солени с извара.

# 524
  • При децата ми
  • Мнения: 7 329
Като сте се заприказвали за каймак... Колко каймак трябва да се събере за да стане на краве масло? Веднъж в седмицата вземаме около 4-5 литра прясно мляко от жена, която отглежда крави. И как точно да го направя това прясно мляко?
И още: Снощи забелязах, че около 400-500 мл. мляко се е пресякло? Може ли да направя извара от него и как?

Общи условия

Активация на акаунт