За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 464
  • 774
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Ще ми дадете ли изпитана рецепта за традиционна баница с Одрински кори. Пресни, 5 на брой? Често правя баница, намазвам с мазнина/масло  2 кори, после плънка навивам от двете страни до средата и после успоредно в тавата от фурната. Одринските обаче са доста по-дебели и големи и не знам откъде да ги почна.
Рецептата - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html
Накрая има описание тъкмо за одринските кори.

# 586
  • Мнения: 3 888
stenly, тази рецепта е от опаковката на българските "Одрински кори". Наименували са я  "най-вкусната вита баница" и наистина е такава. Предполагам, че имаш от оригиналните одрински кори, но тази рецепта е подходяща за всички видове дебели ръчно точени кори, които се продават, включително и тези "на сач". Единственото, което променям, е че я правя с 1 пак.бакпулвер, а не със сода. И не я завивам след изпичането, защото я предпочитаме хрупкава.
И още нещо. В Одрин се продават кори с различна големина и тегло. От някои видове и две кори са достатъчни, за да се напълни една тава. Ако са много големи - режеш ги на полукръг. За една баница ти трябват около 500г кори. Предполагам, че твоите 5 кори ще стигнат за 2 баници.


https://www.krasimi.com/2015/07/banica-s-odrinski-kori.html

# 587
  • Мнения: 5 431
Каква е причината тестото винаги да ми стои жилаво и твърди след изпичане ? Също и безвкусно остава 🤔. Един ден дано се науча да меся чудни и вкусни питки 🤭

# 588
  • Г. О.
  • Мнения: 1 985
10гр. жива мая достатъчно ли е за 3ч.ч брашно? Обикновено в рецептите е половин кубче, затова тази ми се вижда малко.

# 589
  • In transit
  • Мнения: 14 219
Каква е причината тестото винаги да ми стои жилаво и твърди след изпичане ? Също и безвкусно остава 🤔. Един ден дано се науча да меся чудни и вкусни питки 🤭
Жилаво може да стои, ако си го месила твърде дълго. Твърдо, ако си го пекла прекалено много. Безвкусно, зависи какво слагаш в тестото.
Ето ти една рецепта за меки и вкусни питки.

10гр. жива мая достатъчно ли е за 3ч.ч брашно? Обикновено в рецептите е половин кубче, затова тази ми се вижда малко.
Да, просто ще ти втаса по-бавно печивото.

# 590
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Каква е причината тестото винаги да ми стои жилаво и твърди след изпичане ? Също и безвкусно остава 🤔. Един ден дано се науча да меся чудни и вкусни питки 🤭
Дай рецептата да видим наред ли е.

10гр. жива мая достатъчно ли е за 3ч.ч брашно? Обикновено в рецептите е половин кубче, затова тази ми се вижда малко.
Зависи какво още има в тестото. За едно са си абсолютно достатъчни  10г жива мая и 3ч.ч./450г брашно, за друго може и да не.

# 591
  • Мнения: 10 685
Даже 360 г може да е. Но дай да видим рецептата.

# 592
  • Г. О.
  • Мнения: 1 985
3 ч.ч.брашно
1ч.ч.кис.мляко
0,5 ч ч. олио
Сол,захар
10г.жива мая/4гр.суха мая
 Тесто за малки питки, с или без плънка.
Направих ги, но си купих цяло пакетче мая и сложих 20-25 гр. Прочетох, че ще ми втаса бавно,а нямах време да чакам. Благодаря Ви, следващия път ще пробвам с 10гр.

# 593
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Скрит текст:
3 ч.ч.брашно
1ч.ч.кис.мляко
0,5 ч ч. олио
Сол,захар
10г.жива мая/4гр.суха мая
 Тесто за малки питки, с или без плънка.
Направих ги, но си купих цяло пакетче мая и сложих 20-25 гр. Прочетох, че ще ми втаса бавно,а нямах време да чакам. Благодаря Ви, следващия път ще пробвам с 10гр.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3551.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_2140.html

# 594
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 719
Пробвай рецепта за памук погача. Аз започнах с нея и с времето я усьвьршествах, добавям масло и яйце, като я разточвам на отделни питки и после сплитам на едно.

# 595
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
3 ч.ч.брашно
1ч.ч.кис.мляко
0,5 ч ч. олио
Сол,захар
10г.жива мая/4гр.суха мая
 Тесто за малки питки, с или без плънка.
Направих ги, но си купих цяло пакетче мая и сложих 20-25 гр. Прочетох, че ще ми втаса бавно,а нямах време да чакам. Благодаря Ви, следващия път ще пробвам с 10гр.
Аха, стигат си 10г жива мая и нормално ще втаса.
Препоръчвам ти питката която правя от 15години, най долу при снимките ще видиш и хлебета с тестото -

   


И хлебчата -

# 596
  • Мнения: 5 431
С всяка рецепта ефекта е един и същ и ваша изпитана да пробвам пак ще стане същото.Твърди кори, а върте е като хляб, сбито.Няма пухкавост и конци при питка примерно.При месене не ми става и гладко, а стои едно ей такова рошаво Никога не мога да го направя толкова гладко и еднородно
Привтасва ли ми,  не мога да меся ли или и двете заедно обаче не ми се получава с това тесто.

# 597
  • Мнения: 1 568
В доста рецепти за печена риба виждам, че се слага и лимон.
На мен обаче  ми горчат печените с рибата резенчета. От лимона ли е или аз греша нещо?

# 598
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Морковелака, твоето не е доомесено - 10-15мин. може да са нужни за гладко тесто.
Сбито става от повече брашно.

# 599
  • Мнения: 8 429
Около Коледа гледах Джейми Оливър да приготвя питка и в средата сложи камембер. Много ми хареса  и реших и аз да пробвам. Купих от Лидл камембер, но моят не е в такава картонена кутийка като на Джейми.
Въпросът ми е : как да поставя камембера ? Върху тестяна подложка или направо в върху тавата (той го сложи с картонената кутийка)? Или, сега ми идва наум, да сложа няколко слоя хартия за печене и върху нея да е камембера.
Моля за съвети. Благодаря.

Офелия, махни кората на лимона, когато печеш.

Общи условия

Активация на акаунт