Коледата идва вече, а подарък ни е МАЙ-ското човече

• 13 478
  • 304
  •   1
Отговори
# 210
Янче, аз може да съм пропуснала ако сте говорили , но не даваха ли теб в Господари на ефира.....май при теб беше случая с онази докторица, която беше издала фалшиво изследване и беше казала, че си имала хламидии......МОмичето от предаването се казваше Яна и е бременна в 5 - ти месец:)))))Ако си ти.....браво на теб, ама ГОЛЯМО БРАВО имаш от мен....така трябва да си търсим правата и да показваме лъжците и измамниците, а когато става въпрос за здраве и лекари - обществото ни трябва да е безпощадно:))

# 211
  • София
Янче, аз може да съм пропуснала ако сте говорили , но не даваха ли теб в Господари на ефира.....

Сериозно ли?!??! Леле Янче ако си ти - върл фен съм ти. Много е хубаво човек да си отстоява правата, а такива драстични мерки помагат и на много други (тая "лекарка" едва ли ще направи подобно нещо пак)!

# 212
AleJul, и аз първоначално си мислех, че БХС и ФМ са 2 независими едно от друго изследвания. Като попитах док обаче, тя ми даде една брошурка на Майчин дом, където беше обяснено как и защо се прави БХС и че като "продължение" на това изследване се прави ФМ, ако резултата от БХС не е добър или лекарите имат някакви съмнения.
Аз реших,че няма да правя БХС, защото реално не ти казва нищо сигурно.Това си го пишеше и в брошурата - не помня колко % от жените, показали висок риск от Синдром на Даун раждат здрави бебета. Затова реших да направя само фетална морфология.
Ако резултатите от БХС не са добри се прави амиоцентеза, което представлява вземане на проба от околоплодните води. Биохимичният скрининг е статистическа вероятност бебето да има синдрома на Даун, аномалии на невралната тръба или на коремната стена. Той дава степента на риск. Моят примерно е 1:5700 (нисък), но пак има вероятност детето да е с този синдром - а именно 1:5700.
Амиоцентезата дава авсолютно сигурен резултат дали детете има или няма синдром на Даун, на Едуардс, на Патау и още няколко неща все в тази сфера. Амиоцентезата крие риск от спонтанен аборт и затова към се препоръчва само при висок риск от БХС (вероятност 1:250 и по-висока) или при възраст на майката над 35 години (смята се че след тази възраст вероятноста за аномалии е достатъчно висока).
Феталната морфология ФМ, доколкото знам, е оглеждане на органите на плода - структурата им и дали се развиват правилно. За това се препоръчва към 20 г.с., когато органите са достатъчно развити. Има нещо което се прави към 12-13 г.с. и е обвързано и със синдрома на Даун - измерва се разстоянието между незнам си кой и незнам си кой прешлен на вратлето и разстоянието между тях трябва да е по-малко от 3 мм.
До колкото знам, добрите и съвестни гинеколози си гледат и за тези неща, просто специалистите по фетална морфология се занимават само с това, усъвършенстват се предимно в тази област, разполагат обикновенно и с по-добри видеозони и се предполага че са на по-високо ниво от средно статистическият гинеколог. По тази причина, заради максимата "4 очи виждат по-добре от 2" и стремежът към по-добра превенция на вродени заболявания се налагат и тези допълнителни прегледи от специалисти по ФМ в определени етапи от бременноста и при някакви съмнения от страна на наблюдаващият гинеколог.
Ронче надявам се вече да си добре ...
за всички, които са с нисък хемаглобин до колкото знам в спанака и в черния дроб (независимо от какво животно) се съдържа повече жеязо.

# 213
 Янче браво,браво и аз следях темата незнаех че си ти и пак newsm20

# 214
  • София
Да, аз съм. Благодаря ви за подкрепата. Simple Smile

# 215
само тъй! добре си я почнала...

# 216
здравейте и честита коледа  Hug
изчетох ви всички и съм с вашите емоции, но няма да изброявам едно по едно, че все ще пропусна нкой  Crazy
моят хемоглобин беше леко нисък 10.5 като се раязболях към 6 декември и ми изписаха желязото, ама аз не го пиех хич редовно.... напоследък така силно се изморявам, че направо ужас... явно съм по-зле?!?!?!?!? взех тези няколко дена да си го пия всеки ден, ама още в началото на януари съм на ЖК и ще видим там показателите  Tired
аз съм все още в голяма дилема... чудя се дали въобще да се връщам на ЖКто си (по здравна каса рпи на Мазнейкова лекарите) или направо да си я сменям вече с Шейново, където и без това мисля да раждам... само дето още не мога да схвана принципа на плащане-излседвания-болнични в Шейново... някой не иска ли да ми разкаже подробноооо  Praynig  не знам и дали при смяна трябва да си и"иззема" документите от предходната ЖК и лично да ги занеса на новото място... нито пък колко се плаща в Шейново, ако те следят от 6 месец...  newsm78  ooooh!  newsm78  ooooh!  newsm78

bouquet

# 217
Здравейте момичета Simple Smile
Браво Янче, продължавай в същия дух, аз също гледах предаването.
Stanella, на мен ми бяха излезли след раждането преди хемороиди, наистина е многоооо ужасно и болезнено. Оправих се само с много чести промивки със смрадлика. Опитай дано да успееш.
Желая Ви весело посрещане на Нова Година Hug

# 218
Ехо, мами! Simple Smile
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛИ НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!!!
Аз май отдавна не съм се разписвала във форумчето, но досега просто нямаше с какво ново да се включа.
Сега обаче търся помощ и съвет, ако някой може да ми обясни от опит или от обща култура, какво става с мен. От два дни имам режещи болки ниско долу вляво и от време на време ме заболява и целият корем под пъпа. Оная вечер пощурих всички в къщи, защото ходих в 2 часа през нощта до Тина Киркова да ми бият болкоуспокояващо. Ходих и на ултразвук, но не откриха някаква явна причина за болката. Боли ме все едно не съм ходила от една седмица по голяма нужда, а аз си ходя. Доста е досадно, защото не минава нито от но-шпато, нито от Магнерота.
Някоя от вас има ли подобни преживявания и с какви хапчета мори болката?

# 219
  • София
ninochka, аз пуснах тема по въпроса, защото и на мен не са ми много ясни процедурите в ЖК. Така че можем да я следим заедно тук!

Tony Bonbony, много обезпокояващо звучи това... Но поне (това от чиста логика си го реших), щом НО-ШПА и магнерич не помагат, то тогава болките не би трябвало да имат нещо общо с контракции... Много се надявам да се оправиш скоро Praynig.

На всички успешни приготовления на празничната трапеза.
А тук можете да намерите много идейни късметчета:

http://talrasha.blog.bg/viewpost.php?id=29043

# 220
  • България
Здравейте момичета, аз днес случайно успях да се добера до комп-а и изчетох всичко, което сте писали. Добре дошли на новите мами. Желая ви много здраве през новата година, на вас и на малките човечета Simple Smile
 Аз искам да попитам нещо. След фолиевата к-на не съм пила нищо друго. Ходих на фетална и на още един преглед и всичко е ок. Лекаря ми преди около месец каза, че няма нужда от витамини. Но дали трябва все пак да вземам някакви?

# 221
Здравейте мами нови и не нови! Laughing Включвам се само да ви пожелая весела новогодишна нощ!/аз лично не се каня да стоя до късно само до посрещна новата Laughing/ С пожелания за много здраве, късмет, щастие, успехи и най вече живи и здрави бебенца! Нека всяка ваша мечта се сбъдне през Новата 2007 година!

# 222
Yanche, не съм гледала предаването, но си постъпила много смело. Браво!
Тина78 , и аз, точно като теб не съм пила нищо след фолиевата киселина. Не мисля, че е необходимо. Гледай да ядеш повечко плодове.

# 223
аз пък пия витамини. първо си взх хапове някакви, а сега е сироп. не помня какъв. ама моето меню е хипер смотано. вярно, че ям портокали и витамини, но до там. след раждането сигурно ще ми изпадат всички зъби и цялта коса, ако отсега не се старая поне малко да наваксвам. но не съм редовна много. може би ми се събира изряднос,която е само 5 дни в седмицата.

# 224
Yanche, браво на теб!Само така се изобличават измамниците(това си е престъпление)!
Аз ходя в ЖК в Шейново.Мога само да ви кажа,че съм доволна.Ходя и при друг лекар от здравната каса,но формално и евентуално за болнични.В Шейново таксата е 280лв.Това включва-консултации,изследвания(всякакви без амиоцентеза,за нея платих130лв.),доплер и т.н.На мен също не ми е ясен много въпроса с болничните.От там ми дадоха 1м.за това,че по спешност влезнах за5дни, после 1м. за амиоцентезата,но ако искам още ще трябва да лежа1-2 дни и пак по 1 м.да ми дадат или да си платя 2леглодни по 30лв.(независимо,че си здравноосигурен).Това поне е моята информация,проверете!Таксата си е такава,ако ще и в 9 м. да се запишете,но може да се плати на 3 вноски(100,100,80).

Общи условия

Активация на акаунт