Аборт и травмата след него

• 3 553
  • 46
  •   1
Отговори
Здравейте!

До някяква степен се чувствам малко тъпо, че питам точно тук, но обстоятелствата ме принуждават.
По-скоро търся някаква подкрепа може би, отколкото решение.
Запазила съм си час и за психолог, но е чак след седмица.

Със съпругът ми сме заедно от 5 години.
Имаме две деца, и двете са под 4 годишни. Разликата им е малка. Едното си е още бебе. Поне за мен.

Съпругът ми като цяло с нищо не ми помага в отглеждането им, освен финансово.
Дори нямяме собствено жилище. А той не иска да помисли за това.
Хиляди пъти повдигам въпроса...но ... отговор не получавам.
А и в момента се отказах да го притискам, защото не знам дали ще останем заедно, а да изплащам ипотека сама...няма как да стане.
Работата ми е хубава, държавна , получавам добра заплата, но въпреки това няма да мога да се справям финансово сама с две, камо ли с три деца.
Таткото се "налива" с бира, откакто се прибере, докато си легне. А в събота и неделя този маратон започва от сутринта (10:30ч.) И вечерта вече е коренно различен човек.
Преди също пиеше, но не чак така. И не ставаше такъв агресивен...сега се заяжда постоянно с някой (не с мен, но и с мен би, ако му го позволя) , просто супер грозно държание.
С едното ни дете се държи по-строго, кара се, вика, винаги е изнервен, бута , дърпа... грозна картинка.
И сме говорили хиляди, ама хиляди пъти. И за отношението към децата ..и за алкохола....обаче не възприема.
Напоследък често мисля за раздяла, но се притеснавам, че финансово няма да се справям, макар че имам подкрепата на родителите си.
Той издръжка едва ли ще плаща, дори и да го осъдя за такава... в затвора ще влезе, ама няма да я плаща.

Преди 3 седмими разбрах, че съм бременна.
Той не иска детето.
Аз мислих ужасно много. И, да, разумно е да го махна, имам час за утре. Но ми е толкова болно, толкова трудно, толкова.....виновно дори.
Чувствам се отвратително. Защо го искам това дете, при положение , че бащата не струва, при положение, че сама няма да се справя с три деца, че няма да имам подкрапата и на близките си дори (ако реша да го оставя)...
Защо го искам толкова това дете, като трябваше да съм ясна и категорична в решението си...
И, не, не очаквам таткото да се промени, ако го родя, просто....
И аз не знам какво точно.

Искам да се откажа от аборта, искам да го гледам, но не е разумно, просто не знам как да се справя със самообвиненията и психологическата травма...за мен е точно такова - травма.
Буквално се чувствам като убийца на собственото си дете...

Как се справихте вие? Ако е имало изобщо някой в такава ситуация?
Имам чувството, че дори и отношенията ни с "таткото" съвсем ще се разпаднат и нищо няма да спаси тази връзка. А може би така е и по-добре.
Може би това ще ми помогне най-накрая да взема категоричното решение за раздяла...

# 1
Вариант ли е да родиш детето и да го дадеш за осиновяване?

# 2
  • Варна
Аборт.

За раздяла няма нищо да кажа, но ти сама виждаш, че нещата май нататък вървят.

Какво раждане и осиновяване, тя и сега се терзае. Ако го роди, няма да го даде. А ако го роди и го даде, ще се съсипе психически. Има две други деца, вече са налични, те трябва да са приоритет.

# 3
Не, аз ако го задържа не бих се отказала от него.
Аз го искам. Просто не мога да си го позволя в тази ситуация.
Общо взето всички са против мен и всички ми обясняват, че не трябва да го има това дете.
Живеем с родители, в тяхно жилище, те са против и казват, че няма да помагат за трето, бащата не го иска, та наистина нямам особено голям избор.
И наистина разбирам защо са против, в крайна сметка аз още не съм подсигурила бъдещето на двете си налични деца, камо ли на трето.
Виждат близките ми що за човек е той. Общо взето затова са против и затова застанаха и срещу мен.
Ако той беше мъж на място, ако се беше включвал в отглеждането им, ако, ако, ако...
Само че не е. Просто се чувствам адски виновна, че поставих себе си..а и децата си в такава ситуация.

# 4
  • Paris, France
Съжалявам за това, което ти се случва. На твое място бих направила аборт без да се замисля. И аз имам две породени деца и с времето не става по-лесно, напротив.

Сама разбираш, че в момента е неразумно да се обзаведеш с още едно малко дете, още повече ти липсва подкрепа и помощ с отглеждането на децата, които вече имаш, а и мъжът ти не иска друго дете. Навряни сте у родители, на които вероятно тежките.

Предполагам не си в напреднала бременност и няма да лежиш в болница. Глътваш хапчето пред гинеколога, поседяваш 15 минути, тръгваш си и на следващия ден ти идва цикъл. Това е. Не мисли за ранната бременност като за бебе! Не гледай към екрана като правят ехографията!

Съветвам те да обсъдиш прекъсване на тръбите, та да не си зависима от отровни хапове, спирали и фалове на противозачатъчни. Презерватив е задължителен за здравето ти.

Замисли се и за раздяла с пияндето!

# 5
  • София
В тази ситуация абортът е единственото разумно решение.

# 6
  • София
Не знам за бременност, ама ако не се махнеш незабавно от този човек ще съсипеш психиката на децата си!
А това е престъпно!

# 7
Не знам за бременност, ама ако не се махнеш незабавно от този човек ще съсипеш психиката на децата си!
А това е престъпно!

Само че...ако се разделя с него ще съм принудена тези деца да му ги давам, както разпредели съда, а той НЕ МОЖЕ да ги гледа...и му нямам доверие...и изобщо не искам, ако се разделим, да остават сами с него. И не го казвам просто ей така....знам, че бащата е много важен в живота на децата и искам да присъства в техния живот, но той не иска да се промени и да осъзнае грешките, които допуска. А те наистина съсипват психиката на децата. Може би не толкова на този етап, но те растат...и започват да разбират.

Ето това ми е най-голяма спирачка във взимането на решение на този етап. Просто не искам той сам да остава с тях. Мисля, че би си позволил да посяга. Сега го спирам аз, спира го това, че не живеем сами...ама ако няма кой да го спре?
Не им е посягал досега.

Но раздяла е почти неизбежна. Просто все още опитвам да променя нещо, но видях, че не става. Убедих се, че няма да се промени, даже напротив , ще става по-зле май.

# 8
  • Paris, France
Lilly_Tearose, а защо седиш с пиянде? Пишеш, че няма да плаща издръжка ако ще в затвора да иде. Няма такъв филм. Ако не плаща присъдената издръжка, ти ще си я получаваш, а него ще го гони съдът.

А близките ти как гледат на раздяла? При неговите или твоите родители живеете? Ако сте при твоите и ти помагат, аз бих му събрала багажчето.

Не бива да се чувстваш виновна, каквото и да решиш! Направила си каквото си могла.

# 9
Невена, при моите родители живеем.
Майка ми ясно го вижда и със сигурност ще ме подкрепи при раздяла.
Не знам. Болно ми е, че не мога да му помогна до някаква степен, съжалявам го, защото го обичам ...или обичаХ, не исках да му причинявам такова нещо, при положение, че и той много е изстрадал в живота си, добър човек е, наистина е много добър човек, но пиенето .... няма човек, който алкохолът да не е успял да съсипе.
Ей това исках да му помогна да разбере. Обаче вече се убедих, че няма да стане.
Не беше такъв, откакто майка му почина съвсем се отдаде на чашката. И се влошиха много нещата. Наистина не беше такъв, но алкохола много бързо си казва думата.
Направо не мога да повярвам колко бързо пропада човек надолу.
С децата е по-изнервен, не знае как да общува с тях, не знае как да им се радва.... откакто пие така и към децата се промени.
А че никога не е помагал за нищо.... майка ми им беше и все още им е като баща на тях. В началото не обръщах чак такова внимание, но с появата на второто дете направо си отворих очите за многооо неща...

И другото, което вече споменах... не искам децата да остават насаме с него. Той не може, не знае как да ги гледа.
Ще се пабъркам, ако трябва да са сами с него за ден или два.

# 10
  • Paris, France
Lilly, щом го обичаш, натискате го с майка ти да спре да пие. Давате избор: бирата или багажа. Давате му седмица да избере. Една намерена бира в къщи и out. One strike and out. Ако продължава да пие, ще става по-лошо.

Разбирам те, защото влагаш чувства, обаче имаш две деца. Децата ти имат нужда от внимание и грижа, а не от изнервен пияндур.

Нямате ипотека още, а две деца са налице и разходите по тях ще растат.

Иди утре, прекъсни бременността, та да не е и тя причина за конфликти у дома и си събери мислите! Изход винаги има. 💐

# 11
Лили, съжалявам за това, през което ти се налага да преминеш.
Първият мъж на най-добрата ми приятелка също беше много добър човек. Но алкохола не прощава на никой. Търпя 6 години с надеждата той да се осъзнае. Сега, 10 години след развода им, той продължава да пие, останал е без зъби, и е тотално пропаднал.Тя продължи напред и има нов мъж и чудесно семейство.
Що се отнася до децата: въпросният беше много амбициран да си вижда детето, но това беше от ден до пладне. Пиенето на бира му беше по-интересно. Не е виждал сина си повече от 5 години, а допреди 1 година живееха в 1 квартал.
Ако съпругът ти има официална работа и осигуровки, няма как да му мине номера да не плаща издръжка.
Невена, това с натиска хубаво нещо, ама не помага особено.

# 12
Има договор, има доходи, осигуряват го обаче на МРЗ, а той взима петорно повече. И баща ми му е уредил тази работа.
Не съм сигурна при раздяла дали той ще остане да работи там. Ако остане ще е добре и за мен, защото ще си получавам реално издръжката, но ако реши, че ще напуска, щото и без това все нещо го дразни, не знам... може би ще си намери друга работа, може би ще се отдаде съвсем на алкохола...наистина не знам.

А то е достатъчно и 1 път да остане сам с децата, докато е под влиянието на алкохола и то белята може и да е станала... скоро имахме подобен случай...Оставям големото дете при него, за да приспя малкото и като отивам след 20 мин. той спи на стола, а детето си стои кротко на дивана (чист късмет, защото по принцип е страшно палаво дете и върши по 10 бели в минута). Ама мен, ако ме нямаше...ако бяха сами... Детето можеше и нож да докопа..и да си отключи и излезе...и още хиляди неща.

# 13
Lilly, не знам дали имаш дъщеря, но ако ти я виждаше да живее с пияница, щеше ли да я подкрепиш?? Айде сега си помисли майка ти как вижда теб и ти очакваш подкрепа да родиш трети път от пияница?

Мисля, че ти имаш нужда да изтрезнееш.
Казваш, че имаш добра заплата, а в следващия момент живеете у вашите. Явно, че щом живеете там, те доста помагат и са ти казали, че с трето няма да го правят. И са прави. Ако взимаш добра заплата, се изнасяш от вашите и не им се молиш да ти гледат децата.

Изгони пияндето и махни бременността. С времето ще ти става по-трудно с децата, а този не заслужава да го размножиш за трети път. Наистина даже не знам защо си в дилема. Ако дъщеря ти беше в такъв "брак", щеше ли да я подкрепяш?

# 14
Дано се включи някой от юристите във форума. Дали може да се направи нещо, например- виждане с придружител, да не преспиват децата при него до навършване на някаква възраст и т.н.
При всички положения обаче ще става по-зле. И ти носиш отговорност родените ти деца да не растат с такъв баща.
Честно, не виждам оправия. Не желае да спре да пие, не желае да помислите за собствено жилище. Знам, че ще прозвучи крайно, но за мен този човек е изгубена кауза, и колкото по-бързо се спасиш, толкова по-добре за всички вас.

Общи условия

Активация на акаунт