Да се оплачем... 2023

• 1 931 044
  • 26 783
  •   1
Отговори
# 150
За работата на празниците смятам, че компенсират персонала и поради тази причина не го мисля. Това е начин да изкарат повече, писала съм че имам позната, която работи в Кауфланд, никога не отказва дежурство на Коледа и Великден и други национални празници. Когато никой не почива и е нормално тя ходи по екскурзии извън БГ. Казвала ми е, че за нея това е начин да си осъществява по-бързо мечтите, където е поискала там е отишла, но работи на всички празници и си взема отпуска, когато не са се юрнали всички да почиват. Така че, това че някой друг смята, че продавачката реве, че не е със семейството си е в грешка, може да събира за екскурзия и да си е съвсем ОК и с работата и със заплатата на празниците. Още повече, когато децата са големи и празнуват с приятели и например и мъжът й е на работа, тя какво да прави сама у дома? Хората са намерили начин да изкарат повече пари и е хубаво, че се дава тази възможност.

# 151
По повод работенето по празници, дъщеря ми работи в британски кол център, който е отворен от 1ви януари до 1ви януари. Тя е на график неделя-четвъртък, та ѝ се падаше да работи на 25,26,27,28ми + 1ви и днес. На двоен надник ги плащат + един ден допълнителен, който може да вземе януари или февруари. За нея дори двойния надник не успява да компенсира желанието да почива като всички останали. Вкъщи всички бяхме 10-12 дни плътно почивни, тя - нито един. Та ѝ беше тъжно - пропусна всички събирания с родата, които правихме.. ама уви. Парите поне да бяха добри, но и това не.
Оплаквам се, че довечера отново сме на събиране в свекървата, пак ще ми е тъжно да гледам чичото + че ит утре пак се започва ставането в 5…

# 152
Хората, които са на подобни работни места са си направили сметката.
А ако не им харесва, могат да си намерят друга работа.
ММ цял живот работи на смени, падат му се и празници и събота и неделя и т.н. Аз съм свикнала и нито за мен, нито за него това е проблем.
Ако искам някоя дата свободна му казвам предварително, за да направи графика според това. Както и всичките му колеги така процедират.  За празници са на ротационен принцип.

# 153
  • UK
Elizabeth, стресна ме малко, като каза че днес е работен ден в ЮК - официален почивен ден е. Утре е първият официален работен ден. Малката ми утре почва училище, аз работа. Голямата е ваканция чак до 9ти януари. Незнам как ще влезем в режим ставане, всички почнахме доста да поспиваме.
 И при нас на 25 и 26 повечето магазини, ресторанти, кафета не работят. Градския транспорт почти спира.

# 154
И аз и съпругът ми работим на смени, тази година бях на 26.12, вчера и днес, догодина живот и здраве ще съм нощна на НГ. Това е така вече много години и сме свикнали, че по празниците все някой е на работа.

# 155
Работата на национален празник, според Кодекса на труда, се заплаща не по-малко от 100 на 100. Няма изискване да има и компенсация с почивен ден.

От тук https://www.justice.government.bg/home/normdoc/1594373121
Хубаво е Инспекцията по труда да следи дали се спазва. Ама дали го прави се съмнявам.Работих една година в Кол център и като казах на шефката, че никак не ми се иска да работя на Бъдни вечер и тя ми каза да не се притеснявам, много хора си пишели преференции да работят по празниците, заради заплащането. Щом не искам, нямало шанс да ми се падне да работя тогава Grinning

Честита Нова година! Бъдете здрави, щастливи, обичани и нека се сбъднат всичките ви мечти. Simple Smile

# 156
  • под тепетата
Дъщеря ми работи в чужбина и там компенсациите са по-големи. Оплаквам се, че не ми се връща в лудницата, наречена работа, и големия град.

# 157
Да, законът е троен надник, или двоен плюс ден компенсация. Моите впечатления са, че дори колеги в моята фирма, 80% от хората не са прочели КТ, сещат се за него едва ако ги уволнят или съкратят.
Прочети го пак 😉
Двоен надник е по закон, не троен. И няма хипотеза, в която се намалява допълнителното заплащане за сметка на ден компенсация.
Ден компенсация се дава в допълнение към заплащането, когато е нарушена междуседмичната почивка. Но той е в допълнение към пълния размер дължимо заплащане за извънреден труд.
Това да не се заплаща извънреден труд (или да се заплаща по-ниско допълнително възнаграждение), а да се компенсира с отпуск, е незаконна практика. КТ задължително определя заплащане, а не отпуск.

# 158
Айде започнахме н. г. традиционно, щерката е болна. Миналата година януари бяхме с КВ.

# 159
Искам да ходя на работа! Писнаха ми тия 3 дни на мълчание и детски рев. Като в изолатор се чувствам. С никого не се видях, 1 думичка с никого не съм си казала.

# 160
Вите, леко да мине и бързо да отшуми!

Само по Коледа усещам празниците. 10 дни почивка.
Даже не усетих за цяла година как съм натрупала толкова дни компенсация.

Багажът е струпан пред вратата и скоро ще го изпратя с усмивка, този път за кратко!

# 161
  • ☀️София / London🌂
Нервна, ядосана и недоспала, всичко и всеки ме дразни. Хич не съм на кеф.
"Нападна" ни хъски в Борисовата, пуснато на автопилот. Цяло чудо е , че не се сбиха сериозно с моето.
Писна ми да крещя извикайте си кучето всекидневно. 95% от кучетата се пускат свободно из парковете и каквото стане... през т'ва време собствениците им пият кафе, лафят си или си ровичкат в телефона, пък кучето им през 3 поляни в 4та.

# 162
Добре, а какво ще кажете да си пуснеш отпуска и да си на разположение по телефон и email Simple Smile щото нали и такива случаи има. Само да кажа, че и в двата варианта е хубаво да има златна среда. В единия, за да няма текучество е възможно работодателят да е по-щедър. В другия, служителят не може за 2-3-5 дни да “изчезне” от обхват и като се върне да е спокоен, че ще го носят на ръце. Подкрепям взаимните компромиси по принцип.

Бях попаднала на обява за изгубено хъски, само дето никой не го търсеше, явно не го искат, та може и да не е домашно искам да кажа…

# 163
  • София
Пийк, и на мен вече ми се ходи на работа след 10 дни вкъщи. Ама ако не са ти болно децата, хващаш ги излизаш навън докато има слънце, все с някоя майка ще се видиш да се разговориш. Не си е работа само вкъщи. Ние днес направихме хубава разходка, снимахме децата пред Народния театър, на малките пет кьошета с дивите животни. После на НДК имаше един младеж дето прави фокуси. И се прибрахме. Сега къпане, готвене, гладене, кутии за училище, въртележката се завърта......

# 164
Нервна, ядосана и недоспала, всичко и всеки ме дразни. Хич не съм на кеф.
"Нападна" ни хъски в Борисовата, пуснато на автопилот. Цяло чудо е , че не се сбиха сериозно с моето.
Писна ми да крещя извикайте си кучето всекидневно. 95% от кучетата се пускат свободно из парковете и каквото стане... през т'ва време собствениците им пият кафе, лафят си или си ровичкат в телефона, пък кучето им през 3 поляни в 4та.

Аз тъкмо вчера се накрещях на един, който не ме отразяваше, докато му виках отдалеч да си прибере кучето, защото досаждаше на моята (която беше вързана) и работите отиваха на зле. Все едно нищо не му казах... никаква реакция.

Общи условия

Активация на акаунт