?Въпроси всякакви за СО? 2023

• 369 297
  • 8 160
  •   1
Отговори
# 7 890
Ясно.
Искате да инвестирате в едни имоти, за да ползвате парцела.
Това са малко недалновидни сметки.
Щом ще се наливат пари там, чужди, че и кредит, при налични вече жилища и за двете страни, е тотална набутвация.
Дръжте си парцела и ако смятате, че ще поскъпва, го продайте в един момент или само правото на строеж.

# 7 891
  • София
Е каква е обърнатата ситуация. Ако, родителите на девойката са имотни ще осигурят дъщеря си.
А един мъж, трябва да подсигури жена си.
Разбира се, този, който има възможност.
А не, нейните родители да строят за родата МУ..
Жена с 20% кинти, бебе и мъж, който си трепери за париците.

Ааа, как ще е обърнатата ситуация това, като бебето е все към жената Wink

Иначе много пъти казах, въпросът не опира просто до пари. Жената не желае да дели покрив с родители, особено с такова отношение към нея. Не бих го очаквала и от никой мъж. Мисля, че по-рано беше споменат вариант за апартамент наблизо, какъвто е случая с нейните родители, ама не бил съгласен той. Веднага си мисля, че очаква да и да ги обгрижва, освен търпи. А почнат ли и да се месят... Изобщо, не знам кой би си вкарал такъв автогол доброволно, независимо мъж или жена. И сега е моментът да се мисли - нали това все съветваме, да мислят.

# 7 892
Добре де, допълнителна стая не значи, че родителите ще живеят там за винаги, докато смъртта ги раздели с авторката. Но ако се наложат някакви грижи, добре е да имат къде да отседнат. Въобще грижите за стар човек го изискват, не е толкова просто да го пратиш в хотел или на под наем. От 300км разстояние си е тегаво, дори да дойдат за едни изследвания, пак си е нужно. Апартамента на мъжът едва ли ще стои празен в очакване евентуално да дотрябва за тази цел. Инвестиция в имот винаги си заслужава, още една стая също никога не е излишна. Но да, драмата е другаде в историята на анонимната

# 7 893
  • София
Всичко е много лесно, като трябва друг да го търпи. Жената не желае. Мъжът има варианти, но така му е изгодно, а и го натискат. Жената много добре се ориентира според мен, че ще й се стъжни животът.

# 7 894
Не става въпрос да отседнат, докато са на лекар, или на гости, или нещо подобно с временен характер. Авторката си го е написала.

Скрит текст:
Здравейте. С риск да си разваля празниците искам да чуя безпристрастни мнения. Родителите на ММ живеят на село, майка му цял живот казва, че няма да прости на мъжа й, че са останали там. Искала големия град,имали са възможност,но той е искал от нея да стоят в селото,за да гледат родителите му. Усещам, че свекървата живее с яд към това, постоянно го натяква и прави коментари,че сега нейните деца са далеч и тях няма кой да гледа един ден.
С мъжа ми ще строим къща. Когато им казахме, нито грам радост ( поне за сина си можеха да се радват, мен не ме харесват). Нито проявиха интерес към мястото,нито питат нещо. Все едно сме казали, че ще сменяме пердетата с нови. На мен това ми беше странно, не го намирам за нормално. Правим проект на къщата и уж всичко бяхме уточнили с архитекта.
ММ отиде при техните за уикенда да им помогне с нещо, и изведнъж като се върна почна да говори, че трябва да говорим с архитекта да правим още една стая, защото някой ден ще трябва да вземем родителите ни (?!) да ги гледаме на старини.
Скрит текст:
Уточнявам, че моите си имат къща  и живеят точно на 5 Мин  от нашата бъдеща. Тоест дори да се наложи моите родители няма да дойдат, защото за няколко минути сме у тях. Неговите родители са на 300 км и естествено той си визира тях. Те не общуват с мен , не търсят и детето. Не съм видяла нищо хубаво. Според мен ме е нормално при положение,че имат и друг син, ние отсега да правим планове да ги гледаме у нас на старини. Нито финансово, нито никак имам желание да го правя. Не искам да правим още една стая и не искам да живея с никого в новия ни дом. Ясно е,че те са подхвърлило идеята за това когато ММ им гостува. 80% от парите за имота и строежа ще бъдат от мен и моите родители. Това го пиша,за да не почнат коментари, че мъжа ми строи и затова той разпорежда. И аз не желая да разпореждам нищо, просто тези хора са се държали така с мен и детето, че не бих направила нищо за тях, съжалявам.Просто не искам.  Как да процедирам?

Не е редно мъжът и да изисква такова нещо от нея, с оглед и лошите им отношения. Със сигурност може да се намери друг вариант.
Щом мъжът на авторката има такава визия за бъдещата старост на родителите си, трябва авторката овреме да му каже, че това е изключено и да се мисли за други варианти.  Като гледам колко имоти изреди, такива има.

# 7 895
Анонимна и мъжът ще имат повече имоти от брата. Родителите май трябва да са при тях. Два апартамента + къща, срещу само два апартамента за брата. Сори, вие печелите! Joy

# 7 896
Да,така го разбираме и ние за имота. Инвестиции в имот никога не са нещо лошо, още повече,че много поскъпват. Ние взехме мястото за половината от редовните цени на пазара,само защото продавачите бяха в ситуация спешно да им трябват пари. После къщата е според финансите както казах, има и сглобяеми, и контейнери и много модерни идеи като цяло,за не много пари. Готова къща излиза +100хил отгоре особено в Софийско. Затова сме преценили, че в краен случай можем да я придадем и пак да сме на печалба. В общи линии това са си семейни решения, има хора, които цял живот са под наем и ги е страх от кредити. Ние досега всичко с кредити сме правили. Наши познати 15г живяха под наем и сега купиха апартамент и казват, че много ги е яд, защото досега да го бяха изплатили и да имат нещо свое, не под наеми. Та всяка двойка си решава. Днес подпитах кога ще се видим с архитекта и да му кажем ,че всичко се финализира така, той каза добре, не отвори дума за никаква стая . Което поне не е натиск, то е ясно, че след години може пак да си пили на неговото. Аз хора, които се правят, че не виждат мен и детето, няма да гледам, ако трябва ще му го повтарям ежедневно. Да са живи и здрави все пак.

# 7 897
  • София
Анонимке, радвай се, че се правят, че не ви виждат. Че някои правят точно обратното - постоянно критикуване, мрънкане и тормоз. Което е възможно и да стане, ако успее да ги натресе. Та си опичай акъла докато имаш варианти.

# 7 898
Като знам с какви темпове върви строителството понякога, може и да не е чак толкова лоша идея да има още една стая. Нищо чудно докато завършат къщата, тя и проекто-съпругът да са тези, на които да се наложи да живеят там. Кипърците често имат така наречената къща "воититика" (помощна къща). Основната къща е отпред, а отзад е тази помпщна къща - обикновено кухня, всекидневна и спалня. Ако не се ползва я дават под наем. Като остареят и някое от децата се задоми (най-често дъщеря, там цари принципа на завряния зет) старите отиват в малката къща, а младите в основната. Не е толкова кофти идея, когато има достатъчно дворно място.

# 7 899
  • София
Благодаря ви, замислям се все повече. Всеки от нас има апартамент свой. Тази къща ще бъде обща, но ще настоявам може би да пусне неговия под наем, да почне втора работа ако иска, и да си се оправяме с кредит. Аз също не съм съгласна да цоцаме за всичко нашите. Той ми казва, че не ме разбира - щом имали възможност и желание, да ги оставим да плащат. Ще видим, всичко ще отнеме години все пак, може да се променят много обстоятелства. Говорили сме уж , че не бързаме, може и след 10г да я завършим.

Стигнах дотук. Това изказване ме уби!
Аз... много сериозно бих се замислила за бъдещето си с този човек. Непременно кажи всичко на родителите си и откажи техните пари. Кажи на миУтУ да започне да дава  апартамента си под наем щом живеете в твой, а къщата ще я изплащате вие, разбира се може само малка помощ. Подозирам, обаче, че той много бързо ще се откаже от тази идея като разбере, че няма да има 80% готови пари. И то не просто готови пари, а парите на твоите родители
.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 16:31 от Светулчица

# 7 900
Е той й е казал, че не вижда лошо да плащат, но и тя не се е дърпала много.
И само да вметна, че ако той влага 20 %, но после вложи труд за още толкова, приносът му е 40 %. Ако плаща и половината или цялата вноска по кредита, приносът му става 50% или повече.

# 7 901
Да, ама все пак е тъпо да го кажеш за чуждите родители, за своите можеш да си позволиш, но за тези на половинката  не е прието някак си така директно.

# 7 902
Щом си имате имоти други и това ще ви е само за инвестиция, мисля, че е много лоша инвестиция, защото е много като време, средства и труд и нулева възвращаемост за години напред. Къде къде по-добра инвестиция са два-три малки апартамента в столицата или друг голям областен град, които после да давате под наем. Ако ги вземете готови ремонтирани, съвсем бързо и лесно. После хем години наред наем вземаш, хем ако се наложи, продаваш и си напред от всякъде. Това с тази къща след десет години, е само влагане, влагане, без нищо насреща. Оставяй го да си изплаща парцела, а вашите да вземат друго жилище за наем като имат кеш за влагане. Това е най-чистия вариант според мен.

# 7 903
... Всеки от нас има апартамент свой. Тази къща ще бъде обща, но ще настоявам може би да пусне неговия под наем, да почне втора работа ако иска, и да си се оправяме с кредит...

... Кажи на миУтУ да започне да дава  апартамента си под наем щом живеете в твой, а къщата ще я изплащате вие...
Откъде разбра, че живеят в нейния? Напротив, щом се говори да се пуска неговият под наем, нищо чудно сега да са точно там. Иначе кой държи празен апартамент, а блъска на втора работа!? (всъщност, отде е този апартамент на 300 км от родителите?)
Много се опитва да му рЕди живота девойката. Мен така ако се опита някой, ще избягам от него 🙂

# 7 904
Ако съм на мястото на анонимната, не знам как ще издържа следващите десет години да гледам строежа и да си мисля, че всеки следващ забит пирон е крачка към съжителството с любимите свекър и свекърва. Ти ще се отровиш, анонимна, ще намразиш и къщата, и мъжа си.

Общи условия

Активация на акаунт