Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 124
  • 776
  •   1
Отговори
# 360
Тези индексираха договорите за 1home и след това пуснаха някаква промоция на същите, май коледна беше, не помня точно.. значи индексирай договорите на настоящите клиенти, прави намаление на бъдещите, аз лично бих се почувствала доста тъпо Grinning

# 361
Ми не мисля, че ще откажат на клиент да му прехвърлят собствеността на този етап, ако настоява Simple Smile, въпреки, че обявената схема на плащане е друга.

# 362
  • Sofia
Не знам как е при тях, но предполагам, че са си вързали гащите.

С оглед на всички цигании, вероятно няма да съм далеч от истината ако предположа, че сега в договорите им има клауза за индексиране заради инфлацията. И няма да се очудя и да изискват гаранция от банката, че ще покрият потенциално повишаване заради нея или разваляне на договора, ако клиента откаже да я плаща.

Ако пък НЕ си през банка, сигурно ще ти впишат една тежест, че дължиш пари, в случай, че пак се вдигнат цените до АКТ16.

Ще ми е интересно някой да сподели копие на черновата на сегашните им договори, но не се и съмнявам, че ще са страховите в ущърб на клиента.

# 363
Аз като съм чела западни договори за наем по-скоро смятам, че защитената страна в много по-голяма степан са наемодателите, а не наемателите. Което е и нормално - те могат да се организират, да си изработят обща политика и да си пазят интереса. 
Eeee, "чужбина" не е една държава, навсякъде е различно. Тенденцията в цивилизованите страни е да се дава все повече защита на наемателя, има различни видове договори според това дали се наема за кратък или за дълъг период и защитите са съвсем различни, при дълъг наем може направо да се премахне правото на наемодателя да изхвърли наемателя по прищявка, защото правото да имаш дом надделява над имуществените права. Затова и често изгонването на наемателя е може да е доста дълъг процес. Вече се търси и да се включи законодателно невъзможността да ограничаваш наемателя да държи куче, котка и т.н. Т.н. контролиран наем в разните му форми също е защита, има ги и в Европа, ограниченията за цената са различни, но съществуват. В Германия ограничението е свързано с това, което държавата е определила като справедливо за даден район.

Просто си наема друго жилище. Какво толкова губи, освен 1-2 депозита (то до момента 1 наем за депозит беше масовата практика) и половин наем комисиона?
А обратната ситуация - наемателят е окепазил жилището за повече от наем и половина и си е бил шута - наемодателят какво прави? Изстудява супата...
Ами може следващия път да иска препоръки, контакт с предишния наемодател на кандидата за информация, повече депозит, консултация с по-знаещ адвокат за договора, застраховка на имота с обзавеждането и т.н.

# 364
Цитат
Пробвала ли си да намериш квартира, където хазяина е съгласен да смениш ключалката и само ти да имаш достъп? 99% отказват с малоумни аргументи, дето не си заслужава да изброявам дори и това при все че ползват най-евтините патрони за брава от 2 лева.
И в чужбина отказват.Държат да имат ключ,пък не знам дали са им малоумни аргументите.Всичко се описва в договора.Ако не ти харесва има опашка от желаещи.

# 365
Във Франция , където наемателите са много защитени , квартира се намира след като намериш местен гражданин да ти стане гарант и представиш извлечение от банкова сметка и извлечение от фирмата на заплатата , която получаваш . Това правихме , когато синът ни започна университет там . А в Швейцария е още по- интересно . В по- големите градове почти е невъзможно да намериш квартира . Наемодателите дават стаите необзаведени , боядисани в бяло , нямаш право нищо да сложиш по стената . Купуваш си мебели и като напускаш няма опция да ги оставиш . Изхвърлят се срещу немалко пари в специални депа в Алпите и боядисваш наново в бяло . Депозита си вземаш след 3 месеца, който е 3 наема. Имам впечатления и от Дубай, където наемът не можеше да се увеличава както ти дойде , но го плащаш една година в аванс и си е доста солен. Може да те уволнят, да се разболееш , да решиш да си тръгнеш - няма връщане. Също нямаш право на картини , нищо по стените.
С тези права съм се сблъсквала .

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 01:20 от Анонимен

# 366
  • Германия
В Германия наемодателят няма право да задържи ключ за жилището, освен ако наемателя на е информиран и съгласен с това. А ако пък влезе в жилището, без разрешение от наемателя, това си в незаконно навлизане в чужда собственост.

# 367
съгласна съм да предплащат за една година, и да трябва да издават жилището в същия вид. Съгласна съм аз да нямам право да влизам докато има наемател, и да не мога да сменям ключа. И да не мога да ги махна през тази една година.  Само че и да се реши въпросът с неустойките, ако не го издадат боядисан и изряден, и не си платят сметките. Не аз да трябва да ги съдя, и да им плащам сметките

# 368
Да се върнем към темата. Има си тема за наеми - нека тези разговори се прехвърлят натам. Даже се чудя как админите не са премели темата вече.
Относно жилището от обявата в Кръстова вада - за инвеститора не знам, но на визуализациите много хубави улици са направили. Гарантирам, че там такива няма - то се вижда и от снимките - кал и ужас. За да дадат акт 16 най-вероятно строителят ще сложи половин сантиметър да свърже сградата с най-близкото парче асфалт наоколо и ще направи 2 метра тротоар отпред на линията на лицето на имота. Останалата инфраструктура е леш. Там в района застроиха няколко сгради Витоша вю, след което най-отпред на 6 метра разстояние застроиха двойно по-голяма сграда и хората, които до момента са имали южни апартаменти с гледка към планината, изведнъж се оказаха засенчени завинаги на 100%. Имаше дори снимки, по новините май даваха този градоустройствен абсурд, но… сградите си ги построиха и си седят така. Това е на 30м от кръговото на Черни връх към Драгалевци. Отзад зад тези сгради трябва е тази. Далеч е от мол и метро. Иначе има спирки на автобуси на относително разстояние, стига да има улици и да не вали. Защото като вали е кошмар. Ма то навсякъде в София е така. В района няма магазини и обслужващи обекти, над кръговото е фантастико и Лидл, там има и аптека. Кафетата и заведенията в долен Драгалевци са по-близо от тези в Кръстова Вада към мола (с изключение на бургерите на Вивенда и Квартал). Детски площадки, паркове, детска градина и училище - естествено няма. Ако сте без деца и сте свикнали с кола - става.

# 369
На визуализациите не знам за улици,аз съм забелязала,че винаги около бъдещ блок е само със зелени дървета.Не визирам конкретният случай,понеже не познавам района,за който става дума по-горе.На всякакви др.,които заглеждам в крачка,винаги е едно зелено,красиво.Нищо,че е сложено дори на самият обект и до него виждаш съборетини,или друг блок.

# 370
Ами, така е. Строителната фирма няма как да оправи всички проблеми на всички комшии. Но ако са действително всички съборетини, то в някой момент ще станат на нови кооперации

# 371
О, това е сигурно. Ако някой купува в новите квартали, и около сградата има празни имоти, стари къщурки, съборетини, бивши лозя, или просто пустеещи пространства (превърнати удобно в кални паркинги например) - хич да не си въобразява, че ще живее в мир и спокойствие, зеленина, простор и Дзен. В рамките на година-две-пет ще му копаят багери, ще се влачат камиони, бетоновози, вишки, кранове, арматура и прочие. Докато ме се уплътни всичко.

# 372
Ако си млад и без деца (планове за такива в близките 5 години), не е драма да купиш и в нов и неуреден инфраструктурно район. Като си млад, подобни неуредици не те дразнят особено много - животът е прекрасен, има толкова други приятни неща, за които да мислиш. Има шанс, докато улегнеш житейски, строежите наоколо и съпътстващата инфраструктура да се оправят (поне отчасти).
Но като се задомиш с идеята за или с вече родени деца-битието надделява...По аналогия - ако си тийн и нямаш достатъчно финанси, тръгваш за море с колкото имаш, делиш квартира с наем на легло и една баня за няколко стаи, ходиш с приятелчетата на плаж с една кърпа под мишница, а до плажа е ходене от половин час - тези битовизми не те вълнуват, чадър не ти трябва, няма да висиш цял ден, я. Като се видиш с малко повече пари и вече студент - хотелчета 2 звезди или къщи за гости с по-прилична обстановка и обзавеждане. На 30+ вече търсиш хотел с басейн, спа, гарантиран чадър на плажа, ресторант в хотела, детски кът, и т.н., и т.н.

# 373
Как хубаво го описа Simple Smile

# 374
Точно така е, да 😄
Единственият проблем е, че скоростта, с която безгрижните млади се превръщат в изискващи хора на средна възраст с деца НЕ е същата, с която общината се движи. Т.е. след 5 години там няма да има детска градина. След 15 също. В този аспект, ако човек гледа дългосрочно на това жилище, трябва да си прави сметката.

Общи условия

Активация на акаунт