Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да се изправя след раздяла

 • 6 553
 • 76
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16
Здравейте, добри хорицаа! 
Пиша тук, защото преживявам тежка раздяла. 2 месеца бяхме в положение “времето ще покаже”, но не издържах повече  да чакам и вчера го потърсих, накарах го да се видим и да се изясним. Видяхме се- каза ми, че моята демотивация за иЗвършване на нормалните дейности от живота и ежедневието като цяло, са му повлияли и на него демотивиращо. ИЗгубил се е сам, изпаднал е в дупка, не се чувства щастлив и иска да продължи живота си от нулата и наново. Връзката ни е почти 9 години, през които не сме имали раздели. Имахме силна връзка, всички са ни завиждали на това, което имаме, което постигаме заедно и че за толкова години все още се гледаме със искра в очите и толкова обич.
При мен, нещото което ми подейства демотивиращо беше нервна криза, която ми се случи преди 2 години. След кризата, изпаднах в депресии, плач, затваряне вкъщи и тн и тн. След време потърсих лекарска помощ и си стъпих на краката. Но пак едно такова ми се губеше желанието за живот понякога.
Та сега се чувствам ужасно, срината. Мисля, че няма да мога да продължа да живея, че не мога да намеря себе си. Обвзеха ме и страховете свързани с нервната криза която получих. И сега постоянно си мисля, че нещо ще ми се случи и няма кой да ми помогне. А всъщност преди той беше човека, който ми помагаше да се справя с паниката или каквото неразположение имам. Сега просто съм САМА и въпроса ми е точно- Как да намеря сили да живея нормално живота си и да не се самосъжалявам? Как да повярвам в себе си и че няма да ми стане нищо, като съм сама в нас примерно?
Благодаря ви, знам, че тук има много хора, който могат да дадът съвет!

# 1
 • Melmak
 • Мнения: 5 930
Времето лекува. Сега ти е скапано, гадно и безнадеждно. Ще мине, поплачи си, изживей си лошите емоции. Те също са нормални за нас, да се чувстваш зле е нормално в такава ситуация. Ще изгрее слънцето и на твоята улица.

# 2
 • Мнения: 1 525
Според мен трябва да отидеш на психолог. Явно имаш проблеми. Какво значи следното - Как да повярвам в себе си и че няма да ми стане нищо, като съм сама в нас примерно?

Какво очакваш да ти стане? Ако е писано, можеш да се намираш и в стая пълна с лекари и апаратура и пак ти стане и никой да не може да ти помогне. Хипохондрия ли имаш? Страхове?

Оправи първо себе си и после търси нов човек.

# 3
 • Мнения: 3 784
Карай го ден за ден. Поставяш си простички цели и ги следваш - днес трябва да намеря нов апартамент (ако ти оставаш в твой - днес трябва да изчистя например) На следващия ден - днес трябва да стана, да отида на работа, след това трябва да направя основно почистване на банята. На другия ден трябва да стана и да сготвя за два дни напред. На третия ден трябва да стана , да отида на работа, след това да се видя с Иван/Мария/Пешо на кафе, за да се разведря. На следващия ден трябва да отида да си купя нов килим/стол/чинии.  На другия ден трябва да направя 2 часа тренировки, да изляза да потичам в парка и после да ида на маникюр. На десетия ден трябва да идем с Гергана на театър/кино/опера. Или каквото друго ще те отвлече от тези мисли, за да са ти заети ръцете/мозъка. Не засядай вкъщи, а ако си сама у вас - прави нещо. Ако трябва насила, недей заляга на дивана да ревеш и да се самосъжаляваш.
Записвай си целите  за всеки следващ ден и гледай да ги спазваш стриктно. Когато имаш какво да правиш, тези мисли ще минат по-бързо.

# 4
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 9 503
Излизай повече навън, разхождай се сред хора, минавай през пазари  където има тълпа, пътувай с градския транспорт, намери си някаква работа, чети книги, така няма просто да седиш и да се самосъжаляваш. Иди и на сладкарница си направ кефа с кафенце и пастичка, то не може само някой друг да ти носи радостите в живота, понякога е и на самообслужване.

# 5
 • Мнения: 1 901
Много ти е горчиво в момента, дано имаш близки хора, които да ти бъдат подкрепа в този начален гаден период.

Приоритет следва да е здравето - защото явно има още последствия от тази криза преди 2 години и ги усещаш в ежедневието си. В смисъл - минала е, но не си я преодоляла. Насочи усилията натам и дано да се получи.

# 6
 • Мнения: 16
Благодаря на всички за отговорите.
Да, посещавам психолог. Скоро имам насрочен час за следваща среща. Имам много да работя върху себе си, осъзнавам, че е за добро това, което трябва да променя/самоусъвършенствам в себе си.  Относно хипохондрията, да, все съм си била страхлива, но след кризата се отключи още повече. Цялата история за “ковид” също ме накра да се страхувам повече. Но бях се закрепила, около година бях супер(пътувахме, ходихме на почивки) Преодолявах всичките си страхове малко по-малко и видях, че МОГА! Но сега съответно като останах сама си мисля, че всичко ще се върне наново под формата на кризи, паники, страхове, агорафобия и тн.
Надъхана съм през половината ден, но в следващата половина ме наляга страха и тъгата от самотата. Имам семейство и приятели, които ме подкрепят силно, идват ми на гости, излизаме на разходка и тн. Но знаете какво е … никой не запълва така празнотата на любимия човек, който е бил до теб до скоро!

# 7
 • INFJ
 • Мнения: 7 833
Вероятно му е дотежало да ти помага за паник атаките, и да се чувства сякаш трябва да се грижи за дете, а не да има съвместен живот с жена, с партньор.

Помогни си сама, за да си решиш проблема веднъж завинаги. Идеята на връзките не е да използваш човека до теб като патерица. Като за начало, започни да ходиш на терапия при психолог, хапчетата само заглушават симптомите, но не лекуват причината за тези състояния. Мислите, че ще ти "стане нещо", докато стоиш сама във вас, са токсични и за теб, и за околните. Трябва да се пребориш и погрижиш за себе си.

# 8
 • Мнения: 16
Вероятно му е дотежало да ти помага за паник атаките, и да се чувства сякаш трябва да се грижи за дете, а не да има съвместен живот с жена, с партньор.

Помогни си сама, за да си решиш проблема веднъж завинаги. Идеята на връзките не е да използваш човека до теб като патерица. Като за начало, започни да ходиш на терапия при психолог, хапчетата само заглушават симптомите, но не лекуват причината за тези състояния. Мислите, че ще ти "стане нещо", докато стоиш сама във вас, са токсични и за теб, и за околните. Трябва да се пребориш и погрижиш за себе си.

Съгласна съм изцяло. Разрушава ме вътрешното самообвинението, което си нанасям сега. Че заради мен и да речем моето състояние съм загубила човека до мен… знам, че трябва да спра да се самообвинявам, защото не съм го правила нарочно да се чувствам в паника..
а относно мислите “ще ми стане нещо” -да, супер токсични са. Надявам се разговорите с психолога ми да ми помогнат да се поправя и загърбя паниките. ❤

# 9
 • INFJ
 • Мнения: 7 833
Няма смисъл да се търси вина, просто гледай напред без да съжаляваш. Сега е трудна раздялата, но изчакай да мине малко време. Може пък да се изненадаш, и да установиш, че е било правилното решение.

# 10
 • Мнения: 26 873
Не ти трябва човек, който е с теб само в добро, а като дойде лошото си бие шута.
И за какво обвиняваш себе си.
Това е голяма грешка.
Използвай си егото като нормалните хора.

# 11
 • Мнения: 1 966
Имате ли деца?
Иначе времето помага, психолог и нова любов също.

# 12
 • София
 • Мнения: 31 300
Не се обвинявай, разглеждай отношенията ви като нещо хубаво, което е имало начало и край.

Справянето - малки дневни графици, които следваш неотстъпно. Особено, когато не си на работа и си сама. Да си сгутвя вкусно, да си подредя бельото, да се разходя, видя с приятел. И колкото и да искаш да се прибереш и да потънеш в самосъжаление - следвай графика.

# 13
 • Мнения: 8 001
Запълвай си времето с ежедневни задачки, които не се отличават особено от “нормалното” ти ежедневие преди. Работа, хобита, ако имаш такива, време за роднини и приятели, спорт и тн. Хвърлянето в нови предизвикателства и тотална промяна на ежедневието често има негативен ефект. Рязко нагоре и още по- рязко надолу в бездната на депресията и самосъжалението. Вече са ти дали подобни съвети.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 18:27 от G&B

# 14
 • София
 • Мнения: 11 623
Отиди на психиатър. Най-малкият проблем ти е раздялата. Постарай се да се стабилизираш психически и тогава мисли за стари и нови връзки.

Общи условия

Активация на акаунт