Какво би ви накарало да сключите брак?

• 29 924
  • 1 246
  •   1
Отговори
# 30
Всъщност, прагматичните причини крепят брака по-успешно от емоционалните и така наречената любов.
Интересно ми е, омъжените от каква гледна точка отговарят.
Simple Smile

# 31
  • Далечният изток
Никога не бих оковала някого...
Днес е толкова лесно да се разведеш, само с едно заседание, та... хлабави са оковите.

На въпроса без да се замисля мога да отговоря - никой, никога и по никакъв повод не може да ме накара да сключа брак. Но като знам как съдбата понякога си прави супер нелепи шеги, ще кажа, че някой уникален, безподобно прекрасен мъж, който много иска да бъда негова съпруга, може да ме накара да размисля...

# 32
Дребните юридически въпроси и любов.
Смятам - от опит с такива мъже - че нежеланието за брак е най-често сигнал, че текущото обвързване има някакъв твърде кратък срок на годност в главата на мъжа и поради това той не е пълноценен участник. Което не значи, че мъжете с пръстен са пълноценни участници и не могат да си тръгнат от днес за утре, но все пак има разлика.
Не знам Лорелада дали се бъзикаше, но съм напълно съгласна и с нея, че когато човек е уверен в другия, някак мисълта непременно да му надене хомота не е толкова паническа.

# 33
За съжаление, имаше няколко случая около мен, в които заради липса на брак и кофти свекърва, след смърт на таткото, децата са оставени без наследство. Не разбирам защо масово хората смятат, че имайки брак нещо ще се промени.
Това няма как да е вярно чисто юридически. Ако бащата има имущество на свое име, негови наследници, ако няма брак, са само децата му. При наличие на такива, нищо не се полага по закон на други роднини - родители, братя, сестри на бащата. Ако примерно са живяли в къщата на свекървата, с или без брак, след смъртта на сина си, тя решава дали да изгони снахата и децата , но това няма нищо общо с брака. Всъщност децата могат да бъдат ощетени откъм наследство, именно при наличие на брак на родителите им. Първо, наследяват само пропорционална част от имуществото на починалия родител, заедно с преживелия. Второ, ако примерно майка им има наследствени имоти, почине и бащата се ожени втори път и почине преди втората си жена, част от наследството на майката (от бабата и дядото на децата по майчина линия) ще стане собственост на втората жена. Така че специално при наследяването по закон (без завещания) за децата всъщност  е по-добре родителите им да нямат брак.

# 34
  • Пловдив
Цитат
Ако обаче нещо не съм сигурна в неговите чувства и се притеснявам да не го загубя, ще искам да се обвържем с брак да не може да избяга лесно. Trollface
Както се казва, "брачни окови".
Не съвсем по темата. Аз пък точно защото виждам, че такива окови в днешно време отдавна не съществуват, предвид лесните разводи и липсата на всякаква формална или неформална принуда да останеш, ако не искаш, нямам против да живея без брак. Би имало разлика, ако беше трудно да те зарежат с брак, а сега няма.
Това не е непременно лошо, липсата на окови имам предвид; всяко време с особеностите си.

# 35
За мен бракът е за млади и необременени хора.
Щом досега не си се излъгала, шанса е много малък. Хората след натрупан опит и години не гледат през розови очила.

# 36
  • Somewhere beyond the moon and stars
Всъщност, прагматичните причини крепят брака по-успешно от емоционалните и така наречената любов.
Simple Smile

Щом казваш. Аз мисля, че без любов всичко умира рано или късно в брака. Но това са ми косвените наблюдения.

Към омъжените се числя, за статистиката.

# 37
Мен би ме притеснило кой ще ме наследи. Като цяло ако имам деца и не съм с партньора от когото са децата, няма да се омъжа, за да не ги ощетя с наследство.
Разбира се, за мм бих се омъжила в момента, макар да не съм особен фен на брака. Много е досадно ако ще бричка на 20 години да продавате за 1000 лв, трябва да се ходи и двамата да подписвате пред нотариуса. Едно губене на време…

# 38
  • Далечният изток
Аз мога да ти отговоря, щото с това си вадя хляба. Изключително лесно е. Тия дето много се дърпат и не искат да подписват, като видят, че другият съпруг е подал искова молба, и много бързо склоняват на споразумение. Много, ама учудващо бързо...

# 39
Ако бащата има имущество на свое име, негови наследници, ако няма брак, са само децата му.
Пропускаш дребните сметки, които си правят някои хора и не си припознават децата, за да влязат по-лесно в детска градина Wink

Иии мисля, не съм убедена, че има как да се предяви претенция в случаи на смърт на единия партньор без брак в случай на съвместно съжителство.

# 40
  • Далечният изток
Иск за установяване на бащинство. Има, да.

О, Джеймс, за много хора има знак на равенство между брак и сватба. Що искаш брак? - Ми да се видя в бяла рокля... Ми... Rolling Eyes

# 41
Познавам много двойки без брак и то все на 40+, не знам за нито един случай на неприпознати деца, заради влизане в ДГ или смешните детски. Това се случва само в определени много бедни прослойки. Неприпознаването означава детето да носи второ име на майка си. Ти колко такива деца познаваш?
Ако бащата има имущество на свое име, негови наследници, ако няма брак, са само децата му.
Пропускаш дребните сметки, които си правят някои хора и не си припознават децата, за да влязат по-лесно в детска градина Wink

Иии мисля, не съм убедена, че има как да се предяви претенция в случаи на смърт на единия партньор без брак в случай на съвместно съжителство.

# 42
Simple Smile

Съгласна съм.
Аз съм с мъжа ми по любов, но съм омъжена за него, поради вече споменатите от мен неща.
За мен разликата е ясна.

# 43
Tag, в моето обкръжение - 0. Но пък в СО е пълно я с жени, които искат внимание за детето си от бащата, който не го е припознал, я от мъже, чието дете не е припознато и мадамата си е вдигнала шапката в другия край на България или Европа. Та не мисля, че е единично явление. Даже съм срещала на няколко пъти точно това като обяснение на въпроса "защо" - "защото сме от скоро тук и не можем да си позволим частна детска".

# 44
Обикновено неприпознаване се случва, когато бащата изобщо не смята да живее с майката или самата майка не иска той да има  нещо общо с детето или с нея. Аз такива случаи съм виждала тук в темите. И това е съвсем различно от решението двойка да е семейство, но да не сключат брак. В такава конфигурация (неприпознато дете) бракът е бил изначално невъзможен.

Общи условия

Активация на акаунт