Какво би ви накарало да сключите брак?

• 29 890
  • 1 246
  •   1
Отговори
# 45
Има много успешни двойки в съвместно съжителство, с припознати деца отглеждащи ги в хармония . Едно време беше важен брака, сега не считам, че е толкова важно.

# 46
  • Бургас
[quote author=Sherilyn link=topic=1512550.msg45825176#msg45825176 date=1672859011Много е досадно ако ще бричка на 20 години да продавате за 1000 лв, трябва да се ходи и двамата да подписвате пред нотариуса. Едно губене на време…
[/quote] този проблем от години е решен, при сключване на брака може да се избира режим на разделност. Иначе аз съм старомодна и съм за брака на млади хора, създаващи потомство… вече съм на почти 50г и разведена и май не бих се бракувала повторно, ама пък ако се появи някой прекрасен кандидат и има някакви икономически или други ползи от брака- защо не, сватбени купони изобщо не ме вълнуват и са изключени, между другото имам приятелка, която след 25год съжителство си направиха с половинката сватба, с гости, подаръци, някакъв ритуал, само юридически брак нямаше, тя много се изкефи, за мен е направо нелепо

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 21:49 от bur02

# 47
Всъщност не е решен. Има разлика между решен проблем и хипотеза, за която са предоставени варианти. Около мен всички, дето тръгнаха да се развеждат, бяха избрали 'грешния' режим години по-рано и като стигнаха до развод, измяукаха.

# 48
  • Далечният изток
Много е досадно ако ще бричка на 20 години да продавате за 1000 лв, трябва да се ходи и двамата да подписвате пред нотариуса. Едно губене на време…

този проблем от години е решен, при сключване на брака може да се избира режим на разделност
Не само при сключване, а по всяко време на брака може да се избира режим и да се сключват брачни договори неограничен брой...

Нарциса, е как пък всички са взели грешни решения?! Или гроздето е кисело...

# 49
Според мен бракът си е естествена стъпка в развитието на една сериозна връзка и ако партньорът ми е против, ще го приема като голям червен фенер.
На същото мнение съм. Извън сериозните неща бих добавила и някои дреболии, като например не ми харесва мъжа ми и децата ми да са с една фамилия, а аз с друга - все едно не съм от това семейство.
Вярвам в Бог и исках църковен брак, който не може да се случи без граждански.
Мъжа ми също е “за” брака, все пак той ми е предложил най-официално.
Като цяло съм старомодна, консервативна и традиционалист.
Всичките ни приятелски семейства живеят без брак, онази вечер на Нова Година бяхме на заведение и човек от компанията се познаваше с дж, който го поздрави с песен “ за еди-кой-си и неговата съпруга”, реално той няма съпруга, има гадже, партньорка или както там му харесва па всеки.
Някакви дребни нещица, но на хора ( консерви) като мен им правят впечетление.
Мъжа ми пък си носи халката с голям кеф и откакто сме жените съм го забелязала как все така застава за снимка, че да се вижда, че има халка 😂

# 50
Казах, че са избрали грешния към днешна дата режим. За други решения не съм коментирала нищо, но щом се развеждат, логично е да предположи човек, че и там са избрали грешно.

# 51
  • Далечният изток
Режимът се сменя точно преди развода... Айде не ми отваряй устата да издавам професионални тайни.
Струва ми се, че за единият от двамата режимът си е бил напълно ОК...

# 52
А, за смяната точно преди развода не знаех. Че то какъв му е смисълът тогава, като можеш да го променяш?
За единия не значи за двамата в двойката (бъдещата бивша двойка, де).

# 53
  • Great Britain
Според мен бракът си е естествена стъпка в развитието на една сериозна връзка и ако партньорът ми е против, ще го приема като голям червен фенер.
Абсолютно да. Плюс приемане фамилията на съпруга.

# 54
Тука сте се събрали само някакви псевдо "бунтари", винаги се е приемали за нормално да сключиш брак с партньора си, само вие сте най-умните и сте открили, че няма смисъл. Аз съм за брака, понеже това си е нормалния режим на отношения между двама партньори в обществото. По тая логика утре може да има тема, за и против пикаенето на улицата.
И тези без брак, мъжете ви ми е интересно не им ли е неудобно как ви наричат пред другите хора? Нормалните хора казват - това е жена ми. "Това е приятелката" или " партньорката" от хора на по 30+ години звучи много детски. Добре, че не ми се е налагало да се сблъсквам с хора с вашето мислене.

# 55
Много е досадно ако ще бричка на 20 години да продавате за 1000 лв, трябва да се ходи и двамата да подписвате пред нотариуса. Едно губене на време…

този проблем от години е решен, при сключване на брака може да се избира режим на разделност
Не само при сключване, а по всяко време на брака може да се избира режим и да се сключват брачни договори неограничен брой...
Аида, признавам си, че не съм наясно с режима на разделност. Помня как баща ми имаше много коли и постоянно продаваше някоя. Майка ми излизаше от работа, за да ходят на нотариус.

Вероятно не са знаели или не им се е занимавало да сключват режими и договори. Сигурно ако кажа на мм дай да сключим режим на разделност може и да се обиди. Grinning Нали би трябвало всичко да е общо.

Човек и без да се жени може да има общо имущество или ипотека. Ние за 10 г нямаме нито едното, нито другото. Караме стари коли, не ги броя, те си се водят на всеки от нас. Имуществото, което имаме е добито по наследствен път.

Ванеса, аз пък името не си го давам. Максимумът ми е с тире. Нека съм с различна фамилия, не мога 30 години да се казвам по един начин и след това по друг.

XYZZXY, всички около теб са бракувани ли? Че не ти се налага да срещаш хора с нашето мислене? Или не общуваш изобщо с хора, които нямат брак?
Наричаме се "мъжа ми" и "жена ми" без да имаме подпис и това не ни пречи.

# 56
За съжаление, имаше няколко случая около мен, в които заради липса на брак и кофти свекърва, след смърт на таткото, децата са оставени без наследство. Не разбирам защо масово хората смятат, че имайки брак нещо ще се промени.
Това няма как да е вярно чисто юридически. Ако бащата има имущество на свое име, негови наследници, ако няма брак, са само децата му. При наличие на такива, нищо не се полага по закон на други роднини - родители, братя, сестри на бащата. Ако примерно са живяли в къщата на свекървата, с или без брак, след смъртта на сина си, тя решава дали да изгони снахата и децата , но това няма нищо общо с брака. Всъщност децата могат да бъдат ощетени откъм наследство, именно при наличие на брак на родителите им. Първо, наследяват само пропорционална част от имуществото на починалия родител, заедно с преживелия. Второ, ако примерно майка им има наследствени имоти, почине и бащата се ожени втори път и почине преди втората си жена, част от наследството на майката (от бабата и дядото на децата по майчина линия) ще стане собственост на втората жена. Така че специално при наследяването по закон (без завещания) за децата всъщност  е по-добре родителите им да нямат брак.

Значи случая е следния, жената и мъжа живяха в негов имот и имат 3 деца, кака и 2 близначета, сега не знам имота дали е бил на негово име или на майка му, но уотевър. Жената гледаше децата, а мъжа изкарваше достатъчно пари. Но когато почина жената не получи нищо, защото нямаха брак, а децата са много малки, за да разполагат с наследството. Майката на мъжа изгони жената и децата, и заведе някакви дела срещу жената, за да не може да се разпорежда като настойник на децата с парите на баща им. Та, така, другите 2 случая, за които знам са подобни. В крайна сметка жената се премести при нейните родители и доколкото съм запозната не разполага с нищо от таткото

# 57
  • Далечният изток
А, за смяната точно преди развода не знаех. Че то какъв му е смисълът тогава, като можеш да го променяш?
За единия не значи за двамата в двойката (бъдещата бивша двойка, де).
"Двойка" в развод... Двойка ли е?! В развод всеки гледа собствения си интерес.

По горния казус. Бащата е нямал имущество. Било е на майка му (бабата).

# 58

Аида, признавам си, че не съм наясно с режима на разделност. Помня как баща ми имаше много коли и постоянно продаваше някоя. Майка ми излизаше от работа, за да ходят на нотариус.

Вероятно не са знаели или не им се е занимавало да сключват режими и договори. Сигурно ако кажа на мм дай да сключим режим на разделност може и да се обиди. Grinning Нали би трябвало всичко да е общо.

Човек и без да се жени може да има общо имущество или ипотека. Ние за 10 г нямаме нито едното, нито другото. Караме стари коли, не ги броя, те си се водят на всеки от нас. Имуществото, което имаме е добито по наследствен път.

Ванеса, аз пък името не си го давам. Максимумът ми е с тире. Нека съм с различна фамилия, не мога 30 години да се казвам по един начин и след това по друг.

XYZZXY, всички около теб са бракувани ли? Че не ти се налага да срещаш хора с нашето мислене? Или не общуваш изобщо с хора, които нямат брак?
Наричаме се "мъжа ми" и "жена ми" без да имаме подпис и това не ни пречи.

Извинявам се, но това не е ли супер странно? Как се наричате мъж/жена ми , след като нямате брак? То това е смисъла на това обръщение. Все едно да кажа на някоя съседка - сестра ми, защото аз така съм решила.

# 59
Moeто мнение е на жена след 26 години брак, който ми става все по-ценен след всяка изминала година към остаряването.
Приемам брака и предложениято за брак като ясен и еднозначен знак, че е избрал мен - завинаги. Че няма колебания, че иска да остане с мен до края си.
Ако не ми бе предложил брак, а само съвместно съжителство за мен би означавало, че не е много убеден, че аз съм жената с главно Ж и иска точно да е с мен, но към момента аз съм под ръка.
След брака /не веднага след подписа или църковните камбани разбира се/ някак ставаме НИЕ.
Ние имаме дете, а не "аз и приятеля ми". Приемам за унизително мъж да припознава детето си. Мое мнение и така го усещам. А пък да не го припознае за облагите на самотното майчинство е просто грозно.
Никога по никакъв повод при всяка материална придобивка някой от нас не си гризе ноктите - ами сега тази кола, апартамент, вила,, помещение, офис, ремонт на кого ще остане ако утре се разведем?
Смятам, че кончината на единия по някакъв начин ще даде материална осигуреност на партньора /застраховки, вдовишка пенсия и т.н./.
Като съпрузи ще можем да вземем решения за другия ако някой от  нас изпадне в безпомощно състояние.

Има и други и ще се допълвам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт