Рак на белия дроб - тема 11

• 114 149
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,приятели,как сте?Чета си ви още,ние сме добре,началото на юли живот и здраве чакаме малка принцеса,която ще е кръстена на баба си💗

Пиша ви по повод познат,който тези дни беше диагностициран,обещах да ударя едно рамо за епикризите.Казали са му,че не е възможна операция ,за да не се получат разсейки(🙄🙄🙄),зет му е лъчетерапевт в чужбина(Швеция или Швейцария)и го препраща в Панагюрище. Попринцип го посъввтвах да мине и през Минчев, но като чета за преврат и лимфни възли, наистина май не е за операция.Не виждам и ямр да е направен,а той човекът е от,село и не разбира.Епикризите са лоши също,но благодаря предварително на отзовалите се 💗💗💗

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 21:28 от Fani0101

# 511
  • Пловдив
Фани,
Според мен стадия е IV-ти(някъде мернах "вторично новообразувание на плеврата", не ми стана ясно дали е метастаза или заради директното и ангажиране от първичния тумор).
В най-добрия сл. е IIIB/C . Но него ще го определи онко-комисията,
на която го насочват  да се яви ,след като му излязат резултатите за EGFR,ALK и PD-L1(те са пратили блокчето за изследване ).
Не виждам какво ,ще се облъчва при положение ,че притиска лявата белодробна артерия, ще я засегнат и нея .
Хубаво е да се уточни образуванието в лявата адренална жлеза дали наистина е доброкачествено(липом) или е метастаза.

# 512
  • София
Здравейте! Прилагам резултатите от скенера след 4 ХТ карбо+пеметрексед (след него направи и пето вливане). Според доктора, са много добри и предлага да продължим с още 3-4 вливания само Пеметрексед и после пак скенер. Ако се повлияел още малко, може да назначи и ЛТ. Може ли този резултат до момента да е фалшива регресия? И дали предложеното лечение е адекватно? Трябва ли да правим и контролен ЯМР?
Баща ми понесе много тежко петата химия, от два дни е на легло и не иска и да чуе за продължаване на лечението. Но ще се боря!

# 513
  • Пловдив
magia,
Добре изглеждат нещата - няма прогресия ,а частична регресия.
Говорете с  лекуващия - има ли въобще намерение да прилага PACIFIC протокола . Засега изглежда като да няма такива намерения . Най-вероятно основанието му да не включва ИТ в лечението е ендкринопатията ,която е противопоказание по-принцип за чекпоинт инхибиторите ,освен в редки случаи на добре контролирана такава медиментозно и/или хормонално ,какъвто не е случая при него.
Иначе  продъжаването само с Пеметрексед си е по проткол. Него ще го понесе по-леко и то досат ,отколко с платината.
Той най-вероятно има предвид да се направи ЛТ ,ако евентуално се нормализират размерите и единичния(не обърнах внимание - хилусен или каринален) ЛФ,при който няма промяна.

# 514
  • София
Благодаря, whitefang 🍀 Да, точно както казваш ми обясни и доктора. Дано тази терапия е успешна, а не само временен напредък Hands Pray И, да, каза, че обмисля ЛТ ако след следващият скенер има още регресия.
Стискам палци и пожелавам добри новини на всички!!!!

# 515
Здравейте, чак сега ви намирам. Естествено не можах да изчета всичко. Става въпрос за баща ми. При случайни изследвания юли месец му откриха образование в белия дроб. Няма да коментирам, неизлекувана пневмония, фиброзно образование и съмнение за туберкулоза. От Добрич сме. Така спешно ни уредиха при доц. Минчев. Веднага отсече рак на бял дроб. Следва биопсия, едно туморно образование подходящо за премахване с робот. Капсуловано , на биопсията излезе начална плоско степенна метаплазия без дисплазия. На скенер преди операция имаше два увеличени лимфни възли в близост до тумора. На операцията тумора е ниско деференциран плоскоклетъчен карцином. Без метастази в лимфите, въпреки уголемяването им. Тумора е 4-4.5-3 см. Следва превантивна химия 4 курса. Нямам в момента с какво. Минчев ни прати във Варна при Калев. Той определи химията и я правихме тук. Следва 5 скенер където има граничен л. В. До разреза с рамер 10 мм. , пише реактивен за проследяване. И Минчев и Калев казват от че е от талка при операцията. И двамата са против повече химии. Пропуснах да отбележа , че баща ми е сърдечно болен, с сърдечна и белодробна недостатъчност, с операция на сърце, няколко стенда и непрекъснато проследяван, на 69 години. При химиите кръвните му показатели не се промениха въобще, отлични са. Но тоя л.в. Ме притеснява. Какво да следя? И въобще съвети. Благодаря предварително.

# 516
Химията е с карбоплатина и паклитаксел при тази хистология. Няма как да се продължи вечно поради натрупващата се токсичност. Четири цикъла/вливания са стандартни.

Това, което можете да направите за този ЛВ, е да го следите. За мен нормалното в тази ситуация е да се прави КТ с контраст на всеки 2-3 месеца за проследяване на динамиката в конкретната находка. Ако изчезне или си стои все така - след 6 месеца може да разредят образните. Ако нараства - дублиране с ПЕТ/КТ и действия според резултата.

Единственият 100% сигурен вариант е биопсия, но 1) размерите са много малки и 2) не е лека операция (VATS), съответно не е целесъобразно и доц. Минчев няма да се съгласи. Тоест, пак отивате на вариант следене с образни и нуклеарни изследвания.

# 517
Химията е с карбоплатина и паклитаксел при тази хистология. Няма как да се продължи вечно поради натрупващата се токсичност. Четири цикъла/вливания са стандартни.

Това, което можете да направите за този ЛВ, е да го следите. За мен нормалното в тази ситуация е да се прави КТ с контраст на всеки 2-3 месеца за проследяване на динамиката в конкретната находка. Ако изчезне или си стои все така - след 6 месеца може да разредят образните. Ако нараства - дублиране с ПЕТ/КТ и действия според резултата.

Единственият 100% сигурен вариант е биопсия, но 1) размерите са много малки и 2) не е лека операция (VATS), съответно не е целесъобразно и доц. Минчев няма да се съгласи. Тоест, пак отивате на вариант следене с образни и нуклеарни изследвания.
Много благодаря. КТ е съкращение на ? Въобще не съм запозната.

# 518
  • София
Здравейте,

Чета предходните теми, но е доста бавно и засега не откривам отговор на въпрос, който ми е много важен в момента. Накратко - от няколко месеца периодично преграквам (боледувах доста последните месеци покрай децата ми в ДГ и училище). Преди десетина дни, след като гласът ми окончателно падна и не се възстанови, бях на УНГ и се установи, че имам намалена подвижност на гласна връзка и... оказа се, че това хич не е добър резултат - казаха, че трябва консултация с пулмолог, ендокринолог, мамолог и т.н., за да се разбере каква е причината, най-често е "нещо", което притиска нерва, отговарящ за гласните струни. Според пулмолога, с когото се консултирах, всичко на пръв поглед е наред с белите дробове, но за да сме сигурни е нужен скенер. По нейни думи не е нужен контраст, но нямаше направления, т.е. трябва да си платя скенера и не знам дали просто реши да ми спести пари (не са проблем в случая). Въпросът е - скенерът на бял дроб със или без контраст дава по-надежден резултат? Естествено, надявам се всичко да е наред, но не искам да пропуснем нещо - със сигурност е по-добре, каквото и да е да се хване по-рано.

# 519
С контраст е по-добрият вариант при такива съмнения.

каран, КТ е съкращение от компютърен томограф, по-познат като “скенер”.

# 520
  • София
Здравейте, надявам се всички пишещи в темата и близките им да са добре! Аз отново моля за препоръка за баща ми. Бях писала преди време, че откакто е на ХТ, започнаха да му сълзят очите, а през нощта му се слепват от секрети. Споделихме с лекуващия онколог, но не получи конкретна  препоръка. Ходи на трима офталмолози, предписаха му капки с кортикостероиди, но няма ефект. Четох, че конюктивит и подобни проблеми са страничен ефект конкретно от вливанията с пеметрексед. Има ли как да се справи с това неразположение? Следващата седмица е на следваща ХТ, без карбоплатина.

# 521
Magia, татко има сходни оплаквания периодично, слагам му изкуствени сълзи и почиствам очите с мокри кърпички с алое вера. При него има ефект. Може да се правят и промивки със сребърна вода.

# 522
Има и едни капки - Афомил, без рецепта, с невън, копър и още нещо бяха. Принципно нямам доверие на такива съставки, но за нещо леко (да няма бактериална/друга инфекция) може и да стават.

Изкуствени сълзи има много. Аз ползвам Thealoz Duo. Доволен съм.

# 523
  • София
Благодаря ви! Ще му взема изкуствени сълзи, дано помогне. Никой от докторите не се усъмни за инфекция. Притесняват ме секретите нощно време, заради които направо му залепват клепачите. През деня само му сълзят и са зачервени.

# 524
Не може ли да му дадат нещо комбинирано с АБ и КС като Тобрадекс или Макситрол? За сълзите и червенината - окей да да страничен ефект от ХТ. Но секретът, който слепва клепачите и образува крусти, малко странно ми звучи да е причинен от същото. Не, че е невъзможно, но наличието на ексудат ми изглежда суспектно.

Общи условия

Активация на акаунт