Рак на белия дроб - тема 11

• 114 238
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 240
Аз записах днес баща ми в онкодиспансера. Д-р Мангалджиев прив документите, видя препоръките на проф. Тимчева. Следващата сряда живот и здраве трябва да започне ХТ+ИТ. Днес направи инжекция Б12 и трябва да пие Б9 една седмица. Питах го трябва ли ямр, той каза - не. Но аз навивам баща ми да направим.За ръката - каза, че едновременно ще направят и нискодозова ЛТ за обезболяване. Какво друго ще препоръчате като премедикация преди ХТ и изобщо?

Сега го виждам този ред. Така...в СБАЛОЗ Младост нямат линейни ускорители. Имат два апарата за ортоволтно рентгеново лъчелечение, което има своето място в медицината, но е далеч от капацитета и възможностите на ускорителите. То нито може да достигне сходна дълбочина, нито позволява да се постигне особено голяма доза в прецизен обем, така че да се съхранят максимално и околните тъкани. Да речем, че това не е чак такъв проблем, но идва следващ - в случай че се наложи консолидиращо лъчелечение в бъдещ момент, то то ще бъде ограничено от направеното в момента. По тази причина, поне аз бих се консултирал с лъчетерапевт, който може да приложи IMRT, VMAT или IGRT (различни вариации на лъчелечение с модулиран интензитет чрез линеен ускорител). Много важно е как ще изчислят траекторията на лъчите, фракциите и общата доза.

Такъв технически капацитет има в Сити, УСБАЛО, Токуда и Св. Иван Рилски. Специалистите, които сме препоръчвали многократно са д-р Димчо Георгиев (УСБАЛО) и д-р Недев (Сити).

Апропо, какво точно ще облъчват? Ако помня правилно - някой лекар Ви беше казал, че болката в ръка/плешка не е от проблема в белия дроб. В момента ще облъчват какво, за да контролират болката?

# 241
  • София
Според разчитането на пет скенера от Александровска болница, в лявото рамо има дегенеративни промени, които не са свързани с карцинома. Това каза и д-р Георгиев, лъчетерапевт в Сити. Друг не е гледал скенера. Проф. Тимчева се усъмни, че толкова силна болка може да е само с артритна генеза… Но е факт, че никой досега не е видял друго, което да я обясни. Тя самата препоръча д-р Недев от Сити да погледне пет скенера.
Предлагат лъче за обезболяване. Георгиев от Сити  потърси и неврологична причина при преглеждането на пет скенера, но не видя.
Предполагам, че лъчето може по наш избор да не е в онкодиспансера, нали? И дали това лъче по време на ХТ и ИТ няма да навреди?

# 242
Вие решавате къде да проведете лъчелечението. През целия процес на онкологично лечение помнете, че 1) не сте длъжни да го завършите там, където сте го започнали и 2) не сте длъжни да извършвате назначени изследвания/процедури там, където са назначени. С две думи - не сте крепостни на болницата, в която се провежда ХТ и ИТ, и можете да използвате издадено направление във всяка друга клиника/болница, която има капацитет да предостави въпросната услуга.

Относно навреждането - лекарите преценяват полза/риск. При баща ми IMRT на гръбнак завърши 7-8 дни преди да започне ХТ и ИТ. Радиохирургията на бял дроб щеше да съвпадне със седмото вливане Кейтруда (ИТ). Принципно има синергистичен ефект между трите; въпрос на лекарска преценка е как точно да се подредят.

Обаче пак не разбирам какво ще облъчат. Оставам с впечатление, че ще е рамото. Питайте ги преди да започнете ЛТ.

# 243
  • София
Да, идеята е да облъчат рамото с цел да се повлияе този периартрит или каквото е там. Имало противовъзпалителен ефект, имало шанс да се намали болката - така ми казаха. Дали пък няма да навредят? Опитвам се да се доверя на лекарите, но все нещо ме съмнява…. На пет скенера рамото “свети” - Георгиев ми го показа. Но и той не се усъмни за метастаза. Да пробвам с Недев?

# 244
Не пречи да пробвате. Още едно мнение на свестен лекар няма да навреди. Просто се съмнявам проф. Тимчева, д-р Георгиев, д-р Мангалджиев и докторът по нуклеарна медицина да са се объркали еднвоременно. Болка в плешката е често срещано явление при НДБК - със сигурност първо подобна връзка са търсили. Ако те не намират - надали и той ще намери, но ще можете да си зададате допълнителните въпроси:

Например:
1) На какво се дължи тази болка?
2) Свързана ли е с онкологичното заболяване?
3) Може ли да се облъчи с палиативна цел?
4) Ако може, какъв тип облъчване би било най-подходящо (ортоволтно, с модулиран интензитет и т.н.)?
5) Какво точно ще се облъчва?
6) Облъчването сега на рамо би ли ограничило възможностите за консолидиращо лъчелечение на БД (ако се стигне до такова)?
7) Има ли други варианти за контролиране на възпалението и болката?
8 ) Има ли нужда да се обърнете към друг специалист (напр. ортопед, невролог) за допълнително лечение?

Това се сещам в момента.

# 245
  • София
Благодаря, Hope4C! Нямам капацитет така да систематизирам! С whitefang и zigzagj сте пътеводна светлина в тази тема!

Моля да се включите и по въпросите на lilkata_d, че и тя чака и се моли за насоки.

# 246
  • Пловдив
На въпросите на лилката никой не може да отговори ,без да види образно изследване на ГМ ,в момента ,както и описано на ново предишното с точни локации и размери на метастазтите в мозъка. Не знам за кой път го пиша. Едни симптоми причинява лезия в париетален,други в малък мозък ,трети в хипофиза,хипоталус.Както и отока,хидроцефалията. Дисбаланс на електролити ,примерно липса на натрий.Енцефалит.Асептичен менингит ,като евентуални странични НЛР от имунотерапията ,също не могат да се установят с друго освен с ЯМР/CT.А за менингита ,лумбална пункция(с която се потвърждава диагнозата) ,за наличие на лимфоцити в ликвора ,никой няма назначи без образно изследване ,което сочи с голяма вероятност към възпаление.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 21:13 от whitefang

# 247
Да,прав си Уайт,но скенер и баща ми отказва та.....сложна работа. Не иска системи,не иска да яде и пие(яде по много малко колкото птиче) ,не иска и помощ. Да,явно е от главата,но мисълта ми е дали теоретично и химията не действа на психическото здраве. От рода на тревожни мисли,ярост,че са болни и тн.

# 248
  • Пловдив
По последния въпрос ,се консуллтирайте с психолог, след като са отхвърлени други обективни фактори.Демек ,всички и зследвания ,ако не са "перфектни",то отклоненията са в допустимите граници.
Освен това трябват и хематологични изследвание - Електролити,Хормони на
ЩЗ(нали и там има тумор?), кортизол(нали и в надбъбречните жлези има метастази ,макар,че по-принцип те дразнят кората и се отделя повече ,освен ако  не са дифузно разпространени и унищожават кората на жлезата.) ,заради ниското кръвно .Може  от него и тежка хипоксия на мозъка да са неврологичните симптом,ако всичко е наред на ЯМР.

Редакция:
В големите болници,към онкологичните отделения има щатен психолог,ориентиран точно към справяне с приемането на диагнозата и нуждата от лечение,което не е никак леко.И е от голяма полза,особено ако се срещне с него още преди започване на лечението.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 21:08 от whitefang

# 249
Да,прав си Уайт,но скенер и баща ми отказва та.....сложна работа. Не иска системи,не иска да яде и пие(яде по много малко колкото птиче) ,не иска и помощ. Да,явно е от главата,но мисълта ми е дали теоретично и химията не действа на психическото здраве. От рода на тревожни мисли,ярост,че са болни и тн.

То близките изпадаме в подобни настроения, какво остава за самия болен. Разбира се, че е възможно да има някакви психологични/психиатрични оплаквания - стресът от диагнозата и лечението е огромен. Има малко/редки документирани случаи, в които определени цитостатици водят до подобни промени, без да е имало такива преди това. Не мисля, че случаят е такъв (за таксани ставаше въпрос, каквито при вас не се използват).

Аз също не писах вчера поради причините, които Уайт изброи. Няма как по разказ през форум някой да направи диференциална диагноза между вторичен процес, менингит, електролитен дисбаланс, оток, съдов инцидент и още безброй възможни обяснения. Трябват образи със сравнение преди/след. Всичко друго е просто разтягане на локуми, а и потенциална загуба на важно време за дефиниране на проблема и решаването му.

# 250
Съжалявам за многото тъпи/странни въпроси. Чета всеки коментар по няколко пъти дори и седяи мисля, мисля. За скенера....засилих се да звъня в Иван Рилски,но се отказах,защото се сетих ,че не знам дали в уговорения ден и час той ще бъде адекватен,а и днес е съгласен,утре не е. За изследванията и Божури милата писа на лично,викам ще викна лаборатория вкъщи,той каза ,че няма да отвори. На въпроса ми защо,той каза ,че вече няколко пъти ме е послушал и вече няма да слуша. Той си вярва на лекарите в Токуда. Ок,да кажем,че и аз и вярвам,обаче ако няма 4 вливка, означава ли,че отказват попринцип лечение или докато не се захрани? Той яде по малко. Вчера и днес бях нарочно цял ден там и ще ви кажа какво яде: за 2 дни изпи половин литър боза,да има общо 1 филия хляб за двата дни, 4-5 хапки кифла с мармалад,малко супа,3-4 хапки зеле,малко грозде,малко круша, малко айрян със сол ,сусамка(десерт) ,малко сладка баница,това за 2 дни. Не е малко,той няма и как изведнъж да яде по много(вероятно),обаче като е сам не се сеща да яде(той иска да е сам). Става сам до тоалетна,но е слаб и ходи едва,едва. Не бих казала залитане, по -скоро слабост. И ей такива неща. Той винаги е бил труден характер,своенравен.
За хормоните на щитовидната жлеза,бяха перфектни лятото,сега не са изследвани. За психолог в Токуда предложиха,но така и не дойде,той не беше адекватен. От понеделник казва,че се чувства по-добре. Видът е по-добре, да,само след сън е малко неориентиран. Задуха е намалял,болките също,но ги усеща,което е добре,значи,че мозъка не ги притъпява. И бастун не иска да използва вкъщи....
Фатално ли е ако пропуснем една вливка? Само,че ако я пропуснем ,няма да му направят скенер.. Варианта е в някоя болница да лежи  и да му направят скенер,хем да го подсилят. Ако има такъв шанс разбира се. На какво мнение сте за системите за захранване? Вливки? Онколога каза,че не е ок система,за да не се надуе,Тимчева каза да викна някой вкъщи да му вливат системи? Извинявайте за дългия пост,че досаждам. Знам,че не сте лекари,психолози ,но опитът ви и насоките са ми ценни,въпреки,че някой трябва явно във времето да станат. Благодаря на всички ви!

# 251
Lilkata, поне кръвни изследвания може да му кажете, че от Токуда са поискали контролни и може да си избере дали да дойде лаборант вкъщи или да му ги пуснете в лабораторията на Токуда. Няма ли вариант да си там когато дойде лаборантът? Разбирам, че се съобразявате с него и желанията му и малките знаци на подобрение са нещо хубаво, но все пак време минава и ако има проблем е наложително мерките да се вземат бързо.

# 252
  • София
Без да отнемам реда за отговор, да си кажа и аз и също да искам съвет.
Днес следобед изпратих на д-р Николай Недев пет скенера с молба за мнение и специално за евентуалното облъчване на рамото заради болката (благодаря на Hope4C за въпросите, точно тях му изпратих). Докторът изненадващо ми върна отговор след 2 часа. И той каза, че в рамото си има периартрит, може да се крие някоя метастаза в мускула, така че е добре облъчване от 1 до 5 пъти. Но - най-важното (тук да кажа, че whitefang няколко пъти препоръча същото) - според доктора по-притеснителна е находка в спиналния канал, която може да е метастаза, да притиска нерв и от това тази силна и неповлияваща се от нищо болка! Дори ми е пратил снимки и със стрелка е посочил светещата находка! Каза да се направи ЯМР на глава и шия и с резултата да ходя при него. Сега въпросите:
- мисля да направим ямр в Иван Рилски, утре сутрин ще звънна за час asap. Надявам се, че ако е платено, ще стане по-бързо? Имате ли други предложения къде? Цената не ме интерсува!
- дали да не отложим ХТ+ИТ насрочени за сряда 15.02? От една страна, за изясняване, от друга страна, заради контраста - да не се натрупат много химии.
- Трябва ли да направим някакво изследване преди ямр с контраст? Четох, че при бъбречни увреждания гадолиният в живото-застрашаващ. Какви изследвания?
- Ако се окаже метастаза (моля се да не се открият още в мозъка), това би ли променило хода на терапията?
- Има ли вариант да не е метастаза, а друго, което осем месеца причинява тази болка?
- И защо, по дяволите, в Александровска не са го описали в разчитането, като дори втори път звънях да питам дали има нещо към глава и шия, за да направим спешно ямр! Казаха - не!

И още - хора, слушайте съветите тук! Наистина има “професори” с огромни сърца в темата!!!!

# 253
За бърз и платен ЯМР писах, че има добър вариант в Студентска поликлиника, клиника Русев, има ги телефоните и в Интернет. Апаратът е много нов, разчитат добри лекари. Споделям от личен и скорошен опит. Стискам палци!

# 254
По реда на въпросите:

1) Друго свястно място за ЯМР е Сити (Околовръстен път). Там чете доц. Пенев, който видя стенозиращата метастаза на баща ми точно на ЯМР. Техният МРТ е 3Т, което значително намалява времето за изследване и дава много добри образи. Аз също съм ходил там. Друга добра опция е МЦ Спектър - те се занимават само с образни. В Неоклиник може също, но разчитащите са доста...безпардонни.

2) Не. Това с “натрупването на много химии” не е аргумент, освен ако няма някаква сериозна недостатъчност - бъбречна, чернодробна и т.н. На баща ми буквално са правени (многократно) КТ с контраст, ЯМР с контраст и ХТ+ИТ в рамките на 2-3 последователни дни. В процеса на лечението ще се сблъсквате с много такива струпвания.

3) Същото като 2 - няма някаква необходимост от допълнителни изследвания, ако няма влошена бъбречна функция. Може да пуснете урея, креатинин и пикочна киселина за лично спокойствие. Принципно, цялостна оценка на бъбреците при нас правиха съвсем в началото (преди първо ХТ и ИТ) - включваше още 24 часова урина и еднократна урина.

4) Да, ще промени хода на лечението. Системното ще си остане същото, но най-вероятно ще се наложи IMRT на гръбнак. Ако имате конкретни въпроси - питайте; минавали сме го това. При нас беше в 4 фракции в последователни дни. Пие се дексаметазон да овладее отока. В първите дни след лечението, болката се усилва (поради отока) до около 7-8 ден. След това постепенно намалява до под началното ниво.

Тук отварям скоба - много важно е да се види в какво състояние е прешленът. При баща ми метата в гръбнака не просто стенозираше канала, а беше облитерирала L2 (разрушен, буквално). Наложи се реконструкция с титаний и цимент (неврохирургия). Като цяло, колкото по-високо във вертебралната колона има такъв процес, толкова по-сложно става хирургичното намесване, защото може да е в близост до нерви свързани с контрол на жизненоважни функции (не просто движение, а дишане, например). Ако д-р Недев ви засили към неврохирургия, пишете за насока, защото разбиращите от динамична стабилизация на гръбнак у нас са много малко.

5) Винаги има вариант да е друго, но и Уайт, и аз неслучайно няколко пъти сме намеквали, че има вероятност да е вторично от НДБК. Може да се случи по няколко начина - М в кост/мускул; М, която компресира нервните коренчета; торакален аутлет синдром и т.н. Възможно е и да е нещо несвързано - въпросния периартрит или друга протрузия/херния на някой диск.

6) В разчитането на Александровска абсолютно нищо ли не се споменава?

Общи условия

Активация на акаунт