Рак на белия дроб - тема 11

• 114 149
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 525
Почиствайте очите задължително. В аптеките се продават специални кърпички, но мисля, че и физиологичен разтвор би вършил работа.

# 526
Здравейте,
На баща ми му мина вече първата вливка и засега няма значителни странични ефекти, но отново възникават въпросите на които "заетите" доктори нямат време да се занимават да ни отговарят. Изписали са му деган и зофран, но не са му казали колко дни да ги пие. Засега няма гадене и повръщане. Моля споделете вашите близки колко време ги пият.
Боли го главата и се чудя какво от обезболяващите може да пие-аналгин ,нурофен, кетонал или парацетамол? Някъде из старите теми прочетох , че при химио не трябва да се пие аналгин. До колко е вярно това?
Химиотерапията му е карбоплатин 300мг+пембролизумаб 200мг. В епикризата пише, че е по протокол карбоплатин+пеметрексед +пембромулизаб, но ще бъде адаптиран т.е. пропуснат пеметрексед поради анемичен синдром.
egfr  и alk-негативни,  pd-l1-0%. Според това което изчетох ,няма шанс за таргетна терапия. Не може и лъчетерапия , тъй като туморът е доста голям около 10см , има и в лимфните възли, и поне две мети в костите според пет скенера. Има голям плеврален излив . Направих консултация с Минчев и той каза , че не са добре нещата и трябва лъчетерапия, но пък двама лъчетерапевти казаха, че не може ,тъй като е голямо образуванието и трябва химиотерапия. Онкологът каза , че може да се наложи да се източи течността от плеврата, тъй като трябва време преди да подейства химията. И така стартирахме химиоттерапията и татко живее с надеждата , че ще се оправи , а аз съм в непрекъснат страх да не изпуснем нещата, макар че не съм голям оптимист като гледам как всеки гледа да те отпрати без много много обяснения. Когато разбрах за диагнозата бях много амбицирана , четях денонощно всичко което намирах за рак на белия дроб, записвах си в един тефтер, ходех при лекарите с тефтера с въпросите, на които почти не получих отговори от тях. Отоговорите намерих по-късно тук из форума  в резултат на много четене.Единствено може да кажа добра дума за д-р Недев -лъчетерапевт  от Сити клиник, който прояви съчувствие, прие ме още същия ден (нямаше свободни часове, но аз бях отишла в болницата и чаках) и ми обясни без бързане и припряност каква е ситуацията. За другите какво да кажа-едни се дразнеха, че питам много: "ама вие какво искате и лекарствата ли които ще му вливаме да ви кажа" беше един от отговорите ; Лъчетерапевтът , при който беше първия ни преглед и който даде направлението за пет-скенера ,и при който отrдохме вече с резултата пък ми вика:" вие защо ходите да се консултирате с друг онколог , ние тук също сме онколози , да не  сме колчета за домати".  А аз отодох, защото исках да не губим време, да е ясно кой след скенера ще му е лекуващ онколог, да се пуснат изследванията за PD-L1 r EGFR и т.н.  Не искам да споменавам имената им , защото баща ми ще продължава да се лекува в тази болница и не искам той да страда заради това, че съм ги издразнила. Безкрайно съм разочарована от здравеопазването ни. Не очаквах цветя и рози, но не и такова бездушие. Цял живот си работил, внасял осигуровки и накрая на житейския си път , когато очакваш да получиш подобаващо лечение , получаваш едно голямо нищо. Убедих се , че нещата не стават дори и когато си плащаш или  искаш да си платиш. Не си ли човек на някой, не те ли изпрати някой, просто не ти се обръща внимание. 
Не знам защо го пиша това, но няках си имах нужда и аз да излея мъката си тук.

# 527
За аналгетиците - нямам проблем да пие ибупрофен, кетопрофен, парацетамол, а и други. Немалко хора с онкологично заболяване в IV стадий имат и някакъв болков синдром, който се купира ежедневно с НСПВ, опиати или комбинация от двете.

За Аналгина - повечето хора нямат проблем с него, но аз лично не го харесвам, защото е допотопен и има повишен риск от агранулоцитоза (поради което не е разрешен в множество развити страни). Има по-добри (като съотношение полза/риск) аналгетици от него, като ибупрофен, например. Но, ако с това си е свикнал - няма причина сега да му влияе различно.

Относно Зофран/Деган - не знам кога точно е бил на ХТ, но гаденето достига пик 2-3 дни след самото вливане. Анти-еметиците трябва да се започнат преди да му се догади, защото иначе ще му е лошо, ще пие хапчета и ще ги повръща (омагьосан кръг). Освен ако не е изписано друго, Зофран се пие 3-4 дни (вкл. деня на вливането), а Деган до около 5 дни. Ако има как да потвърдите с онколога, би било идеално.

Тук са насоките на NHS за контрол на гадането според конкретния ХТ режим:
https://www.england.nhs.uk/mids-east/wp-content/uploads/sites/7/ … c-policy-2016.pdf

Съжалявам, че сте се сблъскали и с недотам хубавите страни на системата. Успех с лечението, най-важното е то да има положителен резултат.

# 528
Сърдечно ти благодаря за бързия отговор Hope4С.

# 529
Нели,
Потвърждавам за Зофран и Деган.
Зофран пиех по 5/6 дни от деня на вливката(първите два дни беше венозно в болницата през абокада), Деган го забравях (пие се половин час преди ядене 3 пъти дневно).
Задължително да ги взема! Че тръгне ли гадене (и кофраж да пада Grinning ) спирка няма!
Успех! Heart

# 530
  • София
Бърз въпрос - баща ми е на шесто вливане, този път само с пеметрексед. Кога трябва да направим инжекцията с Б12? И защо му правят инжекцията с растежния фактор веднага, не трябва ли да е 24 часа след химия, както пише в листовката?

Дали някой ще се включи с мнение? Допълвам се, че за първи път днес в деня на ХТ му стана зле, вдигна кръвно, пулс. А сега ми призна, че от 10 дни не е пил фолиева киселина! Тъкмо нещо обнадеждаващо се случи и сега - ново 20!

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 21:37 от magia

# 531
Привет, желая добри новини на всички!

Баща ми беше диагностициран с дребно клетъчен карцином на белия дроб преди година и половина. След една химии терапия и лъчетерапия, ракът се повлия. На този етап разсейките изчезнаха, тумора намля с един сантиметър и е стабилен. Назначена му е поддържаща имуно терапия с Кейтруда.
За съжаление от лечението баща ми направи атопичен дерматит, който е в процес на овладяване, но има диария и нищо не помага. Приема ентерол, сметка и активен въглен без подобрения вече 10 дни. Някой има ли предложения за нещо, което би помогнало?

# 532
dragon_fly, потърси назад постове в темата на Fani, тя е писала няколко пъти каква комбинация от лекарства помогна при тежка диария при майка ѝ. Не ги помня, за съжаление.

# 533
Мисля, че схемата от Fani беше 3*1 смекта, 3*1 ентерол, и третото  тазектан ,но за него не помня по колко на ден.

# 534
Здравейте,това съм си записала от Фани за диарията :
По принцип  диарията се лекува с лекарства от рода на Лопедиума,но на мама нито едно от тях не помогна.На края спряхме диарията с Тазектан дуо(максимална доза,вкл.и през нощта),3 по 1 ентерол, 3 по 1 смекта,2 по 1 пробиотик(задължителен е),и диета(картофи,ориз  и т.н).Приемане тези неща около 2 месеца след което лека полека  спря тазектана, в последствие и другите.Но много опорство трябва,защото за 3 седмици свали 5-6 кг.От там се появи гадене,безсилие,тежко дишаше.Също така и давах да пие ОРС на хип за бебета,дава се при обезводнвасне,но по неговата схема трябваше да пие по 5-6 на ден,тя не е пила толкова, не знам до колко е помогнало,сигурно има и нещо за възрастни  с електролити.Без плодове,а когато се въвеждат обелени (грозде,ябълка).Има и едни прахчета в крайни нужди,мисля че бяха от бананови люспи,но е 5 лв прахчето,идва по около 15 лв на ден,малко са скъпички.

# 535
Да,това помогна тогава при нас,макар че тя така и бе спазваше стриктна диета.При нея беше от Петрамекседа.Успех ❤️

Пс-активният въглен може да пречи на останалите лекарства,пробвайте без него

# 536
Привет, желая добри новини на всички!

Баща ми беше диагностициран с дребно клетъчен карцином на белия дроб преди година и половина. След една химии терапия и лъчетерапия, ракът се повлия. На този етап разсейките изчезнаха, тумора намля с един сантиметър и е стабилен. Назначена му е поддържаща имуно терапия с Кейтруда.
За съжаление от лечението баща ми направи атопичен дерматит, който е в процес на овладяване, но има диария и нищо не помага. Приема ентерол, сметка и активен въглен без подобрения вече 10 дни. Някой има ли предложения за нещо, което би помогнало?

Пробвайте с Имодиум. При първо "течно" изхождане се вземат 2 таблетки. При всяко следващо, ако има такова, по 1 таблетка. Не трябва да се вземят повече от 8 таблетки за 24 ч.
Ако не се повлиява се обърнете към лекуващият онколог - възможно е разстройството да се дължи на колит, предизвикан от имунотерапията. Има лекарства за такива случаи.
Изследвали ли сте за C-diff?
Упорито разстройство при пациенти на имунотерапия не е за пренебрегване.
Бързо оправяне!

# 537
  • Пловдив
Точно така имуномедиирания колит ,както и други имумрдиирани НЛР
се овладяват с кортикостероиди. В повечето сл ,лекарствата /добавките изредени за спиране на диарията или не действат в достатъчна степен  или след спирането им диарията предизвикана  от колита се връща веднага.
Трябва да се уточни с гастроентеролог причината за диарията и ако се окаже колит ,да се уведомите
онколога да назначи схема с кортикостероиди и еевнтуално да отложи следваща ИТ до отшумяване
на и на колита и на дерматита.
Принципно има биологични лекарства за автоимунни заболявания на червата ,но те са друга тема
И едва ли ще можете да си ги осигурите.

# 538
Здравейте,
Моля отново за съдействие. Както писах на баща ми му мина първата вливка преди 10дни  и вече се започна с негативите. Краката му са отекли много от колената надолу. Някъде във предишни теми мисля, че четох че това било нормално от 4 до 8-мия ден да има оток и след това нещата се уталожвали. Сега звънях на лекуващия онколог, но според него не е от химиотерапията това, а проблемът е или сърцето или бъбреци. Пулсът му е висок 105-110, но кръвното е горе-долу добре 88/140. Каза , че се изписват диуретици, но татко и без това се оплаква от често уриниране (едва ли не на всеки 30мин.), а ако вземе и диуретик не знам колко е удачно.Лошото е ,че живее на 300 и повече км от София и това пътуване не му се отразя добре вече. Изпратих ги на кардиолог в местната болница утре, но ми е притеснено.  Моля споделете имаха ли вашите близки  такива симптоми-оток, ускорен пулс и често уриниране. Благодаря ви!

# 539
  • София
Баща ми има същите симптоми - ускорен пулс и често уриниране, кръвното му е добре, няма отоци. Той по принцип е хипертоник, има аритмия и преди започването на ХТ. Но след старта симптомите сякаш са по-изявени. Питах в темата преди време дали специално тахикардията може да е следствие на инжекциите Б12, но ми казаха, че няма връзка. Факт е, че вдига пулса най-много след тях (3 пъти досега). А между вливанията пък пулса му пада до 38. Снощи беше с грипоподобни симптоми, но без температура. Отпаднал, с жълт оттенък. Не знам при вас как е.

Общи условия

Активация на акаунт