Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Може ли лекарят да определи дали има злокачествено образувание по време на бронхоскопия?
Какви са ефектите на имунната терапия при ниска експресия на PD-L1 (<1%)?
Какви са ефектите на имунната терапия при експресия на PD-L1 <1% и наличие на STAT3 мутация?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Може ли лекарят да определи дали има злокачествено образувание по време на бронхоскопия?
-
Какви са ефектите на имунната терапия при ниска експресия на PD-L1 (<1%)?
Имунотерапията може да има ефект при ниска експресия на PD-L1 (<1%). Въпреки че високата експресия на PD-L1 увеличава вероятността за реакция на лечението, липсата на експресия не означава, че няма да има ефект. Други генетични маркери и фактори, като TMB-H, MSM-H гените и дефицит в способностите за поправка на ДНК също могат да предскажат реакцията към имунната терапия.
-
Какви са ефектите на имунната терапия при експресия на PD-L1 <1% и наличие на STAT3 мутация?
-
Какви са страничните ефекти на лечението с карбоплатин и пембролизумаб?
-
Кой може да издаде направление за PET сканиране?

Не знам дали лекувам моя татко или го убивам мъчително… Миналата седмица направи седмо вливане (второ само с пеметрексед). Но пак се чувства много, много зле. Отпаднал - ясно. Но прави аритмии (пие амаритон), пада му кръвното, казва, че има пробождания в сърцето, стяга го… Едва го навих за това вливане, за следващо не иска и да чуе…. Благодаря на Hope4C за препоръката за кардиолог, но не иска да отиде и това е! Казва - не ме лекувате, убивате ме! Иначе се храни, пие си всяка вечер ракийката, наддал е 8 кг, вдигнал е хемоглобина (127 последния път). Започна пак да пие Тирозол за ЩЖ, че го беше спрял на своя глава и ТСХ пак му е паднало. Но е категоричен - сърцето ми няма да издържи! Не знам какво да правя, чувствам се виновна, че му причинявам всичко това…
И аз мисля, че не се дължи толкова на ХТ, колкото на проблема със сърцето и ЩЖ. Преди десетина дни краката му бяха оттекли, тогава набедих зоксона, който спря - и без това нямаше никакъв ефект, а и по препоръка тук (благодаря!). ЩЖ - беше влязла в много добри граници (ТСХ 1,5-1,7), обаче той решил, че няма да пие повече и пак надолу! Две седмици не пи фолиева киселина - гадило му се от нея. Много е твърдоглав, много! Според него, няма рак! Лекарите си измислят, за да източват ЗК! Само до него са опрели… Миналата седмица отказа ХТ на деня, защото неговият доктор е в отпуск. Крещя из болницата, вилня… Добре че на другия ден докторът беше на линия и го убеди. Сега пак старата песен - защо се подведох, вие ме убивате, аз рак нямам! Обяснявам, но не слуша. Вечер си пие ракия дори в деня на ХТ. По 100 мл, всяка вечер. Сега не пие, защото му е мн зле. Искам да отиде на ендокринолог - не! Иначе кардиолози обиколихме доста. Трябва да пие диуретик - не иска. Ксарелтото на своя глава си го е намалил по половин на ден… Казах му - дай да ходим на психолог, да си поговорите малко, да приемеш нещата и да се борим. Не! Съжалявам, че пак ви товаря, но ми е много трудно, много… Последните месеци загърбих семейство,, работа, всичко и накрая - ти ме убиваш в комбина с докторите! И аз започвам да се колебая - боря ли се за него или наистина го убивам? Безкрайно се извинявам за дългия пост, но само тук мога да бъда разбрана… Ще се опитам да го убедя за кардио и ендокринолог, само да преживее и тази криза