Рак на белия дроб - тема 11

• 114 123
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 570
Whitefang, благодаря. Тоест при такова разпръснато разпространение смяташ, че може да е по-добре да се направи цялостномозъчно облъчване?

# 571
  • Пловдив
Не .Цяломозъчното ще доведе до сериозна когнитивна деградация,между 6-тия и 9-тия месец. Нямам идея какво планира да "планира" Димчо Георгиев. По-късно ще пиша.

# 572
  • София
Здравейте, от няколко дни баща ми е с оток на краката и стрелкаща болка по дясна ръка и десен крак. В сряда му предстои седмо вливане (само пеметрексед). Дали това е страничен ефект от вливанията? Аз подозирам Зоксон, който от месец и половина взима. Ще споделим с онколога, но ще се радвам на мнение и тук. Дали може да вземе фурантрил за намаляване на отока?
Допълвам се - мисля да му пусна допълнителни изследвания като албумин, урея, инсулин, гликиран хемоглобин, холестерол. Да препоръчате и друго?

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 11:35 от magia

# 573
Защо взима Зоксон? Това първо хапче за хипертония ли му е? Принципно, Зоксон е стар и не е оптимално решение. По-често се добавя към други лекарства за високо кръвно и…пак има по-добри варианти. Ако Ви трябва свестен кардиолог да ревизира лечението, мога да препоръчам и от личен опит (не съм хипертоник, но имах кардиологично-неврологичен проблем преди време). И да, подуването може да е от него.

Че може да взима фурантрил - може. Обаче така ще свалите кръвното още и не знам дали ще успеете да го дозирате правилно (с оглед останалите лекарства). Хубаво е да съгласувате с лекар, за да не му докарате някоя хипотония, хиповолемия или електролитен дисбаланс (не е една беля). Най-добре ще е да не се занимавате с фурантрил, при все че знаете какво предизвиква отока, а Зоксон може да се замени.

Допълнителните изследвания с каква цел са? Ако е за отока - урея, креатинин, пикочна киселина (бъбреци) и биохимия на ЧД. Но не мисля, че ще научите нещо ново.

# 574
  • София
Благодаря за мнението, Hope4C Flowers Four Leaf Clover
Зоксон взима за честото нощно уриниране, т.е. за простата му е изписан. Но няма никакъв ефект върху проблема. За хипертонията взима Валтензин, Амаритон понякога и Ксарелто като антикоагулант. И хапче за ЩЖ. Това е. Другото са витамини - ФК, магнезий. Спря на своя глава и нолпазата, защото вече не пие НСПВС.  
Ще съм благодарна да препоръчаш кардиолог Hands Pray Обиколихме поне 15 (не преувеличавам!), но как на един свестен не попаднахме!  А той е ту с тахикардия, ту с бавен пулс, понякога кръвното му пада рязко…
Използвам момента на изследването преди вливане да му пускам и други маркери, че иначе отказва. Така му следя през месец и ТСХ, което влезе в граници.

# 575
Зоксон за бенигнена хиперплазия на простата? 😮
Това отдавна не се изписва в първа линия. Много по-добър вариант е Омник Токас - баща ми го пие от 5-6 години. В рамките на 1-2 месеца нощното уриниране се ограничи до 1 на вечер при 4-5 преди това. Ако трябва свестен уролог - проф. Марин Георгиев в Александровска/Доверие.

За кардиология - аз съм много доволен от проф. Найдена Златарева (Сити). Баща ми също ходи при нея от 4-5 години (след мен) и не планира смяна. Няколко пъти му е размествала хапчетата за хипертония и му нацели точната комбинация. Винаги прави и преглед на сърцето с ехограф. Работи и с проф. Иво Петров - ако има нужда от консултация с него, ще я направи/ще ви препрати.

# 576
  • Пловдив
Най-вероятно проблемите с пулса и кръвното се дължат на
ЩЗ и/или на хипофизата и каква да е терапия за симпомите не решава проблема
Нолплаза когато и да е я спре ще + а не грешка.Пречи на усвояването на каквото и да било вземано
 перорално.В това число и магнезии /калции и други витамини и минерали през утата.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 00:45 от whitefang

# 577
Омник същи може да не е подходящ ако има периоди с много ниско кръвно, може да изостри този проблем.

# 578
Здравейте, не съм писала отдавна. След прекаран грип на баща ми му откриха дребноклетъчен карцином. След 4 курса  химиотерапия днес комисията в Токуда заключи, че спира лечението защото няма ефект. Той има триклонова коронарна болест, с три байпаса. Сърцето е с подобрения след операцията, фракцията работи на 41-45%, без промяна след химията. Има също така аневризма на абдоминална аорта. Лекува се при Орешков в Токуда, който още преди излизането на последния скенер, сякаш се беше отказал от него като пациент. Няма метастази никъде, но казват че тумора е пораснал(прикачвам документи). Моля да ми дадете някакви насоки за лекари и болници. Не можем да стоим без да сме опитали всичко. Иначе общото му състояние е влошено, - 20кг, не се храни добре, и има доста лоша кашлица. Благодаря че ме прочетохте, с надежда очаквам вашите отговори и ви пожелавам много здраве на вас и вашите близки.

# 579
Iva86, можете да потърсите консултация с д-р Маналджиев в онкологията дали той вижда на този етап други варианти за лечение.

Може да потърсите и второ мнение за хода на лечението въз основа на епикризите и изследванията, които имате към момента, от клиники в чужбина. Мога да изпратя в лично съобщение повече информация относно нашия опит къде и как се консултирахме.

# 580
Iva86, можете да потърсите консултация с д-р Маналджиев в онкологията дали той вижда на този етап други варианти за лечение.

Може да потърсите и второ мнение за хода на лечението въз основа на епикризите и изследванията, които имате към момента, от клиники в чужбина. Мога да изпратя в лично съобщение повече информация относно нашия опит къде и как се консултирахме.
Благодаря за отговора. Днес професор Власов гледа диска от скенера и според него има ефект от лечението. Процеса в лимфните възли е стопиран и лечението според него трябва да продължи. Не знам дали обаче влошеното му общо състояние ще позволи. До края на седмицата ще направим консултация с Кардиолог и доцент Минчев. Ще очаквам да ми пишете на лично съобщение когато имате възможност, много ще съм благодарна да споделите вашия опит.

# 581
  • Пловдив
Не виждам с какво точно ще е от полза Минчев в случая.
За продължаване на терапията ,то не може много повече -максимум още 2 терапии - Карбо и Етопозид,щом вече има 4. А Етопозид-а е силно кардио-токсичен . Евентуално ако кардиолога заключи ,че ще понесе още 2 терапии . По-добре потърсете възможност за добавяне на имунния чекпоинт инхибитор Атезолизумаб -търговско наименование Тецентрик.Не че от него са особено впечатляващи резултатите при дребноклетъчен белодробен карцином,но е единствения CPI одобрен за употреба при ES дребноклетъчни карциноми.
Може да се обмисли и ЛТ на основната находка в Б.Д.

https://www.onclive.com/view/management-of-es-sclc-second-line-and-beyond

Кейтруда(Пембролизумаб),Опдиво(Ниволумаб) и CTLA-4 CPI-то Йервой(Ипилимумаб) ,който се споменават в статията ,нямат одобрение за приложение при SCLC.

lurbinectedin има условно одобрение за втора линия ,като монотерапия ,но НЗОК не го плаща все още.
Доксорубицин има тежък миелосуоресивен ефект ,но е имуногенен и май е подходящ да се комбинира с ИТ(Тецентрик) във втора линия ,или поне за един случй на дребноклетъчен карцином на пик.мехур ,който е биологично много сходен със SCLC имам информация.

Редакция: Не съм сигурен обаче дали ще се съгласи някой да прилага ИТ при наличие на ХБН.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 00:15 от whitefang

# 582
И дурвалумаб (Имфинци) е одобрен за ДБК в комбинация с карбо и етопозид. Реимбурсира се от НЗОК. Всъщност, Имфинци, ако помня правилно, има сходни, но леко по-добри, резултати от Тецентрик (атезолизумаб). Не знам, обаче, при всички тези съпътстващи заболявания дали е възможна употребата му. Имаше друг случай на ДБК в темата, при който точно в Токуда беше приложен - тоест, няма вариант да са забравили тази възможност.

Иначе, да - дори болестта да е стабилна при настоящето лечение, то няма как да продължи още дълго. Максимум още 2 цикъла. Едно, че етопозид е кардиотоксичен, но и платината е прогресивно хематологично токсична - рискът от фал става все по-голям с всяко следващо вливане. Тоест, това, че понася лечението добре до момента, не значи, че след още 1-2 вливания няма да спре да го понася толкова добре.

Според мен също не сте за доц. Минчев. Евентуално да обсъдите включване на CPI (дурвалумаб или атезолизумаб) и лъчелечение. Въпреки че и второто не ми изглежда целесъобразно, освен ако няма болка/конкретно оплакване, което да се таргетира.

Друг вариант е да обсъдите възможностите за клинично проучване. В тази ситуация - лично аз бих търсил такова.

# 583
Благодаря ви за отговорите и насоките. Консултацията с Минчев е по повод излива. Според професор Власов от него идва задуха и тежката кашлица. Посъветва ако може водата  да се изследва. Но той е много отпаднал, почти не става, храни се по- много малко. Аз лично се съмнявам, че може да понесе още химия.

# 584
Здравейте, изпращам и последната КТ на баща ми… моля за съвети, мнения, каквото може. Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт