Рак на белия дроб - тема 11

• 114 131
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 555
Не исках да досаждам с прекалено много съвети, но това е и нашият отбор - Недев и проф. Щерев от Надежда. Много добра комбинация сте избрали, дано има и малко късмет.

# 556
Благодаря Lilybet, и вашият баща ли беше негативен, както моят. Недев, лесно откриваем ли е. Вие давахте ли блокчето за второ мение, в Надежда ли си свикаха комисията, ние сега чакаме от Иван Рилски, евентуално другата седмица, изобщо много е трудно! Повече от трудно.

# 557
Ето сайта на Недев
https://nedev.net/?gclid=CjwKCAjwyqWkBhBMEiwAp2yUFvpqkqZK1HisY_e … 2DdhoCxFAQAvD_BwE

Може да качите диска от скенера и да му опишете накратко случая. Ще ви даде мнение онлайн, най-вероятно безплатно.
Може да запишете и час в Сити клиник.
Но ако лъчетерапия е неприложима, няма смисъл.

# 558
  • София
За Недев - и на мен ми направи много добро впечатление като лекар, много хуманен, което вече рядко се среща! Аз му писах на мейла от сайта в неделя следобед, реагира веднага с мнение. След това ходихме и на място в Сити. Баща ми не е правил още лъче и не мога да споделя мнение в тази посока.

# 559
  • Пловдив
Rosen Cvetanov 708333,
Прочете редакцията на мнението ми на предишната страница.
Трябва да направите и магнитен резонанс на главен мозък.
Да, добре е да дадете блокчетата за второ мнение,няма нужда да изследват пак EGFR,ALK,ако
се потвърди ,че е плоскоклетъчен,а повтарянето на PD-L1 също е безмислено ,защото е ИХХ и то много достоверно ,няма как да го сбъркат.A не е добре да се прекалява с ИХХ излседвания защото изискват доста материал и няма да остане зяа евентуални бъдещи излседвания за мутации. Втората хистология да определи степента G. И е хубаво
да се направи молекулярно изследване за KRAS мутации.

Зиги ,той няма какво да качи - има скенер само на Торакс и дефакто  не е завъшено стадирането.От CT-то само по размери на ЛФ,освен ако са много големи, нищо не може да се каже.Не Недев ,ами и Пиперкова(тя чете и CT-та не само нуклеарни).,не могат да "изцедят" повече
информация от това CT.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 17:04 от whitefang

# 560
Баща ми имаше положителен процент PDL до 50% и след Пасифик се приложи химио и имунно терапия. Имаше облъчване на бял дроб и на метастази в мозъка, мина операция на главата и лепене на плеврата, НО е ЖИВ. И аз не знам как мина през всичко това. Имате път и лечение, а това е най-важното в този момент. Недев и Щерев са истински лекари и ще помогнат на баща Ви. Трябва адекватно лечение и малко късмет. При татко вече са напреднали нещата, но съм благодарна за тези месеци, макар и трудни.
Блокчетата на татко ги дадох за изследване на три места и диагнозата беше безспорна. Комисия мина в Сити клиник, тк там приложиха Пасифик, в Надежда няма лъчетерапия и проф. Щерев ни изпрати при д-р Недев. За химио и ИТ се върнахме в Надежда. Ако има още с какво да Ви помогна, то не се колебайте да питате, но за медицински съвети тук има много по-запознати, ще се случат нещата. Поемете дълбоко въздух😁. Моето дете непрекъснато ми казва "дишай". Тоест, дава ми свободно😃

# 561
Не знам защо търся отговор на този въпрос, но защо всички доктори започват с думите за смърт, дори Проф Тимчева, сега се чудя защо тя не ми каза, че няма какво да очакваме да е положително от биомаркерите, защо никой не каза за Крас и тн, вероятно сега това ще изследват в Надежда, вероятно ще пратят блокчето в Германия. Защо никой не каза, ще опитаме… все за смърт говорят докторите, ако говорят де. В случая с баща ми, то той стигна до тук, поради цялата здравна система в България..

# 562
  • Пловдив
За KRAS ,никой не ви е казал ,защото :
1. Одобрението и на двата тирозин-киназни инхибитора е за 2-ра линия системно лекарствено лечение и в момента не ви е необходимо. Но е хубаво да се изследват всички възможни биомаркери ,за които има  одобрено лечение , а то при плоскоклетъчните за момента само KRAS е такава мутация. EGFR,ALK/ROS1 не се срещат при този вид недребноклетъчен белодробен карцином.
2.НЗОК не заплаща лечението с нито един двата KRAS-G12C TKI. Ако я има мутацията,трябва да търсите клинично проучване и то такова в което се изпитва лечение в първа линия с някой от двата TKI.

Съмнявам се да изследват KRAS без да сте го изискали изрично и го заплатите.НЗОК не плаща изследване за KRAS статус за белодробни карциноми,заплаща само EGFR,ALK и PD-L1 и то еднократно.Не всяка патологична лаборатория може да го изследва - има оборудване и реактиви.
Ако конкретната онкологична клиника/отделение участва в клинично проучване на някой от KRAS-G12C инхибиторите ,е възможно да поемат изследването ,по-точно който финансира проучването ще го заплати.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 12:05 от whitefang

# 563
Здравейте,
Моля отново за съдействие. Както бях написала преди известно време, баща ми страда от безсъние -спи по 20-30мин. вечерно време и после се събужда -къде от кашлица, къде от нерви. През деня също на  няколко пъти успява да подремне за кратко, но това като цяло не е достатъчно и се чувства отпаднал." Ако мога да  се наспя" ми вика,  "ще се съвзема". Та въпросът ми е : кой в крайна сметка трябва да изпише тези лекарства за заспиване? Ходих при онколога му, а той ми вика ние не изписваме такива лекарства и да се обърне към личния си лекар за зелена рецепта. Личният лекар днес пък му казал " то има 5-вида лекарства за безсъние. Да каже онколога ти кои са съвместими с твоето  заболяване и ще ги изпиша" . И така като в омагьосан кръг-всеки те отбутва. Къде да го заведа при психолог , при невролог ли или друг, та някой да изпише нещо на човека за заспиване. То е ясно , че няма излекуване, но поне да не се мъчи човека.Благодаря Ви, че Ви има!

# 564
Моят баща също страдаше от безсъние дълъг период от време. Пробвахме и със сънотворни, но нямаше ефект. При него се оказа, че е от липсата на кислород и купихме кислороден апарат. Разбира се, възможно е да е ефект от терапията. Пробвайте с мента, глог и валериан, няма да му навреди поне. Има фирми които предоставят кислородни апарати под наем (www.adapt.bg)

# 565
Или с капки Седивитакс, Нованайт.

# 566
Пробвахме с мента,глог и валериан, с атаракс, със седатон 5 и нищо не му помага.Трябва нещо по-силно да е, но някой трябва да го изпише и кой да е този някой? Помислих си и за кислороден апарат, но не трябва ли лекар да каже колко често да се ползва или може да се ползва според необходимостта?

# 567
Може да говорите с пулмолог, но татко го ползва според необходимостта. В началото го ползваше само вечер. Сега е почти през цялото време. Но състоянието на баща Ви ще подскаже колко често му е необходимо.

# 568
Здравейте,
Оказа се, че нашият приятел, за когото споделям тук отвреме-навреме, все пак има разсейки в мозъка. Припомням, че такива бяха установени при ЯМР в Токуда миналата година (Галя Кирова), след това потвърдени от второ разчитане на диска в Иван Рилски, но при допълнително сканиране за целите на започване на лъчелечение в онкологията не откриха абсолютно нищо в мозъка.

Сега при направен нов ЯМР в онкологията все пак се откриват - прилагам разчета.

Д-р Георгиев смята, че в възможна радиохирургия, като след това ще започне имунотерапия (досега пациентът не е имал лечение с ИТ поради отрицателен PDL и са прилагани само платинено дублети и лъчетерапия на гръдна стена). Според Георгиев имунотерапията може да се стартира и преди/паралелно с радиохирургията.

Смятате ли, че би добавило стойност да се търсят допълнителни мнения от други лъчетерапевти?
Скрит текст:

# 569
  • Пловдив
Aз преброих 10 ,2 от който в малкия мозък.
Не знам дали ще може да се направи РХ на всичките,защото ще надвиши максималната обща за мозъка доза.Ако ги облъчват с по-ниски дози може и да се вместят ,но няма да има дълготраен пък камо ли радикален ефект.

Общи условия

Активация на акаунт