Рак на белия дроб - тема 11

• 114 097
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 1 260
Този резултат от ПЕТ/КТ е много добър. Има сериозна редукция в размера и активността на първичното огнище. Медиастинум е напълно изчистен, което се случва рядко само със системно лечение, защото не е добре кръвоснабден. Няма никакви нови лезии.

Какво е системното лечение в момента? ИТ?

Според мен може да се обмисли фокална консолидация на първичното огнище с радиохирургия (SRS/SBRT).

# 1 261
Този резултат от ПЕТ/КТ е много добър. Има сериозна редукция в размера и активността на първичното огнище. Медиастинум е напълно изчистен, което се случва рядко само със системно лечение, защото не е добре кръвоснабден. Няма никакви нови лезии.

Какво е системното лечение в момента? ИТ?

Според мен може да се обмисли фокална консолидация на първичното огнище с радиохирургия (SRS/SBRT).
Много благодаря за мнението!
Бях на съчетана лъчехимиотерапия. От три месеца съм без лечение, изчаквахме ПЕТ скенер. Струва ми се, че в началото на терапията, онколожката каза, че не съм подходяща за имунотерапия.

# 1 262
Здравейте група ,наскоро ви писах че татко има проблеми с мозъка. Намериха голямо образование, което се предполага че е метастаза от белия. Благодарение на хора от групата успях да се ориентирам на какъв лекар и къде да го заведа след като разбрах шокиращата вест. Специално искам да благодаря на zigizagi ,която освен с информация ми помогна много и с подкрепата си. Подкрепа срещнах и от magia . Благодаря ви момичета. Сега по същество: Направиха на татко операция почти веднага. В петък бях на консултация, понеделник го приеха ,сряда операция и го изписаха днес. Не е в най доброто си състояние но има време да се възстанови. Сега има  препоръки за започване на лечение за белия дроб ,защото има активен процес там. Ще прикача епикризата от неврохирурга и ще помоля ако някой има представа какво следва да ми обясни .

# 1 263
  • София
ЦуциМ, аз съм доволна от проф. Деян Йорданов от Гръдна хирургия във ВМА. После, ако решите да продължите лечението в Онкологията там (също горещо препоръчвам).

На мен ми третираха гръден излив в Гръдна хирургия преди 3 месеца, където и ми откриха тумора в белия дроб с разсейки в плеврата.

Хора, исках да ви питам - някой от вас спазва ли някакъв режим извън конвенционалната медицина и има ли ефект?

С моя четвърти стадий - съм наясно какво може да постигне с нея (при все, че съм на доста добра четворна терапия - химио и имунотерапия) и искам да се опитам да си помогна сама.  

Конкретно някой, ако се е опитвал след процеудрите си да прилага Герсон и гладолечение, бих се радвала да сподели опит. Simple Smile

Отнася се за майка ми на 72 години, по принцип без никакви сериозни заболявания, която след ВМА е диагностицирана с мезотелиом на плеврата. Имаше излив и след манипулация изтеглиха около 150мл течност, с лезии по белия дроб.
Все още не сме взели епикризата и изследванията. Единственото хубаво нещо е , че няма конкретна болка и има апетит, хапва си нормално. Все още сме в шок от новината и не знаем къде да се консултираме с онколози.  
Моля за мнение , насоки и препоръки.  Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 17:27 от Коко-Ми

# 1 264
Писали сме доста по темата - вижте тази и съседната (Малко трудна тема за болестта…).

Онколози, които често се спрягат в темите, са проф. Тимчева, доц. Консулова, доц. Арабаджиев, д-р Петрова, проф. Дудов, доц. Арабаджиев. Минете поне през двама.

Плеврален мезотелиом не е честа диагноза. Понякога се бърка с белодробен аденокарцином. Принципно, на ВМА патологията е много добра, но аз бих взел блокчетата и потвърдил резултата с второ мнение. Същевременно - ПЕТ/КТ и ЯМР с контраст на главен мозък за завършване на стадирането.

Относно терапията - в момента порталът за одобрените от НЗОК терапии не работи и ми е трудно да проверя, но шансът е с биологично лечение (Йервой и Опдиво ИЛИ химиотерапия и PDL1 чекпойнт инхибитор). Само с ХТ…не се стига до траен контрол на заболяването.

Успех и здраве пожелавам.

# 1 265
Здравейте! Чувствам се объркана и затова реших да споделя с Вас. Преди 90 дни получих силен задух и кашлица и си направих рентгенова снимка, на която се видя, че имам плеврален излив от ляво в бял дроб. Постъпих веднага за лечение. При изследването ГЕФИР се оказа, че излива и реагирал + на туморни клетки. По-късно бях планирана и ми бе направен ВАТС. Тъй като по време на пролежаването ми в болница не беше открито първичното огнище и тъй като прочетох в скенера ,че имам малко количество вода в малкия таз реших да посетя гинеколог. След като ме прегледа и видя на ехограф неговото заключение беше: В дясно от матката туморна формация с приблизителен размер 7 см., терапията която той предложи е оперативно лечение. Пусна ми ТМ, някои от които са завишени. Изпрати ме за консултация при АГ-хирург, който чрез обикновен преглед(без ехограф)каза, че имам формация, но първо трябва да започна химиотерапия. Моля, за вашите съвети !Нямам идея какво трябва да се направи нататък!!

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 16:12 от Vanq1969

# 1 266
Ваня, съжалявам, че се присъединяваш към темата.
Не си успяла да прикачиш документи.
Какво беше заключението от хистологията след VATS?
Понякога наистина се прави химиотерапия за смаляване на тумора и после операция.
Трябва ти консултация с онколог на база на всички документи, който да начертае план за лечение. Hug

# 1 267
Хистологично: Хеморагичен ексудат,съдържащ лимфоцити и епителни клетки,някои от които съмнителни за туморни !!!! Това е само написано...нищо друго!
Съжалявам за лошо прикачените документи!!!

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 16:35 от Vanq1969

# 1 268
Всъщност проблемът е бил при мен и затова не съм видяла, че си ги прикачила.
Къде направиха този VATS и те пуснаха да си ходиш без насоки?!? Възмутена съм!
Вземи всички документи и дискове и отиди при онколог. Добри варианти са д-р Мангалджиев в онкодиспансера Младост, проф. Щерев - болница Надежда, доцент Консулова - Дървеница.
Има възможност да прикачиш всички документи в приложението Healee и да се консултираш там с проф. Тимчева, ако няма часове за нея скоро в Иван Рилски.

Ако ти трябва препоръка за онко-гинеколог - д-р Лъчезар Танчев от Токуда. Има и частен кабинет в Банишора, за който може да си запишеш час онлайн.

Hug

# 1 269
Zigizagi благодаря! Извинявам се ,но много трудно прикачих ВСИЧКИ документи с които разполагам.VATS е правен в УМБАЛ"Св.Георги"- Пловдив.
P S.Само да вмъкна,че един онколог от Пловдив ми предложи да ме включи веднага на химиотерапия без да е видял и един документ... защото много се чакало....това не е ли възмутително?!😡

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 09:43 от Vanq1969

# 1 270
  • София
@ Hope4C и zigizagi благодаря ви, че споделяте своят опит

Безценно е за всички нас търсещи светлина всеки с своя казус

# 1 271
  • някъде там
Здравейте, борбени!
Искам да попитам знаещите, майка ми е в белодробна болница София за биопсия, направиха я в четвъртък. Интересува ме може ли да ме ориентирате кога излизат резупатите като време и как ще ги получим тъй като не сме от София?

# 1 272
Cacharell, зависи колко са натоварени, но обикновено е поне една седмица. Обикновено изписват пациента и казват кога да се обадите, за да проверите дали е готово всичко и да си вземете окончателната епикриза.
Успех!

# 1 273
  • някъде там
Cacharell, зависи колко са натоварени, но обикновено е поне една седмица. Обикновено изписват пациента и казват кога да се обадите, за да проверите дали е готово всичко и да си вземете окончателната епикриза.
Успех!
Много благодаря, значи има шанс когато я изписват да има резултат. Simple Smile

# 1 274
След консултация с онколог ме насочи към лапароскопия с хистология на яйчник.Продължавам да съм бясна заради неизяснения ВАТС.

Общи условия

Активация на акаунт