Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 757
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Нали?Joy На ул.''Оборище'' кой знае защо населилите се през средата на мин.век комуняги се имаха в последствие за синьокръвни.Колкото Лили Иванова и Григор Вачков са родени аристократи.В последствие Азис,Софи Маринова и разни мутри като си купиха имоти и те посиняха.Познавах едни парвенюта отишли там от ''Света Троица''.Та и ''Лозенец'' е така.Имах колежка от североизточна Б-я,която след 2-3год. брак с лозенчанин,също се дразнеше на придошлите след нея ''селяни''.

# 181
Нали?Joy На ул.''Оборище'' кой знае защо населилите се през средата на мин.век комуняги се имаха в последствие за синьокръвни.Колкото Лили Иванова и Григор Вачков са родени аристократи.В последствие Азис,Софи Маринова и разни мутри като си купиха имоти и те посиняха.Познавах едни парвенюта отишли там от ''Света Троица''.Та и ''Лозенец'' е така.Имах колежка от североизточна Б-я,която след 2-3год. брак с лозенчанин,също се дразнеше на придошлите след нея ''селяни''.
Прочети коментара на мандаринката. Нямам приятел, на който да му е хрумвало да изхвърли фас, а да не говорим за нещо по-едро от прозореца си. Няма нужда да споменавам, че това възпитано и нормално поведение може и да е абсолютно валидно за всички отраснали в центъра на София, но далеч не важи за 100 процента от останалите.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 14:08 от Мъфин

# 182
  • София
За щастие София (а и България по принцип) е едно от най-спокойните места по света. Толкова спокойно, че няма как да има достатъчно данни за статистика за убийства и изнасилвания по квартали. Да чукна на дърво, в последните години и кражбите са намалели.

Последните коментари за псевдо аристократите важат и за жителите на Младост примерно, които щом са се нанесли в новопостроен блок, изведнъж започват да смятат, че кварталът е презастроен, съответно никой друг вече няма право да строи и да се нанася.
Скрит текст:
И дават поле за изява на разни Деси-та да си развяват коня, нарушавайки закона под маската на уж загриженост за презастрояването.

Факт е, че има голяма разлика в манталитета на СС жител на отделните квартали.

# 183
Простотията няма адресна регистрация.
В центъра на София живеят достатъчно селтаци /не селяни!/, че да изкривят статистиката.
В крайните квартали пък живеят много хора, които по една или друга причина са се изнесли от този толкова възвеличаван център.
Който пък по нищо не е повече от един Люлин или една Дружба/да речем/. Тротоарите са криви, мръсни и с изпочупени плочки.Дворовете, в които играех като дете, са добре затъпкани с кооперации, населени с бивши провинциални величия. Колите са задръстили всяка възможна дупка. Улиците са усойни и мръсни.
Мерси съм.

# 184
Някой не е ходил скоро в центъра. В идеален център новите кооперации са тотална рядкост. Не знам какви дворове са запълнили.

# 185
В идеален център новите кооперации са тотална рядкост.

Идеален център "жълти павета" няма да се презастои скоро, така е. Но пък и аз изобщо не съм го споменала. Нека четем с разбиране, а не да се "надскачаме" демонстративно.

# 186
  • пустинята Гоби
Рядко са новите кооперации в центъра, но не е като да ги няма.

Тесногръдието и снобизма лично на мен не ми се връзват с претенциите за интелект и начетеност.

# 187
  • София
Не разбирам защо все се дават примери с изключенията.

За да не стане объркване (център, по-център, най-център, жълтопаветен, широк, топ и идеал), какво се има предвид под изнесли се от центъра в краен квартал? Щото то и Обеля, и Драгалевци са крайни...

И аз имам познати, изнесли се от Орлов мост (ама баш Орлов, с гледка към моча) в Лозенец с гледка към двора на детска градина. Това го разбирам заради трафика и прахоляка. Но не познавам някой, преместил се от Малките пет в Дружба 2 да речем. Всъщност, май нямам други познати, които да са сменяли квартала център. (и под център, имам предвид наистина хубавата част, не Женски пазар, Централна гара или някоя Зона. Защото, ако живеех там, с радост бих се преместила в квартал като Стрелбище, Бъкстон, че дори и някои вади и ливади.)

Крайно време е да се раздели на по-малки зони тоя Център. Всеки път в имот.бг ми боде очите картата като цъкна Център. Някой има ли представа защо не се прави?

# 188
Прочетох статията - ясно описание на синдрома "роден и израстнал" в ....  (попълнете "елитния" квартал). Авторът никога не е живял в друг квартал, да не говорим за друг град или друга държава. В този смисъл мизерните кооперации в Лозенец, с неремонтирана фасада, откакто са построени, с опикан вход и покрив непипан от 40 години, може да му се струват като аристократични имения. Истината е много далеч. Просто е смешно.

# 189
Бърза справка с интернет когато се напише София-център
очертано с Червени точки е точно на какво се казва Центъра
https://www.google.com/maps/place/Sofia+Center,+Sofia/@42.695244 … 83777,4419m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40aa856dd1517c85:0xffb5a61b370ddfaa!8m2!3d42.6964973!4d23.3198764!16s%2Fg%2F1yg58mm81

# 190
Ами щом покривът не тече, въпреки че не е пипан от 40 години, това само показва колко качествено е направен.
Имам жилище в малка сграда в центъра, мазилката само на част от едната фасада се е подлюпила, но то е към улицата, защото там имаше голямо дърво, което с клоните си биеше по фасадата при дъжд и вятър. Останалите външни стени на сградата не са мръднали, с онази стара сива циментова шпакловка/замазка (или както там се казва) са.
Същото е и с керемидите - там, където клоните на дървото опираха по керемидите и ги чупеха и събаряха, там е кофти, на другите места си е ОК.

И това е повече от 40 години, да не кажа към 60 сигурно.

# 191
  • София
Бърза справка с интернет когато се напише София-център
очертано с Червени точки е точно на какво се казва Центъра
https://www.google.com/maps/place/Sofia+Center,+Sofia/@42.695244 … 83777,4419m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40aa856dd1517c85:0xffb5a61b370ddfaa!8m2!3d42.6964973!4d23.3198764!16s%2Fg%2F1yg58mm81
Нали точно затова мрънкам. Не може под общ знаменател да се слага "срещу Централна гара" и "срещу НДК". И все е център. 🙄

# 192
В едно ведомство видях подробна карта от едно време на центъра, разделен на квартали\зони. Напр. около Докторската градина беше кв. Шипка, предполагам по името на улицата. Този кв. Шипка съм го запомнила, защото по едно време тук имаше горещи спорове дали има кв. Докторски паметник или не.

# 193
на старите ни сметки за ток /1995-1999г/ пишеше кв. Дондуков и се чудех и аз

# 194
Ами щом покривът не тече, въпреки че не е пипан от 40 години, това само показва колко качествено е направен.
Имам жилище в малка сграда в центъра, мазилката само на част от едната фасада се е подлюпила, но то е към улицата, защото там имаше голямо дърво, което с клоните си биеше по фасадата при дъжд и вятър. Останалите външни стени на сградата не са мръднали, с онази стара сива циментова шпакловка/замазка (или както там се казва) са.
Същото е и с керемидите - там, където клоните на дървото опираха по керемидите и ги чупеха и събаряха, там е кофти, на другите места си е ОК.

И това е повече от 40 години, да не кажа към 60 сигурно.

Доста зле звучи, като почти всяка кооперация в центъра. Ако отидеш на хотел и хотелът изглежда по този начин, ще избягаш с писъци, но иначе няма проблем да живееш всеки ден в такава мизерия.

Общи условия

Активация на акаунт