Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 56 176
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Тук,никога няма да се случи това.

# 406
  • пустинята Гоби
Да не цитирам поста, че ще стане чаршаф, но имам първокласник и още едно дете в начален клас, та много добре знам, че и деца с 0 точки могат да влязат в хубаво държавно училище. Както казах само в пренаселените квартали има проблем или в квартали с училище като 66-то.

# 407
Темата не е за училищата, но да - има такива, добри, в които се влиза лесно. Нашето 41-во също се води добро и прие всички, които са кандидатствали (всички групи, с точки или без). Съседното 20-то едва си прие първите 3 групи и май 1-2 бройки от 4-та.
Има детски градини, в които се влиза и с 10 точки. Факт.
С какво това променя ситуацията, че има 10 хиляди неприети деца в ясли и детски градини?

# 408
  • пустинята Гоби
Аз само казах, че училищната истерия е силно преувеличена. 20-то си приема нормално всички деца от 1,2 и 3 група, а това, че някой държи да учи там, а живее другаде си е негов проблем. Около 20 има хубави училища, в които се влиза свободно и с 4 група.

# 409
Темата не е за училищата, но да - има такива, добри, в които се влиза лесно. Нашето 41-во също се води добро и прие всички, които са кандидатствали (всички групи, с точки или без). Съседното 20-то едва си прие първите 3 групи и май 1-2 бройки от 4-та.
Има детски градини, в които се влиза и с 10 точки. Факт.
С какво това променя ситуацията, че има 10 хиляди неприети деца в ясли и детски градини?

Близка роднина е точно срещу 41 (дет се вика слиза детето от вкъщи и е в училището) но нещо го недолюбват, иначе изглежда много добре - двор, ремонт, даже някакъв параклис са направили, таргетират 20 то и най вероятно там ще водят наследникът. За ДГ и Я в София не ми се говори, илюзия е че в Орландовци където има едно ОДЗ с много добра база , ясла с детска млечна кухня и две ДГ пак с много добра база (в сми наистина са добри като разположение и устройство, за даскалите нямам мнение) има места. Напливът от хората които са е заселили около северната тангента е огромен. Последните години много народ построи къщи по тия села и сега търси реализация на децата си. Приятелка води децата в Бенковски, тъй като не успяха да се класират за тия тъй желани градини. Виж училищата тотално не стават но така е със всичко от нас до градинката на Кристал. Първото що годе читаво основно даскало е 6то и след това 7 мо. 42-ро, дори и 1-во са на светлинни години от истината, последните години 1-воне флуднато от деца от малцинствата

# 410

Виж училищата тотално не стават но така е със всичко от нас до градинката на Кристал. Първото що годе читаво основно даскало е 6то и след това 7 мо. 42-ро, дори и 1-во са на светлинни години от истината, последните години 1-воне флуднато от деца от малцинствата

Нещо си бързал или някакъв автокоректор се е намесил - не се разбира - има или няма?

# 411
  • София
Първото що годе читаво основно даскало е 6то и след това 7 мо. 42-ро, дори и 1-во са на светлинни години от истината, последните години 1-воне флуднато от деца от малцинствата
Една вметка от личен опит. Слагам 7-мо пред 6-то. Занималня, извънкласни дейности, столова - значително по-добре.
Доколкото знам, 1-во не е лошо.

7-мо ни е граничен район, детето влезе без проблем. Имахме избор между няколко много добри държавни училищата. Въпросът не беше къде ще я приемат, а къде искаме да я запишем. Всеки, който има възможност да си направи регистрация в центъра, би имал подобен избор. В някои квартали също има много добри държавни училища, но в центъра училищата са няколко, а децата малко.

Темата не е за училищата, но доброто училище е ключово при избора на квартал за семейства с деца.

# 412
  • пустинята Гоби
Нито едно училище в София не става, ориентирайте се към Комоса за да ограмотявате вашите деца. Интересно, че всички мнения са за една позната. Защо си мислите, че някой се интересува от познатите на познатите и тяхното мнение, не знам?

Илит, и без регистрация в центъра приемат децата в 6,7 и 133-то. В 20-то наплива за момента е една идея по-голям, но все повече оплаквания чувам, та може и за него да се променят нещата. Аз лично бягам от училища с голям наплив, че подобни напористи родители не са ми по вкуса. Така или имаче всички споменати училища са добри.

# 413
Родителите напористи, децата обратното. Язък. Grinning

# 414
  • пустинята Гоби
Не е казано, че съм права. Училището е хубаво и мнението ми е субективно. Но е факт, че съм получавала молби от познати да се регистрират у нас, че съм с адрес съседен на 20-то. И личното ми субективно мнение е че при подобен истеричен наплив, ръководството на училището, че и учителите  са по-спокойни и това се отразява негативно на отношението към съвместната работа с децата.

# 415
Първото що годе читаво основно даскало е 6то и след това 7 мо. 42-ро, дори и 1-во са на светлинни години от истината, последните години 1-воне флуднато от деца от малцинствата
Една вметка от личен опит. Слагам 7-мо пред 6-то. Занималня, извънкласни дейности, столова - значително по-добре.
Доколкото знам, 1-во не е лошо.

7-мо ни е граничен район, детето влезе без проблем. Имахме избор между няколко много добри държавни училищата. Въпросът не беше къде ще я приемат, а къде искаме да я запишем. Всеки, който има възможност да си направи регистрация в центъра, би имал подобен избор. В някои квартали също има много добри държавни училища, но в центъра училищата са няколко, а децата малко.

Темата не е за училищата, но доброто училище е ключово при избора на квартал за семейства с деца.

Точно , в шесто е ок до 4 клас, след това Simple Smile ако детето има шанс да е в а/б/в пак става ако е в г паралелка ще почака за класен , ще се извъртят всевъзможни даскали, сеа последно май спряха да приемат 4та паралелка. Не ги знам вече, кви ги вършат сега. И дам положението с училищата е кофти в прогимназията - това си личи по разцвета на школите които уж подготвят за НВО но децата ходят там от 6 клас. Та ако се избира жилище според училището пред него , не знам дали изобщо има смисъл да се прави, точно купиш апартамента и сменят печената директорка и учителите се разбягат.

# 416
  • София
Ех, очаквах и аз повече информация за този квартал Нарния. Ази, моля сподели!

Между другото, утре трябва да се смъкна до ул. Будапеща между Сливница и Тимок и от сега се чудя какъв ли е животът там и кой би го харесал като място за живеене 🫤 но хора всякакви …
Аз. Имам една леля, която живее на ул. Родопи между Веслец и Будапеща. Бих живяла там, пред Люлин, примерно.
Но, все пак, аз този град го виждам различно.

# 417
Цитат
Между другото, утре трябва да се смъкна до ул. Будапеща между Сливница и Тимок и от сега се чудя какъв ли е животът там и кой би го харесал като място за живеене 🫤 но хора всякакви …
Как е,кое е не е добре?И има ли нещо добро?

# 418
Здравейте, в такава ситуация съм, че леко ми писна да живея под наем и не ми се живее под един покрив с роднини, че си обичам личното пространство.

Наскоро разглеждах разни обяви и се спрях на няколко местенца в Банишора - въпреки че е много близко до центъра, има доста достъпни цени за жилища (нали, като се вземе в предвид цените в другите квартали). Мисля да си купя едностаен за 60 000 евра или двустаен за 80 000 (май по-скоро ще избера двустайния), но разбрах от познати, че кварталът бил много неприятен.

Искам да съм сравнително близко до центъра и да е сравнително чистичко и безопасно. Като се има това в предвид, струва ли си да си купя имот в Банишора или Драз Махала?

# 419
Как търсиш за Банишора? И аз го харесах квартала - един от малкото с що годе приличен вид. Мойта е по-сложна, защото съм в чужбина. Но определено търся нещо готово и малко за пенсионер. Може и партер.

Общи условия

Активация на акаунт