Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 255
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
В Банишора също има панелки.

# 451
Специално в частта около Централна гара бих живяла, само ако някой ми подари апартамент там Joy

Винаги съм харесвала типа застрояване около централна гара и Лъвов мост. Има нещо старовремско и староевропейско в тази част, в добрия смисъл на думата. Аз харесвам старите къщи, по принцип. Градоустройството направо е прилично и смислено, което трудно може да се каже за голяма част от града. Близостта и бързото влизате и излизане в София - централна гара и с метро до летището също ми е голям плюс. Предполагам и в един момент ще стане едно от първите места за джентрификация.

# 452
Ако се разкарат всички съмнителни субекти от подлеза на Централна гара, Лъвов мост и градинките около Хр. Ботев, мястото може да стане и привлекателно.

# 453
За тъмните субекти, не съм сигурна. Има ги и другаде. Централна гара е, меко казано, потресаваща..Няма един работещ асансьор,  само два ескалатора. Хора идват от провинцията и чужбина, дали всички са тъмни не знам. Естествено има всякакви. Мястото е транзитно. В момента, в който се налеят малко пари, да се осъвременим подземната част, много неща в целия район ще се променят.

# 454
По принцип районите около големите гари и в другите столици/големи градове (вероятно не всички, разбира се) извън България не са най-привлекателната част на съответния град.
Ако говорим за удобството на пътуващите, е друг въпрос.

# 455
  • пустинята Гоби
В гарата се наливат пари, но мизерията си седи.

# 456
Гарата е два отделни свята - частта, където са билетите и чакалните (с двата работещи ескалатора), която еволюира някак си във времето и прилежащият полу подземен проход, който бих нарекла пример за софийските потайности, които са замръзнали в някакво апокалиптично социалистическо безвремие. За тази потресаваща част говоря😀, но ми е част от експириенса така да се каже - не е мръднало в никаква посока, от как се помня.

# 457
  • пустинята Гоби
Подлеза отдолу е ремонтиран няколко пъти след соца. И макар с оскъдни спомени от онова време, не беше такава мизерия и гнусотия.

# 458
да, не веднъж е ремонтирана гарата  и защо някои магазин-площи не работят и мирише на напикано, нещо не е наред там. Не са само хората, които не пазят.
Нищо не направиха и с метрото, че да облекчат влизащите от Перник. По мои наблюдения, малко хора се качват от първата спирка до Горна баня.  кв. Бузема много намаза, вдигнаха си цените на имотите.

За в бъдеще нещата с Банишора, Женския пазар, Лъвов мост, Мария Луиза, може да се подобрят, като се смени едно две поколения, може да решат, че е хубаво там, все пак физически не са далеч от центъра. Но може да затъне още повече и да стане арабски квартал   примерно, а софиянци да започнат да продават и да напуска мястото.

# 459
Не бих го нарекла мизерия. След последния ремонт подлезът е семпъл и неуютен, но много по-здрав и вандалоустойчив. Май това е била целта.

# 460
заключва ли се нощем гарата? Метрото май по-добре се стопанисва от Гарата.

# 461
  • София

Този проект спечели конкурс преди около 5 години. Дали някога ще се случи, едва ли някой може да каже.
Истина е, че гарите са притегателно място за маргинали навсякъде, но тук сякаш насочено това се подпомага.
Новите пейки в гарата са превърнати в спални за клошари, а на метри от тях полицаи се подпират на гишето за информация... което така и не заработи. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Но по темата - съвсем не мисля, че цяла Банишора е повлияна от ЦГ. Дори в градинката на Клокотница вчера беше пълно със семейства с деца. Не знам внушавам ли си, но мисля че преди години там беше концентрирано по-възрастно население.

# 462
Знаем,че има по-добри места от Банишора,нарочно не казам квартали.Просто стана дума за там.За много Гео Милев в уау,но за мен само една малка част от него.По стечение на обстоятелствата и аз минах в петък през градинката на ул.''Клокотница'' и от др.страна на бул.Ботев.Моите впечатления от едно време са,че там винаги е имало хора с мн.малки деца.Нищо от илюстрацията на проекта,не ми е ясно.Пред гарата става пешеходна зона ли,или зад нея?Къде е 7дкц,изчезва ли?

# 463
  • София
7ма поликлиника е на мястото си, но на тази снимка няма как да се види - две преки има вдясно преди нея.
Да се ориентираш : червената линия е Мария Луиза, синята е Ботев, а лилавата точка е Централна автогара.

Иначе удължават централния подлез под коловозите - ще има вход / изход към новите жилищни комплекси отзад и търговския парк.

# 464
  • София
Благодаря за разяснението. Ами изглежда супер, дано се осъществи.
Аз да ви кажа за Банишора мнение нямам, но на  картинка, не от лични впечатления, много ми харесва Западен парк със своята зеленина, уреденост, отстояния, близостта до голям парк, а старите тухлени блокове ми навяват някаква романтика. И на фона на това се чудя защо цените в квартала са от ниските за София.

Общи условия

Активация на акаунт