Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 252
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
RebelHeart благодаря,но срам,не срам,пак не мога нещо да си го представя.Виждам нещо кръгло със статуя,което ми напомня тази в подлеза на централна гара.От там вече всичко ми се обърква.Rolling Eyes Не е толкова важно.Не си спомням и какво има след тези коловози на север.Май някакви пътища,водещи от центр.гробища,тец,към Илиенци,Надежда?Трудно ми е да си го представя.На самата гара не съм ходила,поне 15-16год.Не знам какви ремонти е имало,нито как са подлезите към днешна дата.
Западен парк и Илинден,не са ли един и същ квартал?Аз ходих преди 2-3год. с метро до 3та град,б-ца.После пеш до Сливница.Тази част много ми допадна.Много зелено,добре съчетано старо и ново строителство.Много заведения и магазини.На спирката на самата Сливница,вече се видяха много тъмни.Мисля,че ако човек няма голям бюджет и собствено жилище,кварталът е вариянт.И от др.страна на София,посока изток,при същите условия,става и Сухата река.Също е много зелено.

# 481
Да бяха само тези кофти - всички подлези по Ситняково - на Подуене, на ъгъла с Оборище (може би този е в най-добро, относително, състояние), при Румънското посолство (тотал щета, в ремонт е, дано да го пооправят най-накрая), пред Мол България, пред Спортната палата (малко по-добре, в сравнение с други, разбира се) - всички са за тотален ремонт. Очукани, с падащи плочи, полуразрушени стълби, неприветливи, мръсни, неохранявани...

# 482
  • Германия
Не съм минава от там вече 4г, но подлеза на Плиска си беше последно много добре. Винаги е бил пълен с работещи магазинчета, много преминаващи хора, изобщо не бих го нарекла нито тотал щета нито че като урбанистична форма не работи

# 483
Урбанистично, общината (голямата) беше наела някакъв известен холандски урбанист за съвети, та той в интервю беше изразил учудване, че в София нещата са наобратно (на добрите практики) - хората са напъхани под земята (подлези), а колите - отгоре. Повечето подлези са без асансьори, което е мъка и на практика голямо ограничение за възрастни, трудноподвижни, майки с деца с колички. Много подлези (не всички, а и през последните години се сетиха и почнаха да ги дооправят) са без козирки над стълбите - като завали сняг и служителките по чистотата намятат сол по стълбите, това, което се случва е стълби с хлъзгава лигава киша, която е опасна за подхлъзване дори и за здрав прав човек.

# 484
Подлезът на Централна гара си беше оживен докато градските  автобуси се движеха двупосочно и отсреща имаше базар и автогара , след това замря и се омърляви.

# 485
статия за най-опасните квартали в София
http://www.bgnow.eu/news.php?y19&cat=2&newsid=220192

най-опасни Изгрев, Слатина, Средец следвани от Възраждане Илинден, Красна поляна, Драгалевци.. т.н.

# 486
Както писа някой в групата на квартала - всеизвестно е, че е по-вероятно да те оберат тъмнозелени пред немското посолство до патрулката на жандармерията, отколкото на женския пазар.
Иронично е горното.

# 487

най-опасни Изгрев, Слатина, Средец следвани от Възраждане Илинден, Красна поляна, Драгалевци.. т.н.

След като чесахме езици как се е маргинализира центъра около гарата и под / над Сливница, сега какво излиза че община Сердика изостава с обирите - да не са забравили да ги записват нещо

# 488

Обаче статистиката е неточна, не е по квартали, а за райони обслужвани от дадено РПУ. Така в района на едно РПУ, което обхваща 6 гъстонаселени квартала се казва, че имало повече престъпления от друго РПУ в чиито район са само 3 и то не не чак толкова гъстонаселени квартала. И като сравним броя престъпления спрямо броя жители се получава съвсем различен резултат. Много по-точно ще е ако дадат бройка престъпления на 1000 души, или на 10хил, не така някакви случайни цифри.

# 489
  • Sofia

Безобразно безполезна статия. Трябваше да извадят статистика за броя на живеещите там.
Прави впечатление както огромни площи с по-малко население, така и много малки райони като размер в които има много регистрирани престъпления.
Примерно в Люлин има 106к население, Младост 104к, Красно Село е с 80к. От друга страна:

Възраждане+Илинден+Красна Поляна са около 120к население - 2981 престъпления: 24.8 престъпления на 1000 души.
Изгрев+Слатина+Средец около 123к - 3035 престъпления:  24.6 престъпления на 1000 души
Студентски - население 74к, престъпления 2593: 35 престъпления на 1000 души.

Тъй като е по-сложно за големите и в същото време многобройни райони да се сметне общото население обслужвано от дадено РУ, съм се ограничил само с тази статистика, но съм абсолютно убден, че показаните данни са изключително неграмотно изразени и създават грешни впечатления. Вижда се, че "най-лошите" квартали, имат по-голяма гъстота на население (и нормално повече престъпления), докато "безопасния" Студентски град, вероятно е най-опасното място за живеене в София!

# 490

Безобразно безполезна статия. Трябваше да извадят статистика за броя на живеещите там.
Прави впечатление както огромни площи с по-малко население, така и много малки райони като размер в които има много регистрирани престъпления.
Примерно в Люлин има 106к население, Младост 104к, Красно Село е с 80к. От друга страна:

Възраждане+Илинден+Красна Поляна са около 120к население - 2981 престъпления: 24.8 престъпления на 1000 души.
Изгрев+Слатина+Средец около 123к - 3035 престъпления:  24.6 престъпления на 1000 души
Студентски - население 74к, престъпления 2593: 35 престъпления на 1000 души.

Тъй като е по-сложно за големите и в същото време многобройни райони да се сметне общото население обслужвано от дадено РУ, съм се ограничил само с тази статистика, но съм абсолютно убден, че показаните данни са изключително неграмотно изразени и създават грешни впечатления. Вижда се, че "най-лошите" квартали, имат по-голяма гъстота на население (и нормално повече престъпления), докато "безопасния" Студентски град, вероятно е най-опасното място за живеене в София!

Е то ясно че е писана ей така за 50 лв примерно - елате в София, ама ако сте от провинцията имайте в предвид ей тва - всъщност ако сте живеели в малък град първото което ще ви “удари” ще бъде трафика и денонощния шум, блъсканицата навсякъде, вкл. магазини и ДГ и големия брой хора които спят по улиците, просят или спират минувачите за левче.

# 491
Статистическите данни в статията не са в абсолютна стойност, а на ХХХ броя население. И всъщност "изследването" го видях още вчера на сайта на "производителя" - ЦИД и лихтенщайнска фондация, която ...

Ето източникът https://crimemapsbg.com/

# 492
  • София
Аз нямам имот в Банишора, нито в Люлин, нито в друг панелен квартал. Но и аз ще го предпочета.
Замислям се и не се сещам за панелен квартал, който да е по-добър от Банишора.
Имам имоти и в Банишора, и в Люлин 10. Живея в Банишора от години и съм доволна. Има си всичко- детски градини, училища, детски площадки, магазини, метро + достатъчно друг обществен превоз. До центъра обикновено ходя пеша, отнема ми около 20 мин. , което от някои ливади ще ми е трудно.

# 493
А защо му е на човек от ливадите да ходи до центъра, освен когато има повече свободно време и иска да се поразходи?

# 494
А защо му е на човек от ливадите да ходи до центъра, освен когато има повече свободно време и иска да се поразходи?

Ми всякак може, ама после да няма деца на по 13-14 години дето никога не са ходили до Народната библиотека и не знаят къде е Ректората или Президентството  или пък си мислят че в центъра зомбитата ги дебнат на всяка крачка нали Simple Smile Щото се оказва че наистина се случва точно това при някои след като изкарат сумати време по кварталите. Казвам го от личен опит, на база на конфузни ситуации,  след като навъртях сумати години в Младостите , които са почти като малък град, напълно достатъчен за един тинейджър.

Общи условия

Активация на акаунт