Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 53 934
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Трябвало е да видя Факултета, ясно, но разглеждах частта към Трета градска болница и метрото и тя ми се струва съвсем ок. Иначе тухлените блокове от 60-те и 70-те не ми се виждат грозни, лично мнение,
Западен парк е бил хубав квартал сигурно по време на социализма, към наши дни обаче, близостта до циганското гето Суходолска е заселило много такива семейства в тези блокове, които си гледала, до последната спирка на трамвая на Стамболийски, там са предимно четириетажни блокове. Много цигани пътуват с трамвай 10 (ако не греша номера) до последната спирка и се изтеглят вечер към Суходолска улица пеша. Там цените са по-ниски и някои цигански семества даже си купуват в тези блокове.  В Красна поляна също има много цигани. И по -надолу имаше едно гето на бул Константин Величков срещу Двореца на децата, но започнаха да застрояват и постепенно може да се променят нещата, а може и да си остане така. То пък има ли квартал на София без цигани?
Между метрото и Стамболийски е квартал Илинден, там сградите са гредоред, много стари, били са строени като военни квартири навремето.Това за мен не е нормало жилище, като няма плоча на пода ти, а греди. И там има цигани. От другата страна към 3 градска, бих казала, че също има.

# 496

Между метрото и Стамболийски е квартал Илинден, там сградите са гредоред ...Това за мен не е нормало жилище, като няма плоча на пода ти, а греди.

В рамките на шегата, ти зачеркна сигурно 90% от сградния фонд в САЩ. Laughing

Сериозно, ако става дума за еднофамилна къща, не е невъзможно да е гредоред. Но в по-голяма сграда вече не е ОК, според мен. Старата ни къща (не еднофамилна, а 3-етажна, многофамилна) беше гредоред. Строена някъде 1921-24 година.
Ако купувам стара къща в центъра на София, която е еднофамилна и е в прилично конструктивно състояние, гредоредът не би ме спрял. Но в сграда тип блокче - не бих купила. Имах позната в блокчетата срещу 3-та градска, малко, направо маломерно жилище - 2-стаен. Много-много малко, с преход, направо сгъчкано - двама родители, с професии, изискващи четене и писане, плюс дете. Спалничката за детето, те двамата - в холчето, миниатюрно едно такова, с преход към кухничка (кухненски бокс).

# 497
Новак, живеещите в кварталите не са крепостни селяни. Има 'кореняци', не излизали от града, но това си зависи от манталитета.

# 498
Около баня Мадара как ви се струва за живеене с две деца. Само съм минавала от там и изглежда спокойно. Училищата са 20 и 22 и май са добри да колкото знам. Като минус отчитам, че няма парк на близо. В момента живеем на 2 минути от парк и това ще ни липсва. Знам, че има една квартална градинка Буката. Някой ако се включи с мнение за въпросния квартал и училища ще съм благодарна?

# 499
  • пустинята Гоби
Парк "Възраждане" е относително близо, кварталната градинка също е приятна.

# 500
Скрит текст:
Около баня Мадара как ви се струва за живеене с две деца. Само съм минавала от там и изглежда спокойно. Училищата са 20 и 22 и май са добри да колкото знам. Като минус отчитам, че няма парк на близо. В момента живеем на 2 минути от парк и това ще ни липсва. Знам, че има една квартална градинка Буката. Някой ако се включи с мнение за въпросния квартал и училища ще съм благодарна?
Към написаното от Mimi Rose добавям и удобен транспорт и наличие в близост на лечебни заведения. За мен е удобен и комуникативен квартал.

# 501
Кварталът е хубав, училищата са добри. Буката е малка градинка, наблизо е и парка на Хиподрума, който е по-голям.

Ако взимате жилище там, търсете гараж, защото паркирането е ужас.

Иначе е много удобно и комуникативно място, с много удобен градски транспорт.

# 502
Че колко да е малка тази градинка - доста си е голяма, за градинка.
НДК и около НДК е на пешеходно разстояние около 5 мин.
Районът е прекрасен, и с деца, и без деца.

# 503
  • София
Прекрасно място. Тихо, зелено, в самия център, градинката е прекрасна, никак не е малка, а децата ходят и в НДК, после и в Южния парк, или в Хиподрумския да карат колела.

Никой от квартала не ходи в парк Възраждане.

Паркирането и в зоната стана малко натоварено, но се намират места.

Ако живеете там имате повече избор от 20 и 22-ро- които са чудесни- може и 41.

# 504
С тролей 9, който е супер редовен, има бърз и удобен достъп и до 6 и 7 училища.
Да имаш пешеходен достъп на 5 мин. до 2 много добри държавни училища и с редовен тролей пак за 5-10 мин. до още 2 много добри държавни училища - с това малко квартали могат да се похвалят.

# 505
  • Сф
Хубав район. Имам роднини там. С малко дете , много са доволни. Те си живееха там ( момичето е родено там) и пак си взеха жилище там младите. Спомням си , че чакаха да изскочи нещо, беше и преди години. Изключително удобно и като транспорт за навсякъде. Не ползват кола по тяхна преценка изобщо за града. До Баня Мадара са навътре в уличката съвсем близко. И да, всичко е на близко. А сега вече и с метро, съвсем улеснено става. И южния  е наблизо също.
Няма да ви липсва парк. Те децата и растат Simple Smile бързо. В отсрещния квартал също има училище - 19 то. Интересно ми е ,вие с какво по- хубаво място го сравнявате, защото района наистина е хубав.

# 506
  • пустинята Гоби
Как пък решихте, че никой от квартала не ходи в парк Възраждане, не знам. Не, че ходим често, но се случва. Аз по принцип избягвам навалиците и парковете, но сме ходили през седмицата във Възраждане, когато е празно и е било приятно. Лятото има фонтан от земята и моите деца си умират да се мокрят на него. Парка в Хиподрума не го харесвам, последно като ходих алеите бяха с ужасни дупки, може да са го пооправили вече, не знам. Но така или иначе това реално е градинка, чак парк не е, та Буката е много по-приятна. Децата плуват в Мадара, правиха му ремонт наскоро, харесва им. Уж водата била по-студена от други басейни, но моите не се оплакват.

Паркирането е трудно, но места се намират, гаража не е нещо, което трябва да имате задължително. До 7-мо ходим с метро, по-бързо е от тролея, не че е толкова важно, защото жената пита за 20 и 22-ро, но да си кажа. В 20-то приемат и с точки за съседен район, там наплива е по-голям, но дори да не ви е прилежащо училище, имате шансове, ако решите че искате децата да учат в него. Отзиви не мога да дам от първа ръка, а от втора е безсмислено, защото всеки си има разбирания. Хубави училища са.

# 507
Обективно погледнато парк Възраждане е по-близо до Мадара от парка на Хиподрума, но това са подробности. То и зависи къде точно е жилището. Важно е, че и двата парка стават и кеф ти единия, кеф ти другия. Малката градинка също е много приятна, като живеех в района ходех там да си чета. Преди една-две години обаче там се беше заселила група клошари на едни пейки и в едната част на градинката миришеше супер кофти. Надявам се вече да не са там. Иначе мястото за мен е супер. Бих живяла там с удоволствие.

# 508
Никога не съм си помислял да стъпя в парк Възраждане като живущ до Баня Мадара.
Примерно НДК е точно на 500 метра, а кучешката на малко повече... какъв парк Възраждане....

# 509
Много благодаря на всички за отзивите! Бяха ми много полезни и започвам да се решавам на крачката за смяна на квартала.
Иначе го сравянявам с Лозенец . Различен квартал е той, особено в долната му част, където сме. Знам, че има слава на  луксозен и скъп, но в частта му където сме е далеч от луксозна. По-скоро е бабешка, стара, а вечер си е усойно и страшно. Тротоарите са разбити, а на нашата улица няма осветление от повече от година. Има клошари наблизо, а в казаните пред нас целия квартал изхвърля стари мебели, дивани. Училището пък, което ни се пада е 120то, което не е добро до колкото знам.

Общи условия

Активация на акаунт