Отговори
# 690
Доста бях изостанала с четенето и малко на диагонал ви прочетох, но като цяло мисля, че се справих с наваксването Simple Smile
Захранихме всички зеленчуци, е - останаха тиквички и грах, но по-нататък ще намеря време и за тях. Мисля вече да се ориентирам към месо и жълтък, че ме притеснява желязото, защото е само на кърма. Всъщност трябваше първо да са кашите, нали така. Ще видя коя беше с най-високо съдържание на желязо и я почвам. Чета Маги Пашова, все се каня да слушам и на Владимирова клипчето, но то детето ще порасне докато го свърша всичко това. Мога ли да почвам следобедната каша като нямам заместен обяд или първо трябва да въведа месо и жълтък, да заместя обяд и тогава кашата? Как беше? Ох, защо забравям толкова, два пъти съм го играла това и сега съм най-незнаеща от всички.

И аз успях да изляза онзи ден, ходих на тренировка с приятелки и после пихме набързо по нещо. Смятаме да го правим веднъж седмично това упражнение. Нямам терзания за оставянето на децата на таткото, знам колко е важно за тях и него да прекарват време без мен. Тя си се храни на 3-4 часа, така че нямам опасения, че ще й потрябвам по-рано от третия и си ги оставям да се гледат и засилват връзката помежду си.

Намерих перфектната чаша от ДМ, неразливна, не е с накрайник, а като стиснеш с устни ръба се получава процеп и водата излиза. Ето тази - https://www.dm-drogeriemarkt.bg/nuk-magicheska-chasha-mini-6m-ra … 008600398479.html  И чудо - девойката пропи вода без да се олива. Наистина е много готина чашка, изпуска я, пак я взима, страхотна.

Днес почти се завъртя, ама на косъма на косъма беше, така че я броя завъртяна вече. Прави опити да пълзи, ако й помагам с опора на крачетата се мести. Ако не помагам отива назад. И тя мята едната ръка много ожесточено, другата не толкова, но не мисля, че е проблем. Доста жизнена стана, много енергия има. Нищо общо с поспаливото бебе от първите месеци. Тя наистина доста спеше, заспиваше сама където я сложа, занимаваше се на активната гимнастика и вече няма да е така. Вече си иска внимание и компания Simple Smile И аз се бях шашнала по едно време като си въртеше главата, но се сетих как казвахте, че и вашите го правят и реших да не се филмирам.

Ние  вчера го отбелязахме с пица, вино и шоколад. Мис, защо не пиеш вино, заради кърменето ли? Аз вече си сипвам по половин чаша вечер, не знам вредно ли е, но се надявам да не е проблем.

# 691
ох мерси, АА, уж охлеждах, ама те бяха доста, а и аз гледах все големи бурканчета, че Йоан яде доста на обяд. Но ще вземем от тези да го захраним със зелен боб.

Въпросът с алкохола е много спорен, защото никой не се е наел да прави подобно проучване точно, има разни, но те са постфактум, направени след години и на базата на изявленията на майки, които са пили по време на кърмене. Счита се че избягването на алкохола е най-безопасно, но американците застъпват тезата че една стандартна напитка дневно може, може и повече стига да се спазят необходимите часове, средно около 2 часа за стандартна напитка, което отговаря на бира от 360 мл някъде беше или около 130 мл вино ( карам ги по спомен). Има калкулатори в нета, но някои от тях трябва да пресмяташ мерни единици, аз за себе си бях смятала че за моите килограми трябва да чакам два часа и половина за една бира от 0,5, но аз съм доста тежка. Но зависи и от метаболизъм, храна и много други фактори кога алкохолът ще напусне кръвта и съответно кърмата. Като цяло ако кърменията са вече предвидими, и има три четири часа пауза мисля че е сравнително сейф. Имам приятелка която пие всеки ден една бира, а е 50 кг с мокри гащи. Аз честно казано не бих пила всеки ден, а и Йоан понякога ме изненадва с по-ранно събуждане. Дори и в малките количества, в които постъпва в кърмата, алкохолът не е ок за бебе и не се препоръчва да се кърми в никакъв случай ако още усещаш някакво дори и леко опиянение

# 692
Хоупче, и аз така изживях първото падане на баткото. Много се уплаших и плаках повече от него. Но неизбежно е, колкото и да ги пазим. Белите стават за секунди. Важното е да следим състоянието им след това, ако се случи.

Рафаела, ние още нямаме заместено хранене, защото моя каприз не иска да яде. Аз обаче предлагам зеленчуково/месно пюре на обяд и макар да нямаме заместен обяд за СЗ давам каша с плодово.
Да, заради кърменето не пия вино, но не ми се рискува, не ми е важно, а и не яде под час, затова не знам кога ще ме изненада.
Ще я погледна и аз тази чаша. С другата нямаме успех, той я дъвче и се къпе с нея. Давам му от обикновена, но не пие много.

# 693
Добре е Лъчи. На 7-мия ден махнах чашката предпазител и веднага се втурна да лови играчки. Вече се вижда само по-червенееща кожа. Тия дни май навлезе в някаква фаза. Мрънкоти и иска на ръце. Няма все още наченки на зъби, но това не й попречи да си отхапе парче от едно пилешко сърце на 14-ти февруари.
Зелен боб, спанак, грах въведох с някакви смесени пюрета на плазмон. Въведох риба. Първата беше лаврак с картофи. Добре се прие. Не съм заместила напълно хранене. Понякога си иска и малко мляко след пюрето, понякога не, но след час обикновено е готова за мляко.
Хоуп, аз бях така като пада каката. При нея няколко пъти се случва. Сега с Лъчи като падна третия месец една идея по хладнокръвно го приех. Уж са им гумени главите, но човек не знае от къде ще дойде белятя. Спомням си в този период в декемврииската фб група една мама молеше за помощ за връзка с лекари. Бебето от седнало положение на пода подпряно с възглавнички се гътва настрани на ламината. Уж нищо му няма пък и колко да се удари, все пак е бебе. Следващите няколко часа направо увяхва и накрая в безсъзнание. Няколко дни не можеха да й кажат какво му е в пирогов. То изследвания, прегледи... вече мислеха за най-лошото. Ако не се лъжа към петия ден беше в съзнание и лекарите заключили, че е било сътресение.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 08:41 от fillme

# 694
Лелее, милото....И горките родители, кой знае на кой свят са били от притеснение. В този ред на мисли скоро гледах клипче за "синдрома на раздрусаното бебе". Извинявам се предварително ако вече съм го писала, но имам сериозен проблем с белите петна и на кой какво съм казвала. И докато в клипчето се говореше за бебе, което явно през нощта е плакало и баща му го е раздрусал, след което получава мозъчно увреждане и т.н. ще ви спестя неприятните неща, но в последствие е осъден.......то накрая на филмчето имаше интервю с други родители, чиито бебета са получили същото в някаква форма в следствие на подхвърляне във въздуха на игра, или силно и агресивно люшкане и друсане, уж само на игра и без лоши помисли. Та няма нужда да казвам колко ме стресна това. Бях чувала за него, но си мислех, че се случва само ако го хванеш за раменете и умишлено го разтресеш силно, а то можело да се случи и неволно. Sad

Ние днес сме на ваксина, но вчера малката се изкашля 3-4 пъти и сега със ставането още веднъж. Май ще я отложа.

Добро напомняне за виното. Аз бях започнала малко да се отпускам, все по половин чаша след като заспи вечер, но не винаги е имало 2-3 часа до следващото кърмене. Ще трябва да се огранича още известно време. Лошото е, че понякога след цял ден сама с всички деца, само за това си мечтая вечер, ама...ще стискам зъби още малко.

# 695
  • Замък сред облаците
Ако ви е много мерак, препоръчвам да пробвате безалкохолно вино, вносни са повечето на пазара и не е същата гнусотия като българската безалкохолна бира примерно 🤭
https://casavino.bg/vino/bezaplkoholno-vino
Аз преди от Каса Вино взимах безалкохолен ризлинг на Др. Лозен, но сега не го предлагат. И на бебешка погача съм носила 😄

Теди, щях да ти казвам - не се коси за пъпа, после ще се хвалиш, че си директна потомка на Ева - нали Адам и Ева като сътворени от Бог нямали пъпове. 😉

# 696
Тамън едно такова имам неотворено още от както разбрах, че съм бременна. Ако някой го иска и има минаване в центъра, може да пише да му го дам 😂

Ох тоя синдром на раздрусаното бебе… толкова филм ми беше в коша за новородено, аз по паветата, той вътре заема 1/3 от него и така се лашка…

Мисля и аз за вкарване вече на червени меса и риба, ама честно да си кажа нямам идея как. Айде червените меса не са алергени, те ще са джаста-праста, ама рибата… даже не знам как съм му вкарала белите меса 🤷♀

Търся и аз разнообразия на пюрета, имам чувството, че яде едно и също вече. Вчера точно се чудех дали да не се пъхна в Ремедиум, днес на разходката може и да вляза.

# 697
и на мен ми попадна подобна история в инстаграм и се потресох преди време, не останах убедена какво разтърсване може да е травматично, но решихме че детето няма да се подхвърля във въздуха, само го вдигаме без подскока. Веднъж една приятелка беше на гости и започна да го подмята, веднага я спрях и обясних че не подхвърляме детето - колко е опасно наистина не знам, но предпочитам докато не съм наясно да не рискувам. Повечето източници все пак посочваха, че трамчстично разтърсване е трудно дс се получи при нормална игра с детето. На български подобна информация трудно се открива и недоверчивият ми мъж ме гледаше като луда и някак заради уважението си към мен се съгласи че няма да има подхвърляне. Не съм фен и на всякакво обръщане с главата надолу. Смятам че е малък за такива игри.

За винцето - аз по едно време се бях отпуснала с бирата, и май една вечер изпих повече отколкото можех да обработя за
времето, в което спеше, чак след като го накърмих осъзнах че съм леко замаяна още, а той после за капак спа и неспокойно. Изплаших се и изчетох доста материали по темата и разбрах че въпреки че няма доказателства, че ограничената консумация е вредна, няма доказателства и че не е, и силно разредих. Знам че много жени са пили всеки ден и децата са им добре (особено като знаеш колко е разпространено схващането че бирата увеличава кърмата), но рискът не си струва. Сега като ми се допие изпивам около 80-100 грама вино и следя да минат 2 часа. Хубава безалкохолна бира според
мен е тази на Clausthaler. Нищо общо с Хайнекена, койтп на мен лично ми е гаден. Carlsberg също става

# 698
Здравейте! Педиатърката издаде направление за стандартни изследвания (ПКК и урина), но каза да отидем и на коремна ехография профилактично. Всички ли минават през това изследване?
И ако някой от Варна го е правил, ще съм много благодарна да ме насочи към специалист.

# 699
  • Замък сред облаците
Нас ни пратиха на ехография но с направление, пак профилактично. В София обаче, не мога да помогна за Варна.

# 700
Ей къде се губите всички ? Тези бебоци май ни взеха всичкото време 😁😁

# 701
Да, magi, написах го точно заради подхвърлянето, защото е една от най-разпространените игри с бебе от татковци. Надали се случва лесно, но все пак едно наум Wink
И моето вино вечер е толкова, няма и 100мл, но понякога няма 2 часа до следващото кърмене. Просто вечер е непредвидима, уж заспи, след 20-30 мин рев, понякога след 10. Това 2-3 пъти го прави и после си заспива до 12-1 сутринта без проблем. Пък аз не че толкова имам нужда да пия, колкото си ни е ритуал да седнем след като заспят и да си сипем по една чаша ( аз половин ). Безалкохолното така и не го пробвах, бях го спряла изцяло през бременността, все си мисля, че няма да ми хареса.
Питах ЛЛ вчера с какво да продължим захранването според нея, че от толкова четене на различни методи си викам дай да чуя и тя какво ще каже, каза да започвам директно днес пилешко, утре жълтък, в други ден пуешко, по-други пак жълтък, после телешко и за една седмица всичкото месо и яйца ще са въведени. Много смело ми се вижда, явно е от новата школа Simple Smile Та май няма да е това моето. Само каза агнешко и свинско да не давам на този етап, не че не може и с тях има пюрета по магазините, но са по-тежки.
Иначе е качила само 500гр, което е супер, вече забавяме темпото.

Ехограф на бъбреци с направление правихме и ние.

# 702
Малееее,до като ви догоня доста зор видях😁 драпам от една седмица да прочета всичко,много ми е присърце целият този обмен на инфо,впечатления, емоции...абе,супер сте всички💜
Аз бих предложила да споделим за играчките,вече моето бебе започна по-осъзнато да си играе,т.е. разглежда внимателно,опитва се да натиска копчета,да използва по предназначение играчките-отваря,затваря вратички например,пипа мекички уишички..та кажете любими играчки.взеха да не стигат.аз ги разделям на 2 части и сменям през седмица,че бързо омръзват.при нас се харесват най-много тези с копчета и музика ,звуци,пеещи и дрънкащи

# 703
  • София
Здравейте, при нас се харесват играчки с различни материи, дантела, дребни детайли, шумкащи ушички, може да ги поще и да ги гледа един час. Имам и тих куб за игра - май така ги водят и с него прекарва доста време. Музикални играчки аз не взимам заради нервите на мама, има само едно с животни пияно и като започне да го натиска е като бясна Grinning Аз съм захранила с жълтък, пилешко, пуешко и риба, сега ще почвам заешко. Единственото нещо, което не и харесва на Алис до момента е копър. Рибата е попадение, явно като брат си ще е фен - изяжда по едно 190 гр. пюре с риба на обяд, което до сега не го е правила с други пюрета. Сутринта на закуска редовно си краде я палачинка, я мъфин, днес едно парче тутманик отмъкна. Не ги яде, но ги раздробява на трохи  с венеца и опитва вкусове, смуче ги, също един час откара да събира трохи и да ги лапа. В началото се притеснявах, че не бях захранила със сирене, после обаче размислих, тя не яде, по скоро се запознава и я оставих да прави каквото иска. Вкарала съм глутена от седмица някъде, знам че е с натрупване. Бях взела едни бебешки мокри кърпи на Event, към които е обрина по лицето, където бях бърсала. Мъжа ми я бъзикаше, че  е като Филип Тотю... а преди това пак съм ползвала тези кърпи, нз явно този пакет нещо не е ок. Мина за една нощ и ги оставих за нас да ги ползваме. Седи много устойчиво, дори се клати, навежда се и се изправя сама, много е сладка. Вчера времето беше разкошко и изкарахме три часа навън. Днес плана е да повторим. Калинчо пак е лепнал нещо с кашлица този път, честно имам чувството, че един вирус да има в квартала ние ще го лепнем. Мен също ме наболва гърлото малко. Поне личната ни даде бележка за целия месец и няма да мисля отсъствията за детската градина. Имахме гости два дни - сестра ми с племенницата, беше голяяяяма лудница в нас. Тя е на година, тъкмо проходила - пищене, емоции, разхвърляне на играчки.. и трите деца бяха много доволни. И това е от нас, днес е последен ден на Бусколизина и понеделинк или вторник ще пускам стерилна урина - стискайте палци!!!

# 704
Здравейте, момичета, вчера три пъти писах и така и недописах,защото господинът все искаше внимание... Обвинявам ги тези зъби за неговата киселост, а тях никакви ги няма. Почвам  по ред преди да съм забравила нещо:

Минахме консултацията днес, само 200 грама и нито см във височина, което ме съмнява. За теглото айде добре, той си е слабичък, доста се движи, но за височината абсурд, дрехите от миналия месец не му стават, даже някои 74 размер го опъват, а не е защото е пухкав. Даже го изкара с 1 см по-нисък Grinning викам си да ясно...

За храненето поразпитах, каза ми че вече може попара, но аз тепърва почвам с кашите, така че попарата ще я оставя за следващия  месец. И тук в дискусията ми изникнаха няколко въпроса по които с педиатърката нещо се разминахме Grinning

-  Месо- По колко месо давате сега/ говоря с за чисто  месо/. Според препоръките които съм чела е до 10 % до 1 годишна възраст или 20 грама ,което е сходно. Според лекарката обаче трябва 1/3 от порцията да е  месо и заготовките били чисто месо. Или аз нещо съм недоскив или няма заготовка с над 40 % месо. Другото,което било че в смесените пюрета, месото било 30%, аз не съм видяла зеленчуково пюре за тази възраст с над 10% месо. И след като 5 минути се опитах да и обясня че ако заготовката е 100 грама,/ в нея 30 % месо/ аз ще дам да речем  65/70 грама  за да са около 20 грама чисто месо, се отказах.

- Каши, започнах с безмлечните за да му слагам неговото мляко, но тя ме посъветва да давам млечни, т.к. имало по-багат избор. Тук обаче имам притеснение, че той е на различно мляко и ще му разбърка нещо стомаха. Вие как процедирате? Децата реагират ли,ако се дава млечна на друга марка, различна от тази на която е АМ на детето?

- Пюрета- Попадали ли сте на по-гъсти зеленчукови пюрета, имам чувството,че всички са мега воднисти, може би само тези на DM са по-гъсти. Онзи ден дадох едно на Holle  картоф, тиква и тиквичка... е то си беше като гъста супа. Grinning

- Калории- Някой има ли актуална информация по-колко калории на ден/ на хранене са необходими според възрастта. Има  за навскаване и се надявам малко   с кашите да стане по-пухчо.

- Играчки, основно му давам дрънкалки,  цветни топки и любимите му малки плюшки/ те или дрънкат или цвикат при натискане и полудава от кеф./ Аз не съм фен на музикалните играчки и не мога да помогна с тях. Също така обожава книжки от тези с различните текстури и активности да пипа или от най -обикновените шумкащи. С баща му се шегуваме,че изглежда все едно наистина ги чете като почне да ги обследва нищо,че ги държи наобратно. Има и едно огледало като дайре на Fisher Price, навскъде си го носи гледа се и дрънка с него после си раздава целувки на отражението. Играем и с този тип сензоните топки,които са с  различни релефи. Но и аз малко съм се поизчерпала вече , така ще се радвам да споделите идеи. А и да похвала килимчето от Теди Тойс, много е удобно, той с кеф пляска по него  гледа  животните и се опитва да ги стигне привлачвайки се. Още не  може да пълзи нито да седи, но за да стигне до играчка почва да се върти и с няколко оборота напред назад, успява  да я докопа. Така и или иначе  въртлежката над кошарата му е на доизживяване, новата игра  е да се пресяга задържа се гледа ги и се пуска, давам му да го прави само  като го наблюдявам, да не я откърти, но много си ги обича тези животни и си ги ползва като активна гимнастика. За седенето, правихте ли някакви упражнения за приучване или децата сами почнаха да се подпират?

- Аз отдавна не кърмя и си викам като спрях, ей сега ще си пийвам спокойно .... Къде ти, изпих една чаша вино и ми стана гадно след толкова време въздържание Grinning

Днес след нас в кабинета чакаша една мама с детенце на около година и малко и така вече наедряло коремче и  момиченцето ходеше и и галеше корема, много мило ми стана, та се сетих за АА/ надявам си добре и бебоците също.

Деси, дано ви размине и да се махат тези гадости. какъв е този тих куб?  За мокрите кърпички аз много внимавам,че така се обрина веднъж от тези на Пуфис май бяха. Щях да ви питам какви ползвате, аз съм доволна от Waterwipes, но ми е идват малко нанагорно и си е занимавка да ги поръчвам всеки път. Бях загледала  тези на  Бебелан със сребърна вода, но имам малко недоверие към марката.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 11:44 от mexicana___

Общи условия

Активация на акаунт