Сватба - Булките на 2023 |Тема 11|

• 66 846
  • 912
  •   2
Отговори
# 750
Aз правих сватбената си торта за 100 души плюс 100 миничийзкейка плюс мъфина и го намирам за едно от брилятните решния във връзка със сватбата ни.  Grinning

# 751
Привет, булки. Включвам се и аз в темата,макар че ви следя от доста време,
Така пръстена получих септември,тогава и започнахме с планирането, сватбата ще бъде на 29.07.24 в Пасарел лейк. Първото нещо е, че се пада понеделник. Срещнах сериозен отпор от родители и роднини заради датата, но накрая ги склонихме. Много ми се искаше да бъде петък или събота, но Пасарел съм го харесала доста отпреди предложението, а там ми казаха че имат свободни съботи чак 2025 и то към октомври,за тази имаха само понеделник и вторник, и някоя друга сряда. Притесняваше ме този факт, но си казах, че който иска да дойде, ще дойде без значение кой ден се пада, и това се потвърди, започнах да пускам save the date картички миналата седмица, за да имат време хората да си планират отпуските и всички, на които пратих казаха да ме се притеснявам и че ще дойдат. Иначе, аз се опитвам да открия еднорог- хем сватбата ми да е точно това, което искам-място,украса,снимки и тн, малко тип инстаграмска, ама със зверски купон , хем да е до 25000лв. Много е трудно по мои сметки онзи ден, въпреки всички усилия надвишавам бюджета с около 2500лв . Имаме възможност до 30000 да платим попринцип, но ще направя всичко по силите си да сме под тази сума. Ресторанта ни е най-голямото перо - около 14 500 ни идва, като тук влизат такса бушон (8лв на човек), пакет безалкохолни,води и кафета (10лв на човек), четеристепенно меню, сметнала съм и два часа овъртайм (250лв на час), като може и повече да са, wellcome drinka (излиза ни около 300лв шампанско внесено от вън и лимонади от тях, чудя се дали да добавя и кетъринг хапки, но ще ми излязат около 550лв по две хапки на човек Cry), и алкохола (около 800-1000лв) гостите ни ще са около 105 възрастни, 5 служебни и не се знае колко деца (3-10). Имам още фото и видео (фото видео Елит от Пловдив) ,около 2800лв, дж ми е Теодор Минчев , даде ни цена от 1500 лв общо за 5ч+изнесен ритуал+базово осветление, тук са сметнати и 2 часа и овъртайм. Нямаме още лице, което да направи легитимен изнесен ритуал ,от Ихтиман ни отказаха, други идеи и контакти? Украса ще я правя аз, с помощ от сестра ми,кума и шаферките, ще бъде с изкуствени цветя, поръчвам от шейм и тему главно, първата поръчка ми излезе 150лв, уш пробно, но то пък станаха доста неща , и смятам че за още 100лв ще се сдобия с всичко нужно. От Пасарел за щастие ни предоставят доста неща, които ако наемам много ще надуят цената( арка,маса за подписване, столове , няма наем за изнесения ритуал, няма наем за външния бар и щъркелите, няма наем за маси, покрвики, има разнообразие от хангали,разпределително табло,номера за масите  и тн), так че остават само цветята, свещи, лампички и вече печатните материали (менюта,имена на гости), искам още табела за добре дошли и огледало за снимки, конфети от изсушени рози за ритуала и други такива дребни простотии. Украсата ще я реди моя приятелка,която отскоро се занимава с това, ще ми бъде и координатор в дена(естествено срещу заплащане), а след сватбата ще изкупи от мен цветята и всичко, което не ми трябва от украсата. Покани ще правя аз през канва, после ще ги принтирам и изрежа в Маниа принт, и ще ги сглобим с оризова хартия и течен восък у дома-около 60 покани са, мисля че ще се справя. С роклите проблема беше,че си харесвам все такива , за които нямам пари, бях решила втора употреба да взема, даже намерих някои за проба тази седмица, но отидох в сватбения център просто за да пробвам различни неща и да си направя кефа на мен и шаферките. Ами избрах си рокля от там, страхотна цена, нищо общо с това,което исках, но пък се влюбих, ще я шият по поръчка и ще променим разни неща за да стане уникална и да изразява мен като личност. Мислехме да ходим до Одрин за костюм,рокли и халки, но май и те ще са пт сватбения център, казаха че ако вземем всичко от там ще ни направят и отстъпка, та в неделя ще ходим с младоженеца. Иначе следващата седмица ще каним кумове и шаферки, че аз си обеснявам къде съм ходила с тях, но те още не знаят, сега мислим как да поканим кумовете , отворена съм за идеи. Подаръчета не знам дали ще имаме , в един момент си мислех да направя домашни френски макарони и да ги опаковам, защото не съм фен на прахосъбирачките, но ако ще има хапки  на wellcome drinka ще отпаднат. Чудим се какво да правим с транспорта и настаняването, мислим да настаним там най-близките ни и ние да го поемем (има 4 стаи), гостите от моята страна няма да ги настаняваме защото са на 40 мин път от вкъщи, но гостите на годеника ми са от Ловеч (около 20 човека) , чудим се дали да не им наемем някоя къща за гости в Самоков или селата там, има някой на цена 500лв и събират 20 човека, и отделно някакъв транспорт. Но ще стане голям разход и още не сме го решили. Чаши, свещи и такива неща ще правим сами. Фризьорка ми е тази от града ни, която ме прави на бала, даже на пробна няма да ходя. Обаче за грим не знам,има една много добра при нас,но държи да отида в салона и. Което на 25 мин в посока от вкъщи и ще ми разбие тотално плановете, но пък знам, че грима ще в това, което искам и няма да мръдне. Това е в общи линии, сигурно изпускам нещо, но и без това стана безбожно дълго, благодаря на тези,които ме изчетохте докрай 😀 надявам се да съм помогнала на някой, ама едва ли
😀
КРР, като гледам и ти си доста ентусиазирана, може да минем на лично съобщение ако искаш, за да не спамим прекалено ?

По същият начин сме и ние, обаче запазихме за сряда. Гледахме, гледахме, но такова като Пасарел място - няма. И нашият бюджет е 25k, но реалистично ще дадем 30к Grinning И ние сме сметнали всичко до стотинка. Ще пропуснем вкарването на алкохол, понеже в този пакета за 35 лева има супер много видове - вие защо сте решили да го вкарвате? Ние ще бъдем по-малко хора и на всички сме казали още ноември, за да няма неразбрали, а пък в крайна сметка, който иска да е там, ще бъде със сигурност. Такситата ми казаха, че са около 70 лева, което за 4-ма човека си е окей, а на идване може и с градски, с кола. За дринк енд драйв не знам колко е, предполагам около 100, така че може би ще е по-изгодно, пък и ще сте 5 човека в колата, вместо 4-ма.
Подаръчетата - същата история. Хич не ги харесвам тия прахосъбирачки. И аз го мисля още. Мислех си да са медчета, понеже тази година може би ще имаме домашен мед и ние да си напълним някакви яки бурканчета.
Ама пък това с меда е изтъркано :/
Човек за изнесен ритуал - Мая Петкова. Чудесна е. Поне за сега по телефона беше супер мила и обяснява всичко супер подробно, личи си, че има супер много опит. В последствие се сетих, че съм била на една сватба, на която дори не познавах младоженците, и се разплаках на нейната реч, което предполага, че ще си бъде емоция и за нашите гости. Тя междудругото не води легитимни ритуали май :/
Костюм - в Одрин за 340 лева взехме - уникален костюм, обувки, вратовръзка, 2 бели ризи, колан, аксесоар за сакото, имаше и чорапи и гащи в комплекта Grinning Daniel Rossi е магазинът, намира се на главната.
Пръстени - пак в Одрин излизат по-евтино.

И май е това Simple Smile

А относно сватбена торта за 100 души - искам да знам рецептата Grinning Grinning

# 752
Хахахха, ако е наистина интересно, мога да я пратя, но ако не,  почваме с 2 кг брашно, 40 яйца, 3 кг масло. Grinning

# 753
Аз, като гост на две сватби миналата година, мога да кажа какво ми липсваше (и ще го взема предвид за моята).

Липсваше ми кетирънг, след вечерята. Когато вече е минал десертът, обаче например е 1-2 часа, пил си и ти се хапва нещо и нямаше нищо, толкова късно няма и от къде да си купиш. Това важи и за двете сватби. Кетъринг с Welcome drink и след него. Също и на втората (която беше на открито), нямаше водещ/изпълнител и се разчиташе само на DJ и нямаше кой да вдигне гостите. Беше готино/чил, но нямаше парти вайб, дансингът все празен. Отдавам го и на това,че нямаше подходящо парти осветление, беше прекалено светло.
Силно и добро впечатление ми направи на втората сватба принтираното меню и това с напитките. Много по-лесно за избор на напитка и го приех като голям комплимент. Също и табела с разпределение по маси, преди да влезеш на локацията-ресторант. Табели с имена по масите, особено на определени столове не само са излишни, но и задължаващи. Всеки ще седне където поиска. Била съм на сватба с табели с имена пред стол и имаше много мрънкане- сега защо аз тук съм.сложена да седя.
За подаръчета - аз също се чудя. На втората сватба май нямахме. Този от първата дори не знам къде е, може и да е хвърлен. Това е отживелица, но пък е и бюджет. По-добре този разход да се вложи в преживяване и храна - кетъринг, коктейли и т.н. Идва ми сега идея за подарък за гостите - QR код, например принтиран на менюто или на всяка маса и записано видео послание специално за хората от тази маса. Например нашият подарък за вас е еди какво си (може за маса с роднини, приятели да е видео със снимки/кадри; за маса с по-далечни познати някакво послание и т.н) Готино е, лично и остава спомен, а не е прахосъбирачка

# 754
Относно макароните, много ми харесват, особено опаковани, но питах в 100 грама сладки и ми дадоха оферта -4.60 бройката ,което става около 500 лв,което за мен е безумно. После мислех да си поръчам просто макарони(вървят към 1.80 броя) и да си ги опаковам сама, така или иначе ще е домашен бит и техника вкъщи един месец, но като пресметнах сумите като цяло осъзнах, че това е излишен разход и че ако ги направя сама ще ми излязат към 50тина лв, което много ме съблазнява като цена. За кетъринга по време на wellcome drink също смятах,че е излишно, но се сетих как преди две години умрях от глад на една сватба докато влязохме в ресторанта. И понеже с най-близките деня ще започне още от обяд, взимане на кумове,булка, църковен брак, хора,фотосесии и изнесени ритуали, ме притеснява и моите гости да не умрат от глад, още повече, че около Пасарел няма откъде и да си купиш нещо или да си поръчаш. Разпределението в ресторанта държа да го направя аз , понеже иначе е възможно да има много конфликтни точки. Имаме две двойки бивши гаджета от една компания, разведени хора, които не се харесват, сватовете и те не са си много близки, имам и няколко проятелчета, които ще са сами,не се познават с никой и мисля да ги сложа заедно на една маса, вместо да ги разпределя при двойките, или недай си Боже -при родата😀абе с две думи аз като един контрол фрийк предпочитам да се презастраховам, макар че то никога не се знае 😀 гледам последно време в тик ток една много яка идея,ама не я разбирам точно как става-някак си се създава един QR код свързан предполагам с облачно пространство, и като си го сканират хората всички снимки, които снимат се качва там и се образува един готин албум с всички снимки от гостите, до който и те имат достъп, някои има ли повече информация 
?

По същият начин сме и ние, обаче запазихме за сряда. Гледахме, гледахме, но такова като Пасарел място - няма. И нашият бюджет е 25k, но реалистично ще дадем 30к Grinning И ние сме сметнали всичко до стотинка. Ще пропуснем вкарването на алкохол, понеже в този пакета за 35 лева има супер много видове - вие защо сте решили да го вкарвате? Ние ще бъдем по-малко хора и на всички сме казали още ноември, за да няма неразбрали, а пък в крайна сметка, който иска да е там, ще бъде със сигурност. Такситата ми казаха, че са около 70 лева, което за 4-ма човека си е окей, а на идване може и с градски, с кола. За дринк енд драйв не знам колко е, предполагам около 100, така че може би ще е по-изгодно, пък и ще сте 5 човека в колата, вместо 4-ма.
Подаръчетата - същата история. Хич не ги харесвам тия прахосъбирачки. И аз го мисля още. Мислех си да са медчета, понеже тази година може би ще имаме домашен мед и ние да си напълним някакви яки бурканчета.
Човек за изнесен ритуал - Мая Петкова. Чудесна е. Поне за сега по телефона беше супер мила и обяснява всичко супер подробно, личи си, че има супер много опит. В последствие се сетих, че съм била на една сватба, на която дори не познавах младоженците, и се разплаках на нейната реч, което предполага, че ще си бъде емоция и за нашите гости. Тя междудругото не води легитимни ритуали май :/
Костюм - в Одрин за 340 лева взехме - уникален костюм, обувки, вратовръзка, 2 бели ризи, колан, аксесоар за сакото, имаше и чорапи и гащи в комплекта Grinning Daniel Rossi е магазинът, намира се на главната.

За алкохола много се чудихме , но понеже имаме количество домашно вино и ракия, и остава да се купи уиски и водка, и може би розов джин за лятото, пък и родата ми пое основно ракия, пресметнах че дори с таксата бушон ми идва с около 1500 лв по-евтино отколкото с пакета им. Но пък си е занимавка, търси алкохол,пък шишета , пък етикети, още повече, че след проучване ма цените се оказа, че понякога в супермаркетите пускат алкохола на по-добра цена, отколкото в борсите, та освен всичко сега следим и промоции и каталози и купуваме дет се вика на час по лъжичка. Но пък има време и тва ме успокоява 😀 Чудя за този Одрин има ли смисъл, след като роклята  ще си я взимам от тук, да отиде цял уикенд + горивото за едни 200-300лв, с които ще ни излезе по-евтино?

# 755
  • Melmak
Получавали сме френски макарони с инициалите на младоженците на една сватба и беше симпатично. Иначе прахосъбирачки не искам да подаряваме. На друга сватба ни подариха сукулент и си го гледам, от май месец до сега е жив, а това за мен е чудо! 😁

Като цяло мислете за храната спрямо ритуалите и програмата. И аз мисля, че в някои ситуации гостите умират от глад. Казвам го като гост на доста сватби.

Примерно ние няма да имаме взимане на булка и подобни. Мисля, че и друг ден ще подпишем.

Църквата е около 30 минути, ще издържат. И после купонът почва.

# 756
Относно макароните, много ми харесват, особено опаковани, но питах в 100 грама сладки и ми дадоха оферта -4.60 бройката ,което става около 500 лв,което за мен е безумно. После мислех да си поръчам просто макарони(вървят към 1.80 броя) и да си ги опаковам сама, така или иначе ще е домашен бит и техника вкъщи един месец, но като пресметнах сумите като цяло осъзнах, че това е излишен разход и че ако ги направя сама ще ми излязат към 50тина лв, което много ме съблазнява като цена. За кетъринга по време на wellcome drink също смятах,че е излишно, но се сетих как преди две години умрях от глад на една сватба докато влязохме в ресторанта. И понеже с най-близките деня ще започне още от обяд, взимане на кумове,булка, църковен брак, хора,фотосесии и изнесени ритуали, ме притеснява и моите гости да не умрат от глад, още повече, че около Пасарел няма откъде и да си купиш нещо или да си поръчаш. Разпределението в ресторанта държа да го направя аз , понеже иначе е възможно да има много конфликтни точки. Имаме две двойки бивши гаджета от една компания, разведени хора, които не се харесват, сватовете и те не са си много близки, имам и няколко проятелчета, които ще са сами,не се познават с никой и мисля да ги сложа заедно на една маса, вместо да ги разпределя при двойките, или недай си Боже -при родата😀абе с две думи аз като един контрол фрийк предпочитам да се презастраховам, макар че то никога не се знае 😀 гледам последно време в тик ток една много яка идея,ама не я разбирам точно как става-някак си се създава един QR код свързан предполагам с облачно пространство, и като си го сканират хората всички снимки, които снимат се качва там и се образува един готин албум с всички снимки от гостите, до който и те имат достъп, някои има ли повече информация 
?

За алкохола много се чудихме , но понеже имаме количество домашно вино и ракия, и остава да се купи уиски и водка, и може би розов джин за лятото, пък и родата ми пое основно ракия, пресметнах че дори с таксата бушон ми идва с около 1500 лв по-евтино отколкото с пакета им. Но пък си е занимавка, търси алкохол,пък шишета , пък етикети, още повече, че след проучване ма цените се оказа, че понякога в супермаркетите пускат алкохола на по-добра цена, отколкото в борсите, та освен всичко сега следим и промоции и каталози и купуваме дет се вика на час по лъжичка. Но пък има време и тва ме успокоява 😀 Чудя за този Одрин има ли смисъл, след като роклята  ще си я взимам от тук, да отиде цял уикенд + горивото за едни 200-300лв, с които ще ни излезе по-евтино?

Даа, и аз съм си го запазила. Като напишеш в гугъл qr code generator, ще откриеш, има много. Не съм го направила още, но предполагам - в някакъв драйв - примерно гугъл папка, която да направиш public и ще стане (май Grinning)

# 757
Пиша по въпроса с подаръчетата, че се спомена, мисля, че повечето сме на едно мнение за прахосъбирачките. На мен ми е правило хубаво впечатление, когато "подаръците" за гостите са тип директно дарение към кауза, която младоженците подкрепят, т.е. използвате сумата, която бихте дали за подаръци за дарение и после по хубав начин го изкомуникирате с гостите.
Не мисля, че някой таи особена привързаност към сватбените щучки, които се чудим после къде да дяваме.

# 758
  • Melmak
Пиша по въпроса с подаръчетата, че се спомена, мисля, че повечето сме на едно мнение за прахосъбирачките. На мен ми е правило хубаво впечатление, когато "подаръците" за гостите са тип директно дарение към кауза, която младоженците подкрепят, т.е. използвате сумата, която бихте дали за подаръци за дарение и по хубав начин го комуникирате с гостите.
Не мисля, че някой таи особена привързаност към сватбените щучки, които се чудим после къде да дяваме.

Така е. Но понякога има натиск. Аз примерно не се поддавам на такъв, сватбата трябва да е такава, каквато искаме аз и мм. Въобще намеси не приемам. Обаче майка ми като чу, че не искам да имам подаръци за гостите и изпадна в нервна криза. Не било добре, не можело, за здраве, за не знам си какво си... Ами спрях да ѝ споделям. Въобще не ме интересува преди 40 години какви кърпи е закичвала на гостите си. Била е булка, подарявала е. Сега е мой ред и аз решавам.

Това с QR кода ми хареса, но като си знам хората... половината ще се чудят какво е и няма дори да разберат. Възрастните роднини няма да се сетят да го сканират дори.

# 759
  • Плевен
Ние бяхме без подаръци за гостите.В бутониерите имаше естествени перла и аквамарин.Имахме тейбълки,и персонализирани салфетки,аз си правих и кошнички за хвърляне.Освен това поканите ни бяха хартиени.Гостите ни бяха доволни, че нямало прахосъбирачка, много важно!Свекървата като държи толкова много на това да се погрижи тя за тези неща.С моята нямах никакви проблеми показвах й на жената всичко в готов вид ,радваше се на всяка дреболия.Ама с бившата бях стигнала дотам да искам да захвърля всичко и да избягам.Ако вие сами си правите сватбата хич не си я слагайте на ума.

# 760
На последната сватба, на която бях, подаръчетата бяха страхотни десертни лъжички с ненатрапчиво гравирани имената на младоженците със сърчице между тях. Страхотен дизайн, много удобни, с голям кеф си ги ползвам за кафе, а беше чудна и за захранване на бебето ми. Само споделям, разбира се, че всеки решава дали иска подаръци или не. На нашата подарихме меденки с нарисувани имената ни и датата на сватбата, изядоха си ги хората и това беше, но беше сериозен разход (7-8 лв. на парче, по спомен).

# 761
  • Melmak
Ние бяхме без подаръци за гостите.В бутониерите имаше естествени перла и аквамарин.Имахме тейбълки,и персонализирани салфетки,аз си правих и кошнички за хвърляне.Освен това поканите ни бяха хартиени.Гостите ни бяха доволни, че нямало прахосъбирачка, много важно!Свекървата като държи толкова много на това да се погрижи тя за тези неща.С моята нямах никакви проблеми показвах й на жената всичко в готов вид ,радваше се на всяка дреболия.Ама с бившата бях стигнала дотам да искам да захвърля всичко и да избягам.Ако вие сами си правите сватбата хич не си я слагайте на ума.

Тя свекървата излезе по-разбрана от майката на булката. Grinning Не искам да съсипвам темата с роднински драми, но свекърва ми знае, че имам много големи проблеми в момента, с които се оправям някак. Жената преди години е преживяла същото и влиза в положение. Пита ме дали сме планирали дата и аз ѝ казах, че не сме, защото съм дала още 10 хиляди лева покрай проблемите си и съответно не можем да планираме нищо в момента. Повече не ме е тормозила с въпроси. Но собствената ми майка ми изчете конско как не може да си купя рокля от интернет, нито втора употреба, нито подаръците за гости да се пропуснат. Трябвало да има подаръци, ама майка ми е от тези, които мрънкат, но няма да измисли тя примерно и да каже искаш ли еди си какво или да вземе тя да изработи нещо. Просто си дудне там, колкото да ти трови живота.

За това от опит, не се съобразявайте с роднини. Правете си каквото вие желаете и право на глас давайте само на младоженеца.

Относно поста на КРР за агенциите, това се опитах и аз да кажа няколко страници по-рано, но се радвам, че и КРР сама е стигнала до този извод. Нямам против подобни бизнеси, щом съществуват, значи има как. Обаче като чета мнения и коментари на булки, минали по реда си, то разбирам, че агенцията едно обещава, после друго прави. Може въобще да не изглежда така, както са обещали, че ще украсят, правят си каквото на тях им е най-лесно и доходоносно. Другото е как ли пък ще ме убеждават за бохо сватба, ако не искам такава? Какво ме интересува, че е модерно? Аз съм последният бохо човек евър, мм също, ще е мега нелепо в такава сватба да сме ние центъра на вниманието. Grinning

# 762
  • Плевен
hechicera_, разбирам те много добре.Мама ме засипваше с купища въпроси ,измисляш си разни неща, ама предвид състоянието й /с Алцхаймер е/обръщах всичко на шега.С мъжът ми обсъдихме финансовата рамка и каза не разбирам нищо не ме занимавай.Хареса всичко.Врътовръзка ме искаше,но беше с вратовръзка за ритуала,за което му бях признателна много.Всъщност всеки от двама ни направи някои дребни отстъпки,,но накрая и двамата бяхме удовлетворени и щастливи.

# 763
Направо и аз съм супер неприятно изненадана какви реакции пробуди у моите (!) родители самата идея за сватба. Понеже са разведени и за майка, и за баща ми сватбата им се вижда като супер травматично изживяване. То беше, че нямало да идва някой от тях, пък като дойде, до кого ще бъде сложен да седи, не беше, че сватбите са излишно скъпи, демоде и как ти можеш да искаш да имаш толкова много гости, трябвало с 5 човека и толкова. Като явно никой от тия коментари не сработи, решиха да ми намекват как ще се разведа... Ние с моя човек сме вече доста години наред заедно (повече от целия им брак), познават го, подхождаме си... Не съм си и представяла, че ще срещна такава съпротива от собствените ми родители.
Буквално през ден е нова глупост и за момента съм решила да ги изолирам от подготовката, дано в някакъв момент им просветне, че погрешно проектират собствените си травми върху мен.

# 764
Не им се връзвайте. Моята рода е толкова мразеща се един друг, че в деня преди сватбата някои хора ми съобщиха, че нямало да присъстват, защото се скарали с еди кой си 🤣.

Не усетих липсата на никого, защото деня беше важен за мен и моя съпруг, а всички останали бяха поканени просто за да споделят радостта ни.

Абстрахирайте се от всичко и направете това, което искате.

Общи условия

Активация на акаунт